polskie torpedowce 1939
Nie, PMW nie prowadziła żadnych konkretnych działań zmierzających do budowy, bądź zakupu torpedowców.
Szkoda, że Mazura Niemcy zatopili już 1 września i nie wziął on udziału w ostrzeliwaniu niemieckich wojsk wraz z trałowcami.
A propos czy ktoś z kolegów posiada listę osobową załogi Mazura z 1 września??
Mogę prosić o przesłanie na adresik jarojaro@student.kul.lublin.pl
Szkoda, że Mazura Niemcy zatopili już 1 września i nie wziął on udziału w ostrzeliwaniu niemieckich wojsk wraz z trałowcami.
A propos czy ktoś z kolegów posiada listę osobową załogi Mazura z 1 września??
Mogę prosić o przesłanie na adresik jarojaro@student.kul.lublin.pl
Wielkie Dni Małej Floty
http://www.allegro.pl/item230231955_pas ... 21_r_.html
Cosik mi się zdaje, że ten marynarz był przydzielony do jakiegoś przejmowanego przez Polaków w 1921 roku torpedowca. Cel podróży, czyli Anglia zgadza się, czas też. Cena za dokument "tylko" 90 zł.
Cosik mi się zdaje, że ten marynarz był przydzielony do jakiegoś przejmowanego przez Polaków w 1921 roku torpedowca. Cel podróży, czyli Anglia zgadza się, czas też. Cena za dokument "tylko" 90 zł.
Mam takie małe nurtujące mnie pytanie. Czy w 1923 roku podczas uroczystego otwarcia tymczasowej przystani w Gdyni prezydent S. Wojciechowski wizytował każdy okręt RP wchodząc na jego pokład czy tylko jak wynika ze zdjęć był na ORP Kujawiak??
oraz czy wspomniany prezydent dokonał przeglądu polskich okrętów z ORP Komendant Piłsudski czy z innego okrętu??
oraz czy wspomniany prezydent dokonał przeglądu polskich okrętów z ORP Komendant Piłsudski czy z innego okrętu??
Wielkie Dni Małej Floty
Miał być jeszcze okręt łotewski, ale zastąpił go HMAS Vendetta (D 69). Prezydent płynął na O.R.P. Komendant Piłsudski, jego świta miała płynąć na O.R.P. Myśliwy.pothkan pisze:Francja: Sakalave, AlgerienJaro pisze:Panowie ja ciągle przy temacie otwarcia przystani w Gdyni. Czy ktoś z was wie jakie okręty reprezentowały floty Francji, Estonii i Wlk. Brytanii podczas tej uroczystości. Bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam
Wielka Brytania: Wivern
Estonia: Wambola
JB
Dziękuję bardzo pothkan i JBpothkan pisze:Francja: Sakalave, AlgerienJaro pisze:Panowie ja ciągle przy temacie otwarcia przystani w Gdyni. Czy ktoś z was wie jakie okręty reprezentowały floty Francji, Estonii i Wlk. Brytanii podczas tej uroczystości. Bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam
Wielka Brytania: Wivern
Estonia: Wambola
Wielkie Dni Małej Floty
Rysunek mojego autorstwa (prawa zastrzeżone) planowanego rozmieszczenia okrętów na redzie Gdyni podczas parady z okazji otwarcia Tymczasowego Portu Wojennego i Schroniska dla Rybaków.
W pierwszym rzędzie 4 traulery, w drugi 4 torpedowce (Ślązak i Podhalanin były wciąż remontowane) oraz O.R.P. Lwów (najbardziej na północ). Między traulerami i torpedowcami miał pływać O.R.P. Generał Haller. W ostatnim rzędzie od wybrzeża miały stać kontrtorpedowce, od północy: angielski, estoński, dwa francuskie i łotweski.

JB
W pierwszym rzędzie 4 traulery, w drugi 4 torpedowce (Ślązak i Podhalanin były wciąż remontowane) oraz O.R.P. Lwów (najbardziej na północ). Między traulerami i torpedowcami miał pływać O.R.P. Generał Haller. W ostatnim rzędzie od wybrzeża miały stać kontrtorpedowce, od północy: angielski, estoński, dwa francuskie i łotweski.

JB
SuperJB pisze:Rysunek mojego autorstwa (prawa zastrzeżone) planowanego rozmieszczenia okrętów na redzie Gdyni podczas parady z okazji otwarcia Tymczasowego Portu Wojennego i Schroniska dla Rybaków.
JB
A tak poważnie to jak jak długo trwał remont Ślązaka i Podhalanina? Czy przeprowadzono go w Pucku czy Gdańsku?
Wielkie Dni Małej Floty
Jak było w rzeczywistości można zobaczyć na filmie z wizyty prezydenta Wojciechowskiego w Gdyni.Jaro pisze:SuperAle czy w rzeczywistości okręty były tak ustawione?? Ależ ta nasza flota wyglądała skromnie przy obcych okrętach! Może żeby jeszcze ta uroczystość wyglądała okazale warto było zaprosić jakąś szwedzką eskadrę złożoną z pancerników obrony wybrzeża...
A tak poważnie to jak jak długo trwał remont Ślązaka i Podhalanina? Czy przeprowadzono go w Pucku czy Gdańsku?
Jeśli chodzi o remont torpedowców, to na odpowiedź proszę poczekać do ukazania sie mojego artykułu o rejsie torpedowców z Anglii do Gdańska i Pucka. Sam rejs miał nieco inny przebieg niż to co było podane w dotychczasowych publikacjach. A i data wejścia do czynnej służby Podhalanina podawana jest nieprawidłowo.
JB