Nicpoń ty nicponiu jak mogłeś wystartowac bez mojej wiedzy !!!
A tyle razy cię prosiłem - nic nie pisz bez konsultacj ze mną bo pomieszasz... nazwy okrętów przekręcasz a potem mnie sie czepają
wielu mlodych adeptowKarol,
Bismarck oczywiście posiadał centralę pod pokładem pancernym (nawet na fow było o tym pisane wiele razy trzeba to tylko czytać). Jednak w niemieckim systemie kierowania ogniem podobnie jak i w brytyjskim sercem systemu był dalocelownik (Fire Director) tam odpalano działa. Było to spowodowane głównie brakiem stabilizatora - linia horyzontu musiała być obserwowana optycznie. Jak się ma stabilizator w centrali (jak USN) to można strzelać z poziomu centrali "po ciemaku"
z twoja wiedzaMiKo pisze:Karol, ja bynajmniej wcale nie chcę cię do niczego przekonywać![]()
Nicpoń ty nicponiu jak mogłeś wystartowac bez mojej wiedzy !!!
A tyle razy cię prosiłem - nic nie pisz bez konsultacj ze mną bo pomieszasz... nazwy okrętów przekręcasz a potem mnie sie czepają
zaraz zaraz!Ale!!! Jeśli cię to tak bardzo nurtuje to możemy założyć oddzielny topic w którym będziesz starał się mi udowodnić że Bismarck mógł prowadzić ogień w trybie blind fire. Trzeba tylko określić w jakim dniu.
Ja, młody adept jakimś cudem widze róznice miedzy zintegrowaniem, stabilizowaniem a blind fire. Taki system MOŻE umozliwiać strzelanie na ślepo, ale skoro nigdzie nie pisze że strzelano w ten sposób, to znaczy że nie działał odpowiednio lub nigdy go tak nie uzyto...Ale, piszesz o zintegrowanych radarach, stabilizatorze, centrali no to moim zdaniem, a już napewno zdaniem młodych adeptów, sugrujesz wyraźnie, że Bismarck mógł prowadzić ogień w trybie blind fire.
w tym właśnie sęk, bo wydaje się, że jednak używano, no na pewno w Royal Navy pod Maltą użył Ajaks, a wczesniej przeciwnik też skorzystał z tego systemu, sądząc po pieknych opisach bitw morskich...Emden pisze:Ja, młody adept jakimś cudem widze róznice miedzy zintegrowaniem, stabilizowaniem a blind fire. Taki system MOŻE umozliwiać strzelanie na ślepo, ale skoro nigdzie nie pisze że strzelano w ten sposób, to znaczy że nie działał odpowiednio lub nigdy go tak nie uzyto...Ale, piszesz o zintegrowanych radarach, stabilizatorze, centrali no to moim zdaniem, a już napewno zdaniem młodych adeptów, sugrujesz wyraźnie, że Bismarck mógł prowadzić ogień w trybie blind fire.