Polskie pancerniki - fanfic dla Karola
Wybacz Smoku, ale wydaje mi się, że nie można sensownie dyskutować nie umawiając się co do założeń (taką mam "inżynierską" słabośćSmokEustachy pisze:A jakie to ma znaczenie?Trajan pisze:Kolega jak widzę snuje wizję Polski mocarstwowejSmokEustachy pisze: [...]
Ja przewiduje wykupczesci akcji holenderskich towarzystw naftowych i byc moze jakis ich kolonii. Oraz wyprodukowanie flotyylli tankowcow do przewozu ropy - 2 z nich to warsztatowce - zaopatrzeniowce mogace sluzyc do przewozu samolotow, uzupelniania stanow samolotow na okretach, a docelowo jako lotniskowce eskortowe.
Ponadto do oslony szlaku handlowego do Indii Holendrsko-Polskich mamy 1 krazownik klasy Exeter i 2 duze krazowniki torpedowe.
[...]![]()
...
Można spytać (chociaż nie jest to forum gospdarcze) JAK mielibyśmy to osiągnąć w ramach skromnych możliwości raczej biednego kraju rolniczo-przemysłowego średniej wielkości...
To w koncu fanfic jest.
Zawsze mozna sie tlumaczyc ujsciem z rozbiorow calo.

A więc: albo zakładamy, że XIX w. nie był dla Polski wiekiem nieudanych powstań, ale okresem prosperity gospodarczej, z której wyszliśmy jako jedna z europejskich potęg wyposażona w dodatku w kolonie, albo trzymamy się z grubsza historycznych realiów tj. mamy biedny, z trudem odbudowujący się po okresie rozbiorów rolniczy kraj mający w dodatku dwóch silnych sąsiadów - nie za morzami ale u swoich granic...
Mam nadzieję, że zgodzisz się ze mną, że jeśli nie umówimy się co do założeń w powyższej kwestii to wszelka dyskusja jest jakby ... no trochę zawieszona w próżni...
Nie wyjdziekarol pisze:jednak upierałbym się przy symetrycznej artylerii, bo jak potem gromić eustachego pancerniki deutschland, mając półtora wieży?

Nie zapominaj, że to tylko 7289/8070 ts. (zresztą tu masz oryginał http://hera.mni.fh-giessen.de/~hg6339/DataFrames.htm)
- SmokEustachy
- Kontakt:
To ja tez cos narysowalemkarol pisze:to rezygnuję z tak silnej artylerii obronnej...
http://soplandia.prv.pl/okrety/flotairp.png
Od gory:
ORP Kosciuszko
ORP Boleslaw Chrobry
ORP Kazimierz Wielki.
[/img]
Ostatnio zmieniony 2004-02-19, 17:17 przez SmokEustachy, łącznie zmieniany 4 razy.
- SmokEustachy
- Kontakt:
- SmokEustachy
- Kontakt: