Nie walczę z dezinformacją, ale irytuje mnie to co napisałem w ostatnim zdaniu mojego poprzedniego posta.
Co do samego dokumentu, to mam wątpliwości co do tego zadania (str. 13):
wsparcie działań na rzecz zapewnienia stabilności rejonu arktycznego – zachodzące
w regionie zmiany klimatyczne powodujące wzmożoną aktywność państw arktycz-
nych, związaną z procesem ustalania granic szelfów kontynentalnych (potencjalny
dostęp do źródeł surowców naturalnych) oraz uzyskanie uprawnień na otwierają-
cych się akwenach umożliwiających żeglugę, mogą zagrozić stabilności układu sił
regionu bałtyckiego
Nie bardzo rozumiem, jaki może mieć wpływ otwieranie się nowych akwenów żeglugowych w rejonie arktycznym na układ sił na Bałtyku. Poza tym jeśli mamy działać także w Arktyce, to te nasze nowe fregaty

muszą posiadać także odpowiednie wzmocnienia lodowe, a załogi szkolić się w tamtych warunkach, co przy oddaleniu od kraju wymusi także budowę odpowiednich jednostek zaopatrzeniowych (wiem, że są w planie, jednak i one muszą być wzmocnionej konstrukcji), wszystko zaś spowoduje dodatkowy wzrost kosztów.
Dalej ciekawy jest ten akapit:
Należy szczególnie zadbać o zwiększenie potencjału polskich stoczni produkcyjnych,
zgodnie z przyjętymi działaniami dotyczącymi przemysłu okrętowego, tworzącymi kolejne
elementy „master-planu” stoczniowego. Jednakże MW RP nie może być zakładnikiem ogra-
niczonych możliwości produkcyjnych polskich stoczni. MW powinna pozyskiwać jednostki,
potrzebne do zapewnienia jej zdolności operacyjnych, a nie jedynie takie, które są obecnie
w stanie wyprodukować polskie stocznie. Ma to szczególne znaczenie w odniesieniu do za-
awansowanych okrętów bojowych, których w Polsce nigdy nie budowano.
Czyżby sugestia odejścia od zasady "wszystko zbudujemy u nas"?
Na rys. 8 "wliczono" jako pożądany udział Sił Powietrznych w wypracowaniu lokalnego panowania na morzu (dalej w tekście też są wspomniane). To w zasadzie warunek konieczny. Czy w takim razie dokument nie powinien także przynajmniej wspomnieć o konieczności zwiększenia liczby WSB w SP?
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim