Zwrot przez prawą burtę.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
karol

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: karol »

Baaardzo specyficzni, to fakt!
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Gregski »

Napoleon pisze: Doceń jaki jestem cierpliwy. Pytam się cały czas, czy zgadzasz się z tym, że wolność jednostki kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innej jednostki?
Nie prawda. Ostatnio pytałeś o coś innego:
Napoleon pisze: Czy wolność obywatela jest nieograniczona czy też ogranicza ją wolność innego obywatela? Doczekam się odpowiedzi?
I na to pytanie udzieliłem Ci jasnej odpowiedzi.
A co do pytania o to czy wolność jednostki kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innej jednostki to uważam, że ta formułka jest bez sensu.

Speedy pisze: A niby skąd mają? Zatrudniają detektywów, żeby policzyli?
W Polsce istnieje teoretycznie powszechny obowiązek meldunkowy (trzeba być zameldowanym tam, gdzie się mieszka) ale praktycznie nie ma żadnych sankcji za jego niedopełnienie. Więc nikt sobie tym nie zawraca głowy. Regułą jest, że w mieszkaniu zameldowana jest 1 osoba (właściciel) a wynajmuje je np. 5 studentów.
Chociażby z deklaracji śmieciowych które składa się w tym samym biurze w pokoju obok.
Poza tym co to za sprawdzanie gdy wystarcza im kilka faktur za ostatnie dwa lata?
A do tego oni nie wiedzą jak w realu to działa.
Ja mam szambo 8m3 większość sąsiadów podobnie. Standardowa beczka to 12m3
Jeśli ja mam ponad połowę zapełnioną a do sąsiada właśnie zajechała szambiarka to podchodzę "do płota" i pytam się czy nie wziął by jeszcze parę metrów ode mnie. I zwykle bierze, bo to dodatkowy zarobek za jednym kursem. Tyle, że na papierze jest to szambo sąsiada.
Cały ten system gówno kontroluje a nie szambo.
Podobnie jak ustawa śmieciowa. Nadal pełno śmieci po lasach. A ostatnio doszły jeszcze stare gacie.

PS.
Speedy a ty masz świadomość, że 2 czerwca 1782 – Zwodowano brytyjski slup wojenny HMS „Speedy”?

Taka ciekawostka marynistyczna...
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
peceed

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: peceed »

Gregski pisze: Jeśli ja mam ponad połowę zapełnioną a do sąsiada właśnie zajechała szambiarka to podchodzę "do płota" i pytam się czy nie wziął by jeszcze parę metrów ode mnie. I zwykle bierze, bo to dodatkowy zarobek za jednym kursem. Tyle, że na papierze jest to szambo sąsiada.
Cały ten system gówno kontroluje a nie szambo.
A za kilka miesięcy będzie odwrotnie, czyli bez znaczenia. Jak tylko do systemu wchodzi gówno które jest zarejestrowane czyli nie wyląduje w Wiśle, a ty wyrabiasz swoją szambo-normę, to z punktu urzędników jest ok. Nie idealnie, ale ok.
Należy zdekolonializować Azję Północną.
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

Nie prawda. Ostatnio pytałeś o coś innego:
Nieprawda piszemy łącznie. To tak na marginesie.
A co do pytania, to pytałem dokładnie o to samo. Pojęcie "obywatel" zawiera się w pojęciu "jednostka" a jeżeli dochodzi do różnic, to mogą one dotyczyć wyłącznie praw politycznych - mam tu na myśli konkretny kraj. Obywatel danego kraju ma w tym kraju prawa polityczne (jeśli nie pozbawi go ich sąd). Natomiast WSZYSTKIM osobom (a więc "jednostkom") przysługują pozostałe prawa przysługujące każdej osobie ludzkiej.
Natomiast na postawione pytanie (czy wolność obywatela/jednostki jest ograniczona wolnością innego obywatela/jednostki) mi nie odpowiedziałeś.
Awatar użytkownika
karol

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: karol »

Bo nie może być tak ograniczona?
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Speedy

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Speedy »

Gregski pisze:
Speedy pisze: A niby skąd mają? Zatrudniają detektywów, żeby policzyli?
W Polsce istnieje teoretycznie powszechny obowiązek meldunkowy (trzeba być zameldowanym tam, gdzie się mieszka) ale praktycznie nie ma żadnych sankcji za jego niedopełnienie. Więc nikt sobie tym nie zawraca głowy. Regułą jest, że w mieszkaniu zameldowana jest 1 osoba (właściciel) a wynajmuje je np. 5 studentów.
Chociażby z deklaracji śmieciowych które składa się w tym samym biurze w pokoju obok.
OK już rozumiem - chodzi ci o to, że władze gminy akceptują opłatę za wywóz śmieci na podstawie deklarowanej liczby mieszkańców, a jednocześnie nie akceptują opłaty za wywóz szamba na podstawie deklarowanej liczby mieszkańców, czy tak? To faktycznie niekonsekwencja i trudno zgadnąć skąd płynąca.
Gregski pisze: PS.
Speedy a ty masz świadomość, że 2 czerwca 1782 – Zwodowano brytyjski slup wojenny HMS „Speedy”?

Taka ciekawostka marynistyczna...
Miło wiedzieć :)
Pozdro
Speedy
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Gregski »

peceed pisze: A za kilka miesięcy będzie odwrotnie, czyli bez znaczenia.
Przy założeniu, że rodziny są tej samej wielkości, mają podobne zużycie i opróżniają szambo z podobną częstotliwością.
A tak nie jest.
Dlatego taka estymacja jest tak samo dobra jak estymacja ze zużycia wody i ilości mieszkańców.
Tylko kosztuje znacznie więcej.
Poza tym według tego systemu to obywatel musi udowadniać, że nie jest przestępcą. Co jest wysoce irytujące.
Napoleon pisze: Nieprawda piszemy łącznie. To tak na marginesie.
Dziękuję, postaram się zapamiętać.
Napoleon pisze: Natomiast na postawione pytanie (czy wolność obywatela/jednostki jest ograniczona wolnością innego obywatela/jednostki) mi nie odpowiedziałeś.
No to już odpowiedziałem. Mam nadzieję, że jesteś usatysfakcjonowany.
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
Bartłomiej Batkowski
Kontakt:

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Bartłomiej Batkowski »

Gregski pisze:
peceed pisze: A za kilka miesięcy będzie odwrotnie, czyli bez znaczenia.
Przy założeniu, że rodziny są tej samej wielkości, mają podobne zużycie i opróżniają szambo z podobną częstotliwością.
A tak nie jest.
Dlatego taka estymacja jest tak samo dobra jak estymacja ze zużycia wody i ilości mieszkańców.
Tylko kosztuje znacznie więcej.
Poza tym według tego systemu to obywatel musi udowadniać, że nie jest przestępcą. Co jest wysoce irytujące.
Sytuacja jest bardziej skomplikowana.
1. Całkiem spory odsetek odbiorców ma własne ujęcia wody.
2. Często zdarzają się sytuacje, w których szambelan (lokalna nazwa szambowoziciela) przywozi do punktu zlewnego zawartość kilku szamb.
3. Nielegalne zrzuty z szambowozów do ustronnych studzienek kanalizacyjnych nie są niczym nowym. Do rzek/jezior/dziur w ziemii - również.
4. Szambelani dowożą odpady ciekłe, ścieki przemysłowe i inne substancje niebezpieczne jako ścieki bytowe. A kontrola jakości ścieków dowożony wcale nie jest trywialna.
5. Największym problemem jest to, że system ma charakter deklaratywny. To szambelan deklaruje od kogo przywiózł ścieki. A stacja zlewna (lub firma wod-kan) musi udowodnić, że było inaczej, albo przyjąć za dobrą monetę deklarację szambiarza.

Kilka lat temu był pomysł, jak załatać system, opierając się na trzech systemach bazodanowych - ilość pobranej/'zużytej wody, ilość odprowadzonych ścieków i ilość odpadów pochodzących z posesji. Pomysł był, ale NCBiR uwalił nam dofinansowanie i z projektu g. wyszło.
Gdy w twe drzwi zapuka wróg,
Weź siekierę, piłę, strug.
Oddaj wszystko to wrogowi,
Niechaj sam se trumnę zrobi!

Bo mu się odechce na nas napadania
Od samego po nas sprzątania..
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

No to już odpowiedziałem. Mam nadzieję, że jesteś usatysfakcjonowany.
Nigdy nie zrozumiem dlaczego osoby takie jak Ty nie chcą za nic w świecie odpowiedzieć na proste pytanie? Zwlekają, kluczą, udają, że już odpowiedziały - za wszelką cenę starają się opóźnić odpowiedź by "rozwodnić" temat. A wystarczyłoby po prostu odpowiedzieć. Za trudne?
Piotr S.

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Piotr S. »

ZOBACZCIE CO SIĘ DZIEJE NA GRANICY ZA RZĄDÓW BANDY TUSKA :o :o :o :o

Awatar użytkownika
SiSi

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: SiSi »

Hello Piotrze,

Jak tam port w Elblagu? Juz konkurencyjny dla Gdanska? :D

Za chwile 3 rocznica otwarcia Kanału żeglugowego Nowy Świat.
...
ODPOWIEDZ