Brak trałowców - dlaczego?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

poszukiwacz

Post autor: poszukiwacz »

pothkan pisze:No właśnie. A mowa chyba o uzyskaniu trałowców pod kątem wykorzystania ich w kraju, nieprawdaż? Anglicy nie dawali, tylko wypożyczali - a to różnica.
Chodziło mi głównie nie o same jednostki, choć te też by sie przydały, ale o przeszkolonych na nich marynarzy. A jak to było z innymi alianckimi flotami też wszystko zwracali Anglikom?
Awatar użytkownika
ps-man

Post autor: ps-man »

No nie wszystko. Ale właśnie wymyśliłem, że przecież, tak samo, jak nie wiedziano, że Polska znajdzie się w orbicie państw podległych ZSRR, tak również nie dowództwo PMW nie mogło wiedzieć, czy aby Anglicy nam oddadzą okręty, które dzierżawiliśmy. No właśnie, my je tylko dzierżalwiliśmy. Choć np. Burzę i Wilka chciano opylić za Krakowiaka i Ślązaka, bo Hunty często szły na złom. Chciano więc oddać więcej złomu, niezdatnego raczej do użytku, wzamian za 2 właściwie nowe i w miarę nowoczesne uniwersalne jednostki. Łudzono się, że to się uda. Niestety, nic z tego.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

poszukiwacz pisze:Chodziło mi głównie nie o same jednostki, choć te też by sie przydały, ale o przeszkolonych na nich marynarzy.
Wydaje mi się, że marynarzy było i tak zbyt mało, żeby jeszcze wydzielać część z nich do szkolenia minowego... Zresztą, może i przeprowadzano takie szkolenia? (ktoś coś słyszał może?)
Obrazek
ODPOWIEDZ