Sławny z OW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

deglock

Sławny z OW

Post autor: deglock »

Po przeczytaniu króciutkiego tekstu o Sławnym w nowych OW zastanawiam się ile jeszcze tajemnic z naszej marynarki z lat wojny lub zaraz powojennych jeszcze wypłynie. A tak swoją drogą to ten niszczyciel (proj. 7U) pasuje do naszych niszczycieli (Burzy i Błyskawicy) jak pięć do nosa. Może Polacy wystąpili do ZSRS o pożyczenie tego niszczyciela, bo zdawano sobie sprawę, że wspomniane wyżej niszczyciele nigdy nie wrócą z Anglii? W naszych archiwach powinien byś ślad takich obaw.
MG
Awatar użytkownika
JB

Re: Sławny z OW

Post autor: JB »

deglock pisze:Po przeczytaniu króciutkiego tekstu o Sławnym w nowych OW zastanawiam się ile jeszcze tajemnic z naszej marynarki z lat wojny lub zaraz powojennych jeszcze wypłynie. A tak swoją drogą to ten niszczyciel (proj. 7U) pasuje do naszych niszczycieli (Burzy i Błyskawicy) jak pięć do nosa. Może Polacy wystąpili do ZSRS o pożyczenie tego niszczyciela, bo zdawano sobie sprawę, że wspomniane wyżej niszczyciele nigdy nie wrócą z Anglii? W naszych archiwach powinien byś ślad takich obaw.
MG
Przypuszczam, że decyzje zapadały poza polskimi władzami.
JB
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Eee... ten tego...
A to nie jest przypadkiem tekścik na Prima Aprilis?!
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Grzechu pisze:Eee... ten tego...
A to nie jest przypadkiem tekścik na Prima Aprilis?!
A to cytat z innego tematu tego forum:
crolick pisze:W najnowszym nr Biuletynu Historycznego [21/2006] znajdują się dość interesujące wspomnienia kadm Pietraszkiewicza. Zaintrygowały mnie jednak fakty podane na str. 169:
W 1956 r. będąc na WAK w Leningradzie, spotkałem kpt. I rangi, który twierdził, że przygotowywał niszczyciel do przekazania Polsce w ramach wspomnianego tonażu [reparacji wojennych - przyp. crolick]. podobno miały być nawet dwa niszczyciele. Nie wiedział, dlaczego potem postąpiono inaczej
Czy ktokolwiek może potwierdzić tą historję?! Jakie to jednostki mogłoby być?! [bo typ to chyba raczej 7U?!]
Czyli coś się działo. A jeśli redakcja OW wykorzystywałaby takie pogłoski dla żartów, to nie wystawiałoby to jej i autorowi artykułu dobrego świadectwa.
JB
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Grzechu - jeśli Redaktorzy OW robią sobie jaja z ich czytelników to... no cóż zniżają się do poziomu brukowców typu Fakty czy inny Super Ekspres, a zupełnie o to ich nie posądzam. Więc osobiście nie sądzę, by był to żart - zwłaszcza patrząc na nazwisko autora...

Co do sugestii deglocka jakoby Polacy wystąpili do ZSRS o wypożyczenie niszczyciela, uważam ją za nieuprawnioną. W tym czasie Dowódcą MW był kadm. Nikołaj Abramow, a w skład jego sztabu wchodzili sami Sowieci [bodajże z jednym wyjątkiem?]. Zatem PMW była całkowicie zależna od naszego 'Wschodniego Brata' i realizowała jego politykę. Zatem skoro miano nam przekazać niszczyciel - widać taka była wola Stalina. Generalnie jedyne wytłumaczenie przekazania tej jednostki jakie widziałbym to cel propagandowy, ale czemu, co i jak - pozostaje jak na razie tajemnicą :?

Popatrzmy co nam przekazuje tekst:
9.40/4.IX Славный, Грозящий i Сторожевой wychodzą z Libawy w kierunku Helu
12.02 - zespół znajduje się na pozycji 56°10' N / 20°45' E, płynąc z prędkością 22 w kursem 200°
17.30 - okręty wpływają do portu na Helu
18.30/8.IX do Libawy przybywa Славный [wg. zapisków ze Славный okręt powrócił do Libawy 9.IX]

Dodatkowo autor pisze o depeszach odebranych w Świnoujściu przez D-two tamtejszej Bazy Morskiej. W pierwszej otrzymanej 7.IX.1945 o godz. 20.35 baza w Libawie zawiadamiała o planowanym przejściu na trasie Libawa l* niszczyciela Сторожевой od 22.00/7.IX do 8.00/8.IX [10h w porównaniu do 8h poprzednio]. Ale 8.IX.1945 o godz. 9.15 Libawa ponownie zawiadomiła tym raziem o zmianie planów względem niszczyciela Сторожевой. Jak zauważa autor artykułu - wobec tego Славный wracał do Libawy w pojedynkę.

Jednak pewne fragmenty wzbudzają moją nieufność [to wszystko przez Grzecha - gdyby nie On, na pewno łyknąłbym informację gładko i cieszył się jak dziecko zamiast szukać dziury w całym Obrazek], a raczej wzbudzają pewne wątpliwości.
Po pierwsze podana pozycja znajduje się od Libawy w odległości tylko 25 Mm, co oznacza że okręty musiałby płynąć z prędkością zaledwie 11 w [biorąc pod uwagę fakt, że było to 2.20h po wyjściu z portu]. Natomiast w depeszy podana jest prędkość 22 w. Pozostałą odległość [130 Mm] by zdążyć na czas [tzn łącznie 8 h rejsu od portu do portu] jednostki musiałby pokonać z prędkością 24 w. Po drugie czemu Славный wracał sam?! Co się stało z pozostałymi dwoma niszczycielami - zostały na Helu czy przeszły gdzie indziej?! Czemu planowano powrót jedynie Сторожевой - czyżby również planowano przekazanie Грозящий Polakom?! I last but not elast - czemu zmieniono plany w stosunku do Сторожевой?!

Bo odpowiedzi na pytanie czemu planowano przekazać Polakom niszczyciel a później dosłownie w przeddzień uroczystości zadecydować odwrotnie nie oczekuję :wink:

Co do archiwów polskich - nie oczekiwałbym cudów. O ile dobrze pamiętam Jarek C. mówił, że z powodu braku miejsca część archiwów [zwłaszcza tych starszych, czyli właśnie z początków 'ludowej' MW] została najnormalniej w świecie spalona. Gdyby cokolwiek było w polskich archiwach jestem pewien Jarek by już dawno to wyciągnał 8)

------------------------
* Niestety 'mój' egzemplarz OW ma błąd edytorski w tym miejscu - i podana jest tylko Libawa oraz litera L po spacji - przypuszczalnie oznacza to Libawa Hel, ale czemu w takiej kolejności, a nie Hel Libawa?!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Grzechu

Moi drodzy Panowie B. :)
Na pewno macie większą orientację w tym, co znajduje się w naszych archiwach niż przynajmniej 99% uczestników FOW (w tym i ja - nigdy nie byłem w archiwum, poza tym malborskim), więc z zainteresowaniem korzystam z Waszych opinii.
Mnie osobiście podejrzana wydaje się sensacyjność informacji w połączeniu z datą publikacji. Do tego bardzo 'podejrzany' wydaje mi się styl, w którym napisano ten tekst - poprzednie opracowania K. Strielbickiego były takie jakieś... 'gładsze', bardziej uporządkowane. Ale to bardzo ulotne odczucie, a przecież może być i tak, że to tylko wzmianka lub wręcz korespondencja, pisana na szybko. Z drugiej strony początek i koniec są bardzo 'przegadane' jak na newsa...
JB pisze:A jeśli redakcja OW wykorzystywałaby takie pogłoski dla żartów, to nie wystawiałoby to jej i autorowi artykułu dobrego świadectwa.
crolick pisze:Grzechu - jeśli Redaktorzy OW robią sobie jaja z ich czytelników to... no cóż zniżają się do poziomu brukowców typu Fakty czy inny Super Ekspres, a zupełnie o to ich nie posądzam.
http://www.museumofhoaxes.com/hoax/aprilfool/index
Polecam! :)
Poważniejsze organizacje niż redakcja OW puszczały w świat jeszcze bardziej nieprawdopodobne informacje w celu sprawienia uciechy gawiedzi ;)

Ale żeby oddać sprawiedliwość, to muszę się przyznać, że gdy w którymś z KWIETNIOWYCH numerów 'nowej Techniki Wojskowej' ujrzałem wieżę PzH 2000 na pokładzie którejś z niemieckich fregat, to pomyślałem sobie: 'niezły numer, udał się fotomontaż'.

Czyli... wszystko jest możliwe.
deglock

Post autor: deglock »

Oj Grzechu, chyba przesadziłeś z tym Prima Aprilisem… jakoś nie pamiętam żeby w numerach OW czy MSIO pojawiały się w terminach kwietniowych jakieś żarty.
Myślę, że wiele takich sensacyjnych informacji będzie jeszcze wypływało. Sam wiem z rozmów z oficerami służącymi na kutrach proj. 205 że służba tych okrętów i ich załóg jest pełna tajemnic, zagadek i zupełnie nieoczekiwanych zwrotów akcji…a przecież to nasze okręty i wcale nie tak odległe czasy. Myślę więc że tekst choć taki trochę, że tekst choć nie koniecznie gładki jest napisany na solidnych podstawach, natomiast pewne nieścisłości wynikają z pewnej niedokładności szczegółów zawartych w samych archiwach. Z doświadczenia wiem że w moich kronikach działalności floty radzieckiej rzadko kiedy 2+2=4…
MG
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Chciałbym kolegów uspokoić, to nie jest żart. Rozmawiałem z redaktorem naczelnym "OW" i od niego wiem, że tekst Strielbickiego przedstawia jego (autora) faktyczny stan wiedzy na ten temat.
Autor zdając sobie sprawę z sensacyjności tych informacji wystąpił do archiwum z prośbą o udzielenie zgody na opublikowanie rzeczonych dokumentów, niestety jej nie uzyskał.

Pozostaje mieć nadzieję, że dodatkowe fakty jeszcze wypłyną.
Awatar użytkownika
Grzechu

Waldek K pisze:Rozmawiałem z redaktorem naczelnym "OW"
Też miałem pisać w tej sprawie dziś wieczorkiem...
Waldek K pisze:Pozostaje mieć nadzieję, że dodatkowe fakty jeszcze wypłyną.
Czyli faktycznie rewelacja i perełka.
Czekam w takim wypadku na ciąg dalszy - zapewne tak jak większość z nas.
Waldek K

Post autor: Waldek K »

....a zapomniałem dodać, że chodzi o archiwum KC KPZR.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Mnie osobiście cieszy, że ostatnio więcej takiej tematyki pojawia się w "OW" - tzn. polskiej, szczególnie powojennej :)
Obrazek
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Tak mógłby wyglądać ORP Sławny:
Obrazek
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Andrzej, nazwę raczej by zmieniono... Ciekawe zresztą, na jaką - może "Warszawa" (wyprzedzając przyszłość) - albo wzorem Bułgarów, imieniem *wybitnego* komunisty? (vide Ozornoj > Georgi Dimitrow)

...czyżby ORP "Feliks Dzierżyński" ? :x
Obrazek
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

pothkan pisze:Andrzej, nazwę raczej by zmieniono... Ciekawe zresztą, na jaką - może "Warszawa" (wyprzedzając przyszłość) - albo wzorem Bułgarów, imieniem *wybitnego* komunisty? (vide Ozornoj > Georgi Dimitrow)

...czyżby ORP "Feliks Dzierżyński" ? :x
Raczej Marceli Nowotko lub Bolesław Bierut. Ale być może niedługo się dowiemy :wink:
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Hm, w sumie to zależy od okresu i momentu przejęcia. Po październiku 1956 r. by sobie darowano takie rozwiązania.
Obrazek
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

pothkan pisze:Hm, w sumie to zależy od okresu i momentu przejęcia. Po październiku 1956 r. by sobie darowano takie rozwiązania.
Mówimy o wrześniu 1945 r.
Nowotko IMO pasuje jak w morde 'szczelił'. Nie jest już tak niepewny jak Bierut bo już go sami usunęli :D
ODPOWIEDZ