MIDWAY 10.25 i nie tylko

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

radar1

MIDWAY 10.25 i nie tylko

Post autor: radar1 »

zapraszam do lektury

http://www.history.navy.mil/library/spe ... way.htm#p2

Newsy :
4VI o 1300 zestrz. pilot am. dokładnie przedstawił skład TF16,TF17

Hiryu i Akagi nie zatonęły- zostały dobite przez asystujące N. Nagumo "poszedł" w kierunku dryfującego lotniskowca.

Am. nie posiadali bomb ppanc. . Uzywali wciąz bomb burzących i w zaistniałych warunkach dało to lepsze rezultaty.
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

1. Czy chodzi ci o ten wpis?:
1315 Radio from ComCarDiv 2 to Mobile Force: "#193. From our returning air men's reports, the enemy is apparently composed of 3 carriers, 5 large cruisers, and 15 destroyers. Our attacks accounted for 2 carriers damaged." - to nie jest zestrzelony pilot amerykański, ale powracający piloci japońscy. Zresztą to już była musztarda po obiedzie. Bardziej zastanawiająca jest dla mnie beztroska Nagumo po meldunku ze spóźnionego samolotu rozp. z Tone. Mimo że nie donosił on o obecności lotniskowca, ciężko zrozumieć dlaczego natychmiast nie poderwał 2 fali do ataku na okręty przeciwnika...
2. a) A czy ktoś twierdzi że nie zostały dobite?
b) O który lotniskowiec ci chodzi? O Yorktowna?
3. Chodzi o to?:
Bomb types mentioned on this and succeeding pages are as follows: No. 25 land bomb, total weight 242 kg.; No. 25 ordinary bomb, total weight 250 kg.; for use against ships; No. 80 land bomb, total weight 805 kg.
Nie wiem (oczywiście jeżeli miałeś ten wpis na myśli) czy przez ordinary można rozumieć burząca. Jest zaznaczone że była to bomba do użycia przeciwko okrętom.
Gość

Post autor: Gość »

mcwatt pisze:1. Czy chodzi ci o ten wpis?:
1315 Radio from ComCarDiv 2 to Mobile Force: "#193. From our returning air men's reports, the enemy is apparently composed of 3 carriers, 5 large cruisers, and 15 destroyers. Our attacks accounted for 2 carriers damaged." - to nie jest zestrzelony pilot amerykański, ale powracający piloci japońscy. Zresztą to już była musztarda po obiedzie. Bardziej zastanawiająca jest dla mnie beztroska Nagumo po meldunku ze spóźnionego samolotu rozp. z Tone. Mimo że nie donosił on o obecności lotniskowca, ciężko zrozumieć dlaczego natychmiast nie poderwał 2 fali do ataku na okręty przeciwnika...

jeden z niszczycieli podjął lotnika am. ok. 1300, po zmiękczeniu podał skład. Musisz uważać czas jap = czas. am - 3 h

Chciałem jedynie stwierdzić, że zostały stracone z powodu utraty inicjatywy w bitwie. Z tych samych powodów zatonie w X42 uniercuhomiony Hornet.

Kierując się raportem, chodzi oL. klasy Yorkt.. Wiemy, że był to Y. Ciekawi mnie co innego. Hiryu z 50 sam przeciw 3 lotn. wg danych jak w. KTO O ZDROWYCH ZMYSŁACH WYSTAWIAŁBY OSTATNIEGO HIRYU DO NIERÓWNWJ WALKI

3. Chodzi o to?:
Bomb types mentioned on this and succeeding pages are as follows: No. 25 land bomb, total weight 242 kg.; No. 25 ordinary bomb, total weight 250 kg.; for use against ships; No. 80 land bomb, total weight 805 kg.
Nie wiem (oczywiście jeżeli miałeś ten wpis na myśli) czy przez ordinary można rozumieć burząca. Jest zaznaczone że była to bomba do użycia przeciwko okrętom.

to jest opis uzbrojenia VALI. Mnie chodziło o to, że am SBD uzywały standardowo bomb burzących. Tego w raporcie nie ma. W ataku na lotniskowce o 1025 dało to bdobre efekty, ale trafienie Mogami 4-6 b. nie doprowadziło go do zguby.
Gość

1315 Radio from ComCarDiv 2 to Mobile Force: "#193. From our returning air men's reports, the enemy is apparently composed of 3 carriers, 5 large cruisers, and 15 destroyers. Our attacks accounted for 2 carriers damaged." - to nie jest zestrzelony pilot amerykański, ale powracający piloci japońscy. Zresztą to już była musztarda po obiedzie. Bardziej zastanawiająca jest dla mnie beztroska Nagumo po meldunku ze spóźnionego samolotu rozp. z Tone. Mimo że nie donosił on o obecności lotniskowca, ciężko zrozumieć dlaczego natychmiast nie poderwał 2 fali do ataku na okręty przeciwnika...[/i]

jeden z niszczycieli podjął lotnika am. ok. 1300, po zmiękczeniu podał skład. Musisz uważać czas jap = czas. am - 3 h

Chciałem jedynie stwierdzić, że zostały stracone z powodu utraty inicjatywy w bitwie. Z tych samych powodów zatonie w X42 uniercuhomiony Hornet.

Kierując się raportem, chodzi oL. klasy Yorkt.. Wiemy, że był to Y. Ciekawi mnie co innego. Hiryu z 50 sam przeciw 3 lotn. wg danych jak w. KTO O ZDROWYCH ZMYSŁACH WYSTAWIAŁBY OSTATNIEGO HIRYU DO NIERÓWNWeJ WALKI

3. Chodzi o to?:
Nie wiem (oczywiście jeżeli miałeś ten wpis na myśli) czy przez ordinary można rozumieć burząca. Jest zaznaczone że była to bomba do użycia przeciwko okrętom.[/quote]

to jest opis uzbrojenia VALI. Mnie chodziło o to, że am SBD uzywały standardowo bomb burzących. Tego w raporcie nie ma. W ataku na lotniskowce o 1025 dało to bdobre efekty, ale trafienie Mogami 4-6 b. nie doprowadziło go do zguby.
Gość

Czy sądzisz iż Hiryu miał jakieś szanse aby uniknąć losu pozostałych lotniskowców ?.Co do trafień Mogami a atakiem na lotniskowce to pamietaj w jakich okolicznościach doszło do tragedii tych ostatnich ...
To tak jakby rzucić niedopałek papierosa na beczkę prochu.
Gość

wyżej to shigure aby było wiadomo kto "krzyczy" ... :lol:
rad1

Post autor: rad1 »

Anonymous pisze:Czy sądzisz iż Hiryu miał jakieś szanse aby uniknąć losu pozostałych lotniskowców ?.

1. Hiryu został zbombardowany w innych okolicznościach niż 3 pozostałe. ok 1640 miał w hangarach kilka samolotów. Z raportu japońskiego (opis uszkodzen) jasno wynika, że dostał 4B w okolice przedniego podnośnika. Najw. zagrożeniem znów były pożary, ale kadłub pozostał nieuszkodzony. Do jego osłony wysłano Chitose i Nishin, więc była możliwość holowania okrętu

2. To samo dotyczyło Akagi. Praktycznie jedna bomba uruchomiła destrukcję hangarów w których zgromadzono kilkadziesiąt sam. obu fal ataku. maszyny były sprawne do końca, tzn . do śmiercie odciętej obsady maszynowni.

Co do trafień Mogami a atakiem na lotniskowce to pamietaj w jakich okolicznościach doszło do tragedii tych ostatnich ...
To tak jakby rzucić niedopałek papierosa na beczkę prochu.

Przecież Mogami był w dużo gorszym stanie po zderzeniu z Mikuma. Wg Lacroix dostał 5 bomb. Mikuma zatonęła po eksplozji uszkodzonych, trafionych własnych torped, podobnie jak
... wiele pozostałych CK
Gość

[quote="Anonymous"]Czy sądzisz iż Hiryu miał jakieś szanse aby uniknąć losu pozostałych lotniskowców ?.

1. Hiryu został zbombardowany w innych okolicznościach niż 3 pozostałe. ok 1640 miał w hangarach kilka samolotów. Z raportu japońskiego (opis uszkodzen) jasno wynika, że dostał 4B w okolice przedniego podnośnika. Najw. zagrożeniem znów były pożary, ale kadłub pozostał nieuszkodzony. Do jego osłony wysłano Chitose i Nishin, więc była możliwość holowania okrętu

2. To samo dotyczyło Akagi. Praktycznie jedna bomba uruchomiła destrukcję hangarów w których zgromadzono kilkadziesiąt sam. obu fal ataku. maszyny były sprawne do końca, tzn . do śmiercie odciętej obsady maszynowni.

Co do trafień Mogami a atakiem na lotniskowce to pamietaj w jakich okolicznościach doszło do tragedii tych ostatnich ...
To tak jakby rzucić niedopałek papierosa na beczkę prochu.i]

Przecież Mogami był w dużo gorszym stanie po zderzeniu z Mikuma. Wg Lacroix dostał 5 bomb. Mikuma zatonęła po eksplozji uszkodzonych, trafionych własnych torped, podobnie jak
... wiele pozostałych CK.
shigure

Post autor: shigure »

Chodziło mi o to czy uważasz że Amerykanie pozwoliliby na to aby Hiryu uciekł ?.
Gość

shigure pisze:Chodziło mi o to czy uważasz że Amerykanie pozwoliliby na to aby Hiryu uciekł ?.
Fajnie, że zadałeś to pytanie, dot ilości faktycznych lotniskowców. Czytałem wczoraj Lundstroma (F.T. I) i oto jak widzieli to Amerykanie

Wywiad określił ilośc lotn. jap. na 7-8 z tego Kido Butai obejmować miał 4-5 lotn. (5-ty = Zuikaku ?!). Duże prawdopodobięństwo, że będą operować dwa oddzielne zespoły lotniskowców

04VI Cataliny raportują wykrycie 2 lotn. "Zgodnie z danymi wywiadu Nagumo zostaje wykryty tam być powinien" TF16,TF17 ida na max zbliżenie aby móc wysłać TBD z torpedami. Wszystkie dyw. zostają uzbrojone do uderzenia.

TF16 wg planu uderza na wykryte 2 lotn.

Fletcher (posiadając najlepiek wyszkoloną grupę lotniczą ma uderzyć sam na 2 poz. lotn. )czeka na raport o wykryciu kolejnych lotniskowców. Wobec braku danych z rozpoznania wysyła o 0900 uderzenie. W rezerwie zostawia jeden dyw. SBD, do uderzenia na pozostałe lotniskowce

Podsumujmy. Do 1000 Amerykanie (Cataliny, bomb. z Midway) meldują wykrycie 2 lotn. Po skutecznym zbombardowaniu 3 lotn 1025 , nikt nie melduje wykrycia HIRYU (lub inneo lotn.) ?!!!. Amerykanie faktycznie nie wiedzą, że został tylko jeden Lotn. !!!. Stąd Fletcher wysyła swój rezerwowy dyw na rozpoznanie w celu wykrycia pozostałych jap. lotn. Dopiero o 1300 wykryto Hiryu idącego kursem NE.

Pytanie jest następujące. Dlaczego nie trzymali się razem tzn. 3 uszk. + Hiryu i nie wycofywali się ?. Wystarczyło "spuścic" ze smyczy 2OL,2CK ABE w celu zbliżenia do TF i ew. bitwy nocnej?.

Jestem pewien, że pozostałe 40? SBD zatakowałoby również pozostałe jap. lotn, lub oczywiście musieliby atakować okręty osłony idące do walki art. (ok. 1600 było to zaledwie 90 mm do TF17)
Gość

Jestem pewien, że pozostałe 40? SBD zatakowałoby również pozostałe jap. lotn, lub oczywiście musieliby atakować okręty osłony idące do walki art. (ok. 1600 było to zaledwie 90 mm do TF17)[/quote]

Sprostowoanie. Po południu Am. mieli 24 SBD do wg hasłu "nie pozwólcie im uciec"
ODPOWIEDZ