w dzisiejszej Rzeczpospolitej

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

p11c

Re: w dzisiejszej Rzeczpospolitej

Post autor: p11c »

Chodzi mi o dobro ogólne a nie prywatne
A Chomika może każdy przeglądać i każdy dodawać pliki do folderów, wiec jesli ustalimy wspolnie foldery to każdy może jej uzupełniac nie musi miec kata i nie ma ograniczeń pojemnościowych. Jak ktos ma lepsza propozycje to jestem otwarty
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Nie gniewaj się Chemiku, że mam trochę inne podejście do sporządzania wykazu.

Jak wcześniej zaznaczyłem, podzieliłbym wykaz na dwie części, a granicę ustawiłbym na 100 - 150 BRT.
W kwestii bardziej ogólnego podziału pozostanę raczej przy swoim, ale nie będę się z nim narzucał. Zwróć tylko uwagę, że kogoś "spoza branży" może to zniechęcić, zamiast przyciągnąć. Proszę również, żebyś rozważył dwie kwestie.
1. Wielozadaniowość różnego typu jednostek.
2. Statki, które są własnością armatorów wywodzących się z Polski, ale zarejestrowane poza granicami kraju. Przykładowo Baltivia mająca na burcie piękny napis "POLFERIES", a na rufie Nassau i banderę Wysp Bahama.

I tak na koniec.
Podczas tworzenia wykazu można byłoby ujmować statki typami od nazwy prototypu pod biało-czerwoną.
Dla przykładu: drobnicowce typu Marceli Nowotko, zamiast B - ileśtam. Sądzę, że takie podejście może być czytelniejsze. Ale to tylko sugestia.

P.S.
Może któryś z Moderatorów przeniósłby tą część dyskusji do Forum Marynistyki lub do Statków ...., bo z Polską Marynarką Wojenną nie ma nic wspólnego.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Chemik

Post autor: Chemik »

Sie nie gniewam Peperonie :) dyskusja polega na wymianie poglądów
Peperon pisze:2. Statki, które są własnością armatorów wywodzących się z Polski, ale zarejestrowane poza granicami kraju. Przykładowo Baltivia mająca na burcie piękny napis "POLFERIES", a na rufie Nassau i banderę Wysp Bahama.
A czyż ta Baltivia pływająca w barwach PŻB nie jest polskim statkiem? Nie jest wina armatora że państwo serwuje mu podatki na które go "niestać" i ucieka pod "tanie bandery" czyż wzmiankowany przeze mnie kilka postów wyżej drobnicowiec "Kościuszko" należący do floty Polish-American Navigation Company i podnoszący banderę amerykańską też nie jest z Polską nijak związany?
Dla mnie zarówno Baltivia jak i wzmiankowana inicjatywa Polonii amerykańskiej jest tak samo Polskie jak np. legendarny Batory, tyle że realia ekonomiczne czy historyczne nie pozwoliły na podniesienie Białoczerwonej Bandery :(
Floty narodowe już dawno odeszły do lamusa Peperonie

Tak, tak wydzielenie tematu powinno zaistnieć
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Chemik pisze:Sie nie gniewam Peperonie :) dyskusja polega na wymianie poglądów
Cieszy mnie to ;)

A mógłbyś jeszcze uszczegółowić, jak widzisz wykaz statków PMH.
Ma to być tylko baza danych, czy coś więcej (np. sylwetki, planiki) ?
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Chemik

Peperon pisze:A mógłbyś jeszcze uszczegółowić, jak widzisz wykaz statków PMH.
Ma to być tylko baza danych, czy coś więcej (np. sylwetki, planiki) ?
To pytanie to chyba do P11c...
p11c

Planiki , sylwetki i zdjęcia a nawet ciekawostki jesli to możliwe :)
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

p11c pisze:A Chomika może każdy przeglądać i każdy dodawać pliki do folderów, wiec jesli ustalimy wspolnie foldery to każdy może jej uzupełniac nie musi miec kata i nie ma ograniczeń pojemnościowych. Jak ktos ma lepsza propozycje to jestem otwarty
Tylko że podstawą działalności Chomika jest - nie oszukujmy się - wymiana plików pirackich. A to budzi obawę, że w pewnej chwili serwis może z sieci po prostu zniknąć, tak jak znikały międzynarodowe Filesonic czy Megaupload.
p11c

hmmm to mam problem . Jest to poważny argument :( szkoda by było gdyby to zniknęło.
Chyba najlepiej będzie jak będe robił kopie zapasową u siebie, do czasu aż nie znajdziemy lepszego rozwiązania.
Ale chyba nie będzie wyjścia tylko zarejestrować jakąś domene, wykupić miejsce na serwerze i albo wykupić program od Wikipedii albo samemu coś napisac ( tzn poprosić jakiegos zaprzyjaznionego studenta :) )
ALe tak naprawdę liczę na pomoc kolegów, każdy ma jakieś możliwości :) wierze w WAS :)
Awatar użytkownika
Chemik

A może FOW użyczyłby miejsca na taką Mała Encyklopedię Statków Polskich? Każdy statek mógłby mieć swój topic, gdzie można by zamieścić charakterystykę, historię, informacje prasowe, fotografie, planiki itp. podając ich źródło. Wszystko w wielkości nie większej niż 900 pikseli dla dłuższego boku. Chętnie wesprę taką inicjatywę, mogę też zająć się moderatorstwem takiego działu, mam pewne doświadczenie w podobnym projekcie.
p11c

Nie do mnie to pytanie
ale jestem za :)
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

W czym problem? Wystarczy założyć odpowiedni wątek w dziale "Statki Handlowe, Pasażerskie i inne". Przykleję go.
Jak się rozrośnie to można zrobić podforum w "Marynistyce" lub "Akademii" na wzór "Spisu Flot II Wojny Światowej".
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
Chemik

Marmik pisze:W czym problem? Wystarczy założyć odpowiedni wątek w dziale "Statki Handlowe, Pasażerskie i inne". Przykleję go.
Problem w tym, że w obrębie jednego wątku zrobi się piękny "mix" kiku-kilkunastu-kilkudziesięciu statków/okrętów i potem trzeba będzie to żmudnie wyłuskiwać, dzielić...
Marmik pisze:Jak się rozrośnie to można zrobić podforum w "Marynistyce" lub "Akademii" na wzór "Spisu Flot II Wojny Światowej".
A nie lepiej od ręki zrobić podforum na wzór spisu flot? Można by zacząć działać w uporządkowany sposób :)
p11c

Generalnie lubię jak sie coś dzieje. Oczekiwanie na odpowiedz FOW lub kupowanie licecji zajmuje czas. Na razie otworzylem konto na Chomiku i powoli buduje drzewko :)
I bardzo jestem ciekaw uwag kolegów
1. Statki handlowe i pasażerskie
2. Okręty
3. Żaglowce
4. Jednostki pomocnicze i specjalne
5. Flota śródlądowa
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Chemik pisze:Problem w tym, że w obrębie jednego wątku zrobi się piękny "mix" kiku-kilkunastu-kilkudziesięciu statków/okrętów i potem trzeba będzie to żmudnie wyłuskiwać, dzielić...

A nie lepiej od ręki zrobić podforum na wzór spisu flot? Można by zacząć działać w uporządkowany sposób :)
W pełni podzielam zdanie Marmika.
Jak starczy Wam zapału i zacznie coś z tego powstawać (tak jak u Jarka) to oczywiście subforum się wydzieli.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Chemik

p11c pisze:1. Statki handlowe i pasażerskie
2. Okręty
3. Żaglowce
4. Jednostki pomocnicze i specjalne
5. Flota śródlądowa
Brak statków rybackich (bo to nie handlowe, ani nie specjalne) a zamiast flota śródlądowa lepiej brzmi statki śródlądowe :)
Awatar użytkownika
Chemik

crolick pisze:
Chemik pisze:Problem w tym, że w obrębie jednego wątku zrobi się piękny "mix" kiku-kilkunastu-kilkudziesięciu statków/okrętów i potem trzeba będzie to żmudnie wyłuskiwać, dzielić...

W pełni podzielam zdanie Marmika.
Jak starczy Wam zapału i zacznie coś z tego powstawać (tak jak u Jarka) to oczywiście subforum się wydzieli.
W takim razie do dzieła :)
ODPOWIEDZ