Hipotezy dotyczące PMW 1945-1960

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Wicher

Hipotezy dotyczące PMW 1945-1960

Post autor: Wicher »

Załóżmy, że Polska po zakończeniu II wojny światowej znalazła się w orbicie państw zachodniej demokracji w granicach jakie mamy po dziś dzień.
Wracają do kraju, wraz z uzbrojeniem i wyposażeniem, PSZ na Zachodzie w tym oczywiście PMW.
Jak wyglądałby jej skład w pierwszych latach po wojnie, jakie zakupy by dokonano, wymiany, jakie okręty znalazłyby się pod polską banderą w ramach rekompensaty za straty, jak wyglądałby (realny) rozwój i plan rozwoju PMW na okres 15 lat?
Bartosz Piotrowski

Re: Hipotezy dotyczące PMW 1945-1960

Post autor: Bartosz Piotrowski »

Wicher pisze:Załóżmy, że Polska po zakończeniu II wojny światowej znalazła się w orbicie państw zachodniej demokracji w granicach jakie mamy po dziś dzień.
Wracają do kraju, wraz z uzbrojeniem i wyposażeniem, PSZ na Zachodzie w tym oczywiście PMW.
Jak wyglądałby jej skład w pierwszych latach po wojnie, jakie zakupy by dokonano, wymiany, jakie okręty znalazłyby się pod polską banderą w ramach rekompensaty za straty, jak wyglądałby (realny) rozwój i plan rozwoju PMW na okres 15 lat?
Cześć !

W takiej sytuacji do Kraju wracają wszystkie okręty na jakich pływaliśmy. Na czele z Conradem :-)

Pozdrawiam
Bartek
cochise

Post autor: cochise »

Myślę, że również by coś dorzucili "na górkę" o ile chcielibyśmy brać. Może nie poniemieckie jednostki, ale coś ze swoich w końcu w niedługim czasie po zakończeniu działań sporo okrętów trafiło do "naftaliny". Inna kwestia to pewnie ZSRR, jeśli bylibyśmy granicą żelaznej kurtyny to stalibyśmy się ważnym elementem obrony. Pytanie tylko jakie były szanse to wszystko utrzymać i kim obsadzić w końcu kraj był dosyć zniszczony działaniami wojennymi.
Ps. Ciekawe czy była by wtedy szansa na odbudowę Gneisenaua... rozmarzyłem się ....
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
Awatar użytkownika
Wicher

Bartek - przecież to napisałem, że wraca cała PMW walcząca na zachodzie. Pytanie jakie postawiłem to co dalej i w którym kierunku?
Moje wyobrażenia pierwszych lat są takie:
- wracaja wszystko co nadaje sie do służby, "Burza" i "Wilk" zostają definitywnie wycofane
- w ramach rekompensaty zamiast okrętów niemieckich przejmujemy od Aliantów okręty które już znamy - drugi niszczyciel typu N i dwa eskortowce Hunt
- "Garland" po powrocie do kraju staje się okrętem szkolnym
- przejmujemy od Brytyjczyków flotylle ścigaczy
To tak wstępnie, stan do 1947-1950.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Ehh Wichrze - realizowanoby Plan M :wink:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

No i na pewno byśmy mieli możliwość korzystnego uzyskania różnej drobnicy (trałowce, dozorowce, o. pomocnicze) - po Niemcach lub z "demobilu" amerykańskiego. Kto wie, może by również dorzucili kilkanaście "liberciaków" dla handlowej... :-)
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Co to za plan M?
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

karol pisze:Co to za plan M?
Plan rozbudowy Marynarki Wojennej zatwierdzony 5. 12. 1944.

Plan M: PMW z w Wielkiej Brytanii + Szwecja + Rewindykacje dają flotę 21 462 tony.
Następnie otrzymujemy 3 okręty liniowe (typu "N. Carolina" :) ) , kilka małych lotniskowców i krążowników, trzy dziesiątki kontrtorpedowców i drobnicę (ogółem blisko 300 000 ton) i odstawiamy wszystko do rezerwy.
Po trzech latach mamy kadrę na połowę tego, co uzyskaliśmy, po kolejnych trzech - możemy obsadzić wszystko.

Oczywiście wbrew temu co twierdzi Crolick "nie realizowano by" powyższego planu.
Stanowił on jedynie granicę naszych możliwości, a realizacja zależała od dobrej woli aliantów i własnego MSWojsk.

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
Wicher

A co żeśmy w/g tego planu oczekiwali w ramach rewindykacji?
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

North Caroliny były tylko dwie, skąd 3? No i kto by je nam dał :D
Ale plan rewela :lol:

A serio to lepsze by były okręty od sojuszników niż styrane wojną poniemieckie. To na czym pływaliśmy + z demobilu parę DDE, może jakiś Fletcher czy inny DD, trochę drobnych i już, starczy :D
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Kolega Xeniu raczył sobie żartować z tymi 3 batelszipami i rewindykacją. W planie nie ma o tym ani słowa.

A tak na serio - czyżby 6-letni program rozbudowy nie był realizowany przez PMW i czy nie stanowił granicy naszych możliwości?! Tak samo jak w planie z 1936 roku były jednostki 'rzucone na pożarcie' po to by je skreslić i ocalić inne, tak samo było w 1944 :wink:
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

crolick pisze:Kolega Xeniu raczył sobie żartować z tymi 3 batelszipami i rewindykacją. W planie nie ma o tym ani słowa...
Nie, nie żartuje. A 6 lotniskowców typu Stający dęba jak smok?
JB
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Witam!
Wicher pisze:A co żeśmy w/g tego planu oczekiwali w ramach rewindykacji?
To, co Niemcy windykowali - ptaszki głównie.
crolick pisze:Kolega Xeniu raczył sobie żartować z tymi 3 batelszipami i rewindykacją. W planie nie ma o tym ani słowa.
8)
Widziałeś plan?
seawolf pisze:North Caroliny były tylko dwie, skąd 3? No i kto by je nam dał :D
No przecież napisałem, że to tylko pobożne życzenia.
Na pocieszenie mogę dodać, że lotniskowe miały być typu “Hosyo” (Stający dęba jak smok) :-D
crolick pisze:A tak na serio - czyżby 6-letni program rozbudowy nie był realizowany przez PMW i czy nie stanowił granicy naszych możliwości?!
Program był realizowany i nie stanowił granic naszych możliwości. Możnaby zbudować/kupić dużo więcej i skarb by to wytrzymał.
crolick pisze:Tak samo jak w planie z 1936 roku były jednostki 'rzucone na pożarcie' po to by je skreslić i ocalić inne, tak samo było w 1944 :wink:
Analogii szukałbym raczej w żądaniach Polski po 1918 roku: SMS Baden, Kaiser Karl VI i td...
A dostaliśmy pół tuzina trałowców.

I pewnie byłoby to samo: w 1945 roku wróciłby krążownik, trochę niszczycieli i OP, a dostalibyśmy...

(I to już jest gdybanie wyższego, zupełnie abstrakcyjnego stopnia: najpierw trzeba by zgadnąć polityczne losy Europy - potem dopiero gdybać na zadany temat.)

... dostalibyśmy dywizjon trałowców i dwa dywizjony poławiaczy min. To na pewno.
Co jeszcze - zależy od tego, jaką pozycja ma Polska, jaką Sowiety, a jaką Brytyjczycy.

Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
JB

Ksenofont pisze:...Na pocieszenie mogę dodać, że lotniskowe miały być typu “Hosyo” (Stający dęba jak smok) :-D...
Patrz mój post powyżej. Mój japoński nie jest najlepszy, ale wydaje mi się, że Stający dęba jak smok to Ryujo (Ryuzjo), czyli swojski "Ruzio".
JB
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

JB pisze:Nie, nie żartuje. A 6 lotniskowców typu Stający dęba jak smok?
A gdzie pisze o 6 lotniskowcach?!

Ksenofont pisze: 8)
Widziałeś plan?
Zajawki - jak dotrę do całości dam Ci znać ;)
Ksenofont pisze:Program był realizowany i nie stanowił granic naszych możliwości. Możnaby zbudować/kupić dużo więcej i skarb by to wytrzymał.
A to zależy kiedy. Bo w latach 30-tych to nawet jakby KMW stanęło na głowie to nic więcej by nie wybudowało ponadto co było. W porywach może rozpoczęliby budowę trzeciego OP typu Orzeł mod w Gdyni. Ostatnio rozmawialiśmy z Tatą na tematy budżetowe. Z zaprezentowanych przez JB wyliczen jasno wynikało, że na krążownik nie było nas stać. niestety :?

Chciałbym jedynie zauważyć, że z postulowanych w 1936 r.:
1 BB
1 CA
8 DD
12 SS
1 CM
6 TB
22 MTB
14 PM

Ostatecznie ostało się:
6 DD
8 SS
1 CM
3 MTB
8 PM

Dlatego też przypuszczam, że z poczatkowych 325 000 ton również ostałoby się około 30% czyli 100 000 ton. Co biorąc pod uwagę tonaż PMW w 1945 roku (~20 000 ton), oznaczało że przez 15 lat rozwoju miano wybudować/otrzymać 80 000 ton. Co jak na mój gust jest już w sferze realnych rozważań :)
Ostatnio zmieniony 2007-06-22, 11:28 przez crolick, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
JB

crolick pisze:
JB pisze:Nie, nie żartuje. A 6 lotniskowców typu Stający dęba jak smok?
A gdzie pisze o 6 lotniskowcach?!
IPMS, MAR. A. II. 4/7, załącznik nr 1, str. 7 (cytuję za Górskim).
JB
ODPOWIEDZ