Polskie pancerniki - fanfic dla Karola

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Mitoko kto by to utrzymal? Litwini? nie bardzo chyba.

Na marginesie co do alternatyw, byly kiedys w jakims czasopismie (chyba "Militaria") rozne scenariusze wojny na Baltyku w 39 po wejsciu okretow Anglii i Francji. Byly naprawde sensowne, ofkors zawsze dobrze sie dla nas konczace, ale fajnie sie czytalo (w empiku :lol: ), moze ktos to ma?
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Na pewno problem z utrzymaniem - i tu cała podstawa do scenariusza
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

to fakt - połowę przynajmniej trzeba by złomować pod koniec lat 20-tych (brak środków nie tylko na utrzymanie ale i na modernizację). A pozatym po co nam takie rupcie jak Radetzky? Ja bym juz wolał któryś z KL typu Helgoland (a-w). Ale te KL i N niemieckie w budowie to świetny pomysł - można by w miarę nowoczesną flotę stworzyć. Ale z taką dużą (ilościowo) marynarką to byśmy mieli w 39 roku składnicę złomu. Chyba żeby wymyślić jakieś sensowne podstawy ekonomiczne, które pozwoliłyby utrzymać taką flotę. Może zrobić z takiej federacji bursztynowego potentata? :D
Awatar użytkownika
Mitoko

Trzymajmy się logiki - było już po Scapa Flow i przydziale jednostek, a Rada Ambasadorów niespecjalnie zastanawiała się nad tym za co to utrzymamy.

A co do BB - dlatego Radetzky bo bardziej przypomina POW - wątpię by Rada chciała dać Federacji coś więcej niż siły OW.
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

no Unii nie zaplanowałem 90 lat wczesniej. Jeżeli chodzi o krążownik Polonia, to był okret typu Swietłana, na zachodnie nie liczyłem, bo dali co mieli (sześć okrętów, jakby kto nie pamiętał), niszczyciele Wiatr i Sztorm to modified Nowik, co jest zgodne z planem rozwoju floty wiceadmirała P. z 1921 bodajże roku... :)
rozwój gospodarczy też ustawiłem inaczej, a on mógł być taki z jakiegoś powodu...
proste, klarowne, bez fajerwerków niestety...
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Mitoko pisze:Na pewno problem z utrzymaniem - i tu cała podstawa do scenariusza
I kto mial do mnie pretensje o Viribusa Unitisa?
Mitoko.

Utrzymalibysmy to jakos. Jakbysmy mieli Gdansk i flote, to kasa sila rzeczy by sie znalazla. Dlatego ta komisja ambasadorow tak spascila.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Mitoko pisze:Trzymajmy się logiki - było już po Scapa Flow i przydziale jednostek, a Rada Ambasadorów niespecjalnie zastanawiała się nad tym za co to utrzymamy.

A co do BB - dlatego Radetzky bo bardziej przypomina POW - wątpię by Rada chciała dać Federacji coś więcej niż siły OW.
Pancerniki na czesci a dziala jako nadbrzezne.
Po co nam jakis Radetzky?
Awatar użytkownika
Mitoko

Oparłem się na możliwych zawirowaniach historii - plan Hymansa istniał naprawdę - więc zrobiłem z niego "never weres" (nawet z datami :lol: )
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Mitoko pisze:Oparłem się na możliwych zawirowaniach historii - plan Hymansa istniał naprawdę - więc zrobiłem z niego "never weres" (nawet z datami :lol: )
Ale tego Radetzk'yego zezlomuj.
Awatar użytkownika
Mitoko

normalnie bym nie dał Radetzkiego - ale jakbym nie dodał jakiegoś BB - to też byście jęczeli :lol:
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Mitoko pisze:normalnie bym nie dał Radetzkiego - ale jakbym nie dodał jakiegoś BB - to też byście jęczeli :lol:
To daj Viribusa jako pancernik i Radatzk'iego na brzeg
Awatar użytkownika
Mitoko

Tego by nam w życiu nie dali - bądźmy realistami - Radetzky to max co moglibyśmy dostać
Marek T

Post autor: Marek T »

Mitoko pisze:Tego by nam w życiu nie dali - bądźmy realistami - Radetzky to max co moglibyśmy dostać
No - puszczając wodze fantazji i rozpatrując ewentualny polski pancernik z podziału flot - byłyby jaja, jak byśmy dostali SCHLESWIGA.
Awatar użytkownika
Mitoko

Raczej niemożliwe - przyjęte założenie zakłada że jest już po traktacie
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Marek T pisze:
Mitoko pisze:Tego by nam w życiu nie dali - bądźmy realistami - Radetzky to max co moglibyśmy dostać
No - puszczając wodze fantazji i rozpatrując ewentualny polski pancernik z podziału flot - byłyby jaja, jak byśmy dostali SCHLESWIGA.
albo Deutschland I :)
Awatar użytkownika
Mitoko

A a'propos zbyt dużej liczby okrętów - zbędne można by przekazać Łotwie, Estonii lub Finlandii w ramach Ententy Bałtyckiej
ODPOWIEDZ