Jakie są postępy przy budowie Gawrona?
Z tym wodowaniem to może nie byłby najlepszy moment z technicznego punktu widzenia (tak jak wskazał Marmik), lepiej było by tyle ile sie da robić na lądzie, bo poprostu wygodniej i bez kołysania. Natomiast z propagandowego punktu widzenia im szybciej spłynie na wode tym lepiej, bo szybkie wodowanie, odpowiednio nagłośnione i zPiaRowane, może uzmysłowiłoby pewnym warszawskim betonom, że minęliśmy już punkt bez powrotu i nie ma innego wyjścia jak kontynuacja programu co najmniej 2, a najlepiej 3 okrętów.pothkan pisze:No, jeśli to prawda (...) to rzeczywiście wodowanie w 2009 staje się realne
Jak najbardziej wskazane , przyznam, że także po cichu jednak wierzę w happy endpothkan pisze:Wiem, przemawia przeze mnie nieuleczalny optymizm
Jarbla pisze:Ale jutro fotki już będą??
Jutro do Gdyni się nie wybieram, ale jeżeli nikt mnie nie ubiegnie i nie schowają z powrotem kadłuba do hali, to może w sobotę będę w pobliżu...
Którym betonom ? Tym co właśnie łamiąc prawo pozbawili MON 5 mld złotych, ot tak ? Czy tym, którzy twierdzą, że przemianowanie MON na wojskowy oddział ZUS jest kiepskim pomysłem bo nasza armia podobno wydaje pieniądze jeszcze na coś jeszcze niż pensje i świadczenia społeczne ? W epoce "kryzysowej" to Gawron nr 2 czy Nr 3 to marzenie ściętej głowy...Natomiast z propagandowego punktu widzenia im szybciej spłynie na wode tym lepiej, bo szybkie wodowanie, odpowiednio nagłośnione i zPiaRowane, może uzmysłowiłoby pewnym warszawskim betonom, że minęliśmy już punkt bez powrotu i nie ma innego wyjścia jak kontynuacja programu co najmniej 2, a najlepiej 3 okrętów.
Definicja betona wg Dziadka
beton to polityk partii rządzącej, któremu w okresie opozycji zdarzało się mądrze prawić, czym zdobył sobie poparcie większości ludu (m.in. mnie) ale po wygraniu przez jego ugrupowanie wyborów, zapomniał nagle o wszystkich "prawych" sprawach, które wspierał i o których głośno krzyczał i nagle robi wszystko dokładnie na odwrót...
Ten scenariusz powtarza się z wyborów na wybory.
Oczywiście to tylko moja subiektywna opinia, dla której lepsze miejsce powinno być w wątku Psychole
beton to polityk partii rządzącej, któremu w okresie opozycji zdarzało się mądrze prawić, czym zdobył sobie poparcie większości ludu (m.in. mnie) ale po wygraniu przez jego ugrupowanie wyborów, zapomniał nagle o wszystkich "prawych" sprawach, które wspierał i o których głośno krzyczał i nagle robi wszystko dokładnie na odwrót...
Ten scenariusz powtarza się z wyborów na wybory.
Oczywiście to tylko moja subiektywna opinia, dla której lepsze miejsce powinno być w wątku Psychole
Dziadek pisze:No dobra! To zanim ktos dorzuci zdjęcia to postaram się pokazać co widziały moje oczęta wzbogacone ciut moją wyobraźnią i pozbawione wszystkiego poniżej linii wodnej (ale w rzeczywistości było)
mam nadzieję, że za bardzo nie zaciąga prowokacją? )
W Gdyni budują BISMARCKA
Ale Niemiaszki zzielenieją z zazdrości jak go spuścimy na wodę
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Niestety, nie będzie żadnego wodowania...pothkan pisze:No, jeśli to prawda (a nie widzę powodu, aby Dziadkowi nie wierzyć), to rzeczywiście wodowanie w 2009 staje się realne
Wiem, przemawia przeze mnie nieuleczalny optymizm
Nie jest planowany drugi etap budowy korwety wielozadaniowej projektu 621 – ORP Ślązak – wynegocjowanego jesienią ubiegłego roku z Thalesem i Enamorem Zintegrowanego Systemu Walki okręt o wartości 824 mln zł.
http://www.altair.com.pl/start-2734
Przeczytajcie całość. Żenada...
- pothkan
- Kontakt:
Co znowu z tym Ślązakiem? Ktoś potwierdził nazwę?Nie jest planowany drugi etap budowy korwety wielozadaniowej projektu 621 – ORP Ślązak – wynegocjowanego jesienią ubiegłego roku z Thalesem i Enamorem Zintegrowanego Systemu Walki okręt o wartości 824 mln zł.
Nie żebym miał coś przeciw, fajna i zgodna z tradycjami
Jedno nie wyklucza drugiego. Z tego co wiem, to pierwszy etap kończy się wodowaniem, reszta będzie (lub nie) montowana już po zwodowaniu, przy nabrzeżu wyposażeniowym.Jarbla pisze:
Niestety, nie będzie żadnego wodowania... :cry:
Nie jest planowany drugi etap budowy korwety wielozadaniowej projektu 621 – ORP Ślązak – wynegocjowanego jesienią ubiegłego roku z Thalesem i Enamorem Zintegrowanego Systemu Walki okręt o wartości 824 mln zł.
http://www.altair.com.pl/start-2734
Przeczytajcie całość. Żenada...
Trzeba by się cofnąć do wcześniejszych relacji (z MSiO lub Raportu) gdzie podawano właśnie realizowany scenariusz - ostateczny montaż kadłuba ma dokonać się na odkrytym placu montażowym. Wodowanie latem - jesienią jest jak najbardziej prawdopodobne (choć technicznie możliwe nawet za miesiąc- dwa). Stocznia ma chyba wszystko co do wodowania potrzebne i nie może sobie pozwolić na blokowanie części placu przez kadłub Gawrona. W ich interesie jest zatem jak najszybsze wodowanie. Oczywiście co potem to się okaże.
- dessire_62
http://www.altair.com.pl/start-2803
Może ktoś to potraktować jak off topic, ale jest tam moim zdaniem jedno zdanie, bardzo celne i jakże brutalnie prawdziwe, w którym można usłyszeć niemy śpiew gawrona...
W ramach przeciwdziałania kryzysowi, rząd francuski składa zamówienia we własnych zakładach przemysłu obronnego. Podobnie czynią także np. Niemcy. W naszym kraju obowiązuje jednak zupełnie inna filozofia...
Może ktoś to potraktować jak off topic, ale jest tam moim zdaniem jedno zdanie, bardzo celne i jakże brutalnie prawdziwe, w którym można usłyszeć niemy śpiew gawrona...
W ramach przeciwdziałania kryzysowi, rząd francuski składa zamówienia we własnych zakładach przemysłu obronnego. Podobnie czynią także np. Niemcy. W naszym kraju obowiązuje jednak zupełnie inna filozofia...