nitowane konstrukcje

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

domek

nitowane konstrukcje

Post autor: domek »

Czy zaprzestano a jak tak to kiedy budowy konstrukcji nitowanych?

pozdrawiam domek
domek

Zero koncepcji hmm. szkoda ;)
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

nie zaprzestano nigdy, wciąż nity są używane, więc dlaczego ma zaniknąć technologia której wartośc potwierdza długa historia
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
domek

No tak ale mi szlo o statki

bo widzialem w porcie takie ustrojstwo

wiesz strach patrze ciekawe ile moglo miec lat tak minimalnie
Awatar użytkownika
karol

no ja w czasie szkoły widziałem w porcie holownik zbudowany wówczas (pocz. lat 80), który był nitowany chyba w całosci, bo nawet na nadbudówce widziałem rzędy nitów ;) któryś ze Strażaków, statków pożarniczych portu, też był nitowany, ale jego roku budowy nie znałem :)
domek

Ide do portu a tu stoi prom nowoczesna bryla nadbuduwek tak cos lata 80 e
podchodze a tu na kadlubie nit na nicie ostatnio cos takiego to widzialem na Sjedowie same nity to to mialo chyba ze sto lat?

:o :o :o
Awatar użytkownika
karol

no sam widzisz, czyli całkiem niedawno technologia służyła na pewno do budowy statków, a Remontowa ma przecież agregaty do nitowania, więc niekoniecznie musi być zarzucony ten styl
Adam

Post autor: Adam »

domek pisze:Ide do portu a tu stoi prom nowoczesna bryla nadbuduwek tak cos lata 80 e
podchodze a tu na kadlubie nit na nicie ostatnio cos takiego to widzialem na Sjedowie same nity to to mialo chyba ze sto lat?
Mozesz podać co to był za prom??
Jakoś nie potrafię uwierzyć w nitowaną konstrukcję współczesnego statku. Choćby dlatego, że jest nieekonomiczna - cięższa i bardziej pracochłonna od spawanej.

Swoją drogą - nitowana są stare wodoloty typu Raketa - wygląda to dość oryginalnie, a konstrukcja jest aluminiowa.
Awatar użytkownika
tender

Post autor: tender »

Ludziska, nie róbcie Domkowi kompotu w głowie - pytanie było zadane precyzyjnie. W budownictwie okrętowym konstrukcji nitowanych już się nie stosuje. Pierwsze powojenne polskie konstrukcje rudowęglowców typu B-30, czyli popularne "Sołdki" (prototyp stoi na Motławie) miały konstrukcję nitowano-spawaną, ale był to już "łabędzi śpiew" nitów w okrętownictwie. "Rakiety" były nitowane z tego względu, żeby po uruchomieniu silnik sam nie popłynął :) , jako, że w latach 60-tych przemysłowa technologia spawania aluminium była jeszcze w ogóle w powijakach a na wschód od Bugu w szczególności. Nb. kadłuby samolotów wykonywane z cienkich blach ze stopów lekkich są do dziś nitowane. To by było na tyle tak ogólnie, po szczegóły trzeba by było grzebać w żródłach.
Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów,
Tender
ODPOWIEDZ