Flotylla Rzeczna 1939

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Chemik

Re: Flotylla Rzeczna 1939

Post autor: Chemik »

Marek T pisze:
Mitoko pisze:
p11c pisze:A z tego co wiem to zdjęto wtedy z wieży górną pokrywę ( nie mieściła się górna łuska nabojowa).
Zamontowano jednego z trzech Boforsów zamówionych dla PMW dla naszych ścigaczy budowanych w Anglii.
Skąd masz to info ?
Stąd: http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=8 ... 5#p1714881 .
Znaczy, dalej wróżenie z fusów :clever:
p11c

Post autor: p11c »

Ale nie moich.
Natomiast można to prosto zweryfikować porównując rysunki wieży i działa 40 mm.
Albo jeśli ktoś ma dostęp do polskich archiwów w Londynie i znajdującego się tam sprawozdania z montowania tego działa.
Poszukam też jednej fotki. Wydaje mi się że widziałem fotkę CKU bez pokrywy wieży. Jak znajdę to zamieszczę bo nie jestem pewien czy dobrze pamiętam.
Natomiast nie zmienia to faktu, że Bofors był tam zamontowany, a ja dalej nie mam pojęcia ilu członków załogi go obsługiwało. Patrząc na rysunki jest tam ok 2,2 m średnicy i musi się jeszcze zmieścić działo dość sporych rozmiarów jak na ten kaliber.
Ma ktoś może jakąś koncepcję.
p11c

Z racji, że nie mam dostępu do londyńskiego instytutu im. gen. Sikorskiego takie moje małe wróżenie z fusów.
1. czerwona kreska górna to porównanie linii pokrywy wieży z podajnikiem naboi Boforsa. Pytanie jest jeszcze gdzie mieściły się głowy obsługi ?
2. dolna niebieska linia to porównanie wysokości podstawy armaty z podłogą wieży.
3. Na dostępnym zdjęciu widać, że pierwotnie podnoszony była przednia część pokrywy z zawiasami w połowie wieży. W przypadku pierwotnej armaty mogło to zdawać egzamin. Natomiast nie wiem jak takie rozwiązanie sprawdziło by się w przypadku Boforsa ? Chodzi mi o maksymalny kąt podniesienia armaty w przypadku nie zdjęcia górnej pokrywy, bo inna jest oś obrotu w kierunku pionowym.
4. Jak załoga wchodziła do tej wieży ?
Może ktoś wie albo ma jakieś sugestie w tych wszystkich kwestiach ?
Załączniki
nieuchwytny.GIF
nieuchwytny.GIF (21.35 KiB) Przejrzano 8004 razy
40mm Bofors Anti-Aircraft gun being used on a Finnish Navy boat.jpg
40mm Bofors Anti-Aircraft gun being used on a Finnish Navy boat.jpg (20.47 KiB) Przejrzano 8004 razy
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Podnoszona przednia część pokrywy to raczej pozostałość po wcześniejszej przeróbce z Hotchkissa na Vickersa.
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
p11c

Tak, ale w takim razie jak ostatecznie wyglądała by ta część w 1939 roku ?
Jeśli tam był Bofors 40 mm to ta pokrywa nie mogła być w ten sposób otwierana bo inna jest oś podnoszenia lufy w tych działach i wyszło by na to, że lufa działa byłaby w miejscu zawiasów lub nawet przechodziła przez niego. ( jak ktoś nie wie o czym piszę to mogę zrobić rysunki ).
Więc sumując to :
1. Jakie tam było działko w 39 r. ?
2. Jeśli był Vickers to chyba powinien wyglądać inaczej niż na dostępnych rysunkach ( np. Ryszarda).
3. Jeśli to był Bofors to raczej nie powinno być pokrywy a jedynie np. pałąki do brezentu.
4. Jak wchodzono do tej wieży bez względu na to jakie było tam działo.
5. Ilu było przeznaczonych członków załogi do obsługi działa ? Ja znalazłem, że było w 39 r 5 strzelców :
- Mat nadterm. Stanisław Piorun
- St. mar. Piotr Macewicz
- St. Mar. Michał Malcerek
- Mar. Bolesław Gęca
- Mar. Bolesław ( Władysław? ) Górski
Więc podział może być 1 w wieży Ursus i 4 przy Boforsie ? Tyko gdzie oni by się zmieścili ?
Może być też podział 1-2 zajmowali się podawaniem amunicji.

-
Awatar użytkownika
Mitoko

Vickersa wymieniono na Boforsa (Vickers został wzięty we Wrześniu z magazynu w Pińsku i zainstalowano go na podstawie z podkładów kolejowych koło Mostów Wolańskich).

Natomiast ogólnie montaż Boforsa był jednak pewną improwizacją i można założyć, że jego zdolność do ognia plot była w pewnym stopniu ograniczona (konstrukcja wieży ograniczająca kąt podniesienia i prawdopodobnie mniejsza obsada). Do pełnych możliwości wieża musiałaby nie mieć całkowicie dachu.

Co do ilości obsady - przyjmij, że przynajmniej jeden mógł być amunicyjnym/kadłubie w nadbudówce. Raczej obstawiałbym 3-osobową obsadę wieży.
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Mitoko pisze:.. obstawiałbym 3-osobową obsadę wieży.
Czterech nie powinno mieć kłopotu.
Tu czteroosobowa wieża Dustera ( podwójnie sprzężona z napędami ):
http://sciacchitano.smugmug.com/Vietnam ... t&lb=1&s=A

Pozdrawiam,
Maciej
p11c

Mitoko pisze:Natomiast ogólnie montaż Boforsa był jednak pewną improwizacją i można założyć, że jego zdolność do ognia plot była w pewnym stopniu ograniczona (konstrukcja wieży ograniczająca kąt podniesienia i prawdopodobnie mniejsza obsada). Do pełnych możliwości wieża musiałaby nie mieć całkowicie dachu.
A chyba jednak używana była do takich strzelań, więc przypuszczam, że nie było tego dachu.
p11c

Maciej pisze:
Mitoko pisze:.. obstawiałbym 3-osobową obsadę wieży.
Czterech nie powinno mieć kłopotu.
Tu czteroosobowa wieża Dustera ( podwójnie sprzężona z napędami ):
http://sciacchitano.smugmug.com/Vietnam ... t&lb=1&s=A

Pozdrawiam,
Maciej
Być może masz rację, że była tam 4 osobowa obsada, zwłaszcza że chyba nie było tam napędu, więc mniejsza obsada nie dałaby rady. ( a może był napęd obrotu wieży ? )
Awatar użytkownika
Mitoko

p11c pisze:
Mitoko pisze:Natomiast ogólnie montaż Boforsa był jednak pewną improwizacją i można założyć, że jego zdolność do ognia plot była w pewnym stopniu ograniczona (konstrukcja wieży ograniczająca kąt podniesienia i prawdopodobnie mniejsza obsada). Do pełnych możliwości wieża musiałaby nie mieć całkowicie dachu.
A chyba jednak używana była do takich strzelań, więc przypuszczam, że nie było tego dachu.
Do ograniczonego ognia plot wystarczyłaby odchylana klapa jak na rysunkach. Problem by był głównie z prowadzeniem ognia na bardzo małym dystansie.

Inna sprawa - pamiętajmy (o ile się nie mylę), że na CKU nie było dalmierza - więc i tak możliwości Boforsa były ograniczone.

Ogólnie podsumowując - zainstalowano Boforsa (i moim zdaniem raczej to nie był zamówiony dla ścigaczy, a kupiony lądowy bez podwozia) eksperymentalnie aby przetestować jego użycie przed budową nowych jednostek. Tym samym rozwiązanie było obciążone cechami improwizacji, choć nawet bez amunicji ppanc zdolność zwalczania jednostek nawodnych/naziemnych wzrosła radykalnie + pewne możliwości plot - miało to sens.
Raczej to nie było robione (jak się niekiedy sugeruje) na fali wzmocnienia osłony plot FRz, bo chociażby nie zagospodarowano Vickersa (jego założenie na którymś z SU nie stanowiłoby problemu) i wyciągnięto go dopiero później by wzmocnić osłonę Mostów Wolańskich (bo jestem pewny, że tam był nie Bofors a Vickers).
p11c

Mimo wszystko stawiałbym na brak górnej pokrywy. Jak się temu przyglądam to rozwiązanie wydaje mi się najtańsze i najprostsze. ( oczywiście to tylko wróżenie z fusów ). Świadczy o tym wiele elementów. Może kiedyś to się wyjaśni jak ktoś dotrze do tych materiałów w Londynie.
Szkoda tylko, że w WLU to zostało tak powierzchownie potraktowane a rysunek tam zamieszczony do niczego mi nie pasuje :(
Cały czas nurtuje mnie jeszcze sprawa wieży typu URSUS. Kiedyś byłem przekonany, że to taka sama jak na pojazdach pancernych wz.29. Dziś wydaje mi się to mało prawdopodobne.
Awatar użytkownika
Chemik

p11c pisze:Świadczy o tym wiele elementów. Może kiedyś to się wyjaśni jak ktoś dotrze do tych materiałów w Londynie.
Podaj sygnatury dokumentów to się tam przejadę
p11c pisze:Szkoda tylko, że w WLU to zostało tak powierzchownie potraktowane a rysunek tam zamieszczony do niczego mi nie pasuje :(
No przecież redaktorem merytorycznym serii jest p. Rozdżestwieński, którego rekomendowałeś jako znawcę WP II RP, teraz już WLU jest złe?

http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 33#p149233
p11c

Jeśli dobrze pamiętam to napisałem, :
"że dziwię się temu Pan Rozdżestwieński, którego cenię za jego książki wypuszcza czasem takie babole" Może nie tymi słowami ale taki był wydźwięk ,więc się nie czepiaj.
Zresztą cała seria, sama w sobie jest OK. Choć zdaję sobie sprawę z jej mankamentów o czym nie raz pisałem na dws.
Informacja o relacji z montowania Boforsa jest na str. 37 Tomiku 45.
" WIosną 1939 r. zamieniono działo Vickersa na Boforsa kal. 40 mm. Wspomina komandor Zajączkowski, którego obszerna relacja znajduje się w Instytucie Polskim i Muzeum im. gen. Sikorskiego w Londynie.Nieuchwytny ( został) przezbrojony tuż przed wysłaniem ( na Wisłę) w jedno działko Boforsa plot., które Flotylla posiadała."

Tyle jest tam napisane.
Awatar użytkownika
Chemik

p11c pisze:Jeśli dobrze pamiętam to napisałem, :
"że dziwię się temu Pan Rozdżestwieński, którego cenię za jego książki wypuszcza czasem takie babole" Może nie tymi słowami ale taki był wydźwięk ...
No to musisz sobie poszukać jakiegoś rzecznika (tak jak miał Wałęsa), który będzie tłumaczył to co napisałeś na na język polski.
A co napisałeś, a nie co miałeś na myśli lub jaki miało to mieć wydźwięk, zobacz sobie parę stron wcześniej.
Ani słowa o zadziwieniu i babolach, jednym słowem hipokryzja w czystej formie przez Ciebie przemawia.
p11c pisze:...więc się nie czepiaj.
Prawdziwa cnota krytyk się nie boi.
p11c

Nie mam siły się kłócić i udowadniać, że nie jestem wielbłądem.
Ok niech ci będzie, masz rację.
JKorjat

Post autor: JKorjat »

Witam Panowie

To mój pierwszy post na tym forum więc wypada się przedstawić nazywam się Jacek Korjat .
Od jakiegoś czasu próbuję nauczyć się projektowania modeli kartonowych, jako pierwsze wyzwanie postawiłem przed sobą rozrysowanie kilku jednostek floty rzecznej. Relacja poniżej dla zainteresowanych
http://www.konradus.com/forum/read.php? ... r=0&page=1
Generalnie po dłuższych perypetiach dotarłem do takiego stanu ORP Nieuchwytny :
Obrazek

Obrazek

Prosił bym was o opinie zanim zacznę rozwijać siatki i męczyć się z ich opracowaniem.
Takie założenie dna oparłem na planach zawartych w encyklopedii uzrbojenia wrzesień 1939 poświęconemu min. Nieuchwytnemu oraz na podobieństwie układu rufy w monitorze żelazniakow .
Pozdrwiam
Jacek
ODPOWIEDZ