Zwrot przez prawą burtę.
Moderator: nicpon
- pothkan
Zwrot przez prawą burtę.
Dobry tekst o pierwszym roku prezydentury Karola.
https://zero.pl/news/rok-karola-nawrock ... go-decyzje
https://zero.pl/news/rok-karola-nawrock ... go-decyzje
-
Napoleon
Zwrot przez prawą burtę.
Nie martw się, nie zamierzam. Bo po co? Wyjaśnisz mi?Napoleonie, broń Boże nie zaglądaj tam bo się jeszcze zniesmaczysz
To co mi proponujesz to nie są materiały informacyjne, tylko propagandowe. Zapewne lubisz je słuchać/oglądać, bo potwierdzają twoje wyobrażenie o świecie. Bardzo ludzkie - każdy z nas tak ma. Tylko, że to nie jest dziennikarstwo. Problem ze Stanowskim jest taki, że przedstawia się jako dziennikarz (ktoś w rodzaju dziennikarza) ale nim nie jest (jeśli już, to jego przeciwieństwem). Jest raczej prawicowym propagandystą. Tyle, że wiele osób, w tym Ty (przynajmniej tak wynika z tego co piszesz) traktują go jak dziennikarza. A to błąd. Bo on nie dostarcza faktów tylko opinie, na dodatek mało z faktami powiązane. Nikt mu tego nie zabrania, ale to powinno zostać jasno określone. A nie jest. Tak się robi ludziom wodę z mózgu. Z twojego, Gregski, prawdopodobnie też.
Skąd możesz wiedzieć cokolwiek o kanale zero skoro nie oglądasz?
1. Zdarzało mi się oglądać na początku - szybko się zraziłem.
2. Jak wspomniałem, Kanał Zero to marka - co oznacza, że działa wg. określonego stylu/schematu. Z dziennikarstwem nie mającego NIC wspólnego, z propagandą już tak. Co oznacza, że nie trzeba cały czas go oglądać by sobie o nim wyrobić zdanie.
3. Niektóre "wyczyny" Stanowskiego przebijają się do opinii publicznej. Choćby owe nawoływanie do linczu urzędniczki wykonującej swe obowiązki. Sposób, w jaki przedstawiono "aferę" ze szpitalem południowym też. To są raczej przykłady raczej typowe. I to mi starczy (patrz pkt. 2).
A był jeszcze jakiś inny? Była kontrola w sprawie saloniku VIP - nie potwierdziła jego istnienia. Były działania prokuratury w sprawie owych zgonów i wypełniania aktów zgonów - nie potwierdziły stawianych zarzutów. Teraz był audyt. Potwierdzający to o czym napisałem wyżej i wyjaśniający nieprawidłowości. Które, jak się okazują, były. Mam pewne doświadczenie i widzę,że najpoważniejszą sprawą jest owo stanowisko koordynatora, za które płacono ale którego nie było w statucie. Bo to jest poważna wada. Mająca swoje konsekwencje. Widać też kilka innych nieprawidłowości, ale bardziej "rozmytych" (może się potwierdzą, możenie - pewno część tak część nie). Sprawa z tym stanowiskiem jest dla mnie kuriozalna, bo z mojego punktu widzenia (tego co wiem funkcjonując w moim środowisku) trudna do wyobrażenia. Reszta to w dużym stopniu patologie funkcjonujące w nasze służbie zdrowia o których wiele tu już zostało powiedziane.Ile czasu szukałeś audytu w którym nie ma mowy o saloniku?
Najpoważniejsze zarzuty, dot. życia i zdrowia tudzież jakieś zarzuty polityczne, się nie potwierdziły. Aczkolwiek nie sądzę by ktoś o tym wspomniał.
Ciekawy jest wątek tego "sygnalisty" - ciekawy (choć w sumie niezbyt istotny), bo chyba facet niechcący sam doniósł na siebie
- Gregski
Zwrot przez prawą burtę.
Eeee, to jeszcze nie tak źle.Napoleon pisze: Tak się robi ludziom wodę z mózgu. Z twojego, Gregski, prawdopodobnie też.
TVP dodaje do tej wody CO2!
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Waldemar Łysiak
-
tom
Zwrot przez prawą burtę.
Kwestia tego, ile współwinni mieli czasu, by ślady "polityczne" w tej aferze pozacierać, zanim ruszyła się prokuratura, bo to nie był manewr "szybki" i to niejeden i tutaj zauważył. Skoro ludzie w Warszawie chcą odwołać Trzaskowskiego, to w taki "werdykt" najwyraźniej nie wierzą. Wiedzą, że można wyeksponować jedno, a ukryć drugie. Tym bardziej nie wierzą, że prokuratura nie "wzięła się" od początku za doktora Kacprzyka tak, jak za sygnalistę. To było widać.Napoleon pisze: Była kontrola w sprawie saloniku VIP - nie potwierdziła jego istnienia. Były działania prokuratury w sprawie owych zgonów i wypełniania aktów zgonów - nie potwierdziły stawianych zarzutów. Teraz był audyt. Potwierdzający to o czym napisałem wyżej i wyjaśniający nieprawidłowości. Które, jak się okazują, były. Mam pewne doświadczenie i widzę,że najpoważniejszą sprawą jest owo stanowisko koordynatora, za które płacono ale którego nie było w statucie. Bo to jest poważna wada. Mająca swoje konsekwencje. Widać też kilka innych nieprawidłowości, ale bardziej "rozmytych" (może się potwierdzą, mnożenie - pewno część tak część nie). Sprawa z tym stanowiskiem jest dla mnie kuriozalna, bo z mojego punktu widzenia (tego co wiem funkcjonując w moim środowisku) trudna do wyobrażenia. Reszta to w dużym stopniu patologie funkcjonujące w nasze służbie zdrowia o których wiele tu już zostało powiedziane.
Najpoważniejsze zarzuty, dot. życia i zdrowia tudzież jakieś zarzuty polityczne, się nie potwierdziły. Aczkolwiek nie sądzę by ktoś o tym wspomniał.
-
Napoleon
Zwrot przez prawą burtę.
Tomie, jak rozumiem Ty koniecznie chcesz, by wszystkie zarzuty w sprawie tego szpitala się sprawdziły, więc jeśli fakty ich nie potwierdzają, tym gorzej dla faktów. Wspominałem już, że Ty, Gregski i kto tam jeszcze wydaliście wyrok zaraz po ogłoszeniu "afery", nie zaprzątając sobie głowy tym, czy te wszystkie oskarżenia są prawdziwe (co należało sprawdzić). Teraz sprawdzono i niektóre się potwierdziły (a raczej potwierdziły się nieprawidłowości, bo niekoniecznie o nich donoszono), większość jednak nie. Z "oryginalnych" nieprawidłowości mamy to stanowisko koordynatora, za które płacono i które formalnie nie istniało. Co niesie dalsze konsekwencje - bo ten koordynator jakieś decyzje podejmował i teraz diabli wiedzą jak to wszystko wygląda (czy były jakieś konkretne konsekwencje). Co do tych nieszczęsnych godzin i zarobków, to wylano tu już morze słów - rzecz jest powszechna. To efekt systemu, ustawy podwyżkowej i pewnej praktyki. Rzecz zła, ale nie charakterystyczna dla jednego szpitala a większości (jeśli nie wszystkich).
A akurat tu "umoczona" jest potężnie poprzednia włada, bo ona ten system stworzyła i ona ustawę podwyżkową przeforsowała (wszystkie inne kluby poza PiS były, o ile się dobrze orientuję, przeciw). Co prawda żadna dotychczasowa władza III RP nie ma jakichś wyjątkowych zasług wobec służby zdrowia (jeśli już, to największe, w sensie pozytywnym, ma rząd Buzka, bo jego reforma w moim przekonaniu miała jakiś sens), ale PiS narobił wyjątkowego bałaganu. I co gorsza, nie ma zamiaru (tak jak cała prawica) pomóc go jakoś posprzątać. No i jest co jest.
Gregski, tak odnośnie tego co piszesz, powiedz mi co Ty rozumiesz pod pojęciem "państwo z kartonu"? Pytam się w związku z twoim entuzjazmem odnośnie wypowiedzi Stanowskiego itp. I tego o czym kiedyś rozmawialiśmy w kontekście "wizji państwa".
A akurat tu "umoczona" jest potężnie poprzednia włada, bo ona ten system stworzyła i ona ustawę podwyżkową przeforsowała (wszystkie inne kluby poza PiS były, o ile się dobrze orientuję, przeciw). Co prawda żadna dotychczasowa władza III RP nie ma jakichś wyjątkowych zasług wobec służby zdrowia (jeśli już, to największe, w sensie pozytywnym, ma rząd Buzka, bo jego reforma w moim przekonaniu miała jakiś sens), ale PiS narobił wyjątkowego bałaganu. I co gorsza, nie ma zamiaru (tak jak cała prawica) pomóc go jakoś posprzątać. No i jest co jest.
Gregski, tak odnośnie tego co piszesz, powiedz mi co Ty rozumiesz pod pojęciem "państwo z kartonu"? Pytam się w związku z twoim entuzjazmem odnośnie wypowiedzi Stanowskiego itp. I tego o czym kiedyś rozmawialiśmy w kontekście "wizji państwa".
- SmokEustachy
- Kontakt:
Zwrot przez prawą burtę.
Ale my nie nakazujemy Włochom pisać Mediolan.
-
Napoleon
Zwrot przez prawą burtę.
Smoku, gdy Kreml sączy swą propagandę, którą Ty lub Tom z taką lubością przyjmujecie, to dokładnie taki ma być cel. Konflikt bowiem pojawia się wówczas, gdy durnie z jednej strony podejmują jakieś "agresywne" działania wobec drugiej strony, a durnie z drugiej strony podchwytują to i odpowiadają analogicznie. I tak się rozkręca (małymi krokami) spirala nienawiści, co raduje Putina.Ale my nie nakazujemy Włochom pisać Mediolan.
Nie chciałbym tu nikogo obrazić, ale trzeba być naprawdę... @#$&*% aby sobie z tego nie zdawać sprawę.
Tak nawiasem, to zadałem swego czasu pytanie na które nadal nie odstałem odpowiedzi. Jeśli Wasza narracja jest zbieżna z tą rosyjską, to nie daje Wam to coś do myślenia?
- Gregski
Zwrot przez prawą burtę.
SmokEustachy pisze: Ale my nie nakazujemy Włochom pisać Mediolan.
Poszukałem trochę w necie i nie wydaje mi się aby on żądał by Polacy tak nazywali te miasta. Chce by to były oficjalne ukraińskie nazwy.
Jeśli tak to nam nic do tego.
Waldemar Łysiak
Waldemar Łysiak
- SmokEustachy
- Kontakt:
Zwrot przez prawą burtę.
A oficjalne nazwy miast na zachodniej Ukrainie są jakie?
Dodano po 35 sekundach:
Dodano po 25 minutach 50 sekundach:
Co z tym audytem bez saloniku?
Owszem, salonik się nie potwierdził bo nie było napisu na drzwiach: Salonik dla jaśnie wielmożnych platformerskich siepaczy, aby bez kolejki nie musieli się bratać z pisoskim motłochem. Ale się potwierdził. Ów audyt był pisany takim ezopowym językiem jak meldunki do Rydza-Śmigłego: co prawda wały są, ale nie aż takie żeby szpital pad.
Dodano po 35 sekundach:
Np Zełeński czci UPA i SS.Napoleon pisze:Smoku, gdy Kreml sączy swą propagandę, którą Ty lub Tom z taką lubością przyjmujecie, to dokładnie taki ma być cel. Konflikt bowiem pojawia się wówczas, gdy durnie z jednej strony podejmują jakieś "agresywne" działania wobec drugiej strony,Ale my nie nakazujemy Włochom pisać Mediolan.
Dodano po 25 minutach 50 sekundach:
Co z tym audytem bez saloniku?
Owszem, salonik się nie potwierdził bo nie było napisu na drzwiach: Salonik dla jaśnie wielmożnych platformerskich siepaczy, aby bez kolejki nie musieli się bratać z pisoskim motłochem. Ale się potwierdził. Ów audyt był pisany takim ezopowym językiem jak meldunki do Rydza-Śmigłego: co prawda wały są, ale nie aż takie żeby szpital pad.
-
Napoleon
Zwrot przez prawą burtę.
Smoku, nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Dlaczego twoja narracja o Ukrainie jest prawie dokładnie taka sama jak rosyjska? Czy naprawdę nie daje Ci to nic do myślenia? Odpowiesz?
-
tom
Zwrot przez prawą burtę.
To akurat nie jest propaganda, bo on faktycznie tego chciał. Tylko pytanie, co jeszcze w przyszłości będą chcieli?
A co do saloników VIP i tego, że Kacprzyk powoływał się na Trzaskowskiego itd. - gdzie w oficjalnych dokumentach będzie potwierdzenie "układów", nawet jak są? KOntrola wykaże tylko zaniedbania i nadużycia w szpitalu, ale raczej nie powiązania w związku z nimi z partyjniakami. To dotyczy zresztą sytuacji z każdą ekipą u władzy, bez względu na to, jaki szyld partyjny za tym stoi. Dlatego naiwny jesteś, że przekonasz tu innych "że nie było tego czy tamtego". Takie rzeczy po prostu łatwiej "schować". I tego zdania są najwyraźniej warszawiacy.
Dodano po 6 minutach 31 sekundach:
A co do saloników VIP i tego, że Kacprzyk powoływał się na Trzaskowskiego itd. - gdzie w oficjalnych dokumentach będzie potwierdzenie "układów", nawet jak są? KOntrola wykaże tylko zaniedbania i nadużycia w szpitalu, ale raczej nie powiązania w związku z nimi z partyjniakami. To dotyczy zresztą sytuacji z każdą ekipą u władzy, bez względu na to, jaki szyld partyjny za tym stoi. Dlatego naiwny jesteś, że przekonasz tu innych "że nie było tego czy tamtego". Takie rzeczy po prostu łatwiej "schować". I tego zdania są najwyraźniej warszawiacy.
Dodano po 6 minutach 31 sekundach:
Najwyraźniej. Dali przy nim aplauz weteranowi z SS Galizien w Kanadzie i wyglądało że z jego zachęty. Na filmie to widzieliśmy i na długo przed konfliktem obecnym o Wołyń. Propaganda Napoleon czy fakt?SmokEustachy pisze: Np Zełeński czci UPA i SS.
- SmokEustachy
- Kontakt:
Zwrot przez prawą burtę.
Ta? to poszukaj rosyjskiej narracji że Zełeński postawił na związek z Niemcami, które wyślizgają go jednak wracając do naturalnego porozumienia z Rosją. Albo odszczekuj.Napoleon pisze: Smoku, nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Dlaczego twoja narracja o Ukrainie jest prawie dokładnie taka sama jak rosyjska? Czy naprawdę nie daje Ci to nic do myślenia? Odpowiesz?
- Grzechu
Zwrot przez prawą burtę.
Nie odpowie.Napoleon pisze: Smoku, nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Dlaczego twoja narracja o Ukrainie jest prawie dokładnie taka sama jak rosyjska? Czy naprawdę nie daje Ci to nic do myślenia? Odpowiesz?
To sowiecki pachołek.
Przypomnę dowód: viewtopic.php?p=208681#p208681
Grzechu pisze:HehSmokEustachy pisze: Czyli ZSRR jest używane przez moskiewskich pachołków, a ZSRS przez polskich patriotów.![]()
Hipokryta i moskiewski pachołekHipokryta i moskiewski pachołek...a jeśli poszukać, to jest tego więcej...SmokEustachy pisze: (...)W ZSRR zaczęło się kotłować na początku lat 80-tych. Prezydent Ronald Regan rzucił ZSRR rękawicę(...)
(...)ZSRR wycofał się z wyścigu zbrojeń. W 1987 r. podczas spotkani w Waszyngtonie ustalono techniczne szczegóły wycofania się ZSRR z Środkowej Europy(...)
(...)Skoro ZSRR odpuszczał sobie kraje bloku wschodniego, pozostawiając tym krajom inwencję, trzeba było się zająć szczegółami. Sugestii ZSRR nie przyjęły wszystkie kraje(...)
(...)Upadłby, bo nie było pieniędzy, przecież w ZSRR nie było opozycji(...)
(...)ZSRR został zazbrojony na śmierć
[PS. Podkreślenia moje]
Republika marzeń...
- Gregski
Zwrot przez prawą burtę.
Przepraszam, że w ogóle pytam ale co jest nie tak z nazwą "Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich" (w skrócie ZSRR)?
Tak się to państwo chyba nazywało w polskiej nomenklaturze?
Dodano po 41 sekundach:
Tak się to państwo chyba nazywało w polskiej nomenklaturze?
Dodano po 41 sekundach:
Nasze nazwy czy ich?SmokEustachy pisze: A oficjalne nazwy miast na zachodniej Ukrainie są jakie?
Waldemar Łysiak
Waldemar Łysiak