Podchorąży, który nie zdązył...

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
miczman

Re: Podchorąży, który nie zdązył...

Post autor: miczman »

Jarek C. pisze:

Czy można wiedzieć gdzie i kiedy zrobiono to zdjęcie ?
Łeba, 29 czerwca tego roku. W razie czego to PW
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Jarek C. pisze:Jeden lub dwa zostały przekazane przez MON do Akademii MW. Jeden na pewno bedzie przebudowany na cywilną (!) jednostke szkolną, której armatorem będzie własnie AMW.
Dwa zostały przekazane do AMW.
Staram się zebrać info o tej akcji do MSiO 5/2006.
"Elew" jest przebudowywany na "Pomorzanin"
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

przez kogo? i dlaczego Pomorzanin?
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Adam

Post autor: Adam »

karol pisze: i dlaczego Pomorzanin?
Wszak budujemy nową marynarkę, nowej IV RP...
Budując korzystamy ze sprawdzonych wzorców II RP ...
;)

Nazwa nie jest zła ... tylko jaki ma sens budowania okrętu szkolnego na bazie ... starego, wycofanego okrętu ... szkolnego ??
Awatar użytkownika
karol

ależ nic nie mam przeciwko sprawdzonym wzorcom, nawet to wskazane, żeby z nich korzystać, jednak pytam, bom ciekawy kto na tym zarobi i czy prawda historyczna istotnie stoi za nazwą :lol:
Awatar użytkownika
miczman

Adam pisze:

Nazwa nie jest zła ... tylko jaki ma sens budowania okrętu szkolnego na bazie ... starego, wycofanego okrętu ... szkolnego ??
Wydaje mi się, że chodzi o to, że z okrętu szkolnego powstanie statek szkolny, co chyba ma znaczenie.
Adam

Post autor: Adam »

miczman pisze: Wydaje mi się, że chodzi o to, że z okrętu szkolnego powstanie statek szkolny, co chyba ma znaczenie.
"cywilna" jednostka szkolna, wojskowej AMW brzmi trzochę dziwnie i pachnie mi raczej działaniami pozornymi dla decydentów. Tak czy inaczej będzie to statek państwowy, tyle, że na rufie zawiśnie bandera handlowa.
W niczym to nie zmienia faktu, że jedostka ta powstaje na bazie starego, skasowanego okrętu ...

Ciekawe, jaki byłby kosztu budowy podobnej, równie małej ale nowej jednostki, w porównaniu z adpatacją starego, wycofanego okrętu? Warto podkreślić też fakt, że adaptowane okręty z reguły okazują się mało ekonomiczne w służbie cywilnej (chyba, że zostaną poddane wymianie silników).
Awatar użytkownika
miczman

Oczywiście, statek będzie państwowy wydaje mi się jednak, że chodzi tu o redukcję kosztów (załoga wojskowa a cywilna) oraz możliwości wykorzystania jednostki. Aspekt ekonomiczny tej adaptacji to już całkiem inna sprawa.
Jarek C.

Dzieki zdjęciom od Miczmana, które mnie bardzo zainteresowały pojechałem dzisiaj do Łeby.
Dowiedziałem się iż Podchorąży od tej soboty będzie MUZEUM w Łebie. I to w dodatku prywatnym.
Awatar użytkownika
miczman

No prosze co to się porobiło. A czy wiesz może czy jakis remont w planie jest bo na razie to trochę odstrasza, chyba że od momentu zrobienia zdjęć coś się zmieniło. Na drugi raz zastanowię się poważnie przed wrzuceniem fotek na forum bo narażam na koszty :wink: .
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Adam wrote
"cywilna" jednostka szkolna, wojskowej AMW brzmi trzochę dziwnie i pachnie mi raczej działaniami pozornymi dla decydentów. Tak czy inaczej będzie to statek państwowy, tyle, że na rufie zawiśnie bandera handlowa.

Skoro liczba studentów cywilnych na AMW jest spora, to może i może być statek cywilny.
A tak BTW też chciano ORP Błyskawicę ucywilnić, tylko że na szczęście się to nie udało
Awatar użytkownika
karol

to tylko kwestia czasu Andrzej, tego typu procesy wydają się nieuniknione, bo tendencja oddzielania sfery operacyjnej od innych widoczna jest także w Deutsche Marine :) a my bardzo podobni jesteśmy do nich
Jarek C.

"Podchorąży" jest bardzo ładnie odmalowany. Pachnie farbą. Wczoraj widziałem jak ekpia czyściła litery z nazwą z burtowej tablicy.
Awatar użytkownika
karol

tą samą nazwą?
Jarek C.

Jako muzeum chyba nie powinien występować pod inną nazwą.
ODPOWIEDZ