Przerzucanie kartek w pociągu to jedno, ale krew mnie zalewa gdy czytam na leżąco i trzymam czasopismo jedną ręką (bo druga łepetynę podpiera), a tymczasem co kawałek muszę się gimnastykować żeby przeczytać przypis.Wielki minus za przypisy objaśniające na końcu artykułu
Nowości wydawnicze: OKRĘTY (w tym numery specjalne)
Re: Nowości wydawnicze: OKRĘTY (w tym numery specjalne)
To może coś w temacie...
- pothkan
- Kontakt:
Czytaj na brzuchuToff pisze:Przerzucanie kartek w pociągu to jedno, ale krew mnie zalewa gdy czytam na leżąco i trzymam czasopismo jedną ręką (bo druga łepetynę podpiera), a tymczasem co kawałek muszę się gimnastykować żeby przeczytać przypis.
A te "Morskie Hobby", to kiedy było i co zawierało? Bo pierwsze słyszę...

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Po okładce się mniej więcej zorientujesz, co to "Morskie Hobby" zawierało...
http://www.armourbook.com/uploads/posts ... 709_01.jpg
Rok chyba '91.
Rok chyba '91.
- pothkan
- Kontakt:
Dzięki - jakoś to przegapiłempolsteam pisze:Po okładce się mniej więcej zorientujesz, co to "Morskie Hobby" zawierało...

Łatwo było przegapić, bo na jednym numerze się skończyło.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Witam,
Zapowiedź nowego Nr Okretów.

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam. Waldek
waldemar.goralski@wp.pl
Zapowiedź nowego Nr Okretów.

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam. Waldek
waldemar.goralski@wp.pl
Witam.
Spis treści i Okładka Nr 6 Okretów, na stronie Kagero.
http://sklep.kagero.pl/product_info.php ... ts_id=1138
Pozdrawiam. Waldek
waldemar.goralski@wp.pl
Pozdrawiam. Waldek
waldemar.goralski@wp.pl
No i jak ktoś z obecnych na FOW kolegów przeczyta nasz artykuł ("Samobójcze motorówki"), to prosiłbym o recenzje. Subiektywne i quasi-obiektywne, nie będę posyłał "tomahołka w okienko", obiecujęgoral_44 pisze:Witam.
Pozdrawiam. Waldek
waldemar.goralski@wp.pl

Duże koty zjadam na przystawkę.
- Kazimierz Zygadło
Przeczytałem i bardzo mi się podobał. Trochę mało ilustracji (zaledwie 5 renderów), ale treść rekompensuje te braki. Piszę to jako miłośnik wszelkiego "dziwnego" sprzętu, a do tej kategorii można te jednostki zaliczyć, więc zapewne nie jestem obiektywny. Znawcą tematu niestety nie jestem, więc niech inni wypowiedzą się w kwestii poprawności merytorycznej.Shinano pisze:No i jak ktoś z obecnych na FOW kolegów przeczyta nasz artykuł ("Samobójcze motorówki"), to prosiłbym o recenzje. Subiektywne i quasi-obiektywne, nie będę posyłał "tomahołka w okienko", obiecujęOt, żeby za dobrze nie było.
"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan
- dessire_62
Również przeczytałem, no i nie wiem, ma być laurkowo czy złośliwie?No i jak ktoś z obecnych na FOW kolegów przeczyta nasz artykuł ("Samobójcze motorówki"), to prosiłbym o recenzje.
Temat ciekawy, widać, że autorzy włożyli sporo wysiłku w zebranie większości dostępnych materiałów na temat Shinyo i Maru-ni. Sporo mało znanych informacji, szczegółów konstrukcyjnych, dat, nazwisk, oznaczeń jednostek itp. Pełna, mam nadzieję, lista "sukcesów", nawet tych prawdopodobnych. Merytorycznie dobra robota, oczywiście w moim odczuciu. Czyta się ciekawie.
Wizualizacje ok. Szkoda, że tylko jednostki typu 5. Wiem, że inne były bardzo podobne, ale fajnie by było porównać różnice w budowie. Brakuje jednak zdjęć, a można znaleźć mało znane.
Plus za brak bibliografii w stylu- Flisowski, Pertek, Kosiarz itp
No teraz złośliwie;
Uff, Marmik niedawno napisał- "Jak najkrótsze zdania"!!!Jego teoretyczna część rozpoczęta została w lipcu 1944 roku w Toyoshima na Morzu Wewnętrznym, a w sierpniu cały poligon został przeniesiony do Ujiny, gdzie ćwiczący zespół otrzymał niezbędne wyposażenie, umundurowanie i ekwipunek i przeniesieni zostali do Taibi na wschód od Etajimy, gdzie utworzono z nich jednostkę bojową i pod kierunkiem sierżanta armii przeszli dziesięciodniowe szkolenie z zakresu obsługi i konserwacji silników.
Czekam na następne Wasze opracowania.
Pozdrawiam Krzysiek.
Oderwałem się na chwilę od skrzypiących drewnianych pokładów i łopoczących żagli i - tak trochę z rozpędu po pochłonięciu artykułu pana Krzysztofa Gerlacha – sięgnąłem po tekst opisujący okręt Tone.
Pominąwszy oczywiste błędy („pod koniec sierpnia „Tone” i „Chikuma” wzięły udział w operacji pod kryptonimem „KA”, czyli wysłaniu drogą morską posiłków dla walczących wojsk na Guadalcanalu. Stanowiły eskortę lotniskowca „Ryujo”, który posłużył Japończykom za przynętę mającą odciągnąć główne siły amerykańskie.”) czy takie kwiatki jak „Zespół turbin nr 1 i 2 umieszczono wewnątrz kadłuba…” czy „…zainkasował trafienie w pokład rufowy bombą lotniczą zrzuconą z samolotu.”, w tekście tym bardzo brakuje mi dokładnego określenia ilości samolotów pokładowych oraz opisu ich działań w poszczególnych kampaniach.
Określenia w stylu „….planowano wyposażyć okręty typu Tone w sześć do dziewięciu wodnosamolotów zwiadowczych.” czy „W czasie ataku na Hawaje samoloty z Tone i Chikumy wykonały wiele lotów rozpoznawczych.” to stanowczo za mało jak na opis okrętów których dosyć kontrowersyjny układ konstrukcyjny podyktowana był właśnie możliwością zabierania na pokład dużej ilości samolotów.
Artykuł ten nie pozwala więc na wyrobienia sobie zdania czy były to udane okręty, czy też ślepa uliczka w rozwoju krążowników – a sięgając po niego miałem nadzieję na uzyskanie o ile nie odpowiedzi na to pytanie, to przynajmniej kilku dodatkowych informacji w tym temacie.
Jeszcze jedna uwaga: na bardzo ciekawych renderach można zauważyć części zamienne dla samolotów pokładowych (czy też całe samoloty w częściach) – dotychczas oglądając różne plany tych okrętów nigdy nie zwróciłem na to uwagi, a przy czarno-białych rzutach takie szczegóły są niezauważalne dla osoby która nie wie czego szukać. Niestety w tekście nie ma o tym nawet jednej wzmianki…
pozdr
Pominąwszy oczywiste błędy („pod koniec sierpnia „Tone” i „Chikuma” wzięły udział w operacji pod kryptonimem „KA”, czyli wysłaniu drogą morską posiłków dla walczących wojsk na Guadalcanalu. Stanowiły eskortę lotniskowca „Ryujo”, który posłużył Japończykom za przynętę mającą odciągnąć główne siły amerykańskie.”) czy takie kwiatki jak „Zespół turbin nr 1 i 2 umieszczono wewnątrz kadłuba…” czy „…zainkasował trafienie w pokład rufowy bombą lotniczą zrzuconą z samolotu.”, w tekście tym bardzo brakuje mi dokładnego określenia ilości samolotów pokładowych oraz opisu ich działań w poszczególnych kampaniach.
Określenia w stylu „….planowano wyposażyć okręty typu Tone w sześć do dziewięciu wodnosamolotów zwiadowczych.” czy „W czasie ataku na Hawaje samoloty z Tone i Chikumy wykonały wiele lotów rozpoznawczych.” to stanowczo za mało jak na opis okrętów których dosyć kontrowersyjny układ konstrukcyjny podyktowana był właśnie możliwością zabierania na pokład dużej ilości samolotów.
Artykuł ten nie pozwala więc na wyrobienia sobie zdania czy były to udane okręty, czy też ślepa uliczka w rozwoju krążowników – a sięgając po niego miałem nadzieję na uzyskanie o ile nie odpowiedzi na to pytanie, to przynajmniej kilku dodatkowych informacji w tym temacie.
Jeszcze jedna uwaga: na bardzo ciekawych renderach można zauważyć części zamienne dla samolotów pokładowych (czy też całe samoloty w częściach) – dotychczas oglądając różne plany tych okrętów nigdy nie zwróciłem na to uwagi, a przy czarno-białych rzutach takie szczegóły są niezauważalne dla osoby która nie wie czego szukać. Niestety w tekście nie ma o tym nawet jednej wzmianki…

pozdr
"Wizualizacje ok. Szkoda, że tylko jednostki typu 5" - też tego żałuję, ale gdybym "obarczył" Waldka wszystkimi "Shinyo" to jego prace (wspaniałe-na marginesie) opanowałyby połowę "Okrętów" 
"Uff, Marmik niedawno napisał- "Jak najkrótsze zdania"!!!- pokornie chylę głowę

"Uff, Marmik niedawno napisał- "Jak najkrótsze zdania"!!!- pokornie chylę głowę

W nastęnym Nr będzą rendery typ I, tak ze nic straconego.
Szkoda ze nie miałem wiecej czasu na resztę tych jednostek, niestety.
Shigure dla Ciebie, a także dla innych, mających cos do powiedzenia w temacie, mamy zawsze miejsce w naszym Piśmie.
Możliwe, że da się je zobrazować grafikami.
Pozdrawiam i czekam na kontakt z autorami.
Waldek.
waldemar.goralski@wp.pl
Szkoda ze nie miałem wiecej czasu na resztę tych jednostek, niestety.
Shigure dla Ciebie, a także dla innych, mających cos do powiedzenia w temacie, mamy zawsze miejsce w naszym Piśmie.
Możliwe, że da się je zobrazować grafikami.
Pozdrawiam i czekam na kontakt z autorami.
Waldek.
waldemar.goralski@wp.pl
-
Tylko po co zamieszczać aż 5 wizualizacji, i to sporego formatu, łódeczki prostej jak konstrukcja cepa.Jak dla mnie to jednak przesada.Rysunek w 3 rzutach, ze 2 zdjęcia i 2 -3 wizualizacje to byłby optymalny komplecik.