Artyleria w armii carskiej w 1914 roku.
Artyleria w armii carskiej w 1914 roku.
Wiem, że artyleria dywizjna używała Putiłowek kal. 76,2, bataliony artylerii cięzkiej haubic 152 mm i armat 100 mm (???).
Ale w taki razie jakiego sprzętu używały korpuśne dywizjony haubic, dziwnie nazywane moździerzowymi?
Za pomoc bardzo serdecznie dziękuję.
Ale w taki razie jakiego sprzętu używały korpuśne dywizjony haubic, dziwnie nazywane moździerzowymi?
Re: Artyleria w armii carskiej w 1914 roku.
To byłem oczywiście ja, Zulus.Zulus alias Zulu Gula pisze:Wiem, że artyleria dywizjna używała Putiłowek kal. 76,2, bataliony artylerii cięzkiej haubic 152 mm i armat 100 mm (???).
Myślę że w grę mogą wchodzić tylko 203 mm haubice (określane jako oblężnicze - osadnyj) które zakupiono już po wybuchu wojny.
Także na wyposażeniu armii rosyjskiej były haubice 305 mm Vickersa oraz wz.1915.
Ciekawostka - w zakładach Obuchowskich gen. Zabudskij przedstawił projekt 406 mm haubicy przeznaczonej dla artylerii nadbrzeżnej.
Także na wyposażeniu armii rosyjskiej były haubice 305 mm Vickersa oraz wz.1915.
Ciekawostka - w zakładach Obuchowskich gen. Zabudskij przedstawił projekt 406 mm haubicy przeznaczonej dla artylerii nadbrzeżnej.
No właśnie, u Marka Conrada te dyony nazywają się artillerijskiej mortirnyje diwizjony, które on tłumaczy jako Howitzer battalions.
To na pewno były korpuśne dywizjony artylerii, a gdzieś mignęło mi, że były wyposażone właśnie w haubice 122 mm - w haubice 152 mm i armaty 100 mm(???) wyposażono dywizjony artylerii ciężkiej, z których sformowano po wybuchu wojny 5 armijnych brygad artylerii ciężkiej.
PS:
Pozdrawiam
To na pewno były korpuśne dywizjony artylerii, a gdzieś mignęło mi, że były wyposażone właśnie w haubice 122 mm - w haubice 152 mm i armaty 100 mm(???) wyposażono dywizjony artylerii ciężkiej, z których sformowano po wybuchu wojny 5 armijnych brygad artylerii ciężkiej.
PS:
Pozdrawiam

-