Nowości wydawnicze: MSiO (w tym numery specjalne)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
RyszardL

Re: Nowości wydawnicze: MSiO (w tym numery specjalne)

Post autor: RyszardL »

Peperon pisze:Znacznie ułatwia mi to szukanie. :clever:
Właśnie o coś takiego mi chodziło.
Ale przyznać trzeba, że to, co proponuje Miko, też nie jest złe.
Taki spis treści poważnie ułatwia sprawę, bo nie trzeba brać każdego numeru do ręki, żeby sprawdzić zawartość.
Co ja się nieraz naprzeglądam, to głowa boli. Coś mi się przypomni i przewalam wszystko od 2004 roku, bo akurat wtedy przypadkowo się dowiedziałem, że MSiO istnieje i zaprenumerowałem.
Wydrukować trzeba to, co Miko zrobił.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Gizmo

Post autor: Gizmo »

Marek T pisze: Niestety, wyszukiwarka nie znalazła artykułu "Atak na Tarent" z MSiO 5/2001.
Teraz już znajduje.

Niestety przygotowanie spisu z tagami jest dość pracochłonne, bo w ciągu jednej dniówki mozna zrobić z 2 roczniki, co dla wszytskich wydawanych czasopism oznacza jakiś dwa miesiące codziennej roboty.
Marek T

Post autor: Marek T »

Gizmo pisze:Teraz już znajduje.
Dzięki. Ale Tarent to był tylko przykład.
Z pobieżnego oglądu widać bardzo dużo literówek, przekręcone wyrazy, itp.

Pierwsze z brzegu:
- KEUKUK przy MSiO 4/98,
- Sea Brease'98 przy 1/1999,
- lotniskowce eskortowe TAIŁO przy 5/2000.

Nawet nie sprawdzałem, jak się to przenosi na wyszukiwarkę.
Gizmo

Poprawiłem. Ja zajmuję się w wydawnictwie lotnictwem, więc przekręconych nazw okrętowych niestety nie kojarzę. Spisy treści starych numerów są po prostu zaimportowane ze starej strony, spisy treści od 2008 r., kiedy powstała obecna strona, powinny być OK.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Gizmo pisze: Niestety przygotowanie spisu z tagami jest dość pracochłonne, bo w ciągu jednej dniówki mozna zrobić z 2 roczniki, co dla wszystkich wydawanych czasopism oznacza jakiś dwa miesiące codziennej roboty.
Hop, hop ;) Czy my jesteśmy w tej samej dyskusji? Ktoś organizuje pracę, ktoś kto się zgłosi ten ją wykona - co ciekawe, pewnie za darmo :).
W ciągu tygodnia, korzystając z chwili nudy (niemalże od niechcenia, bo to 20-30 minut roboty razem z wklepaniem) każdy leniwy może załatwić choćby ze dwa numery razem z tagami. Jak zgłosi się 10 chętnych to już jest 20 numerów w ciągu tygodnia (a jest 140 łącznie, bo to co nie na morzu to już nas jakby mniej interesuje :-D ). Pod koniec roku baza danych gotowa 8) . Problem jest w zorganizowaniu pracy (gdzie to wpisać, jak to wpisać itp), a nie jej wykonaniu. Tak mi się przynajmniej wydaje :?: . No i wykonanie pracy musi mieć sens, czyli wykonujący ją gratis musi widzieć rezultat pracy.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Gizmo

Jeśli jest na to zapotrzebowanie, to jak najbardziej możecie się zorganizować i opracować taki spis w np. Excelu. Za Waszą zgodą mogę umieścić taki plik na stronie Magnum-X, wraz z linkiem do niniejszego forum. Można też pogadać z redakcją MSiO, to może przy tej okazji forum zaistnieje na łamach magazynu i przybędzie mu forumowiczów.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

No to reszta moich spisów artykułów Misia. :lol:
Spis 3.jpg
Spis 3.jpg (36.13 KiB) Przejrzano 8094 razy
Spis 4.jpg
Spis 4.jpg (106.61 KiB) Przejrzano 8094 razy
Spis 5.jpg
Spis 5.jpg (189.79 KiB) Przejrzano 8094 razy
Spis 6.jpg
Spis 6.jpg (31.61 KiB) Przejrzano 8094 razy
Spis 7.jpg
Spis 7.jpg (120.22 KiB) Przejrzano 8094 razy
Spis 8.jpg
Spis 8.jpg (138.01 KiB) Przejrzano 8094 razy
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Marmik

Gizmo pisze:Jeśli jest na to zapotrzebowanie, to jak najbardziej możecie się zorganizować i opracować taki spis w np. Excelu.
Hmmm... ja to tak sobie myślałem, że może raczej redakcja/wydawca będzie zainteresowany by dostarczyć swoim czytelnikom (zwłaszcza prenumeratorom) gotowy spis wszystkich swoich numerów (wspominam o tym tak już chyba od roku?) i poprzez to w jakiś tam sposób pokazać, że podkreśla swoja długoletnią historię, docenia czytelników itd., a nie na odwrót. Widać ostatnio wszystko stoi na głowie. Weźmy się i zróbmy lub weźcie się i zróbcie - tylko jeden z tych wariantów ma przyszłość. Ty proponujesz drugi, ja pierwszy (no może lekko zmodyfikowany na "weźcie się i zróbmy"). Mogę pisać za siebie, że chętnie pomogę (głównie w numerach do 2008 roku, gdy kupowałem jak leci), ale prowadzić za rękę... to chyba nie ten wiek?
Gizmo

No ale z tym trzeba uderzyć do redakcji MSiO, w skład której ja nie wchodzę, ba nawet nie posiadam wczesnych numerów MSiO. Chcę też podkreślić, że wypowiadam się tu jako osoba prywatna, a nie w imieniu firmy.
Awatar użytkownika
Marmik

Toć Crolick pisał, że uderzał :(.
To jest główna bolączka pism (bo nie tylko mam na myśli MSiO) - słaby lub wręcz zerowy kontakt z czytelnikami. Choć my tu prezentujemy jakiś tam promil kupujących (lub nie kupujących) to nie ma to znaczenia, bo czy z czytelnikami spoza FOW jest lepiej? Nie.
Trochę to przypomina zabawę na macie: macie pismo i sobie czytajcie. Nic od was nie chcemy, nic nas nie interesuje (co najwyżej dane ze sprzedaży poszczególnych numerów, ale to od dystrybutorów).
Sorry, ale tak to wygląda.

PS
W tym kontekście ciekawie wygląda informacja o prenumeracie w ostatnim MSiO, gdzie napisano: Prenumerata roczna 1/2014-6/2014 (12 numerów w tym 2 gratis). Czyżby to błąd, czy może miałem rację, że pismo wróci do cyklu dwumiesięcznego (nry 1-6) traktując pozostałe jako regularne lub mniej regularne numery specjalne? Może to byłoby i dobre rozwiązanie. Zapychać specjalne Bismarckami, u-bootami, Iowami i Pacyfikiem (jak się sprzedaje to dobrze), a regularnymi numerami powalczyć o odzyskanie straconych czytelników. To się da zrobić, ale niezbędna jest zmiana koncepcji, a nie tylko cyklu wydawniczego. Tu niestety jestem lekko sceptyczny.
Co do samej prenumeraty: gdyby było tak jak piszę to nie powinno przybyć prenumeratorów, bo każdy zastanowi się czy potrzebne mu specjale, których nie potrzebuje, czy raczej kupić tylko te interesujące go, a resztę sobie odpuścić i kupować tylko regularne numery. W tym kontekście może się okazać, że dla kogoś kto nie łyka od deski do deski te dwa darmowe numery mają wartość papieru. Różnica taka, że pewnie dostanie pismo później niż ci co kupią w kiosku.
Gizmo

Jakieś zmiany w MSiO mają być, ale nie znam szczegółów. Skoro jednak wydawnictwo obiecało 12 numerów w roku i zbiera na nie przedpłaty w formie prenumeraty, to będzie ich 12, czyli regularny cykl będzie utrzymany. Zapewne będzie to wyglądało jak w przypadku TW Historia.
Awatar użytkownika
Marmik

No właśnie też zauważyłem, że przy TWH jest identyczny zapis, więc to chyba nie błąd.
Na marginesie, od wielu, wielu lat nie mieliśmy żadnego numeru specjalnego o MW. Zastanawiam się, czy przy dzisiejszym nasyceniu rynku udałoby się zrobić aż 6 numerów specjalnych (przez co rozumiem tematycznych), skoro OW w ostatnich latach dały radę zrobić chyba cztery (całkiem ciekawe koncepcyjnie, przekrojowe: o flocie niemieckiej, japońskiej i francuskiej oraz o niszczycielach), bo reszta to monografie.
Gizmo

Jak to mówią starzy mędrcy - czas pokaże...

A tak swoją drogą, to zauważyłem, że wbrew głosom w tym wątku, publikacji o Yamato nie było w Polsce aż tak znowu dużo, a gdyby je skrupulatnie policzyć to może okazać się, że całkiem niewiele.
Awatar użytkownika
Marmik

Bo Yamato to taka metafora ;) wszystkiego co duże chwalebne lub katastroficzne i przede wszystkim w ogólnym zarysie powszechnie znane :).
O samym Yamato, z ostatnich co pamiętam to był w misiu całkiem ciekawy artykuł opisujący go oczami amerykańskiego wywiadu. IMHO powiew świeżości.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

W MSiO (od 1996 do 2013) o YAMACIAKU & MUSASHI - 6 tekstów
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

Takie zestawienia mogą być czasem mylące.
Jakiś czas temu był tekst porównujący Yamato z Iowa.
Czy w zestawieniach tabelarycznych nie będą to przypadkiem dwa teksty? Znaczy oddzielnie policzony tekst o Iowa ( bo było ) i o Yamato ( bo było )

Nie to żebym się czepiał, tylko taka luźna uwaga.
A tak swoją drogą MSiO ukazuje się od 1996 roku, czyli 17 lat ( jak dobrze liczę ). Wychodzi średnio jeden tekst o Yamaciaku na 2,8 roku.
Jak dla mnie jeden tekst raz na trzy lata to nie jest przegięcie. W końcu jeden artykuł raz na ~20 wydań ( kiedyś to był dwumiesięcznik, teraz to będzie raz na prawie 30 numerów ) można sobie odpuścić i nie czytać.
Ale to moje zdanie.
Choć oczywiście jak uwzględnić "uajamaciakowienie" innych tytułów, nie tylko czysto morskich ( i zsumowanie Iowkowobismarckowości do kupy ), to może to sprawiać wrażenie przesytu.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
ODPOWIEDZ