Jacek Bernacki pisze:Ja przyznaję, że nie zawsze i wszędzie było OK.
Ty (w miom odczuciu) potępiasz wszystko w czambuł.
No właśnie o tym wspominam - o odczuciach.
Różnica pomiędzy nami jest taka (tak mi się zdaje), że Ty ogólnie wiesz, że nie wszystko było OK.
"Ogolność" sprawia, że masz aż nadto pola do manewru - i aż nadto marginesu dla spokojności sumienia.
A ja bezczelnie śmiem precyzyjnie określać, co nie było OK.
Ale na pewno nie potępiam wszystkiego w czambuł.
Jacek Bernacki pisze:W kwestii IPN odpowiem - sorry, ale są ważniejsze sprawy dla nas w tym momencie niż rozliczanie przeszłości.
Tu nie chodzi o rozliczanie przeszłości. Tu chodzi o jej poznanie.
Wielu się tego boi, więc zwalczają IPN jak mogą. Tymczasem jest to instytucja badawcza, jak każda inna. Prowadzi zarówno archiwum po zlikwidowanych instytucjach (Cenzura, UB, częściowo KC PZPR); prowadzi lekcje dla młodzieży; odziedziczyła wreszcie - po Komisji Badania Zbrodni Hitlerowskich - także pion prokuratorski.
Zbrodnie hitlerowskie mamy ścigać, a zbrodni stalinowskich już nie?
Jacek Bernacki pisze:Odnoszę wrażenie, że najwięcej krzyczą osoby najmniej pokrzywdzone przez tamtą władzę (teza ogólna bez przyczepiania się do konkretnych osób).
A ja z kolei odnoszę wrażenie, że najwięcej przeciwko lustracji krzyczą osoby współpracujące z SB i UB - Maleszka, Baszkiewicz, Garlicki.
Dodane:
Marmik pisze:Ksenofont pisze: Ludzie służący w Siłach Zbrojnych PRL nie byli ani broniącymi bezpieczeństwa Polaków bohaterami, ani krwawymi oprawcami.
A kim byli? Pachołkami Moskwy? Ksenofoncie znam i ogromnie szanuję wielu ludzi służacych w LWP. Za wiedzę, za mądrość i za honor.
Znam i ogromnie szanuję wielu ludzi służacych w LWP. Za wiedzę, za mądrość i za honor.
I nie tylko o tym mówię, ale daję temu dowód w moich czynach - pamięci jednemu z nich zadedykowałem moją książkę.
Tak więc dopiero wówczas będziesz mógł się ze mną licytować, który z nas szanuje bardziej oficerów LWP, jeśli uczyniłeś coś podobnego.
Uczyniłeś?
Jak napisałem. PRL nie jest ani biały, ani czarny.
Ani nawet szary.
Marmik pisze:Proponuję OT przenieść do Psycholi i dokleić do istniejącego tam tematu.
Proponuję OT przenieść do Psycholi - jako nowy temat.
X