Piorun A.D. 1937

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Andrzej Kliszewski

Post autor: Andrzej Kliszewski »

Ale właśnie te 60 % to dotyczy min. konstrukcji kadłuba jego sztywności itp. podczas gdy wojenna produkcja była dosyć pośpieszna i nie tak dobra jakościowo jak bysmy tego chcieli. Wystarczy popatrzeć co działo się ze zbudowanym w latach 20-tych OURAGANEM. A był to przeciez zbudowany w pokojowych warunkach okręt bez wojennych oszczędności i pośpiechu (no co jak co ale Francuzom pośpiech w budowie okrętów trudno było wtedy zarzucić :lol: ) albo nasze perypetie z ptaszkami (I).

Pozdrawiam Andrzej K.
Si vis pacem para bellum!
Marek T

Post autor: Marek T »

Już tą wojenną jakość wałkowaliśmy z Mitoko na zielonym Forum w odniesieniu do poniemieckich torpedowców.
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Eee - porównywanie roboty francuskiej z niemiecką - to tak jak ruska elektronika do amerykańskiej :P

Nie wiem - ale nie wydaje mi się by jednostki kończone (po modyfikacji) po wojnie równie się sypały - V/W się trzymały
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Andrzej Kliszewski

Sory ale mógłbyś przypomnieć główne wnioski z dyskusji bo niestety wtedy byłem "out of area" :oops: :oops: :oops: i nie wiem nawet gdzie tego szukać.

Pozdrawiam Andrzej K.
Awatar użytkownika
Mitoko

O ile pamiętam - to nie doszliśmy z Markiem do consezusu
Marek T

Generalnie rzecz biorąc prezentowałem wówczas stanowisko, że torpedowce jednokominowe uzyskane przez PMW po I wojnie swiatowej nie mogły być modernizowane, gdyż były budowane w czasie wojny, w warunkach ostrego deficytu, z materiałów zastępczych.
Z kolei MAZUR był modernizowany i utrzymywany, gdyz był prawdopodobnie w lepszym stanie - do jego budowy mogły być użyte materiały zgromadzone jeszcze w czasie pokoju.

Mitoko - porównywanie okrętów niemieckich i V/W jest niesprawiedliwe. Myślę, że Anglicy nie mieli takich ograniczeń materiałowych, jak Niemcy.

A zielonego Forum nigdzie nie znajdziesz, bo był pad generalny i wszystko poszło w cho#&rę, bo Twój Net nie zrobił kopii zapasowych.
Awatar użytkownika
Mitoko

No to wypowiedz się co sądzisz o kwestii większych jednostek, gotowych w 60% (inne w 45%) w 1918, kończonych w okresie 1924-27 po modernizacji
Marek T

Mocno generalizując myślę, że miały już nowe rurociągi i instalacje (bo o nie głównie chodziło).
Awatar użytkownika
Mitoko

Czyli idziemy do przodu
karolk

Post autor: karolk »

ee, niby czemu ta niemiecka robota ma być taka dobra, a framcuska be? nie widać jakiś przekonywujących przykładów, może kto poda?
karolk

Andrzej Kliszewski pisze:Ale właśnie te 60 % to dotyczy min. konstrukcji kadłuba jego sztywności itp. podczas gdy wojenna produkcja była dosyć pośpieszna i nie tak dobra jakościowo jak bysmy tego chcieli. Wystarczy popatrzeć co działo się ze zbudowanym w latach 20-tych OURAGANEM. A był to przeciez zbudowany w pokojowych warunkach okręt bez wojennych oszczędności i pośpiechu (no co jak co ale Francuzom pośpiech w budowie okrętów trudno było wtedy zarzucić :lol: ) albo nasze perypetie z ptaszkami (I).

Pozdrawiam Andrzej K.
ale co się działo z Ouraganem, poza niestarannym remontem angielskiej stoczni niezdolnej dać sobie rady z systemem metrycznym...
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Marek T pisze:Generalnie rzecz biorąc prezentowałem wówczas stanowisko, że torpedowce jednokominowe uzyskane przez PMW po I wojnie swiatowej nie mogły być modernizowane, gdyż były budowane w czasie wojny, w warunkach ostrego deficytu, z materiałów zastępczych.
Z kolei MAZUR był modernizowany i utrzymywany, gdyz był prawdopodobnie w lepszym stanie - do jego budowy mogły być użyte materiały zgromadzone jeszcze w czasie pokoju.

Mitoko - porównywanie okrętów niemieckich i V/W jest niesprawiedliwe. Myślę, że Anglicy nie mieli takich ograniczeń materiałowych, jak Niemcy.

A zielonego Forum nigdzie nie znajdziesz, bo był pad generalny i wszystko poszło w cho#&rę, bo Twój Net nie zrobił kopii zapasowych.
Moze ktos to ma?
Ja poszukam.
Ale to co mialem to wrzucilem tu raczej...
Andrzej Kliszewski

BURZA była również zbudowana w systemie metrycznym a jednak do tego 42-43 jakoś dawała sobie radę, a OURAGAN non toper wracał do stoczni tak że w przeciągu swojej służby pod polską (i nietylko :-D ) banderą spędził tam 6 razy więcej czasu niż na morzu. Zresztą byl o tym całkiem ciekawy artykuł w pierwszym i niestety ostatnim numerze czasopisma wojennomorskiego którego tytuł uciekł mi niestety z pamięci.

Pozdrawiam Andrzej K.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

To bylo Morskie Hobby 1/1991, artykul Mareka T "Szesc dni w stoczni na kazdy dzien w morzu, czyli Ouragan pod polska" :)
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Andrzej Kliszewski

Tak właśnie, był w nim także artykuł o VANGUARD-zie autorstwa Andrzeja M. Jaskuły o ile mnie pamięć nie myli (albo A.Ś.)

Pozdrawiam Andrzej K.

Oryginał nie zachował mi się niestety w całości i mam tylko pojedyńcze artykuły.
karolk

andrzej, to nie odpowiedź, bo ja moge zacytować stan jaki zastał Pławski (barka to portowa, czy składowisko złomu, Francuzi podczas ewakuacji wepchnęli...itd itd) druga sprawa, ze okręt służył Francuzom potem, a problemy były chyba znacznie mniejsze, co Marku?
ODPOWIEDZ