Nowe książki i czasopisma (2)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
de Villars
Kontakt:

Post autor: de Villars »

Adam pisze:Przejrzałem sobie te Militaria w Empiku i owszem, kupiłbym choćby dla dwóch tekstów: o myśliwcach z Malty i polowaniu na Scharnhorsta, ale nie kupiłem z jednego powodu - obydwa artykuły były którąś częścią z iluś. Nie mam poprzednich, więc wyrywkowy tekst mnie nie interesuje.
Osobiście irytują mnie takie tasiemce (wyjątek - historia artylerii okrętowej K. Gerlacha - ale tu każdy artykuł można traktować jak osobną całość). Generalnie, jak chcę obszernej monografii, to ją kupuję, nie szukam jej zaś w gazecie, pociętej na X odcinków jak Moda na sukces... Od czasopisma oczekuję bardziej zwięzłych tekstów, niekoniecznie o charakterze monografii. Rozumiem, że czasami nie da się w wyznaczonej objętości wyczerpać zagadnienia, stąd dopuszczam dzielenie na dwie części. Ale więcej, to już przesada. Oczywiście, jak zwykle, jest to tylko i wyłącznie moje, skrajnie subiektywne, zdanie :lol:
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

dessire_62 pisze:
-M.Skwiot o Shokaku i Zuikaku{z 1994 roku}przepisane słowo w słowo:
np."o silnie wybuchowych bombach"{są słabo wybuchowe ? :lol: },"personel lotniczy {piloci}:34 oficerów,112 chrążych{razem 146 ludzi}"146 pilotów :o
Wydaje mi się, że to co wyżej napisane, nie jest prawdą. Tekst z Militarii w porównaniu do tekstu z EOW jest bardzo mocno rozszerzony (wyrzutnie rakiet, windy amunicyjne, radary, systemy kierowania ogniem, wyposażenie radiowe). Co więcej, wiele informacji bardzo szczegółowych - trudnych do znalezienie gdziekolwiek indziej - czy to w Polsce, czy zagranicą.

Oczywiście są fragmenty zaczerpnięte z EOW, ale to chyba jak najbardziej normalne i logiczne.

Co do zarzutów to tłumaczenie z angielskiego terminów Common, HE, APC, SAPC zawsze nastręczało trochę problemów. Pewnie podobnie jest z tłumaczeniem z japońskiego. Co do liczby personelu lotniczego to nie wiem o co chodzi.

Poza tym stare (naprawdę stare) wydanie z EOW jest nie do dostania (legalnie) trudno mówić tu więc o odgrzewanym kotlecie.

Za to zaciekawiła mnie informacja o oparciu konstrukcji japońskich torped lotniczych na amerykańskich Mark 13...

dessire_62 pisze: ps
Zaintrygowany tym zaglądnąłem do wyroczni czyli T.Klimczyk "Pancerniki"no i mocno się rozczarowałem tym co tam znalazłem,nie do końca sie zgadzam z wersja T.Klimczyka,ale o tym w innym miejscu.
Pozdrawiam.
Ho ho! świat musiał przewrócić się dla Ciebie do góry nogami, gdy święta wyrocznia okazała się rozczarowaniem ;)
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Miko pisze:Wydaje mi się, że to co wyżej napisane, nie jest prawdą. Tekst z Militarii w porównaniu do tekstu z EOW jest bardzo mocno rozszerzony (wyrzutnie rakiet, windy amunicyjne, radary, systemy kierowania ogniem, wyposażenie radiowe). Co więcej, wiele informacji bardzo szczegółowych - trudnych do znalezienie gdziekolwiek indziej - czy to w Polsce, czy zagranicą.
Zgoda ,rzuciły mi się w oczy akurat te fragmenty opisujące uzbrojenie bombowe{silne bomby} i załogę{piloci}, tak się złożyło ,że te dwie części są nie zmienione .Reszta uzupełniona ,zmieniona ,rozszerzona,dodane duże całkiem nowe podrozdziały.Ogólnie według mojego subiektywnego odczucia polecam.
Miko pisze:Za to zaciekawiła mnie informacja o oparciu konstrukcji japońskich torped lotniczych na amerykańskich Mark 13...
Mnie tez,ale się nie wypowiadam bo nie wiem.Może ktoś się podzieli swoją wiedza z nami?

Bardzo dobre ,duże,wyrażne ,nieznane zdjęcia,dobre schematy{chociaż brakuje nr 13 i 17},to tez zalety tego artykułu.Polecam również poprzednie części monografii,zamieszczone w "Militariach".

A co do drugiego ,dwuletniego kotleta nikt mnie nie przekona.Po co podawać pół strony bibliografii,jak sadząc z lektury tekstu nie czytało się tych książek.
-ile razy DY wstrzymywał i ponawiał ostrzał,dlaczego?,na pewno nie po to by dać miejsce niszcz.
-kto to był por.Bates i gdzie on wyłaził?
Pytań jest tak wiele ,ale więcej potem bo brak czasu,a jak napiszę głupoty to mnie zjecie. :lol: {jak z Shokaku} :lol:
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

dessire_62 pisze:
Miko pisze:Za to zaciekawiła mnie informacja o oparciu konstrukcji japońskich torped lotniczych na amerykańskich Mark 13...
Mnie tez,ale się nie wypowiadam bo nie wiem.Może ktoś się podzieli swoją wiedza z nami?
Lakoniczna informacja zawarta jest w raportach misji USN z Japonii. Ale nic z niej nie wiadomo.. czyli jeśli faktycznie mieli amerykańskie torpedy Mk13, to skąd??? - to nie gorące bułeczki co je w sklepie można kupić.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

W związku z niedawną dygresją nt. Aoba 3D (wydzieloną), moderacja ma prośbę: informacje i ew. dyskusje nt. książek, monografii itd. umieszczajcie w oddzielnych tematach, a ten niech zostanie dla nowych numerów czasopism :wink:

PS. Przypominam - do recenzowania wydawnictw jest oddzielna sekcja na forum.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

pothkan pisze:moderacja ma prośbę: informacje i ew. dyskusje nt. książek, monografii itd. umieszczajcie w oddzielnych tematach, a ten niech zostanie dla nowych numerów czasopism :wink:
Nie! Protestuję - jeden temat, gdzie pojawiają się informacje o nowościach jest b dobry!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
dessire_62

Niestety Misiek jeden na wakacje7-8\2008,ma być m.in.o flotylli pińskiej i zatopieniu Tirpitza.

Przegladałem dzisiaj w Empiku "Scharnchorst "P.Federowicza w serii OW numer specjalny 25.Wygląda bardzo zachęcająco, nie ma przedewszystkim tych przeinaczeń z Militarii,m.in.dział 133 mm na niszczycielach i tej nieszczęsnej burty{ktoś robił autorowi na złość?}.Dużo dobrej jakości zdjęć,planów, brakuje mi jednak bardziej szczegółowego opisu samego zatopienia "Sch.",coś w stylu artykułu R. Kaczmarka o bitwie w zat.Biskajskiej{razem z super mapkami J.Kozaka}.może się skusi by coś napisać na ten temat?Tym bardziej że po lekturze G.Bukały o typie KG V i R.Woodmana "Konwoje Arktyczne' nasuwa się wiele pytań.Poprostu przedstawiają oni to wydarzenie nieco inaczej.

Osobiście skuszę się na "Sch."P. Federowicza,m.in ze względu na umiarkowaną cenę {39 zł}.A jak poczytam to jeszcze może coś napiszę.

http://www.okretywojenne.pl/ow/katalog/ ... ad47524200
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Jarek C. pisze:Ukazała sie książka "Błyskawica niszczyciel PMW" autorzy kmdr Kudela i kmdr Łubkowski. Czy ktoś wie czy jest to ta sama pozycja co wydana kilka lat temu (pod tym samym tytułem) ? Zmieniono tylko okładkę czy również tekst lub zdjęcia ?
Jako że moje pytanie zostało bez odpowiedzi musiałem kupic nowe wydanie. Treść i zdjęcia praktycznie te same, zupełnie nowy skład.
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Ukazał się 22 numer "Biuletynu Historycznego Muzeum MW" z suplementem.

Suplement w całości poświęcony jest 70-leciu ORP "Błyskawica".
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Post autor: Jacek Bernacki »

dessire_62 pisze:Przegladałem dzisiaj w Empiku "Scharnchorst "P.Federowicza w serii OW numer specjalny 25.Wygląda bardzo zachęcająco, nie ma przedewszystkim tych przeinaczeń z Militarii,m.in.dział 133 mm na niszczycielach i tej nieszczęsnej burty{ktoś robił autorowi na złość?}.Dużo dobrej jakości zdjęć,planów, brakuje mi jednak bardziej szczegółowego opisu samego zatopienia "Sch.",coś w stylu artykułu R. Kaczmarka o bitwie w zat.Biskajskiej{razem z super mapkami J.Kozaka}.może się skusi by coś napisać na ten temat?Tym bardziej że po lekturze G.Bukały o typie KG V i R.Woodmana "Konwoje Arktyczne' nasuwa się wiele pytań.Poprostu przedstawiają oni to wydarzenie nieco inaczej.
Za to w przypisach Glorious jest uzbrojony w działa 127 mm, a Ardent i Acasta mają 2x120.
Co to za ludzie?
Co za różnica ważne, że są!
Awatar użytkownika
dessire_62

Wiesz Jacek to jest tak ,ktoś wkłada multum pracy,trzeba przyznać,a potem jest to niweczone przez drobne błędy ,nie wiem może korektorskie lub w druku,bo nie chce mi się wierzyć ,że o pewnych rzeczach autor nie wiedział.

A wracjąc do Sch i jego ostatniej walki,to przed chwilą skończyłem czytać na DWS wątek na ten temat i potwierdziło się to co pisałem wcześniej:brak dobrze rozpisanej anlizy tego starcia.Może Miko da sie skusić,bo jego opis ostatniej walki Hatsuzuki czy Shoho ,to jest to co bym chciał przeczytać o Sch.
shigure

Post autor: shigure »

... a wybaczcie koledzy czy już ktoś może mi powiedzieć jakie są istone zmiany w stosunku do "Scharnhorst`a" z numeru specjalnego 13 ?.Pytam z ciekawości i dziękuję za opinie.
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

dessire_62 pisze:Wiesz Jacek to jest tak ,ktoś wkłada multum pracy,trzeba przyznać,a potem jest to niweczone przez drobne błędy ,nie wiem może korektorskie lub w druku,bo nie chce mi się wierzyć ,że o pewnych rzeczach autor nie wiedział.
I ja w to nie wierzę (w to, że nie wiedział) i strasznie mnie takie drobne błędy wkurzają.
Co to za ludzie?
Awatar użytkownika
sebian
Zwycięzca QUIZ-u FOW

Post autor: sebian »

Kwestia braku (lub słabej) korekty. Zresztą w OW pełno jest takich literówek.
A propos ostatniego numeru OW - na II s. okładki są dwa obrazki, dolny przedstawia Groma przed wojną na Oksywiu. Zagadka - co jest z nim nie tak? :)
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

8 dział 120 (102?) mm o ile dobrze pamiętam. :D
Co to za ludzie?
Awatar użytkownika
sebian
Zwycięzca QUIZ-u FOW

Post autor: sebian »

Jacek Bernacki pisze:8 dział 120 (102?) mm o ile dobrze pamiętam. :D
102 pewnie :)