No więc niestety nie jest to 'bardziej realna ocena zamierzeń KMW', a 'mało realna ocena zamierzeń KMW' by radarro.dessire_62 pisze: Zacząłem od kolegi Radarro:odmienne od Xena spojrzenie na MW IIRP,bardziej realna i przejrzysta ocena zamierzeń KMW,dla mnie widać logikę w tym co pisze Radarro.plecam i czekam na drugą część.Tylko ten 'Ziuk'?
Np.
Niestety jest to nieprawda. Po pierwsze 11 grudnia 1924 roku to powołano komisję dla ustalenia typów łodzi podwodnych potrzebnych dla Marynarki Polskiej. Pracę komisja zakończyła dopiero 13 I 1925. Po drugie dziś jest bardzo prosto ustalić czy projekty spełniały wytyczne. Wystarczy pójść do CAWu i zapoznać się z zawartością odpowiednich teczek. W MSiO został już złożony mój artykuł przedstawiający w sposób wyczerpujący wszelkie zagadnienia związane z tym przetargiem...W wyniku prac specjalnie powołanej komisji, 11 grudnia 1924 były gotowe wytyczne do zakupu przyszłych 3 przyszłych „Wilków” oraz kolejnych 6 okrętów torpedowych. Dziś niestety trudno ustalić, czy startujące do konkursu stocznie francuskie przedstawiały projekty wg obu wytycznych. Można jedynie przypuszczać, że pierwsze, niedoszłe „latające drapieżniki” mogły być niemal identyczne co późniejsza seria francuskich okrętów typu Amiraute (1930 r., 662 t, 8 wt, 14,5/9 w,).