Pinsk-armatorzy,stocznie...

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Mam jescze marzenie, ze moze jednak da sie podnieśc ktoryś z wraków bocznokołowców i zrekonstruować, nawet w Warszawie

I tak się powinno zrobić. Nie można żyć bez tradycji. Tutaj, w stanch wschodnich Australii, już od dość dawna "czyści" się dno rzeki Murray, a wydobyte wraki restauruje lub buduje repliki na nich oparte. To, co pływa na wodzie też podlega tym procesom, a największą "nośność" mają te statki, które napędzane są oryginalnymi maszynami parowymi.

Można podobnie zrobić w Warszawie na Wiśle. Wybrać jakąś jendostkę, która pływała i na bazie planów, zdjęć itd. zbudować replikę. Ja nie wierzę, żeby to nie pociągnęło ludzi i było chybioną inwestycją. :wink:
Ryszard
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
admiralcochrane

Post autor: admiralcochrane »

Napewno nie, parafrazujac "Skrzypka na dachu" - czyli gdybym był bogaczem to bym sie za to wziął. Myślę, że w Krakowie replika "Stanisława" lub "Księcia Józefa" dostosowana do wspólczesnych warunków cieszyłaby sie większym wzięciem niż przestarzała "Nimfa" czy mało interesujący "Piotruś Pan". Przy rosnącym napływie turystów - rejs retro bocznokołowcem z Krakowa do Sandomierza z pokazami folklorystycznymi to byłoby cos:-)
Awatar użytkownika
RyszardL

Przy rosnącym napływie turystów - rejs retro bocznokołowcem z Krakowa do Sandomierza z pokazami folklorystycznymi to byłoby cos:-)

Zgadza się. ;)
Onegdaj pokazywali tutaj w dzienniku ciekawostkę ( a to się rzadko zdarza zobaczyć coś wartościowego ) , jak to urządzono taką wycieczkę właśnie na takim "retro" po rzece Murray. W pewnym momencie statek dobił do brzegu i wszyscy pasażerwie wraz z załoga wybrali się na zbiórkę drewna pod kocioł, bo brakło. ;) Potem sobie urządzili ognisko, a potem sobie popłynęli dalej i jeszcze na zmianę pełnili wachtę przy palenisku, bo było zabawnie. Nikt z pasażerów nie musial tego robić, każdy zapłacił za podróż, ale to w niczym nie zmieniło ich nastawienia.

To tylko taki przykład, co można zrobić i jak przyciągnąć ludzi do wody, nawet tej płytkiej. Tylko trzeba mieć pomysł no i nie mieć biurokracji nad sobą :cry:
UWAGA!

====================

admiralcochrane

To jest w zasadzie cześć "cywilna", ale w temacie Pinska, Prypeci pojawiło się całkiem sporo wojennych jednostek. Wrzucam więc zdjęcie zamieszczone przez Tygondik Ilustrowany w listopadzie 1919 podpisane zabawnie " polskie monitory na Prypeci", Nie wiem czy ta fotka jest znana, ale przypuszczam, ze jednostki da sie zidentyfikowac

Obrazek
Awatar użytkownika
RyszardL

admiralcochrane pisze:To jest w zasadzie cześć "cywilna", ale w temacie Pinska, Prypeci pojawiło się całkiem sporo wojennych jednostek. Wrzucam więc zdjęcie zamieszczone przez Tygodnik Ilustrowany w listopadzie 1919 podpisane zabawnie " polskie monitory na Prypeci", Nie wiem czy ta fotka jest znana, ale przypuszczam, ze jednostki da sie zidentyfikowac

Obrazek

Niebywałe 8)
UWAGA!

====================

Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

admiralcochrane pisze:To jest w zasadzie cześć "cywilna", ale w temacie Pinska, Prypeci pojawiło się całkiem sporo wojennych jednostek. Wrzucam więc zdjęcie zamieszczone przez Tygodnik Ilustrowany w listopadzie 1919 podpisane zabawnie " polskie monitory na Prypeci", Nie wiem czy ta fotka jest znana, ale przypuszczam, ze jednostki da sie zidentyfikowac
Obrazek
Zdjęcie, przynajmniej dla mnie, jest nieznane. W tym czasie Flotylla Pińska składała się z dwóch staków (kołowce) Bug i Strumień oraz 12 motorówek. Departament dla Spraw Morskich w rozkazie L.4895 z 22.X.1919 r. nakazał, aby łodzie motorowe miały numerację uwidocznioną na kadłubie (litera "M" i rzymska cyfra wielkości 15 cm), a tych oznaczeń nie widzę. Zdjęcie musiało być wykonane najpóźniej we wrześniu lub na początku października. Motorówki były uzbrojone w działa 37 mm i/lub ckmy. Niestety nie umiem powiedzieć, jakie to jednostki.
JB
admiralcochrane

Niestety z tego zdjęcia więcej nie da się wycisnąć, ale numerów na nich nie zauważyłem - może są tak małe, albo malowane ciemną farbą, jeśli fotka jest nieznana czyli warto by ponownie przewertować wszystkie tygodniki ilustrowane tego okresu, kto wie jaka jescze niespodzianka może się czaić..
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

W Pinsku zbudowano jedne z pierwszych poglebiarek w Rosji:

No.2 (1894) 18,9x5x1,2hx0,5m 45iKM 20m3/h dlaNiemna i kanalu Oginskiego
No.3 dla Berezinskiego 25m3/h
PSKOVSKAYA dla rzeki Velikaja 100m3/h

AvM
Awatar użytkownika
Slaw
Kontakt:

Re: Pinsk-armatorzy,stocznie...

Post autor: Slaw »

Trochę odgrzeje temat.
Biuro Chargeurs Reunis pl. 3 Maja 2
Ciekawy jestem czy ten statek nad szyldem to obraz czy plakat .Taki duzy , większy od okna :D
Obrazek
Slaw
admiralcochrane

dla ożywienia tematu zdjęcie parowca "Sokół" w towarzystwie dwóch niezidentyfikowanych
Załączniki
sokol.jpg
sokol.jpg (462.15 KiB) Przejrzano 5524 razy
admiralcochrane

i może jeszcze "Jagienkę" :-)
Załączniki
jagienka.jpg
(534.65 KiB) Pobrany 3371 razy
ODPOWIEDZ