Nowe książki i czasopisma (2)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

dessire_62 pisze: Zacząłem od kolegi Radarro:odmienne od Xena spojrzenie na MW IIRP,bardziej realna i przejrzysta ocena zamierzeń KMW,dla mnie widać logikę w tym co pisze Radarro.plecam i czekam na drugą część.Tylko ten 'Ziuk'?
No więc niestety nie jest to 'bardziej realna ocena zamierzeń KMW', a 'mało realna ocena zamierzeń KMW' by radarro.
Np.
W wyniku prac specjalnie powołanej komisji, 11 grudnia 1924 były gotowe wytyczne do zakupu przyszłych 3 przyszłych „Wilków” oraz kolejnych 6 okrętów torpedowych. Dziś niestety trudno ustalić, czy startujące do konkursu stocznie francuskie przedstawiały projekty wg obu wytycznych. Można jedynie przypuszczać, że pierwsze, niedoszłe „latające drapieżniki” mogły być niemal identyczne co późniejsza seria francuskich okrętów typu Amiraute (1930 r., 662 t, 8 wt, 14,5/9 w,).
Niestety jest to nieprawda. Po pierwsze 11 grudnia 1924 roku to powołano komisję dla ustalenia typów łodzi podwodnych potrzebnych dla Marynarki Polskiej. Pracę komisja zakończyła dopiero 13 I 1925. Po drugie dziś jest bardzo prosto ustalić czy projekty spełniały wytyczne. Wystarczy pójść do CAWu i zapoznać się z zawartością odpowiednich teczek. W MSiO został już złożony mój artykuł przedstawiający w sposób wyczerpujący wszelkie zagadnienia związane z tym przetargiem...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

crolick pisze:W MSiO został już złożony mój artykuł przedstawiający w sposób wyczerpujący wszelkie zagadnienia związane z tym przetargiem...
Czekamy z niecierpliwością,te tematy są w centrum mojego zainteresowania.Z drugiej strony należy dać szansę przedstawienia swojego punktu widzenia innym autorom.W moim przypadku porównując dwie,trzy publikacje mogę sobie wyrobić własne na pewno subiektywne i niepełne wyobrażenie o danej sprawie.Niestety do archiwum mam daleko wiec muszę polegać na innych.

Pozdrowienia. :lol:
Waldek K

Post autor: Waldek K »

W MSiO został już złożony mój artykuł przedstawiający w sposób wyczerpujący wszelkie zagadnienia związane z tym przetargiem...
....jeśli MSiO oczywiście nie przytnie tego, czy innego zdania :x
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Waldek K pisze:
W MSiO został już złożony mój artykuł przedstawiający w sposób wyczerpujący wszelkie zagadnienia związane z tym przetargiem...
....jeśli MSiO oczywiście nie przytnie tego, czy innego zdania :x
I tak już go ścięli z włoskiego 'wątku' :|
Awatar użytkownika
dessire_62

Witam.
Właśnie skończyłem czytać nowe OW,na koniec zostało to co mnie najmniej interesuje.O typie Baltimore dowiedziałem się ,że był uzbrojony w RAKIETY BALISTYCZNE typu Regulus i to kierowane przez autopilota :o :o :o

A Seahawk miał silnik PROMIENIOWY :o :o :o

Mam nadzieję że to jakiś chochlik bo...

O Emden taka ta translacja ,ciężko sie czyta.
Za to -5. :lol:

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dessire_62

NTW i Lotnitwo juz mają swoje spec numery w tym roku ,a my jak zawsze na końcu pokrzywdzeni. :placze: :placze: :placze:
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Hmm... Zgaduję, że coś na jesień wyjdzie. W końcu XC-lecie PMW się szykuje.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

pothkan pisze:Hmm... Zgaduję, że coś na jesień wyjdzie. W końcu XC-lecie PMW się szykuje.
Nie wyjdzie.
Awatar użytkownika
dessire_62

Kseno-"Crommwell" -spec NTW.

Obiecałem ,że jak przeczytam to podziele się swoimi subiektywnymi spostrzeżeniami.

:-)

Az boję się pisać ,czyta sie lekko i przyjemnie,strona ikonograficzna bardzo dobra{niektórzy autorzy uważają że jak już napisali to foty nieważne},zdjęcia logicznie dobrane.Na temat Cromwella ,można napisać opasłe tomisko,tutaj autor w zwięzły sposób przedstawił filozofię rozwoju czołgów klasy "cruiser".Czołgi są na 3 miejscu moich zainteresowań,ale lubię sobie o nich poczytać,wg.mojej skromnej wiedzy merytorycznie również powinno wszystko grać{korzystając z różnych żródeł zawsze można coś wynależć.np.MK.II miał wieże z km.{Ledwoch,Solarz}].

Oczywiście Kseno nie byłby sobą jeśli nie dał by próbki swojego specyficznego humoru:
"Convenanter -teoretycznie był to czołg doskonały,ale problemy techniczne spowodowały że nie użyto go w walce" :lol:

Co zrobię ,że artykuł spodobał mi się. :spoko: Widać progres.
Kurcze wyszła laurka. :oops:
Awatar użytkownika
dessire_62

Wczoraj dostałem przesyłkę z Marpressu,2 książki:-
-Dwa wieki napędu mechanicznego statków,P.Urbański
-Singapur 1942,T.M.Gelewski

Cena 18 PLN za sztukę !Wraz z kosztami przesyłki 42 PLN za obie,kto nie ma to jest szansa taniego zakupu.Bezproblemowego.
Po przekartkowaniu wieczorem jestem mile zaskoczony,zresztą nazwiska autorów gwarantują dobrą lekturę.

Pozdrawiam.

http://www.marpress.pl/?p=productsList&iCategory=6
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Witam!

Bardzo fajna przesyłka!
Urbański - lektura obowiązkowa!

A mi dzisiaj przez przypadek (stragan z tanimi gazetami) wpadł w ręce Przegląd Pożarniczy: http://www.ppoz.pl/

Numer 2/2008 i zadziwiająco artykułów ontopicowych (śródlądowych)
Cykl artykułów na 12 stron o skażeniu na Wiśle (10. grudnia 2007) i zwalczaniu tego rodzaju zagrożeń, artykulik o akcji poszukiwawczej na pograniczu Schengeńskim.
A szczególnie ciekawy był artykuł Pawła Rochali o powodzi z 1982 roku i o konieczności posiadania lodołamaczy na Wiśle.

Ze strony internetowej wynika, że mają tam i inne ciekawiące nas artykuły - kilka można nawet ściągnąć.

Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
dessire_62

Nowy Misiek do zabrania na majówkę. :lol:

Dział historyczny wygląda na bardzo smakowity :jem3:

ORP Orzeł -A.Swiatły
USS Houston -M.Kopacz
HMS Neptune -W.Holicki
HMS Inflexible -T.Klimczyk

Szkoda że zabrakło Napoleona i Krzysztofa Gerlacha :cry:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

O czym "Utracona pamiątka"?
Awatar użytkownika
dessire_62

Ahoy,ex Orlik,ex Certa,ex Czerwińsk,ex Irmtraut,statek motorowy zbud.1897 Bydgoszcz.

Sprzedany w 2004 roku do Niemiec,bez zgody władz żeglugowych i konserwatorskich. :o
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Przeglądając Kroniki PMW w majowym MSiO jeszcze raz przekonałem się jak głeboko zakorzenione są tradycje PRL w PMW. Święto 13. Dywizjonu Trałowców ma swoje korzenie w 1946 roku, a Flotylla, której ten Dywizjon podlega (8. FOW) ma numer rodem z Układu Warszawskiego.
JB
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Krótką recenzję artykułu: Początek epopei – dzieje ORP Orzeł raz jeszcze (cz. 1) umieściłem w dziale Recenzje.
JB
ODPOWIEDZ