Łeba, 29 czerwca tego roku. W razie czego to PWJarek C. pisze:
Czy można wiedzieć gdzie i kiedy zrobiono to zdjęcie ?
Podchorąży, który nie zdązył...
Re: Podchorąży, który nie zdązył...
Dwa zostały przekazane do AMW.Jarek C. pisze:Jeden lub dwa zostały przekazane przez MON do Akademii MW. Jeden na pewno bedzie przebudowany na cywilną (!) jednostke szkolną, której armatorem będzie własnie AMW.
Staram się zebrać info o tej akcji do MSiO 5/2006.
"Elew" jest przebudowywany na "Pomorzanin"
"cywilna" jednostka szkolna, wojskowej AMW brzmi trzochę dziwnie i pachnie mi raczej działaniami pozornymi dla decydentów. Tak czy inaczej będzie to statek państwowy, tyle, że na rufie zawiśnie bandera handlowa.miczman pisze: Wydaje mi się, że chodzi o to, że z okrętu szkolnego powstanie statek szkolny, co chyba ma znaczenie.
W niczym to nie zmienia faktu, że jedostka ta powstaje na bazie starego, skasowanego okrętu ...
Ciekawe, jaki byłby kosztu budowy podobnej, równie małej ale nowej jednostki, w porównaniu z adpatacją starego, wycofanego okrętu? Warto podkreślić też fakt, że adaptowane okręty z reguły okazują się mało ekonomiczne w służbie cywilnej (chyba, że zostaną poddane wymianie silników).
-
Adam wrote
"cywilna" jednostka szkolna, wojskowej AMW brzmi trzochę dziwnie i pachnie mi raczej działaniami pozornymi dla decydentów. Tak czy inaczej będzie to statek państwowy, tyle, że na rufie zawiśnie bandera handlowa.
Skoro liczba studentów cywilnych na AMW jest spora, to może i może być statek cywilny.
A tak BTW też chciano ORP Błyskawicę ucywilnić, tylko że na szczęście się to nie udało
"cywilna" jednostka szkolna, wojskowej AMW brzmi trzochę dziwnie i pachnie mi raczej działaniami pozornymi dla decydentów. Tak czy inaczej będzie to statek państwowy, tyle, że na rufie zawiśnie bandera handlowa.
Skoro liczba studentów cywilnych na AMW jest spora, to może i może być statek cywilny.
A tak BTW też chciano ORP Błyskawicę ucywilnić, tylko że na szczęście się to nie udało