Peceed, wybacz, ale piszesz bzdury. Plan Balcerowicza przygotował Balcerowicz i spółka. Nawiasem mówiąc, jeszcze na parę lat przed upadkiem komuny (gdy nikomu się nie śniło, że komunizm upadnie), on i paru innych ekonomistów przygotowywali, tak "do szuflady" (trochę dla zabawy), program jakby tu zmienić gospodarkę socjalistyczną na rynkową. To oczywiście i tak nie miało wielkiego znaczenia bo rzeczywistość się szybko zmieniała, ale kierunek został wypracowany. Sachs doradzał, ale nie on odpowiadał za przygotowanie reformy, nie on ją firmował, nie on sterował tym co się działo.
O tych reformach już tu wielokrotnie dyskutowaliśmy, przy czym Ty najwidoczniej i tak nie rozumiesz tego co się w tym czasie działo.
Główną autorską "zasługą" Balcerowicza było rozwiązanie PGR-ów co doprowadziło do ekonomicznej i społecznej zapaści w "Polsce B".
Pytanie 1: Jaki był główny cel reformy Balcerowicza - bo mnie się wydaje, że wprowadzenie rynku. Czy tak?
Pytanie 2. Kto stworzył system nakazowo-rozdzielczy i zlikwidował w Polsce wolny rynek? Wydaje mi się, że komuniści - czy tak?
Pytanie 3. Czy ten komunistyczny system gospodarczy był wydolny czy nie? Bo mnie się wydaje, że nie - zgoda? Gdyby był wydolny, komunizm by nadal funkcjonował a "ciemny lud" wychwalałby kolejnych pierwszych sekretarzy. Zgoda?
Pytanie 4. Czy PGR-y były elementem owego komunistycznego systemu gospodarczego? Wydaje mi się, że tak. I tak jak cały system, były niewydolne. Zgoda czy nie?
Pytanie 5: Skoro komuniści stworzyli niewydolny system, który upadł, to dlaczego obwiniasz o to Balcerowicza? On tylko przywrócił normalność. To rynek wykazał, że te wszystkie zakłady, PGR-y itd. były funta kłaków niewarte (co zresztą było wiadomi już wtedy, gdy PRL zbankrutował). Więc winę za (z wszelkimi konsekwencjami) to ponoszą komuniści czy Balcerowicz?
natomiast reguły ekonomiczne to konstrukt ludzki
Mam wrażenie, że kompletnie nie rozumiesz o czym piszesz. Rynek działa jak działa w sposób naturalny. Jeśli rośnie podaż a nie rośnie popyt, maleją ceny. I odwrotnie. Itd. Jakiś "konstrukt ludzki" nie ma z tym nic wspólnego. Reforma była brutalna, ale skuteczna. Że wiązała się z ludzkimi tragediami? Tylko kto za nie był winny? Komuniści czy Balcerowicz? Za bankructwo nie odpowiada ten, kto te bankructwo formalnie ogłosił, tylko ten, kto za nie odpowiadał - a bankructwo nastąpiło znacznie wcześniej niż reforma Balcerowicza została wcielona w życie.
To co wypisujesz to są piramidalne nonsensy.