Flotylla Rzeczna 1939
Re: Flotylla Rzeczna 1939
Czyli wychodzi mi na to, że przekroje kadłuba powinny wyglądać tak jak narysowałem.
Dość ciekawie to wyszło. Zwłaszcza 3 elementy:
1. skośnoś całego kanału względem osi
2. ostre zakończenie przy linii wodnej kanału
3. wręga numer 4 z dwoma kanałami
PS. przepraszam za prawie odręczny rysunek.
Dość ciekawie to wyszło. Zwłaszcza 3 elementy:
1. skośnoś całego kanału względem osi
2. ostre zakończenie przy linii wodnej kanału
3. wręga numer 4 z dwoma kanałami
PS. przepraszam za prawie odręczny rysunek.
- Załączniki
-
- NC.przekroje.JPG (147.6 KiB) Przejrzano 8413 razy
Nie umieściłem przekroju numer 2 bo ty już go dałeś. Jednak wg rysunku kanał na śrubę powinien być na nim bliżej środka okrętu
Tak, właśnie tak lub podobnie miało to wyglądać.
Masz rację z rozstawem wałów napędowych - ja chyba je przesunąłem z jakiegoś powodu.
Pozdrawiam,
Maciej
Masz rację z rozstawem wałów napędowych - ja chyba je przesunąłem z jakiegoś powodu.
Pozdrawiam,
Maciej
Nie przesunąłeś tylko nałożyłeś dwa przekroje na siebie. Dałeś wał z przekroju na wysokości śruby a przekrój kadłuba z partii wcześniejszej. A cały wał idzie pod skosem więc stąd to przekłamanie.
No i nadal jestem ciekaw jak to widział Ryszard.
No i nadal jestem ciekaw jak to widział Ryszard.
Wg mnie wały napędowe biegły równolegle do osi wzdłużnej okrętu.
Pozdrawiam,
Maciej
Pozdrawiam,
Maciej
Wały tak, ale nie wnęki.
Zakreśliłem wnękę na wały oraz zaznaczyłem ten błąd jaki jest wg. mnie na twoim rysunku przekrojowym.
Zakreśliłem wnękę na wały oraz zaznaczyłem ten błąd jaki jest wg. mnie na twoim rysunku przekrojowym.
- Załączniki
-
- 1234.JPG (101.3 KiB) Przejrzano 8371 razy
Chyba masz rację. 
Rysowałem to bardzo dawno temu a same tunele potraktowałem bardzo schematycznie.
Dzięki!
Pozdrawiam,
Maciej
Rysowałem to bardzo dawno temu a same tunele potraktowałem bardzo schematycznie.
Dzięki!
Pozdrawiam,
Maciej
Dla tego nie mogliśmy się na początku dogadać bo mi chodziło właśnie głównie o te kanały.
AL ciesze się, że sobie wzajemnie pomogliśmy
AL ciesze się, że sobie wzajemnie pomogliśmy
A wracając do WLU i nieszczęsnego tomu 59
Zdjęcie ze strony 18 ( podpisane jako KU-6 ex. KU-3 ) oczywiście przedstawia KU-7 ( bo on nosił kiedyś oznaczenie KU-3 )
A dla zainteresowanych daje jeszcze jedną , mniej znaną fotkę Ku-7.( foto pierwsze)
I pytanie co to za jednostka ( foto drugie )
Jacek
Zdjęcie ze strony 18 ( podpisane jako KU-6 ex. KU-3 ) oczywiście przedstawia KU-7 ( bo on nosił kiedyś oznaczenie KU-3 )
A dla zainteresowanych daje jeszcze jedną , mniej znaną fotkę Ku-7.( foto pierwsze)
I pytanie co to za jednostka ( foto drugie )
Jacek
- Załączniki
-
- KU.jpeg (42.55 KiB) Przejrzano 8351 razy
-
- KU-7.jpeg (47.29 KiB) Przejrzano 8351 razy
Zapomniałem dodać fotki z WLU bo (już była znana wcześniej) ale może warto ją przypomnieć
.
- Załączniki
-
- KU-7.jpeg (34.64 KiB) Przejrzano 8347 razy
Ostatnio zmieniony 2015-04-27, 08:30 przez p11c, łącznie zmieniany 1 raz.
A nie jest to ta sama jednostka co na zdjęciu powyżej?
Tylko ze zmienioną wieżyczką na CKM?
Kazamaty wyglądają identycznie ( kształt, gniazda strzelnicze i inne detale ). Kształt kadłuba również.
Pytam jako laik - wśród tych maluchów się nie wyznaję..
Pozdrawiam,
Maciej
Tylko ze zmienioną wieżyczką na CKM?
Kazamaty wyglądają identycznie ( kształt, gniazda strzelnicze i inne detale ). Kształt kadłuba również.
Pytam jako laik - wśród tych maluchów się nie wyznaję..
Pozdrawiam,
Maciej
Podobne są. ale na górnym jest raczej na pewno KU-7 a on ma inną linię pokładu ( zobacz na 3 fotkę )
Nadbudówka też wydaje się być innej wielkości.
Zresztą pytałem już raz o ten okręt, teraz tylko mi się przypomniał w kontekście KU-7. Więc to tylko powtórka
Nadbudówka też wydaje się być innej wielkości.
Zresztą pytałem już raz o ten okręt, teraz tylko mi się przypomniał w kontekście KU-7. Więc to tylko powtórka
Chyba, że fotka z trójką na kadłubie nie przedstawia KU-7 ?? Np. Ku-8 lub KU-9 co też jest bardzo prawdopodobne.
Czy któryś z nich mógł nosić na kadłubie trójkę?
Czy któryś z nich mógł nosić na kadłubie trójkę?
Jedno mnie martwi w przekrojach i liniach teoretycznych kadłuba monitora, które próbujecie odtworzyć. Śruba jest powyżej linii wodnej a kanał w którym się znajduje jest otwarty. Przy takim układzie to śruba będzie głównie "mieleć" powietrze i wydajność napędu będzie kiepska 

Co nazywasz otwartym kanałem ?
ssebitro pisze:Jedno mnie martwi w przekrojach i liniach teoretycznych kadłuba monitora, które próbujecie odtworzyć. Śruba jest powyżej linii wodnej a kanał w którym się znajduje jest otwarty. Przy takim układzie to śruba będzie głównie "mieleć" powietrze i wydajność napędu będzie kiepska