Flotylla Rzeczna 1939

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: Marmik, crolick

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mitoko

Re: Flotylla Rzeczna 1939

Post autor: Mitoko »

serek pisze:Nie wiem czy to wszyscy zauważyli ale na 8 fotce pokazującej Zawziętą zamiast wieżyczki typu Ursus jest coś na kształt wieżyczki z KU 30 z 2 nkm 13,2 mm tak bym to widział :D
Zaraz zaraz - o której wieżyczce mowa, bo na 8-ym zdjęciu to ja widzę w tle Hotchkissa, ale bez wieżyczki i chyba pojedyńczego
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
p11c

Post autor: p11c »

Chodzi o tę fotkę. Widać dość sporą osłonę, większą niż wieża URSUS. W dodatku tak jakby od tyłu wieża była otwarta. marynarz stojący obok tak jakby do niej wchodził.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Mitoko

Raczej mi ona wygląda na wieżyczkę obserwacyjną.

Spójrz na tego Hotchkissa w tle i spróbuj go przypasować do wieżyczki o takim kształcie.
p11c

Za duże na obserwacyjną. Możesz pokazać gdzie widzisz tego Hotchikssa bo zaczynam wątpić w siebie :(
Awatar użytkownika
Mitoko

Facet po lewej stronie zdjęcia. nkm nieco się zamazuje przez żurawik w tle.

Może się mylę, ale pozycja siedzącego i widoczne na powiększeniu koło kąta podniesienia wygląda mi na Hotchkissa.
Brakuje tylko kolumny celowniczej (ale ta była demontowalna).
p11c

Zaczynam mieć coraz większe kompleksy. Może i jest tam działko ale ja nic nie widzę :(
Czy chodzi ci o tę część zdjęcia ?
Awatar użytkownika
Mitoko

Może mam zwidy - ale mam wrażenie jakbym widział lufę na tle dłuższego ramienia żurawika (czyli prawo-skos) i koło pokrętła regulacji kąta podniesienia (jaśniejsze, na prawo od siedzącego na wysokości ramienia).

Pozycja siedzącego pasowała by niemal idealnie - ale to może ja się zasugerowałem treścią postów, że to może być Hotchkiss na podstawie R1 (czyli prowizorycznie ustawiony).
p11c

Przyglądnę się temu. Do tej pory nie zwracałem uwagi na ten stateczek bo uznałem, że jest to po prostu jednostka ratownicza z żurawiem i innymi szpejami. W sumie to trochę bez sensu aby tam ustawiać nasze działko.
Awatar użytkownika
Mitoko

p11c pisze:Przyglądnę się temu. Do tej pory nie zwracałem uwagi na ten stateczek bo uznałem, że jest to po prostu jednostka ratownicza z żurawiem i innymi szpejami. W sumie to trochę bez sensu aby tam ustawiać nasze działko.
Chyba, że byłoby to do celów czysto treningowych/testowych.

Jak wspomniałem - wygląda mi to na jednolufowy nkm - czyli zapewne byłby na podstawie lądowej trójnożnej R1, a nie na kolumnie R4 jak 2-lufowy morski.
p11c

Coś tam faktycznie jest, choć równie dobrze może to być element żurawia. Myślę, że dobrym testem byłoby wstawienie w to miejsce zdjęcia enkaemu w podobnej pozycji i sprawdzenie proporcji oraz wysokości położenia lufy względem pokładu. Mam takie wrażenie, że jakby wstawić tam podstawę R1 i Htchikssa to ta lufa byłaby chyba ciut wyżej, ale jeśli się mylę to byłoby ciekawe odkrycie i podstawowe pytanie co to za jednostka?
Czy sowiecka czy polska?
p11c

Tak mi to wyszło po porównaniu.
p11c

Natomiast sama wieża Ursus ma ok 0,5 m i jest dwa razy mniejsza niż wysokość nadbudówki.
Piszę orientacyjnie. Niestety na rysunku są troszkę odmienne proporcje, a i kształt też jest inny.
Awatar użytkownika
Mitoko

p11c pisze:Coś tam faktycznie jest, choć równie dobrze może to być element żurawia. Myślę, że dobrym testem byłoby wstawienie w to miejsce zdjęcia enkaemu w podobnej pozycji i sprawdzenie proporcji oraz wysokości położenia lufy względem pokładu. Mam takie wrażenie, że jakby wstawić tam podstawę R1 i Htchikssa to ta lufa byłaby chyba ciut wyżej, ale jeśli się mylę to byłoby ciekawe odkrycie i podstawowe pytanie co to za jednostka?
Czy sowiecka czy polska?
Niekoniecznie - widzimy potencjalnego strzelca w pozycji gdzieś 1/4 tył - czyli potencjalna lufa odchodzi od nas i jest pod mniejszym kątem niż się może wydawać. Tu by pasowało.
Raczej zastrzeżenia moje budzi to, że strzelec jest ciut za wysoko, ale siedzisko było regulowane i to też może być względne.
Jedna cholera wie.

Co do wieży - to na pewno nie jest wieża ursusowska - niższa jest może mniej - gdzieś o 30-35%, natomiast ewidentnie nie zgadają się kąty i brak załamania u góry.
Dalej dla mnie jest to ewidentnie wieżyczka obserwacyjna/dowodzenia, a nie strzelnicza. Przy jej średnicy raczej ciężko by było strzelać z czegokolwiek. Zwróć uwagę, że w wieży Ursusa strzelec jest znacznie niżej, w tej na zdjęciu szczeliny obserwacyjne są dość wysoko, gdzie jest już dość wąsko.
p11c

Pytanie tylko co to za jednostka w tle.
A pytanie z innej beczki:

- Czy ktoś może mi wyjaśnić gdzie monitor rzeczny typu C miał przód a gdzie rufę? ( taka ciekawostka )
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Jeśli masz na myśli niedoszłe monitory typu MC to rufa byłaby z przeciwnej strony do kierunku jazdy - i to jedyna jej definicja.. ;)

Co do wieżyczki na kanonierce, moim zdaniem jest do stała wieżyczka obserwacyjna/dowodzenia.
Hotchkis, o którym debatujecie nie jest nim. Również moim zdaniem.

Pozdrawiam,
Maciej
p11c

Mam na myśli monitor typu :M.C" przedstawiony w tomie o monitorach.
Problem w tym, że on ma kierunki jazdy w obie strony i troszkę wyłamuje się z twojej definicji :P
Zresztą tak samo jak z obu stron ma stery i śruby, oraz koła sterowe na dwie strony,
zaglądnij :gazeta:
Ostatnio zmieniony 2015-04-23, 08:18 przez p11c, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ