ok dopiszemy statki rybackie.
Z tymi statkami śródlądowymi bym sie wstrzymał bo to nam zawęża pojęcia :
np jachty czy są statkami ? albo jakieś dziwne inne jednostki pływające róznie z tym bywa i nie wiadomo co wypłynie na szerokie wody śródlądowe
Nie wiem jeszcze czy pasażerów nie wyodrebnić ?
co wy na to ?
p11c pisze:np jachty czy są statkami ? albo jakieś dziwne inne jednostki pływające róznie z tym bywa i nie wiadomo co wypłynie na szerokie wody śródlądowe
Generalnie rzecz biorąc niemal wszystko co pływa można określić ogólnym terminem: statek/okręt.
p11c pisze:Nie wiem jeszcze czy pasażerów nie wyodrebnić ?
A po co? Przecież to tylko 9 transatlantyków (+ 3 dalsze u armatorów polonijnych) + 5 dowozowych statków emigracyjnych.
No jest jeszcze flota przybrzeżna , wodoloty promy itp ale chyba nie ma potrzeby
Wiec mamy :
1. Statki handlowe i pasażerskie
- handlowe
- pasażerskie
2. Okręty
- pełnomorskie
- straży przybrzeżnej i portowe
3. Żaglowce
- duże powyżej 50 m
- jachty
4. Statki rybackie
- pełnomorskie
- kutry
5. Statki i okręty Śródlądowe ( lub flota śródlądowa )
- wojenne
- pasażerskie
- barki i holowniki
- jachty
- motorówki
- pomocnicze i specjalne
6. Jednostki pomocnicze i specjalne
- ratownicze
- obsługi portów
- inne
p11c pisze:np jachty czy są statkami ? albo jakieś dziwne inne jednostki pływające róznie z tym bywa i nie wiadomo co wypłynie na szerokie wody śródlądowe
Generalnie rzecz biorąc niemal wszystko co pływa można określić ogólnym terminem: statek/okręt.
Ostatnio spotkałem sie z domem na wodzie jaki powstał we Wrocławiu . Czy to statek ??
poprostu boje si ze mogą nastąpić problemy klasyfikacyjne np jakiś jednostek które ktos bedzie chciał umiescic w bazie.
No i chemik skąd ty wziąłeś tych 9 transatlantyków ,
p11c pisze:Czuje sie głupio bo nigdy nie słyszałem o Jagiełło
Otrzymany w V.1947 w ramach reparacji wojennych (ex sowiecki Petr Velikiy, ex brytyjski Empire Oak, ex niemiecki Duala, ex turecki Dogu). Bardzo krótko pływał w GAL-u na linii z Genui do portów Ameryki Południowej i Hawany (III.1948-XI.1949). W 1950 sprzedany do Związku Sowieckiego, pływał jako Petr Velikiy. 20.XI.1973 przybył do hiszpańskiej stoczni złomowej w Castellon.
No i doliczmy jeszcze dwa projekty Polonii.
Najciekawsze w nich jest to, że powstały w Polsce. A szkoda, że nie powstały. Zwłaszcza ta z lat 50-tych. Sylwetkę prezentowała interesującą.
P.S.
Ma ktoś ich rysunki, ale takie żeby można było stworzyć modelik w skali 1:500.
Bo dotychczas jakiegoś kompletu rysunków nie spotkałem
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
No to całe życie człowiek sie uczy I teraz jestem coraz bardziej przekonany , że nalezy zrobic taką baze. Jak wpisałem w google to nie znalazlo mi wiecej jak 8 transatlantyków. Jagiełły tez mi nie znalazło.
Jestem tu naprawdę nowy ale do tej pory nie uważałem sie za dyletanta ( do tej pory )
Widzę też że koledzy maja ogromną wiedzę i jestem pełen podziwu wiec mam nadzieję że każdy dorzuci swój kamyczek po to aby nie było takich braków .
Peperon pisze:No i doliczmy jeszcze dwa projekty Polonii.
Najciekawsze w nich jest to, że powstały w Polsce. A szkoda, że nie powstały. Zwłaszcza ta z lat 50-tych. Sylwetkę prezentowała interesującą.
Czy to były dwa różne projekty jednego statku ? czy dwie wersje ? I rozumiem ze statek miał mieć nazwę POLONIA
Peperon pisze:Koncepcja pierwszej Polonii powstała pod koniec lat 50-tych, a drugiej również pod koniec, ale lat 70-tych.
POLONIA I - 1964
POLONIA II - 1979
POLONIA III / KRÓL STEFAN BATORY - 1989
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Peperon pisze:Dwie Polonie z Kalendarza MORZa 1986.
Fajnie, że wstawiłeś te rysunki.
Muszę to jeszcze sprawdzić, ale rysunek 3D pierwszej "Polonii" prawdopodobnie jest w książce "Architektura okrętów".
Bardzo udany projekt moim zdaniem. Wielka szkoda, że nie zrealizowany.
UWAGA! Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).