Trawlery
Dzięki Karol i Marek S. - wysłałem adres.
Część z trawlerów typu Mersey jest zaznaczona w spisie jako okręty ochrony rybołówstwa, ale chyba nie pełniły tej roli w czasie wojny? Czy mogły służyć jako okręty pomocnicze (np. jak okręt ratowniczy Zamalek - to chyba też był trawler?) i nie być ujęte w spisie okrętów wojennych? I jeszcze pytanie - do jakiego typu należały trawlery z konwoju PQ-17 (zdaje się że Northern Gem)?
I tak zupełnie na marginesie jeżeli kogoś interesują KRp i plot może zajrzeć tutaj
http://www.red-rooster.co.uk/ships/pozarica.htm - stronka o KRplot Pozarica.
Część z trawlerów typu Mersey jest zaznaczona w spisie jako okręty ochrony rybołówstwa, ale chyba nie pełniły tej roli w czasie wojny? Czy mogły służyć jako okręty pomocnicze (np. jak okręt ratowniczy Zamalek - to chyba też był trawler?) i nie być ujęte w spisie okrętów wojennych? I jeszcze pytanie - do jakiego typu należały trawlery z konwoju PQ-17 (zdaje się że Northern Gem)?
I tak zupełnie na marginesie jeżeli kogoś interesują KRp i plot może zajrzeć tutaj
http://www.red-rooster.co.uk/ships/pozarica.htm - stronka o KRplot Pozarica.
http://www.naval-history.net/WW2British ... iliary.htm
Tutaj są straty Royal Navy w II wś - jest też sporo trawlerów i innych pomocniczych statków, może coś znajdziesz. Zresztą na tej stronce jest pewnie więcej informacji, nie przeszukałem jej jeszcze...
Tutaj są straty Royal Navy w II wś - jest też sporo trawlerów i innych pomocniczych statków, może coś znajdziesz. Zresztą na tej stronce jest pewnie więcej informacji, nie przeszukałem jej jeszcze...
Dziękuję
Stare trawlery z I WW mam w zasadzie z głowy. Jednakże w ferworze dyskusji o mało sam nie zapomniałem o trawlerach okresu 2 WW - wtedy budowanych lub tuz przed wojną> Były one budowane jako jednostki stricte wojenne, na bazie planów statków rybackich. I tego własnie mi brak 9poza spisami TWYP i Conway).

Stare trawlery z I WW mam w zasadzie z głowy. Jednakże w ferworze dyskusji o mało sam nie zapomniałem o trawlerach okresu 2 WW - wtedy budowanych lub tuz przed wojną> Były one budowane jako jednostki stricte wojenne, na bazie planów statków rybackich. I tego własnie mi brak 9poza spisami TWYP i Conway).
Jarku, zajrzyj też tutaj :
http://www.british-merchant-navy.co.uk/INDEX.htm
na pewno jest coś o trawlerach (patrz też w linkach), o okrętach ratowniczych, krążownikach pomocniczych
, itp.
Możesz też poszukać na stronach RCN, RAN, RNZN - w dominiach też chyba były w służbie jakieś trawlery (zwłaszcza w kanadyjskiej). Oczywiście jak znajdziesz coś to wrzuć na forum, ten temat jest interesujący
Re: ZH: Jeżeli chodzi o trawlery na Falklandach to tyle wyczytałem w książeczce Kubiaka "Falklandy" - Admiralicja wyczarterowała 5 trawlerów rufowych z których sformowano 11 eskadrę przeciwminową tzw. trałowania głębokowodnego. Jest też napisane iż była to część planów wyczrterowania na wypadek wojny w Europie 30-40 doraźnie przezbrojonych trawlerów rybackich przez Admiralicję (listę przystosowanych do tego t. Admiralicja pewnie miała już przygotowaną).
http://www.british-merchant-navy.co.uk/INDEX.htm
na pewno jest coś o trawlerach (patrz też w linkach), o okrętach ratowniczych, krążownikach pomocniczych
Możesz też poszukać na stronach RCN, RAN, RNZN - w dominiach też chyba były w służbie jakieś trawlery (zwłaszcza w kanadyjskiej). Oczywiście jak znajdziesz coś to wrzuć na forum, ten temat jest interesujący
Re: ZH: Jeżeli chodzi o trawlery na Falklandach to tyle wyczytałem w książeczce Kubiaka "Falklandy" - Admiralicja wyczarterowała 5 trawlerów rufowych z których sformowano 11 eskadrę przeciwminową tzw. trałowania głębokowodnego. Jest też napisane iż była to część planów wyczrterowania na wypadek wojny w Europie 30-40 doraźnie przezbrojonych trawlerów rybackich przez Admiralicję (listę przystosowanych do tego t. Admiralicja pewnie miała już przygotowaną).
Wojna o Falklandy:
I. (1973-74; 1982)
1238 BRT (wg in. 1500 tn)
dł. 70.18 m
17 w; D, 3246 KM
1-2x20pl
z. 26-30;
Cordella (eks TY bzn)
Northella (jw.)
II. (1972; 1982)
jw., lecz ? 1468 BRT (wg in. 1207 BRT)
dł. 76.58 m
Farnella (jw.)
III. (1976; 1982)
jw., lecz ? 1614 BRT
dł. 55.02 m
15 w; D, 2782 KM
Junella (jw.)
IV. (1973; 1982)
1479 BRT (wg in. 1500 tn)
73.76 x 12.80 x 5.26 m
17 w; D, 3246 KM
1-2x20pl
z. 47;
Pict (jw.)
V. (1966; 1988)
1493 BRT
74.98 x 12.34 x 4.04 m
16 w; D, 2100 KM
z. ~45; 15000-14
Northern Horizon (eks TY ?Marbella?)
Źródła pochodzenia danych nie pamiętam (chyba któryś Jane's)
Marek S.
I. (1973-74; 1982)
1238 BRT (wg in. 1500 tn)
dł. 70.18 m
17 w; D, 3246 KM
1-2x20pl
z. 26-30;
Cordella (eks TY bzn)
Northella (jw.)
II. (1972; 1982)
jw., lecz ? 1468 BRT (wg in. 1207 BRT)
dł. 76.58 m
Farnella (jw.)
III. (1976; 1982)
jw., lecz ? 1614 BRT
dł. 55.02 m
15 w; D, 2782 KM
Junella (jw.)
IV. (1973; 1982)
1479 BRT (wg in. 1500 tn)
73.76 x 12.80 x 5.26 m
17 w; D, 3246 KM
1-2x20pl
z. 47;
Pict (jw.)
V. (1966; 1988)
1493 BRT
74.98 x 12.34 x 4.04 m
16 w; D, 2100 KM
z. ~45; 15000-14
Northern Horizon (eks TY ?Marbella?)
Źródła pochodzenia danych nie pamiętam (chyba któryś Jane's)
Marek S.
Mam - Australia, coś co było oznaczone "Wheeler" o wyglądzie pośrednim pomiędzy korwetą "Flower", a trawlerem. Mam rysunek, ale chyba nigdy nie nauczę się go wstawiać
Nigdzie nie natrafiłem na okręt o tej nazwie lub typ tej nazwy.
Brazylia - jak wyglądały ich trawlery ?
Co z Włochami - ciemnośc widzę, ciemność

Brazylia - jak wyglądały ich trawlery ?
Co z Włochami - ciemnośc widzę, ciemność

No to posuwamy się dalej
. Mnie interesuje jeszcze Francja. O włoskich (i brazylijskich też) trawlerach nic nie wiem, ale poszperam (jeżeli były - a pewnie były też mobilizowane jako pomocnicze trałowce np). Możesz mi wysłać ten rysunek (mcwatt@wp.pl) to go zamieszczę, zresztą sam jestem ciekawy
.
Brytyjskie trawlery w II WŚ:
typ AXE: DEE, GARRY, KENNET, LIFFEY
typ STRATH: STRATHCOE
typ CASTLE: CORONET, WAKAKURA (RNZN), MADRAS (RIN)
typ MERSEY: BARNET, BLACKWATER, BOYNE, CHERWELL, COLNE, DOON, EDEN, EXCELLENT, FASTNET, FOYLE, JAMES LUDFORD, MOY, OUSE, STOUR
typ ARMENTIERS: ARMENTIERS, FESTUBERT, YPRES (wszystkie RCN).
Dodatkowo przed wojną zakupiono 41 trawlerów i statków wielorybniczych.
Natomiast dla Royal Navy zbudowano przed wojną i w czasie wojny trawlery typów: LAKE (6 jednostek), BASSET (54 jednostki), TREE 20 jednostek), DANCE (20 jedn.), SHAKESPEARIAN (12 jedn.), ISLES (sporo ponad setkę - pomyliłem się przy liczeniu), Admiralicji (3 jedn.), ex-portugalskie (12 jedn.), ex-brazylijskie (6 jedn.), CASTLE (17 jedn.), HILLS (8 jedn.), FISH (10 jedn.), ROUND TABLE (8 jedn.), MILITARY (9 jedn.).
I do tego parę setek jednostek zarekwirowanych.
typ AXE: DEE, GARRY, KENNET, LIFFEY
typ STRATH: STRATHCOE
typ CASTLE: CORONET, WAKAKURA (RNZN), MADRAS (RIN)
typ MERSEY: BARNET, BLACKWATER, BOYNE, CHERWELL, COLNE, DOON, EDEN, EXCELLENT, FASTNET, FOYLE, JAMES LUDFORD, MOY, OUSE, STOUR
typ ARMENTIERS: ARMENTIERS, FESTUBERT, YPRES (wszystkie RCN).
Dodatkowo przed wojną zakupiono 41 trawlerów i statków wielorybniczych.
Natomiast dla Royal Navy zbudowano przed wojną i w czasie wojny trawlery typów: LAKE (6 jednostek), BASSET (54 jednostki), TREE 20 jednostek), DANCE (20 jedn.), SHAKESPEARIAN (12 jedn.), ISLES (sporo ponad setkę - pomyliłem się przy liczeniu), Admiralicji (3 jedn.), ex-portugalskie (12 jedn.), ex-brazylijskie (6 jedn.), CASTLE (17 jedn.), HILLS (8 jedn.), FISH (10 jedn.), ROUND TABLE (8 jedn.), MILITARY (9 jedn.).
I do tego parę setek jednostek zarekwirowanych.
- SmokEustachy
- Kontakt: