UE do poprawki?

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Re: UE do poprawki?

Post autor: SmokEustachy »

Gregski pisze: 2022-03-08, 13:27 Od nas dostali Pioruny, od Niemcow zlom https://tech.wp.pl/niemcy-przekazuja-po ... 637157472a
Wyglada na to, ze Niemcy chca sie tez wykrecic od dalszych sankcji.
Zostali przyparci do muru przez opinie publiczna wiec zaczeli udawac, ze cos robia ale wyglada mi na to, ze sabotuja pomoc jak moga.
Dlatego jestem przeciwny takiemu europejskiemu superpanstwu gdyz byloby zdominowane przez niemieckich sukinsynow na putinowskim zoldzie.
W Europie wielu krajow putinowscy agenci maja wiecej roboty i mniej szans na calkowity sukces.
Krótko napisane co ja rozwijam. Doszły mnie słuchy że sa problemy z importem ruskiego gazu statkami bo nie chcą rozładowywać w portach?
Off Topic
Moim ulubionym postulatem totalnym jest jeden głos. Czyli że musimy jednym głosem mówić z Unią czyli z Putinem. Unia naszym głosem nie będzie mówić na pewno. Chodzi tu o pozbawienie nas podmiotowości i sprowadzenie do roli klakiera powtarzającego za Timmermansem i Gujem. Za Niemcami. Powtarzam przykład z 24 lutego: Niemcy oświadczyły Ukrainie że ma przed sobą kilka godzin i nie opłaca się jej powtarzać. Morawiecki rozbijał wtedy Unię twierdząc, że 5000 hełmów to żart i Ukrainie trzeba pomagać. Totalni jakoś tego nie naświetlają. Może Lis by się wypowiedział, tym bardziej że docenia on wybitnego polityka Miedwiediewa:
Dodano po 1 minucie 47 sekundach:
Napoleon pisze: 2022-03-08, 11:44 Smoku, to że nie piszesz o rusofobii nie oznacza, że to nie jest w twoim wypadku problem. Bo kumuluje się w tobie kilka fobii, co widać niestety od razu. Jesteś podręcznikowym przykładem na to, jak fobie negatywnie wpływają na ludzi. /.../
Mówiłem? Już się zaczyna ad personam. Ty jesteś polonofobicznym pomagierem rosyjskim i to jest Twój problem.

2. Słabym się nie pomaga:
Napoleon

Post autor: Napoleon »

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... =BoxOpImg8

Wiem, to offtop, ale to specjalnie dla Smoka. Do przemyślenia.
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Czyżby Orban i PiS przodowali?
Nie żebym chciał i szczególnie mocno bronić ale to nie oni uzależnili największą unijna gospodarkę od Ruskich nośników energii.
Nasi przynajmniej doprowadzili do końca gazoport i budują drugi.
Niemiaszki nawet jednego nie mają. Teraz coś przebąkują o budowie jednego u ujścia Łaby. Ciekawe czy im ruscy agenci na to pozwolą?
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
jogi balboa

Post autor: jogi balboa »

Gregski pisze: 2022-03-08, 13:27 europejskiemu superpanstwu gdyz byloby zdominowane przez niemieckich sukinsynow na putinowskim zoldzie.
Kto jak kto, ale żebyś ty powtarzał ten pisowski bełgot.
Awatar użytkownika
Gregski

Anglicy kiedyś zwykli byli mówić: "facts are sacred, comments are free".
Wziąłem sobie to do serca.
Fakty:
Pod pozorem ochrony klimatu Niemcy odeszli od elektrowni jądrowych na korzyść gazu.
Nawet najgłupszy wyznawca religii świętej Grety od klimatu musi wiedzieć że jednym z produktów spalania metanu jest dwutlenek węgla. Elektrownie jądrowe go nie emitują.
Dodatkowo Niemcy nie wybudowały nawet jednego terminalu LNG całkowicie uzależniając się od Rosji. Żadnego pola manewru.
Gdy kryzys ukraiński przybierał na sile, Niemcy otwarcie lekceważyli zagrożenie. Nie udzielili żadnej pomocy.
Przyparci do muru po wybuchu wojny wysłali krwawiącym Ukraińcom jakieś śmieci.
Teraz wywijają się jak mogą by tylko nie przyjmować nowych sankcji
I jeszcze jedno
Ostatnio przeczytałem artykuł o tym jak Rosjanie załatwiali u Szwedów pozwolenie na wykorzystanie ich strefy ekonomicznej przy konstrukcji Nordstreamu.
Wszystko go kupy składa mi się w logiczną całość.
Ty oczywiście możesz to nazwać bełkotem (a nawet "bełgotem" jeśli masz taką fantazje).
To są MOJE komentarze do przedstawionych FAKTÓW.
Przedstaw swoje. Może mnie przekonasz.
Waldemar Łysiak
jogi balboa

Pisowskim bełgotem nazywam: "europejskie superpanstwo zdominowane przez niemców"
A argument wygląda tak:
W parlamencie europejskim figuruje 8 partii politycznych. Ani jedna nie ma w nazwie "niemiecka" i żadna nie skupia w sobie parlamentarzystów narodowości ściśle niemieckiej. Najliczniejsza grupa niemieckich parlamentarzystów (wywodzących się z 3 ugrupowań) w Europejskiej Partii Ludowej stanowi 17% jej wszystkich członków, gdy na przykład PiS w Europejskich Konserwatystach i Reformatorach to 42% wszystkich członków:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pos%C5%82 ... X_kadencji
Jest to jedyna partia o tak dużej koncentracji przedstawicieli jednej narodowości. To tak w kwestii "niemieckości" europejskich ugrupowań jak to usiłuje przedstawić propaganda w TVP.

To że bezrefleksyjnie powtarzasz banialuki serwowane przez TVP jest dla mnie o tyle zastanawiające że zawsze miałem cię raczej za zdystanswanego i rozsądnego.

PS. A ja ostatnio czytałem artykły o płaskiej ziemi. Tam też podają soporo różnych faktów i wszystko do kupy składa mi się w logiczną całość.
Tadeusz Klimczyk

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

@ Gregski.

Poszperaj w necie o Energiewande. Nie trzeba się od razu z tym zgadzać ale zawsze warto rozumieć skąd się rzeczy biorą.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Napoleon pisze: 2022-03-08, 16:27 https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... =BoxOpImg8

Wiem, to offtop, ale to specjalnie dla Smoka. Do przemyślenia.
Mojego bloga boisz się czytać a Wyborczą czytujesz? Wstyd.
Napoleon

To jest właśnie to co m.in. miałem na myśli pisząc o fobiach...
I jeszcze jedno Smoku. Ja bym chciał poczytać twoje komentarze tu - na FOW. Nie mam zamiaru natomiast nabijać ci licznika na jakichś szemranych portalach pompowanych pieniędzmi (publicznymi) przez obecny rząd.
Czyżby Orban i PiS przodowali?
W czym?
Niemcy popełnili głupotę i się do niej przyznali. Bywa.
Przy czym nie chodzi mi tu o kwestię odejścia od węgla i przechodzenia na źródła odnawialne.
Natomiast elektrownie jądrowe zaczęli likwidować po Fukushimie. Polityka klimatyczna nie miała z tym nic wspólnego. To też, moim zdaniem, było działanie nierozsądne (zbyt pochopne), ale jego przyczyna jest inna.
Niemcy się jednak uczą, Polacy (zwolennicy "dobrej zmiany") niekoniecznie. Zobaczymy czy się zmieni stosunek PiS do UE. Jak na razie za bardzo tego nie widać, ale poczekamy-zobaczymy. inna
Przyparci do muru po wybuchu wojny wysłali krwawiącym Ukraińcom jakieś śmieci.
Pytanie, czy mieli co wysłać? Bo armia niemiecka jest w stanie katastroficznym, podobno. Więc może być i tak, że im po prostu nie mieli za bardzo co wysłać (nie osłabiając znacząco tego co mają). Nie wiem czy tak jest, ale nie zdziwiłbym się, gdyby tak właśnie było.
Awatar użytkownika
Gregski

jogi balboa pisze: 2022-03-08, 19:40 W parlamencie europejskim figuruje 8 partii politycznych. Ani jedna nie ma w nazwie "niemiecka" i żadna nie skupia w sobie parlamentarzystów narodowości ściśle niemieckiej.
A odkad to nazwa ma znaczenie?
Wystarczy obsadzic kluczowe pozycjie. I to nawet nie Niemcami ale ludzmi spolegliwymi. Trudne nie jest bo biorac pod uwage, ze w kaznej praktycznie partii Niemcy stanowia najliczniejsza grupe to od nich najpier kazdy kandydat musi dostac blogoslawienstwo.
Do tego dochodza rozne zakulisowe machinacje a Niemcy maaja najwieksze mozliwosci nacisku.
Juz teraz europejska nawa pod naciskiem niemieckim nawiguje na rafy zwane katastrofa energetyczna.
(My bedziemy przesiadac sie na wiatraki ktore ostatniej zimy okazaly sie przyczynkiem do energetycznego kryzysu a Chinczycy buduja cztroblokowa elektrownie weglowa po 5 GW kazdy blok).

Napoleonie, nie sadze by to byla glupota. Jesli premier forsujacy uzaleznienie energetyczne od obcego agresywnego panstwa po ustaniu kadencji dostaje od tego panstwa tlusta synekure to ja nazwalbym to korupcja na wielka skale a nie glupota.
Nie wierze by nikt nie robil strategicznych analiz w ktorych wyszczegulniano zyski i zagrozenia. Nie w takim panstwie jak Niemcy. Jesli mimo to podjeto takie decyzje to mi to pachnie zdrada interesow kraju za obce pieniadze.

PS.
Telewizji nie ogladam.
Zadnej.
Nudzi mnie.
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Napoleon pisze: 2022-03-09, 00:32
To jest właśnie to co m.in. miałem na myśli pisząc o fobiach.../.../
Masz fobię salonofobiczną. Takie są obiektywne wnioski.

Ale ad rem:
Ocena naszej sytuacji w obliczu porozumienia unijno-rosyjskiego:
1:
Obrazek
2:

3:
https://www.salon24.pl/u/smocze-opary/1 ... -rusofobii
Pokój Ukraina-Rosja o którym mówiłem należy potraktować jako zawieszenie broni jedynie, na czas jednej-dwóch olimpiad (4-8 lat). Potem nastąpi dogrywka. I mamy tyleż lat na przygotowanie się. A ponieważ Niemcy są po stronie Putina naturalnym liderem oporu antyrosyjskiego jesteśmy my. Niestety możemy nie podołać tej funkcji gdyż mamy potężne siły proputinowskie: totalni, PO Hołownia2050, TVN, tygodnik Polityka, Iustitia, SLD, Wyborcza, okopresy i wszyscy totalni. Liczebność tej bandy szacować trzeba na mniej-więcej ilość głosów oddana na Trzaskowskiego w drugiej turze: ok 10 milionów sztuk ludzkich. Mając taką V kolumnę u siebie ciężko będzie nam podołać a jak wygrają wybory to się wszystko posypie. Ciekawe, że na Ukrainie takich sił prorosyjskich nie ma i nawet Rosjanie walczą z najazdem. Teraz mniejszość rosyjska może już nie chcieć być mniejszością rosyjską i się przekwalifikuje na Ukraińców mówiących po rosyjsku?

Dlatego musimy przyjąć plan polityczny taki na arenie międzynarodowej:

1. Obrona przed Putinem priorytetem, pierdoły jak GLOBCIo idą w kąt.

2. Unia pozbywa się odpowiedzialnych za zaniedbania, a nowi pracują dzielnie na niwie putinofobicznej (deputinizacja).

3. Przywracamy praworządność Unii Europejskiej: Wydanie przez TSUE wyroku sprzecznego z konstytucją będzie traktowanie jak złamanie artykułu 5 NATO, czyli umożliwi nam zastosowanie wszelakich środków obrony z bombardowaniem łącznie.

4. Zakupy uzbrojenia mają priorytet nad składką do UE.

5. Wjazd ponowny Rosji na Ukrainę stanowi automatyczny casus belli.

Potrzebujemy tysięcy Javelinów i Piorunów na teraz. Do 250 Abramsów dorzucić trzeba zaplecze i wsparcie, jak transportery opancerzone i mobilne zestawy oplota. Czyli obrony przeciwlotniczej. Trzeba jakieś odszkodowanie od Rosji wydębić za szkody, których narobiła.
Obserwatorzy i analitycy słusznie zauważają, że pierwszy rzut rosyjski był przestarzały a drugi nowszy. Istotnie mogło tak być, że drugi rzut miał wjechać od razu do nas po sukcesie pierwszego. Niestety Ukraińcy zachowali się bardzo nieelegancko i te plany udaremnili. Słusznie zatem w poprzedniej notce stwierdziłem, że możemy albo się bronić na gruzach Kijowa albo na gruzach Warszawy – potem. Obecnie nie jesteśmy do wojny gotowi dlatego wspierajmy Ukrainę uzbrojeniem, w tym Piorunami i Migami. Każdy ruski czołg/samolot/helikopter/bewup/armat/ rozpirzony przez Ukraińców to czołg/samolot/helikopter/bewup/armat/ mniej pod Warszawą za parę lat.

Jak już będziemy gotowi to uznajemy atak na Ukrainę za casus belli, w porozumieniu z rządem ukraińskim wchodzimy na Zachodnią Ukrainę i przejmujemy jej obronę. Wjeżdżamy tam z strefową oplot. Na miejsce naszych wojsk wchodzą ciężkie dywizje amerykańskie z Niemiec. Tak to widzę i inaczej się nie da.

V

Rosja uderza kiedy chce raz i kiedy może dwa. Chce zawsze dlatego skupić trzeba się na warunku drugim: aby przewidzieć rosyjski atak wystarczy sprawdzić czy siły rosyjskie są dostatecznie duże i wiadomo. Nie ma sensu się przejmować prowokowaniem Rosji, czy nie prowokowaniem. Oni atakują nie dlatego że ktoś ich prowokuje czy tam coś tylko dlatego że mogą. I chcą. Rosja ma 2 stany: albo prowadzi agresję albo przygotowuje się do agresji. Tezy te powinny stać się niewzruszalnym dogmatem Unii Europejskiej, NATO, USA itp. Że o nas nie wspomnę. To jest najważniejsza teza tego wpisu. Tymczasem u nas:

VI

Porozmawiajmy teraz o doktrynie rusofobii, popularnej wśród zwolenników Putina: wszelakie przestrogi, informacje o zagrożeniu rosyjskim były przedstawiane jako przejaw nienawiści, chorobliwej niechęci. Że nie wspomnę nawet o konkretnych działaniach, jak zakup uzbrojenia obronnego, co wywoływało nieustającą furie totalniactwa. Myślicie że Paweł Wroński z Gazety Wyborczej nie wiedział po co kupujemy tureckie drony Bayraktar? Że mają one rozwalać ruskie czołgi idące na Warszawę. Ale już to jątrzy, już knuje aby szukać narracji o kierowaniu się rusofobią.

Tu przypominam Biedronia o F 35:

Odruchowy sprzeciw.

Tu totalni o WOT

Jest taka wypowiedź platformersa, że nie byli nigdy przeciw WOT a nawet sami wprowadzali:

Platformers ten tu stoi koło Brejzy bluzgającego na WOT:

Delegacja Niemiecka śmieje się z Trumpa przestrzegającego przed Rosją:

Jak widać totalni trzymali się doktryny Komorowskiego: nic nam nie grozi, potrzebujemy tylko paru tysięcy na misje. Putin to duszeńka nasza a przestrzeganie przed nim psuje nieuchronnie dobre stosunki z Rosją.

Niemcy i UE zostaną wyrolowane przez wspomnianą Rosję, która realizuje plan jednolitego rosyjskiego obszaru politycznego od Władywostoku po Lizbonę. W obszarze tym nie ma miejsca dla Niemiec, nawet dla Francji i Portugalii. Ładnie się przewiozą na swojej krótkowzroczności.

Fajny wpis popełniłem już w 2016 roku:

https://www.salon24.pl/u/smocze-opary/7 ... powietrzna
Ziemkiewicz zrzyna ze mnie:
Ostatnio zmieniony 2022-03-10, 11:14 przez SmokEustachy, łącznie zmieniany 1 raz.
jogi balboa

Gregski pisze: 2022-03-09, 14:08 A odkad to nazwa ma znaczenie?
Dlatego podałem liczby.

Nawiasem mówiąc, też uważam że europa ma eko pierdolca który nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek ekologią. Ale odcinam to zupełnie od pisowskiej nieudolności która winą za ich politykę gospodarczą, ekonomiczną i zagraniczną obciąża mityczny zagraniczny spisek przeciw Polsce.
To że na przykład złotówka słabnie a pis bez ładu i składu manipuluje na przykład stopami procentowymi, to nie jest wypadkowa działań unijnych tylko nasza wewnętrzna głupota. Na szczęście na Ukrainie trwa wojna i wszelkie skutki pisowskiej głupoty będzie można przykryć lub wytłumaczyć nowymi "czynnikami zewnętrznymi". A najlepiej wplątać nas otwarcie w tą awanturę, to jest aktualnie nadrzędny pisowski plan.
Napoleon

Smoku, co próbujesz udowodnić?
Bo nie za bardzo wiem co. Kaczyński ma mniej więcej taką samą wizję państwa jak Putin. Różnica polega tylko na tym, że ma mniejsze możliwości i rządzi krócej. Tylko tyle. Powinowactwo ideowe Putina i Kaczyńskiego jest aż nadto wyraźne i dawno dostrzegalne. PiS idealnie wpisywał się w to co Putin chciałby by było.
1) PiS działał destrukcyjnie na UE, sprzeciwiał się integracji, ba, szedł na poluzowanie unijnych związków jeśli nie ich faktyczne rozwiązanie (co byłoby marzeniem Putina),
2) PiS dramatycznie osłabił więzi polski i Ukrainy, przestał być "ambasadorem" Ukrainy w UE, momentami wręcz grał na nacjonalistycznych fobiach antyukraińskich, nawet, jeżeli robił to dość ostrożnie. Z punktu widzenia Rosji - idealna polityka.
3) PiS popierał Trumpa, tak jak Putin. Dla Putina Trump był idealnym prezydentem USA (zresztą, pomagał mu w wyborach jak tylko mógł) bo Trump uważał UE za przeciwnika i grał na jeśli nie rozbicie to mocne osłabienie NATO. Marzenie Putina.
4) Linia ideowa PiS - nacjonalizm, centralizm, anty-mniejszościowe i obyczajowe fobie itp. - pokrywała się z linią putinowską. Tu w zasadzie różnic nie było, co najwyżej w ocenach pewnych faktów historycznych.
5) Autorytaryzm zawsze ciągnie do autorytaryzmu. Takie państwa szybko mogą się dogadać i szybko pokłócić. W przypadku zaostrzającego się konfliktu z UE, Rosja dla PiS byłaby naturalnym sojusznikiem. Niekoniecznie otwartym, ale na pewno cichym.
Jeszcze nie tak dawno Jaki bredził o sensownym i wartym przemyślenia przesłaniu Putina do środowisk prawicowych. Z kolei "W Sieci" pisało o sytuacji w Ukrainie jako o "politycznym burdelu" itd.

I to się nie zmieni (co widać zresztą po tym co piszesz). PiS nadal będzie prowadził wojnę z Brukselą, bo będzie zmieniał ustrój Polski na niedemokratyczny (wzorem tego co robił Putin w Rosji). To jest priorytet, któremu podporządkowano wszystko, także naszą politykę zagraniczną. Szczęśliwie, obecnie, wobec wojny, rząd PiS zachowuje się przyzwoicie. Aczkolwiek jak sądzę, to też jest w dużym stopniu kwestia wyrachowania - raz strachu przed Rosją (co naturalne), dwa, nadziei na to, że taka postawa zwiększy popularność PiS i podwyższy notowania. A przy okazji będzie można swą nieudolność i błędy w polityce gospodarczej wytłumaczyć ludziom zwalając winę na wojnę. Konflikt z UE zaś wróci szybciej niż się tego spodziewamy. Bo przy tej polityce, która obecnie prowadzi PiS, miejsca dla nas w UE po prostu nie ma. Myślę, że jest to silniejsze niż strach przed Rosją.
Nawiasem mówiąc, też uważam że europa ma eko pierdolca który nie ma nic wspólnego z jakąkolwiek ekologią.
Nie do końca. Zgoda, jeżeli chodzi o szczegóły. Pewne rzeczy robi się w sposób nieprzemyślany, co zresztą wykazała wojna (myślę, że wojna tu wiele rzeczy zmieni). Ale taka postawa jest konieczna na dłuższą metę. I im szybciej taką politykę zaczniemy wdrażać, tym mniej nas będzie kosztowała. Trzeba mieć tylko większe wyczucie.
A najlepiej wplątać nas otwarcie w tą awanturę, to jest aktualnie nadrzędny pisowski plan.

Oj, nie sądzę. Natomiast ta wojna jest bardzo na korzyść PiS, tu pełna zgoda.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Napoleon pisze: 2022-03-10, 14:29 Smoku, co próbujesz udowodnić? /.../
Że jesteś pachołkiem Putina. Pisze to już kolejny raz i nie dociera.
Wklejam przejawy kolaboracji z nim.
Napoleon

Coraz bardziej się o Ciebie martwi Smoku. I moje uwagi o fobiach są coraz bardziej aktualne. Po prostu potrzeby ci lekarz. Zastanów się nad tym.

Z Rosją putinowską kolaborował, świadomie lub nie (pewno trochę tak, trochę tak) PiS i jego przybudówki. Co wykazałem. Rządy Pis były dla Putina czymś optymalnym. Tak samo jak rządy Trumpa w USA czy jakichś populistów we Francji, Włoszech czy Hiszpanii. Tak samo jak rządy Orbana na Węgrzech. Do tego się nie odnosisz.
A wyciągasz np. jakieś uwagi o WOT, które w zamierzeniu Macierewicza miały być takimi "bojówkami" władzy (w końcu podczas strajku kobiet rząd poważnie zastanawiał się nad wprowadzeniem WOT do akcji - to jest fakt). Długo by tak można.
Jeśli ktoś tu jest "agentem Putina", to Ty Smoku. Choć ja bym Cię raczej sklasyfikował jako putinowskiego "pożytecznego idiotę" (to cytat, nie moje określenie).
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Napoleon pisze: 2022-03-10, 14:55
Coraz bardziej się o Ciebie martwi Smoku. I moje uwagi o fobiach są coraz bardziej aktualne. Po prostu potrzeby ci lekarz./..../
A Tobie weterynarz.
Zablokowany