szwindel global łorming zdemaskowany na poważnie...

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Dobra Zmiana

Post autor: Dobra Zmiana »

[/quote]
Czy kwestia kto się wypowiada zmienia fakt, że od lat nie ma tam ciepłej wody?

A swoją drogą kto lepszy?
Narcystyczny matoł czy stary pierdziel srający w gacie?
Przyznaję, że trudny wybór. Cieszyłem się,że nie musiałem go dokonywać.
[/quote]

A jakieś sprawdzenie faktu? Ja nawet nie zamierzałem szukać, skoro informację podaje notoryczny łgarz. A także cham, zbijający kapitał - polityczny i dosłowny w euro - na tymże chamstwie.
Trudny wybór? Zapomniałem dodać "stary" do "narcystyczny matoł". A "pierdziel" przynajmniej jest obliczalny, nie wygaduje trzy po trzy albo kłamie w co drugim zdaniu, nie ma na koncie różnych przekrętów finansowych i np. nie rzucał papierem toaletowym.

Dodano po 24 minutach 50 sekundach:
Marmik pisze: Czyli zakładasz, że jak ktoś np. przez tydzień notorycznie unikałby podania na czym opiera swój stanowczy pogląd, a po męczarniach w końcu wykrztusiłby bezkrytycznie przeczytane hasło z Wikipedii... i podpisywał się inaczej to coś mogłoby wyglądać inaczej? Serio???
Oczywiście, że zakładam. Nie wyglądałoby inaczej, ale dzięki innemu podpisowi zostałoby odebrane inaczej. Nie byłoby z góry negatywnego nastawienia do autora. Swoją drogą nie wiem, jaki to był "stanowczy pogląd", ale nie wykluczam, że miałbym lepszy pomysł niż rzekome (rzekome na wszelki wypadek - obsesyjność sporu podpowiada mi dużą ostrożność...) hasło z Wikipedii. Taką samą ostrożność jak np. w przypadku wszystkich mądrości odnośnie COVID-19 - wolę wierzyć twarzy w TV, która jest podpisana imieniem i nazwiskiem, tytułem i funkcją. To przynajmniej gwarantuje, że widzę człowieka mającego za sobą odpowiednie studia i praktykę.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Dobra Zmiana pisze: 2024-08-25, 19:57Oczywiście, że zakładam. Nie wyglądałoby inaczej, ale dzięki innemu podpisowi zostałoby odebrane inaczej. Nie byłoby z góry negatywnego nastawienia do autora.
Obojętnie jaki autor kręcący i lawirujący byleby tylko nie podać najprostszej informacji argumentującej jego wpis spotka się z analogiczną reakcją, bo tu chodzi o sposób, a nie osobę. No i zaznaczam, że przecież nie każdy z jakże licznych wpisów pomienionego autora podlegał krytyce. Tylko spełniający konkretne kryteria.
Dobra Zmiana pisze: 2024-08-25, 19:57Swoją drogą nie wiem, jaki to był "stanowczy pogląd", ale nie wykluczam, że miałbym lepszy pomysł niż rzekome (rzekome na wszelki wypadek - obsesyjność sporu podpowiada mi dużą ostrożność...) hasło z Wikipedii.
Można to wszystko odrzekomić przeglądając zapisy na forum. Tu akurat stanowczy pogląd obejmował brednie na temat funkcji NSR... a że Wikipedia?... no cóż dokładnie taki był poziom wiedzy. Wszystko można odszukać, ale dla pełnego obrazu to żmudne przebijanie się przez osiem lat epistoł i tony erystyki (i to najczęściej innej niż sposób 32). Zajęcie dla masochisty... więc raczej nie polecam, ale by zweryfikować swoją hipotezę, którą przedstawiłeś to może i warto spróbować?
Ja to nawet założę, że nie tylko miałbyś pomysł by nie odsyłać do Wikipedii, ale nawet taki, żeby odpowiedzieć od razu, a nie po tygodniu ględzenia i kręcenia, co oczywiście sprawiłoby, że mógłbyś się podpisać nawet jako Napoleon, a wszystko wyglądałoby zupełnie inaczej.
Dobra Zmiana pisze: 2024-08-25, 19:57Taką samą ostrożność jak np. w przypadku wszystkich mądrości odnośnie COVID-19 - wolę wierzyć twarzy w TV, która jest podpisana imieniem i nazwiskiem, tytułem i funkcją.
A to akurat bardzo ciekawy przykład, bo bywało, że ludzie podpisujący się imieniem i nazwiskiem oraz tytułem i funkcją jakoś tak bez mrugnięcia powieką kłamali w żywe oczy właśnie akurat w przypadku wspomnianego CoViD-19.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Dobra Zmiana

Marmik pisze: 2024-08-25, 20:18
A to akurat bardzo ciekawy przykład, bo bywało, że ludzie podpisujący się imieniem i nazwiskiem oraz tytułem i funkcją jakoś tak bez mrugnięcia powieką kłamali w żywe oczy właśnie akurat w przypadku wspomnianego CoViD-19.

Kłamał czy mówił prawdę wiadomo kto: imię, nazwisko, tytuł i funkcja. Jego odpowiedzialność, jego zasługa czy jego ewentualny wstyd. Kłamał, dezinformował, mamił internetowy anonim - zero twarzy, zero odpowiedzialności, zero wstydu. A ile mógł naszkodzić?
Masochistą nie jestem, ale jak nie będę miał nić innego do roboty, to chętnie przejrzę niektóre wątki. Już przypadkiem znalazłem niezłe "zaczepki" do poznęcania się nad "wszystkowiedzącymi"... :lol:
Ostatnio zmieniony 2024-08-25, 20:54 przez Dobra Zmiana, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marmik

Dobra Zmiana pisze: Kłamał czy mówił prawdę wiadomo kto: imię, nazwisko, tytuł i funkcja. Jego odpowiedzialność, jego zasługa czy jego ewentualny wstyd. Kłamał, dezinformował, mamił internetowy anonim - zero twarzy, zero odpowiedzialności, zero wstydu. A ile mógł naszkodzić?
Z odpowiedzialnością to bym nie szalał, bo niektórzy z kłamiących znani z imienia i nazwiska itd. awansowali... a i wstydu raczej nie czują. A ile mogli naszkodzić?
Dobra Zmiana

Naprawdę nie widzisz różnicy między anonimem a "twarzą"? :roll:
Awatar użytkownika
Marmik

Widzę. Dlatego wystarczy używać rozumu. W dzisiejszych czasach większość rzeczy jest weryfikowalna. Łatwo zweryfikować brednie anonima, trochę trudniej specjalisty, bo ten wie jak maskować to czego nie chce powiedzieć, a poza tym działa argumentum ad verecundiam. Dlatego ludzie z tytułami kreujący się na autorytet kłamią z mocą broni masowego rażenia.
Dobra Zmiana

Podziwiam wiarę w możliwość zweryfikowania "bredni specjalisty" z pozycji totalnego amatora, bazującego na tym, co znajdzie w sieci (gdzie jak wiadomo tylko prawdy objawione...), z treściami innych "geniuszy" na czele. Te brednie, sprawiające, że przestaje się ufać specjalistom, to dopiero mają moc!
Tadeusz Klimczyk

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Gregski pisze:
A okładanie paliw coraz większymi podatkami? Już od dawna zielone oszołomy postulują ograniczanie transportu lotniczego. Tanie loty to zbrodnia.
Latać mogą politycy, milionerzy i aktywiści klimatyczni.
Reszta ma siedzieć w "piętnastominutowych miastach" i ewentualnie opuszczać je pedałując na rowerku.
To jakaś histeria z tym tanim lataniem. Spiskowe teorie tłumaczące nowe regulacje EU chęcią elit uziemienia biedaków nadają się...do Psycholi.
A powodem są antyunijne i antyekologiczne fobie i brak umiejętności rozsądnego rozważenia problemu na poziomie zwyklej kalkulacji.

Jestem stałym użytkownikiem taniego latania. Ludzie najczęściej korzystają z różnych city breaków czyli wypadów na weekend lub ciut więcej. Tani bilet to taki, który kosztuje zwykle w przedziale 200-500 PLN. Nowe opłaty, które w pełni wejdą za 11 lat mają podnieść ceny o około 30%. Czyli bilety będą w przedziale PLN 250 - 650. Tanie latanie nie oznacza taniego podróżowania. Trzeba z lotniska dojechać (zwykle tanie latanie jest do lotnisk peryferyjnych), wydać na nocleg - liczmy 2 noce w uśrednionej Europie trzeba wydać co najmniej EUR 150 (nie liczę Londynu + jedzenie, komunikacja drugie EUR 150.- Czyli dzisiaj wypad na dwie noce gdzieś do Europy kosztuje (w zależności jaki bilet uda nam się dorwać w dynamicznym systemie sprzedaży linii lotniczej) PLN 1.550-1.850. A za 11 lat będzie kosztował plus/minus PLN 1.600 - 2.000.

Czyli rzeczywiście tylko milionerzy będą mogli latać na Cypr albo do Luton.

Ten spisek unijnych elit Gregski wygląda dość niepoważnie.

Ciekawe, że nikogo nie boli wydawanie kasy samorządów na haracze dla tanich linii aby zechciały latać do peryferyjnych lotnisk. A są to grube miliony naszych pieniędzy. Więc to tanie latanie nie zawsze jest takie tanie. Nasuwa się analogia do taniości pomp ciepła, których opłacalność jest często zależna od programu dopłat.
Awatar użytkownika
Marmik

Dobra Zmiana pisze: Podziwiam wiarę w możliwość zweryfikowania "bredni specjalisty" z pozycji totalnego amatora, bazującego na tym, co znajdzie w sieci (gdzie jak wiadomo tylko prawdy objawione...), z treściami innych "geniuszy" na czele. Te brednie, sprawiające, że przestaje się ufać specjalistom, to dopiero mają moc!
No bo widzisz, problem polega na tym, że specjaliści potrafią wygadywać brednie przeczące podstawowym, łatwo dostępnym oficjalnym danym, na których powinni budować swoje stanowisko. Nie trzeba specjalnie wysiłku by to zweryfikować (najczęściej jednak potrzebne są tu trzy etapy ujawniania prawdy). Problem w tym, że nie każdemu się chce to sprawdzić.
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Dobra Zmiana pisze: "pierdziel" przynajmniej jest obliczalny, nie wygaduje trzy po trzy
Tak? Skoro tak twierdzisz. Ciekawe tylko skąd te wszystkie memy...
Dobra Zmiana pisze: nie rzucał papierem toaletowym.
A w ogóle używa?

Wygląda że Amerykanie mają ten sam problem co my.
Nie mają już wyborców. Mają wyznawców.
Tadeusz Klimczyk pisze: mają podnieść ceny o około 30%
I to jest informacja.
Reszta to ozdobniki i didaskalia.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Dobra Zmiana

Jak to skąd, Gregski - z farm trolli, pewnie w większości na Wschodzie.
Jeśli chodzi o papier toaletowy - mój błąd, to były ręczniki papierowe, wyszukaj "Trump paper towels Puerto Rico".
Co do "wyznawców" zgadzam się w 100%.
Co do informacji od TK - i o co było to larum, żeby nie powiedzieć histeria? Ostatnie zdania to jakby samokrytyka...? :D :x
Tadeusz Klimczyk

To raczej wyznanie w stylu "Nie wiem co teraz powiedzieć bo się zapędziłem a coś muszę". Autor ostatniego postu zawsze wygrywa.
Dobra Zmiana

Tadeusz Klimczyk pisze: 2024-08-26, 09:28 To raczej wyznanie w stylu "Nie wiem co teraz powiedzieć bo się zapędziłem a coś muszę". Autor ostatniego postu zawsze wygrywa.
Jak zwykle w punkt! :brawo:
Awatar użytkownika
Gregski

Dobra Zmiana pisze: Ostatnie zdania to jakby samokrytyka...?
Jeśli tak to zapytaj Napoleona dlaczego nazywał mnie " symetrystą" tak zapalczywie krytykował za to.
Ja patrzę na Was wyznawców z pewnego dystansu i przyznaje czasem chciałbym wierzyć swoim idolom jak Wy.
Niestety nie mam ich.
Za chwilę wybory prezydenckie i jak zwykle nie mam na kogo zagłosować.
Sami pajace, cwaniacy albo fanatycy.
Może będę miał szczęście i akurat będę na morzu.
Tadeusz Klimczyk pisze: "Nie wiem co teraz powiedzieć bo się zapędziłem a coś muszę". Autor ostatniego postu zawsze wygrywa.
Nie martw się.
Ważne, że przyznałeś iż loty mają zdrożeć o 30%. (Plus inflacja oczywiście).
Poboczne komentarze nie mają dla mnie znaczenia.
Waldemar Łysiak
Tadeusz Klimczyk

Typowe dla wyznawców. Są także po drugiej stronie.
Awatar użytkownika
Gregski

Tadeusz Klimczyk pisze: Są także po drugiej stronie.
Czyli której?
Bo nie wiem do jakiej sekty mnie autorytarne zaliczyłeś.
Waldemar Łysiak
ODPOWIEDZ