Nie walczę z dezinformacją, ale irytuje mnie to co napisałem w ostatnim zdaniu mojego poprzedniego posta.
Co do samego dokumentu, to mam wątpliwości co do tego zadania (str. 13):
wsparcie działań na rzecz zapewnienia stabilności rejonu arktycznego – zachodzące 
w regionie zmiany klimatyczne powodujące wzmożoną aktywność państw arktycz-
nych,  związaną  z  procesem  ustalania  granic  szelfów  kontynentalnych  (potencjalny  
dostęp  do  źródeł  surowców  naturalnych)  oraz  uzyskanie  uprawnień  na  otwierają-
cych  się  akwenach  umożliwiających  żeglugę,  mogą  zagrozić  stabilności  układu  sił  
regionu bałtyckiego
Nie bardzo rozumiem, jaki może mieć wpływ otwieranie się nowych akwenów żeglugowych w rejonie arktycznym na układ sił na Bałtyku. Poza tym jeśli mamy działać także w Arktyce, to te nasze nowe fregaty  

muszą posiadać także odpowiednie wzmocnienia lodowe, a załogi szkolić się w tamtych warunkach, co przy oddaleniu od kraju wymusi także budowę odpowiednich jednostek zaopatrzeniowych (wiem, że są w planie, jednak i one muszą być wzmocnionej konstrukcji), wszystko zaś spowoduje dodatkowy wzrost kosztów.
Dalej ciekawy jest ten akapit:
Należy  szczególnie  zadbać  o  zwiększenie  potencjału  polskich  stoczni  produkcyjnych,  
zgodnie  z  przyjętymi  działaniami  dotyczącymi  przemysłu  okrętowego,  tworzącymi  kolejne  
elementy „master-planu” stoczniowego. Jednakże MW RP nie może być zakładnikiem ogra-
niczonych  możliwości  produkcyjnych  polskich  stoczni.  MW  powinna  pozyskiwać  jednostki,  
potrzebne  do  zapewnienia  jej  zdolności  operacyjnych,  a  nie  jedynie  takie,  które  są  obecnie  
w stanie wyprodukować polskie stocznie. Ma to szczególne znaczenie w odniesieniu do za-
awansowanych okrętów bojowych, których w Polsce nigdy nie budowano. 
Czyżby sugestia odejścia od zasady "wszystko zbudujemy u nas"?
Na rys. 8 "wliczono" jako pożądany udział Sił Powietrznych w wypracowaniu lokalnego panowania na morzu (dalej w tekście też są wspomniane). To w zasadzie warunek konieczny. Czy w takim razie dokument nie powinien także przynajmniej wspomnieć o konieczności zwiększenia liczby WSB w SP?

„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim