Piotr S. pisze:Strefową obrone OPL mogły by lub bedą mogły zapewnić lądowe dywizjony OPL o ile takie powstaną przy zasięgu rzędu 150 km lub wiekszej to kwestia wyboru i ceny.
Zatem przechodzimy do wariantu B czyli w sumie marynarka jest nam w ogóle niezbyt potrzebna, bo większość zadań z powodzeniem zrealizuje lotnictwo i jednostki brzegowe. Jestem w stanie zrobić stosowne obliczenia by to udowodnić (niestety raczej nie na forum). Mogę to zrobić też w stylu w jakim ludzie piszą - potrzebujemy tego czy tamtego. Zwykła negacja - nie potrzebujemy tego czy tamtego.
Piotr S. pisze:Zapomiałem o jednym - jaki to strefowy obszar OPL ma ochraniać gawron z rakietami francuzkimi typu MICA rzędu 20 kilometrów zasięgu ?
Kto powiedział, że Gawron dostanie rakiety systemu MICA VL (BTW zasięg 1,2-12 km)? Kto powiedział, że Gawron to dokładnie to czego potrzebujemy?
Piotr S. pisze:Swoja droga to dziwne co piszesz ,że możliwosci operowania OP na bałtyku to historia
Dziwne, ale nic takiego nie napisałem. Napisałem natomiast, że można z powodzeniem zanegować potrzebę istnienia OOP w składzie MW RP. Teoretycznie mogę zanegować potrzebę istnienia którejkolwiek z klas okrętów dobierając do tego warunki początkowe.
Właśnie o tym trąbie od kilku miesięcy. Jak widzę (nie mam na myśli konkretnie Ciebie Piotrze) z umiarkowanym powodzeniem

.
Piotr S. pisze:Doskonale widać OP jest dużo grozniejszym przeciwnikiem dla silniejszej floty niż korweta ,która naprawdobodobniej bardzo szybko zostanie zniszczona przez silniejsze lotnictwo agresora.
Kilka pytań pomocniczych. Kto jest owym agresorem? Kolejne pytanie - jakie zadania miałyby realizować owe groźne OP? Pytań dorzucic mogę ze dwadzieścia, ale będzie to tylko kontynuacja tego o czym wielokrotnie wspominałem. Analizy Panowie, to mają setki stron i tysiące indeksów, a nie kilkanaście linijek tekstu jakie mieści się w postach.
Do rozważań o kształcie MW RP brakuje nam ogólnej/jakiejkolwiek polityki morskiej.
dessire_62 pisze:Ciekawość to Marmik umie pobudzić.
To się nazywa autoreklama

i zadeklarowanie gotowści na cięgi od czytelników

.
dessire_62 pisze:Może pytania naiwne,ale bardzo ważne dla wytłumaczenia ogółowi społeczeństwa meritum sprawy.
Twoje pytania nie są naiwne. Są kluczowe!
dessire_62 pisze:Z tymi ok.pod. bardziej właśnie chodziło mi o wysyłanie jednak tak małych i mocno leciwych jednostek tak daleko ,bez solidnego wsparcia logistycznego[kto ma stary samochód ten zagranicę nim nie jeździ].Być może nieprecyzyjnie to napisałem.
Hmmm... ja to właśnie tak odczytałem, ale być może to efekt tego, że zagadnienie jest mi jako tako znane i nie szukałem innej interpretacji.
dessire_62 pisze:Wiadomo z czym miał kolizję na M.Sródziemnym nasz ok. pod.?
Wiadomo. Z nieoznaczonym obiektem podwodnym

. Załoga w żaden sopsób nie uchybiła obowiązkom.