Jakie są postępy przy budowie Gawrona?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Orlik

Post autor: Orlik »

I pewnie jako kolega po fachu, tyle że z konkurencyjnej firmy, nie odpuścisz żadnej okazji, żeby opowiadać o tym, co"zapewne" autor miał na myśli, a wszystko to przez jego złe, bo niezgodne z Twoimi, poglądami. :o

Autor w niczym się nie zagalopował, podał bzdurne sumy, ale powtarzał je za Gazetą Wyborczą:
link

Ale co tam, oni to jeszcze gorsze zło :x

Nie znasz się na "Mar Woju", więc przyjmij do wiadomości, że Twoje odkrycia okrętów remontowanych w stoczniach innych niż SMW, to nic nadzwyczajnego. Po prostu przedstawiły tańszą ofertę, a to z punktu widzenia MW, jak i podatników, powinno stanowić decydujące znaczenie podczas zawierania kontraktów. Nazwa stoczni nie ma tu nic do rzeczy - 99 proc. udziałów w SMW ma ARP.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

Orlik pisze:I pewnie jako kolega po fachu, tyle że z konkurencyjnej firmy, nie odpuścisz żadnej okazji, żeby opowiadać o tym, co"zapewne" autor miał na myśli, a wszystko to przez jego złe, bo niezgodne z Twoimi, poglądami. :o

Autor w niczym się nie zagalopował, podał bzdurne sumy, ale powtarzał je za Gazetą Wyborczą:
link

Ale co tam, oni to jeszcze gorsze zło :x

Nie znasz się na "Mar Woju", więc przyjmij do wiadomości, że Twoje odkrycia okrętów remontowanych w stoczniach innych niż SMW, to nic nadzwyczajnego. Po prostu przedstawiły tańszą ofertę, a to z punktu widzenia MW, jak i podatników, powinno stanowić decydujące znaczenie podczas zawierania kontraktów. Nazwa stoczni nie ma tu nic do rzeczy - 99 proc. udziałów w SMW ma ARP.

w pewnym sesnie "zabawny" jesteś w tych swoich reakcjach...
(przez zacietrzewienie zupełnie niecelnych - trafiających obok tego, o czym pisałem)

nie muszę na pewno (zwłaszcza od Ciebie) niczego do wiadomości przyjmowac...
- przeciez ja nigdy nie twierdziłem, że to coś nadzwyczajnego...

tylko stwierdzałem fakt, że rzeczywiście SMW musi być niekonkurencyjna (musi coś być w narzekaniach MON na SMW, które "wyszły" w ostatnich tygodniach), skoro MarWoj wybiera inne stocznie... - co potwierdzałoby opinię MON wyrażaną przez MON w ostatnich tygodniach przy okazji protestów związkowców ze Stoczni MarWoj (a przedstawiciele SMW na takie opinie się oburzali i narzekali, że "MON im zleceń nie daje")...
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Panowie - wyrżnąłem wczoraj łbem o asfalt przy prędkości 30 km/h. Boli mnie łeb, nie mogę normalnie jeść i generalnie jest do bani. Nie mam najmniejszej ochoty na moderację w tym temacie, więc z łaski swojej proszę sobie dać na wstrzymanie i nie obrażanie innych użytkowników.

Miłej nocki życzę...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Moim zdaniem o jakości SMW najdobitniej może świadczyć przypadek ORP TORUŃ - kuriozum!! Okręt budowany 2 lata w Stoczni Północnej trafił na remont, który zajął SMW... 2 lata i jeszce widocznie "coś nie poszło" bo wylądował w Naucie... Szczęśliwie po prawie 3 latach (sic!) "remontu" wrócił do służby... Druga sprawa to remont/modernizacja Czernickiego (w niejasnych okolicznościach kontrakt zabrany Stoczni Północnej) - też przeprowadzana w "dynamicznym" tempie, co tylko powoduje kolejne wycofywania okrętu z udziału we wcześniej planowanych powaznych zagranicznych ćwiczeniach -> patrz Mewa (ODow na Czernickiego) i Flaming w Estonii...
Adam

Post autor: Adam »

Czernicki od stycznia, przez cały 2010 rok ma być okrętem dowodzenia zespołu SNMCMG 1. Ciekawe czy zdążą zakończyć modernizację do tego czasu, czy może czeka nas kompromitacja?
Dziadek

Adam pisze:Ciekawe czy zdążą zakończyć modernizację do tego czasu, czy może czeka nas kompromitacja?
Adamie - pol biedy z zakonczeniem modernizacji...Mam nadzieje, ze zdaza przeszkolic i zgrac zaloge do obslugi tego calego nowego sprzetu, wszak to teraz zupelnie inny okret...
Waldek K

Post autor: Waldek K »

http://unipil.pl/ruch.html

Wg Unipilu wodowanie dziś o 11.00. Będzie ktoś w pobliżu, by pstryknąć kilka fotek i ucieszyć nimi oczy forumowiczów?
Marek T

Post autor: Marek T »

Waldek K pisze:Będzie ktoś w pobliżu, by pstryknąć kilka fotek i ucieszyć nimi oczy forumowiczów?

Być może będzie w lokalnej "Panoramie" - na pewno była tam ekipa TV Gdańsk.
befhero

Post autor: befhero »

Frankiewicz

Post autor: Frankiewicz »

WRESZCIE
Przed chwilą TeleExpres pokazał "historyczne" zdjęcia z uroczystej fety.
Ciekawe co będzie dalej?
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Cytat za WP: "Spuścili olbrzyma na wodę (...)"

:D
czesław.g

Post autor: czesław.g »

Hura , Hura :oops: wreszcie na wodzie.
Ale , ale mam pomysła może przerobić go na lotniskowiec bo mi się wydaje ze amerykanie tak długo budują swoje lotniskowce
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Według ostatnich zapowiedzi ministra obrony narodowej Bogdana Klicha, Marynarka Wojenna powinna otrzymać gotową - w pełni wyposażoną i uzbrojoną - korwetę w 2012 roku
Trzymamy za słowo Panie ministrze! :lol:
Awatar użytkownika
ALF
Kontakt:

Post autor: ALF »

Pewnie ma nas bronić na mistrzostwach piłkarskich przed chuliganami :P :lol:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski
IKOW 1885-1945
Awatar użytkownika
Baltic

Post autor: Baltic »

dessire_62 pisze:
Według ostatnich zapowiedzi ministra obrony narodowej Bogdana Klicha, Marynarka Wojenna powinna otrzymać gotową - w pełni wyposażoną i uzbrojoną - korwetę w 2012 roku
Trzymamy za słowo Panie ministrze! :lol:
Po pierwsze - politykom nigdy się nie wierzy, obojętnie z jakiej opcji politycznej oni są.

http://www.wprost.pl/ar/171944/Klich-za ... m-Gawrona/

Po drugie - nieprawdopodobne jest aby korweta była gotowa na Euro 2012 w piłce nożnej. Budowa kadłuba trwała 8 lat, a to proces prostszy i tańszy od wyposażenia okrętu w systemy potrzebne do jego efektywnej służby. Jest kryzys, dziura budżetowa w przyszłym roku ma się jeszcze powiększyć, więc Gawronowi zapewne też się dostanie.
"Walka o wolność, gdy się raz zaczyna, krwią ojca spada dziedzictwem na syna"
G.Byron
Dziadek

powinna...

:(
ODPOWIEDZ