polskie torpedowce 1939

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Jaro

Post autor: Jaro »

Nie, PMW nie prowadziła żadnych konkretnych działań zmierzających do budowy, bądź zakupu torpedowców.
Szkoda, że Mazura Niemcy zatopili już 1 września i nie wziął on udziału w ostrzeliwaniu niemieckich wojsk wraz z trałowcami.

A propos czy ktoś z kolegów posiada listę osobową załogi Mazura z 1 września??

Mogę prosić o przesłanie na adresik jarojaro@student.kul.lublin.pl
Wielkie Dni Małej Floty
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

tak na marginesie, to ścigacze torpedowe nazywano małymi torpedowcami z jakiś powodów
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Jaro

Ciekawe z jakich :shock: Chyba że w PMW zatrzymano się myślą z czasów Port Artura:P kiedy to torpedowce wypierały prawie tyle co planowane dla nas ścigacze.
Wielkie Dni Małej Floty
Awatar użytkownika
Baltic

Post autor: Baltic »

http://www.allegro.pl/item230231955_pas ... 21_r_.html

Cosik mi się zdaje, że ten marynarz był przydzielony do jakiegoś przejmowanego przez Polaków w 1921 roku torpedowca. Cel podróży, czyli Anglia zgadza się, czas też. Cena za dokument "tylko" 90 zł.
Jaro

Mam takie małe nurtujące mnie pytanie. Czy w 1923 roku podczas uroczystego otwarcia tymczasowej przystani w Gdyni prezydent S. Wojciechowski wizytował każdy okręt RP wchodząc na jego pokład czy tylko jak wynika ze zdjęć był na ORP Kujawiak??

oraz czy wspomniany prezydent dokonał przeglądu polskich okrętów z ORP Komendant Piłsudski czy z innego okrętu??
Wielkie Dni Małej Floty
Jaro

Panowie ja ciągle przy temacie otwarcia przystani w Gdyni. Czy ktoś z was wie jakie okręty reprezentowały floty Francji, Estonii i Wlk. Brytanii podczas tej uroczystości. Bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam
Wielkie Dni Małej Floty
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Jaro pisze:Panowie ja ciągle przy temacie otwarcia przystani w Gdyni. Czy ktoś z was wie jakie okręty reprezentowały floty Francji, Estonii i Wlk. Brytanii podczas tej uroczystości. Bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam
Francja: Sakalave, Algerien
Wielka Brytania: Wivern
Estonia: Wambola
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

pothkan pisze:
Jaro pisze:Panowie ja ciągle przy temacie otwarcia przystani w Gdyni. Czy ktoś z was wie jakie okręty reprezentowały floty Francji, Estonii i Wlk. Brytanii podczas tej uroczystości. Bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam
Miał być jeszcze okręt łotewski, ale zastąpił go HMAS Vendetta (D 69). Prezydent płynął na O.R.P. Komendant Piłsudski, jego świta miała płynąć na O.R.P. Myśliwy.
JB
Jaro

pothkan pisze:
Dziękuję bardzo pothkan i JB :) Teraz mam już pełny obraz tego wydarzenia. Chciałbym jeszcze zapytać jakie polskie okręty wzięły udział w tym wydarzeniu i czy prezydent Wojciechowski zwiedzał ORP Kujawiak bo mam takie zdjęcie? A może był również na innych okrętach? wiecie coś na ten temat...
Wielkie Dni Małej Floty
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

miała płynąć? Myśliwy się popsuł?
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
JB

karol pisze:miała płynąć? Myśliwy się popsuł?
Jako rezerwowa jednostka, ze względu na częste awarie O.R.P. Myśliwy, wyznaczono jeden z traulerów.
JB
Awatar użytkownika
JB

Rysunek mojego autorstwa (prawa zastrzeżone) planowanego rozmieszczenia okrętów na redzie Gdyni podczas parady z okazji otwarcia Tymczasowego Portu Wojennego i Schroniska dla Rybaków.
W pierwszym rzędzie 4 traulery, w drugi 4 torpedowce (Ślązak i Podhalanin były wciąż remontowane) oraz O.R.P. Lwów (najbardziej na północ). Między traulerami i torpedowcami miał pływać O.R.P. Generał Haller. W ostatnim rzędzie od wybrzeża miały stać kontrtorpedowce, od północy: angielski, estoński, dwa francuskie i łotweski.
Obrazek
JB
Jaro

JB pisze:Rysunek mojego autorstwa (prawa zastrzeżone) planowanego rozmieszczenia okrętów na redzie Gdyni podczas parady z okazji otwarcia Tymczasowego Portu Wojennego i Schroniska dla Rybaków.
W pierwszym rzędzie 4 traulery, w drugi 4 torpedowce (Ślązak i Podhalanin były wciąż remontowane) oraz O.R.P. Lwów (najbardziej na północ). Między traulerami i torpedowcami miał pływać O.R.P. Generał Haller. W ostatnim rzędzie od wybrzeża miały stać kontrtorpedowce, od północy: angielski, estoński, dwa francuskie i łotweski.
Obrazek
JB
Super :D Ale czy w rzeczywistości okręty były tak ustawione?? Ależ ta nasza flota wyglądała skromnie przy obcych okrętach! Może żeby jeszcze ta uroczystość wyglądała okazale warto było zaprosić jakąś szwedzką eskadrę złożoną z pancerników obrony wybrzeża...

A tak poważnie to jak jak długo trwał remont Ślązaka i Podhalanina? Czy przeprowadzono go w Pucku czy Gdańsku?
Wielkie Dni Małej Floty
Awatar użytkownika
JB

Jaro pisze:Super :D Ale czy w rzeczywistości okręty były tak ustawione?? Ależ ta nasza flota wyglądała skromnie przy obcych okrętach! Może żeby jeszcze ta uroczystość wyglądała okazale warto było zaprosić jakąś szwedzką eskadrę złożoną z pancerników obrony wybrzeża...
A tak poważnie to jak jak długo trwał remont Ślązaka i Podhalanina? Czy przeprowadzono go w Pucku czy Gdańsku?
Jak było w rzeczywistości można zobaczyć na filmie z wizyty prezydenta Wojciechowskiego w Gdyni.
Jeśli chodzi o remont torpedowców, to na odpowiedź proszę poczekać do ukazania sie mojego artykułu o rejsie torpedowców z Anglii do Gdańska i Pucka. Sam rejs miał nieco inny przebieg niż to co było podane w dotychczasowych publikacjach. A i data wejścia do czynnej służby Podhalanina podawana jest nieprawidłowo.
JB
Jaro

Oczywiście ze poczekam! Tym bardziej ze temat torpedowców w słuzbie PMW interesuje mnie szczególnie. A propos gdzie mogę znaleźć ten film z wizyty prezydenta Wojciechowskiego w Gdyni? Moze ktoś mi podać link. Z góry dziękuję
Wielkie Dni Małej Floty
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

JB pisze:Jeśli chodzi o remont torpedowców, to na odpowiedź proszę poczekać do ukazania sie mojego artykułu o rejsie torpedowców z Anglii do Gdańska i Pucka.
A gdzie ów artykuł się ma ukazać?
ODPOWIEDZ