Film IPN, polecam.
Kilka lat trzeba było poczekać na to..
Moderator: nicpon
Nic takiego nie jest tam napisane.szafran pisze:Nie wiedziałem, że Polacy zatopili Bismarcka (mapa 1:11).
No, no... potrójny agentAvM pisze:Wiem co pisze, sa tam moje 3 teczki.
Nie wiem czemu sie nie czepiac.crolick pisze: Nie wiem po co takie czepianie się na siłę
Myślisz, że typowy odbiorca tego materiału zrozumie kulisy udziału Pioruna przeciwko Bismarckowi? Nie sądzę... Znacznie lepszym elementem byłaby historia ucieczki Orła do Wielkiej Brytanii jako wyraz niezwyciężenia.crolick pisze:Nic takiego nie jest tam napisane.szafran pisze:Nie wiedziałem, że Polacy zatopili Bismarcka (mapa 1:11).
Jest po prostu "Sinking of Bismarck".
Tak samo "Battle of Britain" nie oznacza że wygrało go polskie lotnictwo.
Nie wiem po co takie czepianie się na siłę
Myślę, że typowy odbiorca wogóle tego nie zauważyszafran pisze:Myślisz, że typowy odbiorca tego materiału zrozumie kulisy udziału Pioruna przeciwko Bismarckowi? Nie sądzę... Znacznie lepszym elementem byłaby historia ucieczki Orła do Wielkiej Brytanii jako wyraz niezwyciężenia.
Wyborczej nie przebijeszszafran pisze:Myślisz, że typowy odbiorca tego materiału zrozumie kulisy udziału Pioruna przeciwko Bismarckowi? Nie sądzę... Znacznie lepszym elementem byłaby historia ucieczki Orła do Wielkiej Brytanii jako wyraz niezwyciężenia.crolick pisze:Nic takiego nie jest tam napisane.szafran pisze:Nie wiedziałem, że Polacy zatopili Bismarcka (mapa 1:11).
Jest po prostu "Sinking of Bismarck".
Tak samo "Battle of Britain" nie oznacza że wygrało go polskie lotnictwo.
Nie wiem po co takie czepianie się na siłę
Co do całego filmiku to wkrótce napiszę szerzej jakie babole tam są umieszczone. W końcu IPN to poważna instytucja naukowa.
Mnóstwo niedomówień jakie jest w tym filmiku jest kompletnie bez znaczenia. To materiał propagandowy (i nie pisze tego w rozumieniu pejoratywnym), a takie rządzą się swoimi prawami. Oglądałem tylko wersję anglojęzyczną i uważam, że jest dobrze przygotowana (jako propagandówka, a nie materiał historyczny). Mamy jasno i wyraźnie German death camps, mamy Polish Jews, mamy ratowanie (dzieci - przekaz podprogowy), mamy zdradę... mamy piękny finał słowami Urbanowicza.szafran pisze:Co do całego filmiku to wkrótce napiszę szerzej jakie babole tam są umieszczone.