Dygresja religijna

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

Pet5 pisze:
AvM pisze: Gnojem, jestes i niczym wiecej.
Bardzo proszę moderatorów o interwencję.
Uważam, że takie teksty są niedopuszczalne na tym forum.
Panie AvM,
tzw. "kindersztubę" to Pan chybał musiał pokonac na kutrze torpedowym, bo rozwijał za dużą prędkośc. Ahoj!

Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Szanowni Panowie!

Przepraszam , za nocne uniesienie,

ale trudno mi zaakceptowac propagande ludzkiej hanby,

w odniesieniu do poleglych, i to roznych narodow..

Nie mozna milczec, nie.

avm
CHRIS

Post autor: CHRIS »

Hallo Grom

Grom napisal:Nie przyszło Panu do głowy, że nie wszyscy obchodzą adwent i nie wszyscy przyjmują na twarz katolicką papkę, a w związku z tym może Pan obrazić czyjeś niekatolickie uczucia religijne?

Advent jest obchodzony przez wszystkich chrzescian bez wzgledu na konfesie.
Wnioskuje z twojego postu, ze czujesz sie niemilo dotkniety wrecz obrazony zyczeniem milego/spokojnego Adventu. To jak bardzo obrazliwe jest zyczenie Wesolych Swiat (ta chrzescijanska papka).

Pozdrowienia
Ch.

PS: Dzis jest 1.Advent. Dlatego pozwole sobie mimo wszystko tym kolegom na FOW dla ktorych chrzescijanskie korzenie cos jeszcze znacza zyczyc milego 1. Adventu.
A kolegom co inna wiare maja albo poprostu nie wierza milej Niedzieli.
Awatar użytkownika
Grom

Post autor: Grom »

CHRIS pisze:Advent jest obchodzony przez wszystkich chrzescian bez wzgledu na konfesie.
Szanowny Panie.
Odmian religii na świecie mamy bardzo wiele, również i tych niechrześcijańskich, niektórzy też są ateistami. Więc religijna papka niech pozostanie w obrębie kościoła, a życzenia szczęśliwości wcale nie będą mniej szczere jeśli pozbawione akcentów religijnych dokładnie takich jak zawartych w Post Scriptum.
CHRIS pisze:To jak bardzo obrazliwe jest zyczenie Wesolych Swiat (ta chrzescijanska papka).
Jeśli zechce Pan sobie podyskutować ze mną o moim zapatrywaniu na sprawy czy to tradycji czy to kościoła to może jednak w innym wątku. Mimo to proszę nie manipulować słowami katolicyzm / chrześcijanizm. Pozwolę sobie jedynie wytknąć, że to właśnie ekstremizm katolicki wciąż obraża innych vide ostatnia zadyma z Ikeą w Polsce zatem nie może liczyć, na żadną z form tolerancji zwrotnej.
CHRIS pisze:Wnioskuje z twojego postu, ze czujesz sie niemilo dotkniety wrecz obrazony zyczeniem milego/spokojnego Adventu.
Byłbym wdzięczny za używanie formy "Kolego" lub "Pan", wszak 18 lat dawno temu ukończyłem, szkoły także. To po pierwsze. Po wtóre moje prywtane odczucia mają się nijak do Pańskich dywagacji, i wolałbym by wnioski na temat moich prywtanych zapatrywań w kwestiach kościołów i religii pozostawił Pan jednak sobie bo nie zna ich Pan wcale.

Pozdrawiam
P.S.
Już tak w ogóle to dyskusja odbiegła od tematu o "Nowych Opracowaniach i Źródłach". Zwracam się z prośbą do Moderatora o przesadzenie części dyskusji, która nie wnosi nic do tematu.
Ostatnio zmieniony 2008-11-30, 12:57 przez Grom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Grom pisze:
CHRIS pisze:Advent jest obchodzony przez wszystkich chrzescian bez wzgledu na konfesie.
Szanowny Panie.
Odmian religii na świecie mamy bardzo wiele, również i tych niechrześcijańskich, niektórzy też są ateistami.
To na łodkę i [...] do Korei Płn. Kim Przyjmie z radością.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

SmokEustachy pisze:To na łodkę i [...] do Korei Płn. Kim Przyjmie z radością.
Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Art. 257. Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

pothkan pisze:
SmokEustachy pisze:To na łodkę i [...] do Korei Płn. Kim Przyjmie z radością.
Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Art. 257. Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Bez związku, natomiast Grom się łapie. To moja dobra rada żeby się ewakuował w celu uniknięcia grożacego mu kryminału.
2 Będzie mi tu terror rewolucyjny wprowadzał? A niedoczekanie.
Awatar użytkownika
Grom

SmokEustachy pisze:Bez związku, natomiast Grom się łapie.
Już mam dzwonić do adwokata ? :lol:
SmokEustachy pisze:To moja dobra rada żeby się ewakuował w celu uniknięcia grożacego mu kryminału.
Współczuję Ci Smok. Minie jeszcze kilka lat, jakiś tam credit crunch Polska się jeszcze mocniej zintegruje. Na ulicach Twojego miasta co raz więcej będzie Hindusów, Pakistańczyków, Chińczyków, Gejów, Lesbijek i całej tej masy odmienności. Nie to, żebym Ci życzył źle, ale co Ty i Tobie podobni wtedy zrobią ? Zaczną powstawać meczety i inne świątynie, mieszane małżeństwa i co będziesz ich od heretyków wyzywał ? Biegał z kropielnicą ? Podpalał innowiercze kościoły zagrażające jedynie słusznej wierze ? Może nawet jakąś krwawą krucjatkę się zorganizuje ? Kiedy w Polsce zostanie zawarty pierwszy homoseksulany związek małżeński to będzie chyba straszny cios, ale mam dla Ciebie złe wieści to się stanie i tak i tak kwestią otwartą pozostaje tylko odpowiedź kiedy. Byłeś na akcji w krakowskiej Ikei ? Jak poszło ? :D Sam się ewakuuj ze swoim ekstremizmem katolickim. Mi jest dobrze tu gdzie jestem.
PawBur

Post autor: PawBur »

Grom, ale rozumiem że akcje islamskiego ekstremizmu, takie jak ten ostatni w Bombaju to są ok? A może tam byłeś? Bo ja bym chyba wolał być w Krakowie.

BTW co tam się działo że dotarło aż do was, bo ja w miarę śledzę wiadomości i nic do mnie nie dotarło? Ale to pewnie dlatego że ciągle o Bombaju mówili.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

PawBur pisze:Grom, ale rozumiem że akcje islamskiego ekstremizmu, takie jak ten ostatni w Bombaju to są ok? A może tam byłeś? Bo ja bym chyba wolał być w Krakowie.

BTW co tam się działo że dotarło aż do was, bo ja w miarę śledzę wiadomości i nic do mnie nie dotarło? Ale to pewnie dlatego że ciągle o Bombaju mówili.
Akcje islamskich extremistów to pikuś w porównaniu z akcjami ateistycznych extemistów w stylu Lejby Bronsztajna /xywka Lew Trocki/ na których jak widać wzoruje się Grom - nasz młodociany forumowy terrorysta.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Grom pisze:
SmokEustachy pisze:Bez związku, natomiast Grom się łapie.
Już mam dzwonić do adwokata ? :lol:
SmokEustachy pisze:To moja dobra rada żeby się ewakuował w celu uniknięcia grożacego mu kryminału.
Współczuję Ci Smok. Minie jeszcze kilka lat, jakiś tam credit crunch Polska się jeszcze mocniej zintegruje. Na ulicach Twojego miasta co raz więcej będzie Hindusów, Pakistańczyków, Chińczyków, Gejów, Lesbijek i całej tej masy odmienności. Nie to, żebym Ci życzył źle, ale co Ty i Tobie podobni wtedy zrobią ? Zaczną powstawać meczety i inne świątynie,
Jakbyś nie był dyletantem to bys wiedział, że sa praktycznie od zawsze.

mieszane małżeństwa i co będziesz ich od heretyków wyzywał ? Biegał z kropielnicą ? Podpalał innowiercze kościoły zagrażające jedynie słusznej wierze ? Może nawet jakąś krwawą krucjatkę się zorganizuje ? Kiedy w Polsce zostanie zawarty pierwszy homoseksulany związek małżeński
Homoseksualnego związku małżeńskiego nie da się zawrzeć
to będzie chyba straszny cios, ale mam dla Ciebie złe wieści to się stanie i tak i tak kwestią otwartą pozostaje tylko odpowiedź kiedy. Byłeś na akcji w krakowskiej Ikei ? Jak poszło ? :D Sam się ewakuuj ze swoim ekstremizmem katolickim. Mi jest dobrze tu gdzie jestem.
Falę ateistycznego występku przeżylismy i wiemy, jak się to je.
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Post autor: Jacek Bernacki »

Panowie PAX!
Nie potrzeba nam wojen religijnych na Forum.
Co to za ludzie?
Co za różnica ważne, że są!
CHRIS

Post autor: CHRIS »

Szanowny Panie

Sadze, ze ta forma bedzie najlepsza i jak sadze jest jedyna do przyjecia i zadowoli panskie ego.
Jednoczesnie gratuluje ukonczenia szkoly i osiemnastego roku zycia.
O ile sobie dobrze przypominam jest pan pierwszym uczestnikiem FOW ktory to w oficjalnej formie obwiescil, chociaz jak Pan sam stwierdzil...bylo to dawno.

Poczatkowo nie mialem zamiaru odpowiadac na panski post gdyz cala ta sprawa (dosc marginalna) nie jest tego warta, jednak no coz...

Piszac ten nieszczesny zaimek "twojego" wywolujacy u pana tak wielkie emocje, kierowalem sie tym, ze na forum zwracamy sie do siebie per "ty" czy tez bezposrednio po imieniu co tez jest pewna forma "ty" (ja osobiscie na Forum nie mam z tym absolutnie zadnego problemu gdyz dla mnie liczy sie zawartosc a nie opakowanie) jezeli jednak jest to dla Pana az tak przeladowane emocjami to przepraszam nie wiedzialem.

Moje zdziwienie wzbudza absolutnie nie wspolmierna, zeby nie powiedziec agresywna w formie reakcja na moj post, co moze tylko usprawiedliwic niezrozumienie przez pana tresci jak tez intencji mojej wypowiedzi.
Jednoczesnie stwierdzam, ze panska odpowiedz jest conajmniej dosc dziwna zeby nie powiedziec zagmatwana i sprzeczna w sobie.

Moja intencja nie jest reevangelizacja Pana czy kogokolwiek!
Moj wpis na forum wywolala panska nie adekwatna wrecz agresywna odpowiedz na zyczenia milego 1.Adventu wypowiedziane pod panskim adresem przez kolege Gladischa, przynajmniej dla mnie jest nie zrozumiale i dziwne, ze mile i przyjazne tradycyjnie przyjete zwroty miedzy ludzkie przynajmniej w Europie wywoluja takie agresywne wypowiedzi i reakcje. Dlatego porownanie w/w zwrotu zyczeniowego z jakze rozpowszechniomym w Europie milym (dla mnie) pozdrowieniem "Wesolych Swiat" czy w polsce "Dosiego jajka" jak najbardziej na miejscu wszystkie one pochodza z tej samej skrzyni i naleza do europejskiej tradycji. Sam uzywam ich chetnie i jak dotad nie spotkalem sie z taka reakcja; jedynie co mnie przychodzi na mysl to lata 30/40 w Rosji Sowieckiej. Powiem wiecej znam z racji nie tylko mojej profesji takze wyznawcow islamu i zdazylo sie juz nie raz w grudniu zyczyc niejako z rozpedu Wesolych Swiat (co dla nich ze zrozumialych wzgledow jest tak samo obce jak dla nas tak chrzescian jak i ateistow Ramadan) i niegdy niespotkalem sie z podobna reakcja jak panska, powiem wiecej reakcja na to bylo albo usmiech (pewnie mysleli co ja mam wspolnego z jego swietem) albo "no to dla ciebie tez".

Wracajac do panskiej wypowiedzi cytuje: Jesli zechce Pan sobie podyskutowac ze mna o moim zapatrywaniu na sprawy czy to tradycji czy kosciola to moze w innym watku" stwierdzam, ze nie interesuja mnie panskie zapatrywania na sprawy kosciola a juz napewno nie interesuje mnie czy lub w co Pan wierzy i nie odczuwam takze porzeby teologicznej dyskusji na ten temat.
W tym samym akapicie odnosi sie Pan do mojego textu "To jak bardzo obrazliwe jest zyczenie Wesolych Swiat (ta sama chrzescijanska papka)" zarzucajac mnie slowami manipulacje. Sadze, ze zarzut manipulacji bazuje na niezrozumieniu przez Pana w/w zdania.
Dlatego sprobuje dla pana wyjasnic sens tego tajemniczego zdania.
Otoz przejmujac panskie stwierdzenie "katolicka papka" zastapilem slowo: "katolicka" slowem "chrzescijanska" a to dlatego, ze wszystkie w/w tradycjonalne pozdrowienia nie sa wylacznie domena kosciola katolickiego czy tez katolikow (kazdy katolik jest chrzescijaninem jednak nie kazdy chrzescijanin jest katolikem) ale takze protestantow, anglikanow czy tez ortodoksow zeby wymienic te najwazniejsze wszyscy oni uzywaja tych samych pozdrowien czy zwrotow i obchodza te same chrzescijanskie swieta (w tym miejscu musze sie outen ja osobiscie jestem nie praktykojacym protestantem). Tak jest od ponad tysiaca lat w Europie taka jest nasza wspolna tradycja ponad wszystkie podzialy i dla mnie jest niesamowicie wazne, ze mimo podzialow wszyscy mamy te same fundamenty i korzenie (nawet dla takiego jak ja nie praktykujacego). Podkreslam tutaj chodzi mi wylacznie o Europe i jezeli juz to jeszcze obie Ameryki, reszta swiata mnie tutaj nie interesuje (w tym miejscu spiesze z wyjasnieniem zanim z ciemnych odchlani internetu wynurzy sie ktos nastepny z gatunku nawiedzonych i rozpocznie dyskusje na temat: chrzescijanie zyja takze w innych czesciach swiata niz przezemnie wymienione spiesze z informacja ze jestem tego calkowicie swiadom, nie wiem tylko czy tam rowniez sa wymieniane podobne pozdrowienia okolicznosciowe).
Dalej: w tej samej czesci textu wytyka Pan jak to pan nazywa extremizm katolicki. Jak Pan napisal cytuje: "ostatnia zadyma z Ikea w Polsce"
a stwierdzenie cytuje "zatem nie moze liczyc, na zadna z form tolerancji zwrotnej" jest dla mnie kluczowym stwierdzeniem rozumiem to wlasnie ma byc jednym z powodow nagatywnego nastawienia do religii i dyskwalifikuje w panskich oczach cala religie chrzescijanska czy tak?
Odnosnie Ikea i Polska musze passen, z racji tego, ze juz od dzesiecioleci nie mieszkam w Polsce i nie bardzo interesuje mnie sprawy bierzace czyli tzn. "mala polityka" nie wiem o co chochi z ta Ikea.
Wspolnym mianownikiem moze byc natomiast nie chec czy odrzucanie extremismow z ktorej strony zawsze (chociaz reakcja panska na napewno zyczliwe zyczenia kol. Gladischa jest dla mnie juz extremalna) jednak nie wydaje mi sie, ze mozna tak bez zadnej reflexii stawiac znak rownosci pomiedzy praktykami niektorych zakonnikow Pan Tadeusz a chrzescijanstwem i jego skladowa czescia katolicyzmem.
To by bylo tak jakby stwierdzic, ze caly Football jest do d... (i "nie moze liczyc, na zadna z form toleracji zwrotnej") bo kilkunastu nawiedzonych kibicow uwazajacych sie za "prawdziwych fanow" tlucze sie regularnie przed- podczas i po meczu po Buziach najlepiej przy pomocy kija baisbollowego.
Dochodze do pierwszego punktu panskiej odpowiedzi i musze po raz kolejny stwierdzic, ze nie bardzo wiem o co panu chodzi gdyz cytujac moja wypowiedz " Advent jest obchodzony przez wszystkich chrzescian bez wzgledu na konfesie" odpowiada Pan cyt."Odmian religii na świecie mamy bardzo wiele, również i tych niechrześcijańskich, niektórzy też są ateistami więc religijna papka niech pozostanie w obrębie kościoła". Panskia wypowiec ma sie nijak do mojego textu, napisalem wyraznie, ze Advent obchodza chrzescijanie i nic wiecej, tym samym ograniczylem jednoznacznie ten nieszczesny Advent i jego obchody tylko do chrzescian (zeby nie wywolywac wilka z lasu: no moze nie wszystkich) i jestem calkowicie swiadom tego, ze nie chrzescijanska reszta swiata tego nie obchodzi to i tylko to byl sens mojej wypowiedzi i nic wiecej, tak to prosze rozumiec.

Dla mnie Advent to czas zadumy i reflexii czasem jest dobrze zastanowic sie nad samym soba, przebyta droga i tym co jeszcze przed nami, to pomaga i uczy pokory i pomaga zrozumiec innych czego i panu zycze.

Ch.

PS.: Jednak jezeli kolega Gladisch urazil panskie odczucia/uczucia swoimi zyczeniami to jestem pierwszy ktory zazada od niego przeprosin.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Jacek Bernacki pisze:Panowie PAX!
Nie potrzeba nam wojen religijnych na Forum.
Tego się nie da zamieść pod stół.
Skończy się płonącymi przedmieściami jak we Francji, dlatego apeluje o powrót do wartości cywilizacyjnych.
Awatar użytkownika
Grom

PawBur pisze:Grom, ale rozumiem że akcje islamskiego ekstremizmu, takie jak ten ostatni w Bombaju to są ok? A może tam byłeś?
Jakakolwiek forma ekstremizmu i nietolerancji jest zła. Bez względu na to jaka nad nimi powiewa flaga, religia, pogląd czy cokolwiek. Dopóki istnieją zacofane kreatury szerzące jakiekolwiek uprzedzenia i wpisujące odmienność jako zło doputy będziemy mieli doczynienia z każdą formą ekstremizmu i to musi obumrzeć, choć ja tu chyba raczej wyglądam na takiego co to by wykorzeniał.
PawBur pisze:co tam się działo że dotarło aż do was, bo ja w miarę śledzę wiadomości i nic do mnie nie dotarło?
Jak dla mnie to w sumie nic wielkiego.
Dla rzesz ekstremistów katolickich Ikea popełniła wielki grzech bo w katalogu swoich mebli umieścili parę gejowską. Więc powstała akcja protestacyjna mając na celu zbojkotowanie Ikei, która para się "reklamowaniem homoseksualizmu" czy tam "propagowaniem homoseksualizmu" (Boszzzzz co to za stwierdzenie ).
SmokEustachy pisze:Jakbyś nie był dyletantem to bys wiedział, że sa praktycznie od zawsze.
Liczby, liczby tu jest ta skromna różnica. Poczekam, aż w Krakowie będzie 30% kolorowych mieszających się z lokalnymi, geje i lesbijki na ulicach ;-) Wszystkich mających swoje restauracje, miejsca kultu, skupiających się wokół swojej kultury. Jak niewiele będzie potrzeba do iskry zapalnej, albo inaczej Ci to napiszę: Z twoim podejściem zawsze będzie ktoś do zwalczania Smoku. ;-)
Jakbyś nie był dyletantem to wiedziałbyś, że zarówno homoseksualizm, jak inne wyznania inne kolory skóry też istnieją od zawsze.
SmokEustachy pisze:Homoseksualnego związku małżeńskiego nie da się zawrzeć
Oczywiście, że się da tylko nie w IV KRP. Ba powiem Ci więcej taka para może w zgodzie z prawem adoptować dziecko. :x Tylko mi się nie zadław z nienawiści do "zboków".
SmokEustachy pisze:Falę ateistycznego występku przeżylismy i wiemy, jak się to je.
Falę czego ? :lol: Może zwyczajnie nie cierpię ekstremizmu i podsycania jakichkolwiek uprzedzeń w czym bryluje instytucja Kościoła Katolickiego ? Kiedy dochodzi do poważnych dylematów morlanych woli niszczyć ludzi w imię własnej ignorancji ? Jakiś ekstremista spod tego znaku zakazał książki Gombrowicza w szkole ? Potem stwierdził, że jeden z Teletubbies jest reklamowaniem gejów ? Nawet nie mam słów by wyrazić swoje zdegustowanie tym cyrkiem religijnym jaki odstawia się w IV KRP.
Chris pisze:Piszac ten nieszczesny zaimek "twojego" wywolujacy u pana tak wielkie emocje
Ninejszym chciałem przeprosić Pana za moją niegrzeczną wypowiedź. Miałem zupełnie inne intencje w poście kierując zdanie do Kol.Glassich
Jacek Bernacki pisze:Nie potrzeba nam wojen religijnych na Forum.
Kto toczy wojnę ten toczy wojnę.
Awatar użytkownika
Jacek Bernacki

Post autor: Jacek Bernacki »

Czasami bywa tak, że jeden pan zaprosi drugiego na wycieczkę po okolicy, trafią na blokadę drogi i z niewinnej przejażdżki może wyjść wojna. :)
Żal patrzeć jak się tak (przepraszam za słowo) żrecie.
I to o kogo?
Co to za ludzie?
Co za różnica ważne, że są!
Zablokowany