ORP Grom

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Post autor: Slaw »

Ct"
Podejrzewam że mechanik w najciemniejszym kombinezonie to porucznik Aleksy Krąkowski, który zginął pod Narwikiem. "

Chyba raczej to nie jest on.
Dla porównania zdjęcie jakie zostało wykonane pomiędzy rokiem 1936 a 38 w czasie jego służby w Dyonie Minowców.
Obrazek
Slaw
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

a tak przy okazji tematu związanego z Gromem .
Zdjęcie której zapodaje na dole jest z tyłu opisane "O.R.P Grom 1940 ",krajobraz taki z fjordów Norwegi (?) .Czy może ktoś podpowiedzieć na podstawie widocznych elementów czy to faktycznie jest zrobione na Gromie ?

Obrazek
Slaw
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Niemal na pewno nie jest to "Grom"
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Post autor: ramm »

Niestety potwierdzam to zdjęcie nie zostało zrobione na pokładzie ORP Grom. Nie zbadane są zakamarki Internetu wierzę ze jeszcze dużo rzeczy nie zostało odkrytych.

Czasopismo MORZE powstało w 1924 roku jako ORGAN LIGI MORSKIEJ I RZECZNEJ (później ORGAN LIGI MORSKIEJ I KOLONIALNEJ). Pierwszymi redaktorami naczelnymi miesięcznika byli Hugon Pistel i komandor Czesław Petelenz. Tematycznie MORZE obejmowało takie działy jak marynarka wojenna, handlowa, technika morska, sprawy portowe, żegluga śródlądowa. Na początku 1939 roku został zmieniony tytuł - na Morze i Kolonie. W sierpniu tego samego roku wyszedł ostatni numer przedwojenny
Oto kilka stron poświęconych Gromowi z pochodzących z różnych numerów tego przedwojennego czasopisma.
Na stronie link do niej można znaleźć wiele zarchiwizowanych numerów.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Trwają właśnie przygotowania do wyprawy GROM EXPEDITION NARVIK, organizowanej przez Stowarzyszenie „Globe Diving Club“ przy współpracy z Akademią Marynarki Wojennej.
Wyprawa odbędzie się pod koniec czerwca 2010r. 70 rocznica zatopienia okrętu jest okazją do tego by bliżej przyjrzeć się wrakowi spoczywającemu na głębokości 105 metrów i zweryfikować hipotezy na temat tragicznego zatonięcia.
Zabrana dokumentacja sonarowa i fotograficzna-filmowa, zostanie także wykorzystana w filmie o losach wyprawy. Ekspedycji patronują portale nurkowe: Hot Dive, Nuras.info, forum Dive Trek, Nurkosfera oraz stacja TVS.
Krótki reportaż można znaleźć na tej stronie
http://www.tvs.pl/informacje/22578/

Możemy życzyć powodzenia śląskim kolegą.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-05-02, 09:42 przez ramm, łącznie zmieniany 2 razy.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Morza skanuje nasz Grzegorz ;))
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Obrazek
Jedna z dwu bomb, które kilka minut po godzinie ósmej dnia 4 maja 1940 roku padły na pokład „Groma” , uderzyła w załadowany aparat torpedowy nr 2, druga trafiła w prawą burtę na wysokości maszynowni, oddzierając 20-metrowy prawie pas poszycia. Okręt przełamał się w połowie i w ciągu niespełna czterech minut poszedł na dno. Wybuch zmiótł obsady dział 3 i 4 oraz obsady broni przeciwlotniczej. Wraz ze szczątkami okrętu spoczęła na dnie wachta z kotłowni i maszynowni oraz częśc załogi znajdująca się akurat pod pokładem w pomieszczeniach rufowych. Najbardziej tragiczny los spotkał starszych podoficerów, mieszkających w pomieszczeniu „D”: zablokowane włazy i brak wyjść awaryjnych spowodowały, że uwięzieni tam ludzie nie mogli go opuścić....

Na okręcie nie było paniki. W krótkim czasie usiłowali walczyć o życie okrętu. Porucznik Krąkowski zbiegł do maszynowni, próbując zapobiec wybuchowi kotłów, nie znany z nazwiska torpedysta mający przydział na rufie unieszkodliwił bomby głębinowe, marynarz Zbigniew Gąsiorowski, uwięziony miedzy blachami pomieszczenia, wyrzucał jeszcze znajdujące się tam pasy... polegli wszyscy trzej.

Żywi pomagali sobie nawzajem aż do końca, póki nie znaleźli się na pokładach zbawczych okrętów.
Podniosły ich z wody szalupy z krażownika HMS Aurora i HMS Enterprise oraz niszczycieli HMS Bedouin , HMS Faulknor, które weszły pomiędzy ląd i tonących, aby skuteczniej osłonić ich przed ogniem niemieckiej broni maszynowej.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Uratowanych odwiozły angielskie okręty na pokład pancernika HMS Resolution, zakotwiczonego w Herjangsfjordzie. Tu rannym udzielono pierszwej pomocy, ale i tu dopiero spotkali się po tragedii razem i mogli ocenić ogrom strat.
Nie doliczono się dwudziestu trzech marynarzy i starszych marynarzy. Grób na dnie znaleźli:
Teodor Ebertowski,
Zbigniew Gąsiorowski,
Kazimierz Major,
Zygmunt Muchar,
Jan Nowak,
Bronisław Peissert,
Jan Sejbuk,
Józef Szwechtowicz,
Józef Wieżewski,
Henryk Boryczko,
Wacław Cytowicz,
Tadeusz Dziak,
Jan Fornalik,
Jerzy Głażewski,
Władysław Głowacki,
Tadeusz Górzycki,
Władysław Kostecki,
Edward Kubalski,
Mieczysław Materka,
Piotr Misztal,
Zdzisław Owczarek,
Tadeusz Podstolak,
Stanisław Ruszkiewicz .
Podoficerów młodszych – matów i bosmanów – zabrakło dwudziestu jeden. Zginęli:
Józef Łuszczewski ,
Marcin Łyskawka,
Ryszard Ksionżek,
Jan Adamczyk,
Jan bednarz,
Edmund Bielak,
Leon Chylewski,
Edward Czechowski ,
Tadeusz Dwornicki,
Stefan Köhna,
Franciszek Pauka,
Roman Press,
Józef Skórski ,
Stanisław Zgertowski,
Władysław Zieliński,
Józef Borowski
Kazimierz Dmochowski,
Wacław Kamiński,
Stanisław Mejdus,
Paweł Noga
Dominik Żyźniewski

Najokrutniejsza śmierć spotkała podoficerską starszyznę bosmanów i starszych bosmanów, w przeważającej części specjalistów od serca okrętu – maszyny. Polegli:
Stefan Baumert,
Jerzy Jurkowski ,
Józef Kucharski,
Józef Kurek ,
Stanisław Leszczyński,
Józef Pniak ,
Mieczysław kołakowski,
Wacław Perkowski .

Na dno poszli ludzie którzy widzieli okręt jeszcze w stoczni J. Samuel White w Cowes i od tej pory nie schodzili z jego pokładu:
Wiktor Borek,
Kazimierz Januszewski ,
Edmund Domicz ,
Jan Hojło,
Władysław Jarczyński ,
Michał Wojdyło .

Z zespołem najlepszych mechaników okrętu nie rozstał się aż do końca ich dowódca,
porucznik Aleksy Leszek Krąkowski

Z uratowanych stu trzydziestu ludzi siedmiu podoficerów i szesnastu marynarzy trzeba było natychmiast otoczyć lekarską opieką. Angielskim kolegom pomagał lekarz z „Groma”, porucznik rezerwy Teodor Jazierski. Najbardziej poszkodowani byli mat Drąg i starszy marynarz Wizner. Józef Drąg miał urwaną lewą nogę poniżej kolana i strzaskaną stopę nogi prawej, połamane żebra i pęknięty bębenek w lewym uchu, a Karol Wizner ciężkie uszkodzenie kręgosłupa, połamane żebra, złamaną rękę i zgruchotane kolano.

Tego samego dnia do burty zakotwiczonego w Herjangsfjordzie HMS Resolution dobiła Burza. Pod 15-calowymi działami artylerii głównej pancernika ustawiła się orkiestra piechoty morskiej. Zabrzmiał Mazurek Dąbrowskiego, a potem przy dźwiękach „God save the King” rozbitkowie z Groma wrócili na Burzę. Żegnani ich także zebrani na burcie kolosa angielscy koledzy tradycyjną morską pieśnią „ Roll out the Barrel”.
Obrazek

Obrazek
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

7 maja 2010r w w Klubie MW „Riwiera” odbyła się wystawa, która prezentuje dzieje ORP „Grom” od czasu budowy po wyniki pierwszej polskiej ekspedycji podwodnej Mirosława Standowicza na wrak okrętu (2004/2005). Planowana jest m.in. premierowa polska projekcja filmu o wyprawie. W ramach ekspozycji, na cyklu plansz pokazano fotografie i inne materiały archiwalne obrazujące służbę ORP „Grom” pod biało-czerwoną banderą. Kuratorem wystawy jest Lech Trawicki (adiunkt Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni). Projekt plastyczny wykonał Krzysztof Godlewski.

Wystawę można oglądać od 7 do 12 maja,
w godzinach 8.00-15.00 (od poniedziałku do piątku),
a w soboty i niedziele – na życzenie.
Wstęp wolny.

Ekspozycja tuż po zakończeniu wystawy ruszy w rejs po polskich muzeach. Zawinie m.in. do Warszawy, Poznania, Wrocławia, Świnoujścia i Kołobrzegu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
Krolik

Post autor: Krolik »

Czy ktos ma może dostep do tego filmiku z podwodnej wyprawy na GROMA ???
Byłbym wdzieczny gdyby ktos to wrzucił w siec !!!
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
Krolik

Post autor: Krolik »

Dzieki Wielkie !!!
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

ramm - jeżeli pozwolisz to dodam kilka fotek załogi Groma , osób które były pod Narwikiem .
Kmdr.por. Ferdynand Hermann , zaokrętowany na Gromie 02.05.1940 przeszedł z Błyskawicy(I oficer mechanik Dyonu ) , uratował sie ,był I oficerem mech na Gromie do połowy 1939, przekazał swoje obowiązki Krąkowskiemu .Tu na zdjęciu z zoną w roku 1938.

http://img717.imageshack.us/img717/3035/grom2x.jpg

Bracia Pniak po lewej Józef ( zginął ) po prawej Stanisław .
Zdjęcia z początku lat 30 z tego co udało mi sie ustalić wtedy służyli na ORP Wicher . Nie wiem, co się działo ze Stanisławem w czasie wojny .
Obrazek
Slaw
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

Slaw wątek jest ogólnie dostępny dla każdego i ma służyć każdemu.
Ze swej strony dodam kilka zdjeć marynarzy Groma
Obrazek Obrazek Obrazek

Okres rekonwalescencji gromowcy spędzali u rodzin angielskich, polskich i w Wojskowych Domach Wypoczynkowcy. Stamtąd po zasłużonym odpoczynku powrócili do czynnej służby, obsadzając niszczyciele Ouragan, Piorun, Kujawiak i Krakowiak.
Obrazek Obrazek Obrazek
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Mat.Józef Drąg - konczył wachtę gdy nastapił atak , ranny , uratował Karola Wiznera - wyciagnął go z pomieszczenia załogi .
Obrazek

Mat.Karol Wizner - radarzysta ,ciężko ranny, konczył wachtę gdy nastapił atak.

Obrazek
Slaw
Andrzej Ciszewski

Post autor: Andrzej Ciszewski »

Jeżeli był radarzystą, to chyba w okresie póżniejszym, bo na Gromie chyba nie było radaru
Awatar użytkownika
ramm
Kontakt:

To ja mam w swoich zbiorach, krótkie nagranie filmu dokumentalnego pt. "Armia Polska we Francji" w którym uratowany Edmund Oruba opowiada:

"Rozległ się jakiś szalony wybuch, niesamowity huk, i tylko ciągnie siebie do tego trapu, kiedy podszedłem zacząłem znowu rękami sięgać wyżej stopnia i wyżej. I wciągam się na ten trap i kiedy byłem w jego połowie poczułem, że ktoś mi wskoczył na plecy. Okazuje się że tam był jeszcze jakiś inny człowiek, który również starał sie uciekać z tego pomieszczenia, a ponieważ że poczuł człowieka pod nogami, więc zaczął mnie windować do góry i on mnie uratował i wyciągnął mnie na ten pokład. Jak mnie postawił to już słyszałem głosy marynarzy jak krzyczeli, że dowódca dał rozkaz do opuszczenia okrętu."

Obrazek Obrazek

Producentem filmu jest TVP. Film powstał w 2009r, czas trwania: 55 minut.

Edmund Oruba - radiotelegrafista na ORP Grom i ORP Piorun
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-06-11, 19:18 przez ramm, łącznie zmieniany 1 raz.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
ODPOWIEDZ