Stan obecny PMW - zapytanie

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

karol pisze:A ten niszczyciel jest ładny wizualnie i wygląda dość nowocześnie, czyli musi być stosunkowo nowy.
?
Któren?

Tuszę, że o "Nieustraszimym" piszesz. Jest fregatą. Technologicznie reprezentuje poziom połowy lat osiemdziesiątych, czyli można powiedzieć, że jest stosunkowo nowoczesna.
Co do niszczycieli to, choć ich geneza sięga lat siedemdziesiątych, nadal są jednostkami nowoczesnymi. Do dziś dnia konstrukcja znajduje nabywców zagranicznych (ostatni kontrakt na dwa niszczyciele projektu 956EM dla Chin). Bałtyckie niszczyciele należą do projektu 956A i mają za sobą 15 lat służby ("Nastojcziwyj" bez remontu kapitalnego!). Byłem na "Biespokojnym" i widziałem to i owo (znaczy tyle ile chcieli mi pokazać). Mimo upływu lat okręty nadal dysponują znacznym potencjałem bojowym.

Ech, znów odbiegam od tematu, bo tu o MW RP miało być :roll: .
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

A jak z wyszkoleniem załóg?! Bo przed WWII KBF też wyglądał imponująco a jak było to pokazuje starcie choćby z 6.VII.41 :roll:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

karol pisze:Marynarka Wojenna RP na dzień dzisiejszy dysponuje dwiema kompletnie uzbrojonymi fregatami typu OHP
Jedna ledwo uzbrojona a druga magazyn części zamiennych :?
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Post autor: Jacek Bernacki »

de Villars napisał
Jedna ledwo uzbrojona a druga magazyn części zamiennych
Ale na papierze i dla naszych polityków to spora siła.

Karol napisał
Marynarka Wojenna RP na dzień dzisiejszy dysponuje dwiema kompletnie uzbrojonymi fregatami typu OHP, jedną korwetą ZOP ORP Kaszub, pięcioma małymi okrętami rakietowymi dwóch typów, średnim OP oraz dywizjonem małych OP w dywizjonach okrętów bojowych plus odpowiednia liczba jednostek minowych, logistycznych, zaopatrzeniowych i do zadań specjalnych. Istotnie można nazwać te siły kuźnią kadr dla planowanej/częściowo już budowanej flotylli korwet (w naszej nomenklaturze) typu MEKO oraz flotylli nowych OP, które zapewne w najbliższym czasie znajdą się na tapecie, ale kuźnią bardzo bojową i aktualnie chyba nawet silniejszą od Floty Bałtyckiej (tu mogę się mylić, a wtedy racz to poprawić). Znajomemu możesz też podkreślić fakt wchodzenia MW RP w nowoczesne technologie kompatybilne z Deutsche Marine (przykładem jest model RBS-ów, to jeden wyraźny przykład, bo kmdr Zajda niewiele chce mówić na ten temat), która w strukturze NATO jest naszym najbliższym wsparciem. Ponadto MW RP dysponuje zespołem statków powietrznych, ale to chyba mniej ważne.
Karol powinien pracować w propagandzie! :brawo:
Nasz Rosjanin jeżeli się nie zna łyknie to jak młody pelikan rybę. :-D

Crolick napisał
A jak z wyszkoleniem załóg?! Bo przed WWII KBF też wyglądał imponująco a jak było to pokazuje starcie choćby z 6.VII.41
I chyba jest tak dalej. W którymś numerze Okrętów Wojennych było coś o wypadku podczas przygotowywania parady morskiej w Sewastopolu (piszę z pamięci, więc mogę się mylić).
Wybuchł im przedwcześnie imitator miny, który miał być rozstrzelany następnego dnia i uszkodziło im Krivaka. Zdaje się, że załoga średnio się popisała. Nie pamiętam dokładnych szczegółów, ale po weekendzie mogę wrzucić więcej informacji o tym incydencie.
Co to za ludzie?
Co za różnica ważne, że są!
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

1) Co do "białego wywiadu" - moim zdaniem żadne to wykroczenie, sam uprawiam takowy na potrzeby swej witryny, a i wielu z was pewnie w którejś chwili się o taką działalność przynajmniej otarło (może nawet nieświadomie).

2) "Mój znajomy" najpewniej siedzi luźno w temacie PMW, ale nie wygląda na laika w tematyce wojenno-morskiej generalnie. W umowy o pracę mu nie zaglądam, ale podejrzewam, iż jest związany z "Niezawisimają". Zresztą, skąd by nie był - nie widzę powodu, dlaczego mu nie pomóc.

3) Z czytaniem FOW (poza wspomianym problemem, co tu jest na poważnie, a co nie jest) jest ten kłopot, że nie należy przeceniać rosyjskiej zdolności ku rozumieniu naszego języka (i vice versa).

4) Moim zdaniem potrzebna jest tu osoba niezależna zawodowo od PMW (stąd kmdr Zajda odpada), a zarazem będąca "na bieżąco" (stąd ja odpadam tym bardziej). Myślałem właśnie o Marcinie - szkoda, że nie masz czasu.

5) Co do współautorstwa - nie byłoby problemu.

6) Inny pomysł - mogę założyć temat w "Ships of the Polish Navy", i zaprosić Rosjanina tutaj (niech przedstawi swoje pytanie szczegółowo, a reszta wyjdzie w dyskusji). Pod warunkiem, że poświęcicie tam chwile swego czasu ;) Oczywiście, dyskusja odbywałaby się po angielsku.

Generalnie problem jest taki: cytat z "rosyjskiej prasy" jest bzdurą wierutną, ale nie oszukujmy się - OHP nie są "najnowszego chowu", a wysłanie wszystkich Kobbenów (a może i nawet więcej niż dwóch) naraz "w morze" może być dla nas pod pewnymi względami ciężkim zadaniem do wykonania (logistycznie i finansowo). O sprawie "Gawrona" z litości nie mówiąc.
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

A propo wydatków na naszą armie, pare dni temu przeczytałem artykół odnośnie tych spraw - podano tam ,że łączne koszty na MON przekroczyły już ponad 20 mld złoty z tego na zakup sprzętu i nowego uzbrojenia przeznaczono tylko 4,5 mld złoty i jak by tego było mało 1 mld zł z sumy 4,5 mld złoty nie został wykorzystany w 2006 roku . Czyli mając pieniądze nie dokonano zakupów co oczywiście w głowie się nie mieści . Ale pomińmy to i zastanówmy się na co idzie reszta tych pieniędzy ? a jest ich dużo więcej niż wydatków na nowy sprzęt. Pamiętam , że na tym forum było już porównanie naszych wydatków w porównaniu z Grecją , gdzie na dzień dzisiejszy mamy większe wydatki niż oni ale jednego jakoś nie można zrozumieć dlaczego oni mają więcej sprzętu np samolotów , okrętów niż my ,bo prawde mówiąc przy takiej sumie wydatków jakie teraz mamy nie powinno być problemów z odbudową PMW a jak jest wszyscy widzimy , no i w tym wypadku trzeba by zadać pytanie ostateczne dlaczego tak jest? :o :o :o :o
Awatar użytkownika
Marmik

Jacek Bernacki pisze:I chyba jest tak dalej. W którymś numerze Okrętów Wojennych było coś o wypadku podczas przygotowywania parady morskiej w Sewastopolu (piszę z pamięci, więc mogę się mylić).
Wybuchł im przedwcześnie imitator miny, który miał być rozstrzelany następnego dnia i uszkodziło im Krivaka. Zdaje się, że załoga średnio się popisała. Nie pamiętam dokładnych szczegółów, ale po weekendzie mogę wrzucić więcej informacji o tym incydencie.
Rozśmieszyłeś mnie Jacku :D (bez wydźwieku pejoratywnego). Ponieważ dane o poziomie wyszkolenia są raczej niedostępne to cięzko cokolwiek wyrokowoć. Jednakże zakładanie, że poziom wyszkolenia jest niski jest absolutnie błędne. Tzn. twierdzisz, że FB FR jest gorzej wyszkolona niż MW RP? Przecież dysponuje nowocześniejszym uzbrojeniem, o znacznie większym potencjale i realizują ćwiczenia na granicy zdrowego rozsądku. Kto w Polsce pomyślałby, że możliwym jest strzelanie pokpr lub wrbg z portu? Rosjanie to robią czego dowodziły publikowane zdjęcia z Bałtijska. W kwestii technologicznej są kupę lat przed nami i myli się ten kto uważa, że "na pewno Ci głupi Rosjanie nic nie umieją". Poczytajcie trochę rosyjskiej prasy internetowej. Wbrew pozorom, niekiedy dzielą się informacjami bardziej niż MW RP. Organizowane dwa razy w roku duże manewry FB FR charakteryzują się rozmachem, który porównać można jedynie z dużymi ćwiczenimi w stylu Anakonda czy Rekin (u nas tylko raz w roku).
A że zdarzają się wypadki? A u nas nie??? :o
Osobiście jestem przekonany, że poziom wyszkolenia marynarzy FB FR nie odstaje od poziomu wyszkolenia załóg okrętów MW RP. Nie pisze tego, bo mi się wydaje. Choć nie mogę się podeprzeć nieznanymi mi statystykami to jednak długoletnie obserwacje tego co przecieka do mediów pozwalają mi na wysunięcie takiej tezy.

Odpowiedzi do punktów Pothkana:
(1)
"Biały wywiad" jest jak najbardziej legalny póki polega na korzystniu z informacji publikownych przez oficjalne serwisy. Listom dyskusyjnym zapewne ktoś się przygląda. Niejednokrotnie zaglądając na Niezależne Forum O Wojsku czytałem informacje, które dla wprawnej osoby stanowią bezcenny materiał do analizy. Podobnie sytuacja wygląda z wszelakim serwisami, na których umieszcza się zdjęcia. Niewiarygodne ile można wyczytać z drugiego czy trzeciego planu (tak, tak, podobnie jak wielu innych użytkowników forum sam jestem "białym wywiadowcą" :lol: :wink: ).

(2)
Oczywiście, ale pytanie brzmi: "Czy efekt pomocy wart będzie jej udzielenia?" Bo jeżeli powstanie teskt o mizernych walorach poznawczych to pomoc będzie stratą czasu.

(4)
Niestety przy takich kryteriach ja też odpadam, bo w pewnym stopniu też związany jestem z MW RP :wink: .

(5) i (6)
Gdyby podał dokładną listę tego czego potrzebuje to pewnie znalazłoby się kilka osób skorych do pomocy. Problem w tym, że dane z forum ciężko brać za poważny materiał źródłowy do napisania artykułu. Na forum post może wstawić każdy i napisać tam prawie wszystko nie sygnując tego swoim nazwiskiem i nie biorąc odpowiedzialności za to co się napisało. Dlatego odradzałbym pisanie artykułu w oparciu o taki materiał źródłowy.
Piotr S. pisze:Czyli mając pieniądze nie dokonano zakupów co oczywiście w głowie się nie mieści . [...] prawde mówiąc przy takiej sumie wydatków jakie teraz mamy nie powinno być problemów z odbudową PMW a jak jest wszyscy widzimy , no i w tym wypadku trzeba by zadać pytanie ostateczne dlaczego tak jest?
Problemów widzę kilka. Przetargi i karuzele z zapisami w kwestii wymagań. Niedostatecznie rozwinięte badania w dziedzinie koncepcji ogólnych, czyli na przykład: jest koncepcja użycia bezzałogowego aparatu latającego, a brak koncepcji działań sił nawodnych itp, itp.
Wyssałem to z palaca, ale o to mniej więcej chodzi. Kolejność pytań powinna być (mniej więcej): Gdzie? Co? Jak?
Bodajże Alfred von Tirpitz blokując przez pewien czas rozwój floty powiedział, że najpierw niech politycy określą po co im flota, a potem do tej miary skroi się materiał czyli okręty.
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

de Villars pisze:
karol pisze:Marynarka Wojenna RP na dzień dzisiejszy dysponuje dwiema kompletnie uzbrojonymi fregatami typu OHP
Jedna ledwo uzbrojona a druga magazyn części zamiennych :?
nie w imię czepiania się, czy coś takiego, ale fotografia poniżej pokazuje "magazyn części zamiennych" w Ośrodku Treningowym w Faslane, a druga tenże "magazyn" wypływający na ćwiczenia, trzecia pokazuje tudzież ten sam "magazyn" na Trafalgar200
Obrazek
Faslane
Obrazek
Faslane
Obrazek
Plymouth
Karol powinien pracować w propagandzie!
Wbrew panującej modzie, nie zamierzam krytykować czegoś, bo polskie, a wręcz przeciwnie, uważam, że MW RP robi dobre interesy i ma dobry sprzęt oraz ludzi, może słabszy od FB FR, ale na pewno nie do pogardzenia w aktualnej sytuacji.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
Marmik

Karol ma sporo racji (o dziwo zgadzam się :-D ) . Może nieco przesadza, ale nie jest to powód do wstydu.

Per analogia:
Kupuje sobie np. używanego Fiata Palio Weekend bo potrzebuje auta o nadwoziu kombi. Na tyle mnie stać i wiem, że nie będę jeździł Volvo V70. wiem też, że moje kombi to generacja wyżej niż Skoda Forman i choć psuje się to jadę na urlop bez większego strachu.

Jakże łatwo przychodzi krytyka, gdy zaczyna się wyliczanie luf, ton, czy dolarów. Podatnik ma prawo krytykować. Szkoda tylko, że czasem tak krytyka nie jest poprzedzona gruntowną analizą. I nawet gdyby jej wynik nie do końca był zadowalający to jeszcze nie powód do dramatu.
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Marmik pisze: Tzn. twierdzisz, że FB FR jest gorzej wyszkolona niż MW RP? Przecież dysponuje nowocześniejszym uzbrojeniem, o znacznie większym potencjale i realizują ćwiczenia na granicy zdrowego rozsądku. Kto w Polsce pomyślałby, że możliwym jest strzelanie pokpr lub wrbg z portu? Rosjanie to robią czego dowodziły publikowane zdjęcia z Bałtijska.
Jest to czyste strzelanie pokazowe bez głowic, same silniki startowe :D
Całe szczęście że w Polsce nikt o czymś takim nie pomyślał :-)
Ostatnio zmieniony 2007-09-29, 09:46 przez Jarek C., łącznie zmieniany 1 raz.
Jarek C.

Marmik pisze:Niestety przy takich kryteriach ja też odpadam, bo w pewnym stopniu też związany jestem z MW RP :wink: .
Czy mógłbyś przybliżyć co znaczy w pewnym stopniu ?
Jarek C.

Marmik pisze:Według mojego stanu wiedzy, w kwestii tego co jawne we współczesnej rosyjskiej flocie na Morzu Bałtyckim nie ma na forum wielu osób, które byłyby w stanie podjąć ze mną dyskusję. Piszę to całkiem poważnie, bez najmniejszych przechwałek.
Mógłbyś to rozwinąć. Temat jest bardzo ciekawy.
Awatar użytkownika
Marmik

Czekałem kiedy się odezwiesz :wink: . Szczerze mówiąc uważam, że powinieneś być tą osobą, która mogłaby być współautorem rzetelnego tekstu do rosyjskiej prasy.
Jarek C. pisze:Jest to czyste strzelanie pokazowe bez głowic, same silniki startowe :D
Całe szczęście że w Polsce nikt o czymś takim nie pomyślał :-)
Jarku, zawsze strzela się z głowicami. np. praktycznymi.
A czy w Polsce strzela się pokpr z głowicami bojowymi? :shock: Rbg to i owszem.
I z jednym się zgadzam. Na całe szczęscie nikt u nas takich pomysłów nie tworzy. Niemniej przykład przytoczony został w konkretnym celu, a mianowicie "nie lekceważ innych".
Jarek C. pisze:Czy mógłbyś przybliżyć co znaczy w pewnym stopniu ?
Raz braliśmy nawet udział w tej samej konferencji :wink: .
Jarek C. pisze:
Marmik pisze:Według mojego stanu wiedzy, w kwestii tego co jawne we współczesnej rosyjskiej flocie na Morzu Bałtyckim nie ma na forum wielu osób, które byłyby w stanie podjąć ze mną dyskusję. Piszę to całkiem poważnie, bez najmniejszych przechwałek.
Mógłbyś to rozwinąć. Temat jest bardzo ciekawy.
No cóż, postawiłem twierdzenie bez poparcia go dowodem. Zapewniam, że twierdzenie nie jest fałszywe. I tyle :wink: . Postawione zostało celowo dla Karola po to by uniknąć sytuacji analogicznej do pewnego watku i po to by podnieść poprzeczkę ewentualnej dyskusji, eliminując z niej informacje o wartości analogicznej do tych z rosyjskiej prasy, jakie w pierwszym poście przytoczył znajomy Pothkana.
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Jeżeli chodzi o okręt NIEUSTRASZIMYJ dorzucę swoje parę groszy na jego temat. Miałem niedawno okazję odwiedzić go i powiem szczerze: z daleka okręt prezentuje się pięknie, nienaganna, bojowa sylwetka, w miarę nowoczesne systemy uzbrojenia i tp. Ciekawy okręt. Z bliska: załoga wyglądała na niewątpliwie zdyscyplinowaną ale... przestraszoną. Stali rozstawieni po pokładzie gęsto aż do przesady. Jak się na nich patrzało to starali się kierować wzrok w drugą stronę, nie byli skorzy do jakichkolwiek rozmów. Ci rozstawieni marynarze wyglądali na bardzo, ale to bardzo młodych chłopaków. Okręt generalnie sprawił na mnie wrażenie brudnego. Wchodząc po zejściówce na pokładzie nadbudówki pobrudziłem się o poręcze - zawsze myślałem,ze na rosyjskich okrętach są one wyglancowane na błysk ale cóż - zdziwiłem się. Śmigłowiec KA-27 stał w otwartym hangarze - tak jak poręczę od zejściówek - brudas - zamiast biały - szary. Mogliby go chociaż przemyć ciepłą słodką wodą - byłoby zdecydowanie lepiej. Ponadto zauważyłem, że konserwacja Nieustraszimego polega na nakładaniu "na żywca"nowej farby na starą. U nas - przynajmniej na okrętach z jakimi mam do czynienia - już dawno odeszło się od tego typu "konserwacji". Lądowisko było w fatalnym stanie - chropowate, chyba z pół cm wżery zamalowane i tyle. Okręt stał w wielkiej gali banderowej, przez rozgłośnię grała ruska muzyka (nie były to marsze raczej jakiś folklor). Ogólnie dziwny klimat, ni to świąteczny, ale wszyscy spięci jak baranie j... . Ot moje wrażenie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Bardzo cenny głos w dyskusji, nie mniej jednak ten okręt bierze udział nawet bardzo intensywny udział w promocji FB FR za granicą, więc tym bardziej zdziwiły mnie Twoje spostrzeżenia.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Dziadek

Post autor: Dziadek »

Karolu zgadza się. Ten okręt, obok dwóch niszczycieli, jest swego rodzaju forpocztą Floty Bałtyckiej. Jeżeli chodzi o ich poziom wyszkolenia, to za wiele nie wiem, ponieważ nie miałem okazji bezpośrednio z nimi współpracować. Sądząc jednak po ich obyciu "na zagranicznych salonach" niewątpliwie załoga musi prezentować przyzwoity poziom. Mogliby tylko przywiązać większą wagę do rejonów, zwłaszcza podczas oficjalnej wizyty w innym państwie :P. Kilka lat temu jak byli w Gdyni to wyglądali o niebo lepiej niż ostatnio :papa:
ODPOWIEDZ