Jakie są postępy przy budowie Gawrona?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

No, jeśli to prawda (a nie widzę powodu, aby Dziadkowi nie wierzyć), to rzeczywiście wodowanie w 2009 staje się realne :)

Wiem, przemawia przeze mnie nieuleczalny optymizm :lol:
Dziadek

Post autor: Dziadek »

pothkan pisze:No, jeśli to prawda (...) to rzeczywiście wodowanie w 2009 staje się realne
Z tym wodowaniem to może nie byłby najlepszy moment z technicznego punktu widzenia (tak jak wskazał Marmik), lepiej było by tyle ile sie da robić na lądzie, bo poprostu wygodniej i bez kołysania. Natomiast z propagandowego punktu widzenia im szybciej spłynie na wode tym lepiej, bo szybkie wodowanie, odpowiednio nagłośnione i zPiaRowane, może uzmysłowiłoby pewnym warszawskim betonom, że minęliśmy już punkt bez powrotu i nie ma innego wyjścia jak kontynuacja programu co najmniej 2, a najlepiej 3 okrętów.
pothkan pisze:Wiem, przemawia przeze mnie nieuleczalny optymizm
Jak najbardziej wskazane :ok: , przyznam, że także po cichu jednak wierzę w happy end
Jarbla pisze:Ale jutro fotki już będą??

Jutro do Gdyni się nie wybieram, ale jeżeli nikt mnie nie ubiegnie i nie schowają z powrotem kadłuba do hali, to może w sobotę będę w pobliżu... ;)
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Dziś jechałem na Oksywie, ale jako sumienny kierowca niepotrzebnie nie rozglądałem się na boki :wink: .
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Jeśli nikt nie zrobi tego wcześniej, to ja się wybiorę w okolicach przyszłej środy :)
Dziadek

No dobra! To zanim ktos dorzuci zdjęcia to postaram się pokazać co widziały moje oczęta wzbogacone ciut moją wyobraźnią i pozbawione wszystkiego poniżej linii wodnej (ale w rzeczywistości było) ;)
Obrazek

mam nadzieję, że za bardzo nie zaciąga prowokacją? :)))
Delwin

Post autor: Delwin »

Natomiast z propagandowego punktu widzenia im szybciej spłynie na wode tym lepiej, bo szybkie wodowanie, odpowiednio nagłośnione i zPiaRowane, może uzmysłowiłoby pewnym warszawskim betonom, że minęliśmy już punkt bez powrotu i nie ma innego wyjścia jak kontynuacja programu co najmniej 2, a najlepiej 3 okrętów.
Którym betonom ? Tym co właśnie łamiąc prawo pozbawili MON 5 mld złotych, ot tak ? Czy tym, którzy twierdzą, że przemianowanie MON na wojskowy oddział ZUS jest kiepskim pomysłem bo nasza armia podobno wydaje pieniądze jeszcze na coś jeszcze niż pensje i świadczenia społeczne ? W epoce "kryzysowej" to Gawron nr 2 czy Nr 3 to marzenie ściętej głowy...
Dziadek

Definicja betona wg Dziadka

beton to polityk partii rządzącej, któremu w okresie opozycji zdarzało się mądrze prawić, czym zdobył sobie poparcie większości ludu (m.in. mnie) ale po wygraniu przez jego ugrupowanie wyborów, zapomniał nagle o wszystkich "prawych" sprawach, które wspierał i o których głośno krzyczał i nagle robi wszystko dokładnie na odwrót...

Ten scenariusz powtarza się z wyborów na wybory.

Oczywiście to tylko moja subiektywna opinia, dla której lepsze miejsce powinno być w wątku Psychole ;)
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Dziadek pisze:No dobra! To zanim ktos dorzuci zdjęcia to postaram się pokazać co widziały moje oczęta wzbogacone ciut moją wyobraźnią i pozbawione wszystkiego poniżej linii wodnej (ale w rzeczywistości było) ;)
Obrazek

mam nadzieję, że za bardzo nie zaciąga prowokacją? :)))
:o
W Gdyni budują BISMARCKA :x

Ale Niemiaszki zzielenieją z zazdrości jak go spuścimy na wodę :D
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Jarbla

Post autor: Jarbla »

pothkan pisze:No, jeśli to prawda (a nie widzę powodu, aby Dziadkowi nie wierzyć), to rzeczywiście wodowanie w 2009 staje się realne :)

Wiem, przemawia przeze mnie nieuleczalny optymizm :lol:
Niestety, nie będzie żadnego wodowania... :cry:

Nie jest planowany drugi etap budowy korwety wielozadaniowej projektu 621 – ORP Ślązak – wynegocjowanego jesienią ubiegłego roku z Thalesem i Enamorem Zintegrowanego Systemu Walki okręt o wartości 824 mln zł.

http://www.altair.com.pl/start-2734

Przeczytajcie całość. Żenada...
Rhino

Post autor: Rhino »

Jak mnie nie wykołują i nie wtoczą Bismracka rano do schronu to postaram się coś cyknąć koło 10-12. Tylko telefonem, ale zawsze coś.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Nie jest planowany drugi etap budowy korwety wielozadaniowej projektu 621 – ORP Ślązak – wynegocjowanego jesienią ubiegłego roku z Thalesem i Enamorem Zintegrowanego Systemu Walki okręt o wartości 824 mln zł.
Co znowu z tym Ślązakiem? Ktoś potwierdził nazwę?

Nie żebym miał coś przeciw, fajna i zgodna z tradycjami :)
Adam

Post autor: Adam »

Jarbla pisze:
Niestety, nie będzie żadnego wodowania... :cry:

http://www.altair.com.pl/start-2734

Przeczytajcie całość. Żenada...
Jedno nie wyklucza drugiego. Z tego co wiem, to pierwszy etap kończy się wodowaniem, reszta będzie (lub nie) montowana już po zwodowaniu, przy nabrzeżu wyposażeniowym.
Trzeba by się cofnąć do wcześniejszych relacji (z MSiO lub Raportu) gdzie podawano właśnie realizowany scenariusz - ostateczny montaż kadłuba ma dokonać się na odkrytym placu montażowym. Wodowanie latem - jesienią jest jak najbardziej prawdopodobne (choć technicznie możliwe nawet za miesiąc- dwa). Stocznia ma chyba wszystko co do wodowania potrzebne i nie może sobie pozwolić na blokowanie części placu przez kadłub Gawrona. W ich interesie jest zatem jak najszybsze wodowanie. Oczywiście co potem to się okaże.
Rhino

Post autor: Rhino »

Adam pisze:Jedno nie wyklucza drugiego.
Już wykluczyło - wtoczyli z powrotem :lol:.
Niestety plany dotarcia przed południem mi nie wypaliły, a po 15 widać było kawałek części dziobowej w luce pomiędzy skrzydłami hangaru.
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Czyli na kolejne wytoczenie z hali, będziemy czekać do1 kwietnia przyszłego roku? :lol:
Dziadek

http://www.altair.com.pl/start-2803

Może ktoś to potraktować jak off topic, ale jest tam moim zdaniem jedno zdanie, bardzo celne i jakże brutalnie prawdziwe, w którym można usłyszeć niemy śpiew gawrona...
W ramach przeciwdziałania kryzysowi, rząd francuski składa zamówienia we własnych zakładach przemysłu obronnego. Podobnie czynią także np. Niemcy. W naszym kraju obowiązuje jednak zupełnie inna filozofia...
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Dziadek, a po co mamy pobudzać gospodarkę skoro robią to Francuzi :wink: . O ile pamięć mnie nie zawodzi to 2/3 Mistrala powstało w... Polsce (coś tak kole 12 z 17 modułów kadłuba) :D .
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
ODPOWIEDZ