Miko pisze:Wydaje mi się, że to co wyżej napisane, nie jest prawdą. Tekst z Militarii w porównaniu do tekstu z EOW jest bardzo mocno rozszerzony (wyrzutnie rakiet, windy amunicyjne, radary, systemy kierowania ogniem, wyposażenie radiowe). Co więcej, wiele informacji bardzo szczegółowych - trudnych do znalezienie gdziekolwiek indziej - czy to w Polsce, czy zagranicą.
Zgoda ,rzuciły mi się w oczy akurat te fragmenty opisujące uzbrojenie bombowe{silne bomby} i załogę{piloci}, tak się złożyło ,że te dwie części są nie zmienione .Reszta uzupełniona ,zmieniona ,rozszerzona,dodane duże całkiem nowe podrozdziały.Ogólnie według mojego subiektywnego odczucia polecam.
Miko pisze:Za to zaciekawiła mnie informacja o oparciu konstrukcji japońskich torped lotniczych na amerykańskich Mark 13...
Mnie tez,ale się nie wypowiadam bo nie wiem.Może ktoś się podzieli swoją wiedza z nami?
Bardzo dobre ,duże,wyrażne ,nieznane zdjęcia,dobre schematy{chociaż brakuje nr 13 i 17},to tez zalety tego artykułu.Polecam również poprzednie części monografii,zamieszczone w "Militariach".
A co do drugiego ,dwuletniego kotleta nikt mnie nie przekona.Po co podawać pół strony bibliografii,jak sadząc z lektury tekstu nie czytało się tych książek.
-ile razy DY wstrzymywał i ponawiał ostrzał,dlaczego?,na pewno nie po to by dać miejsce niszcz.
-kto to był por.Bates i gdzie on wyłaził?
Pytań jest tak wiele ,ale więcej potem bo brak czasu,a jak napiszę głupoty to mnie zjecie.

{jak z Shokaku}