Artyleria w armii carskiej w 1914 roku.

Zulus alias Zulu Gula

Artyleria w armii carskiej w 1914 roku.

Post autor: Zulus alias Zulu Gula »

Wiem, że artyleria dywizjna używała Putiłowek kal. 76,2, bataliony artylerii cięzkiej haubic 152 mm i armat 100 mm (???).
Ale w taki razie jakiego sprzętu używały korpuśne dywizjony haubic, dziwnie nazywane moździerzowymi?

Za pomoc bardzo serdecznie dziękuję.
Zulu Gula

Re: Artyleria w armii carskiej w 1914 roku.

Post autor: Zulu Gula »

Zulus alias Zulu Gula pisze:Wiem, że artyleria dywizjna używała Putiłowek kal. 76,2, bataliony artylerii cięzkiej haubic 152 mm i armat 100 mm (???).
Ale w taki razie jakiego sprzętu używały korpuśne dywizjony haubic, dziwnie nazywane moździerzowymi?

Za pomoc bardzo serdecznie dziękuję.
To byłem oczywiście ja, Zulus.
Marek S.

Post autor: Marek S. »

Myślę że w grę mogą wchodzić tylko 203 mm haubice (określane jako oblężnicze - osadnyj) które zakupiono już po wybuchu wojny.
Także na wyposażeniu armii rosyjskiej były haubice 305 mm Vickersa oraz wz.1915.
Ciekawostka - w zakładach Obuchowskich gen. Zabudskij przedstawił projekt 406 mm haubicy przeznaczonej dla artylerii nadbrzeżnej.
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

aaa - nie tylko - coś o kwestii terminologii korpuśnej artylerii było w Konstankiewiczu przy okazji wojsk polskich w Rosji podczas WW1 - muszę zerknąć
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Zulu Gula

No właśnie, u Marka Conrada te dyony nazywają się artillerijskiej mortirnyje diwizjony, które on tłumaczy jako Howitzer battalions.

To na pewno były korpuśne dywizjony artylerii, a gdzieś mignęło mi, że były wyposażone właśnie w haubice 122 mm - w haubice 152 mm i armaty 100 mm(???) wyposażono dywizjony artylerii ciężkiej, z których sformowano po wybuchu wojny 5 armijnych brygad artylerii ciężkiej.

PS:

Pozdrawiam :-D
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Już mam - dyony moździerzy miały na stanie haubice 48-liniowe (122 mm) wz. 1909 produkcji Kruppa (7680m, zamek klinowy poziomy, hydrauliczny oporopowrotnik)
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Zulu Gula

Właśnie Szanowny Mitoko też już się dowiedziałem: H. Izdebski, Bitwa pod Komarowem.
Tam to podobno stoi.
Dzięki wielkie za pomoc.
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Chyba warto przejrzeć Szirikorada Encyklopedię Otieczestwiennoj artillerii - wyd. Harwiest Minsk, jakieś 3-5 lat temu = wielka, czarna.
Zablokowany