No i jest miły odzew, skontaktował się ze mną Pan Piotr Bućko syn marynarza. Szukam dalej.
Mam pytanie z innej beczki , czy ktoś wie na jaki kolor malowano hełmy we FP ?
Było?
Z rosyjskiego czasopisma Arsienał Kolliekcija nr 8/2015, z artykułu Walerija Spiczakowa pt. "Tjaziełyj woorużiennyj katier Nieuchwytnyj" (str. 51-56).
Fotka (tu nieco wykadrowana z powodu objętości - uciąłem niebo, wodę i minimalnie marginesy) jest podpisana "Nieuchwytny na Prypeci".
Sam artykuł oparto na powszechnie znanych polskich opracowaniach, więc zapewne nie ma w nim nic odkrywczego (ale nie czytałem)...
Niestety zdjęcie też już znane. Dzięki za linka czytałem artykuł ale niestety nic nowego w nim nie ma:( Szkoda, że nie piszą o tych jednostkach które sami przejęli . To by dopiero było coś
Opierając się na rysunkach z ostatniego numeru MSIO wyd.specjalne 6/2015 zacząłem projektować model okrętu rzecznego ORP Admirał Sierpinek. Jestem na etapie kończenia głównej bryły. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i opinie
Niewątpliwe zaskoczyła mnie informacja, że jeden z naszych zasłużonych okrętów rzecznych zachował się do tej pory i nadal pływa. I to wcale nie mały okręcik ale 36 metrowa ORP Krystyna. Weteran wojny polsko-bolszewickiej.
Został zakupiony w 2004 r za kwotę 5 tys zł czyli mniej niż warte były mosiężne bulaje
Może ktoś ma więcej zdjęć albo rysunki tego okrętu.
Napisali do mnie białoruscy rekonstruktorzy. Bardzo ciekawa formacja zajmująca się min. rekonstrukcją mundurów FP.
Wszystkie zdjęcia wykonano na Białorusi.
Grupa nazywa się "Białorusini w WP" , ale nazwisko założyciela nie wiem czy jest litewskie czy białoruskie. Ihar Melniakau.
Na pewno obywatel Białorusi a o narodowość mogę spytać jak was to interesuje.
Grupa liczy 10 os. a sam Ihar jest doktorem historii na Białorusi i jak widać lubi poznawać prawdziwą historię kraju w którym żyje. Znani są też w naszym środowisku grup rekonstrukcyjnych.