Pstrowski

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
RyszardL

Pstrowski

Post autor: RyszardL »

Dzisiaj w TV Polona pokazano reportaż z cyklu "Polska z bocznej drogi", który był poświęcony statkom parowym na Wiśle.
Tylko, że nie nagrałem, bo byłem zajęty i mnie zaskoczyło. :cry:
Było kilka wstawek filmowych, pokazujących żeglugę na Wiśle, sporo jednostek, port itd.
Dwóch emerytowanych kapitanów snuje wspomnienia na ten temat, a w szczególności o statku "Generał Sikorski", który władze w PRL postanowiły przemianować na "Pstrowski". Okazało się, ze załoga nie miała zamiaru przyłożyć do tego ręki i wszyscy pouciekali do domów. Tedy władze znalazły jakiegoś "plastyka" i ten w nocy dokonał przemalowania nazwy.
Rano, po przyjściu do portu, załoga nie chciała wejść na pokład twierdząc, że to nie ich statek. Po namowach wreszcie weszła i wyruszyła w rejs do Gdańska, ale co rusz "wpadali" na mielizny. No, tak jakoś się działo, bo to nie był już ten statek, co przedtem. :? Nie słuchał steru, jak należy czy coś. :roll:

Jeden z kapitanów powiedział też, że w Dreźnie największe kolejki po bilety są na statki parowe, a na Wisle nie ma żadnego.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Tak o tych statkach parowych.

Jak widze na wybrzezu te
- prirackie
- wikingow
- inne hybrydy
dla przewozu pasazerow, zyga sie chce,
a rodzina zachwycona,
pytaja sie cza na takich "statkach" sie znam.

W jakis Legolandach i Disnejlandach,
plywaja parowce motorowe tylnkolowe i podobne
parowce dlatego, ze maja komin , gdzie sie sztuczny dym puszcza.
Dobrze ze dzieci coraz wieksze, i nie koniecznie beda chcialy mi zrobic
"przyjemnosc" chcac pprzejechac sie "statkiem".

avm
Awatar użytkownika
W.Danielewicz

Post autor: W.Danielewicz »

Nie widziałem tego szkoda ! Ale w 1952 roku generalnie zmieniano nazwy statków rzecznych i nie tylko na tzw. czerwonych świętych. I wtedy zaroiło się od Dzierżynskich, Nowotków, Fornalskich, Buczków, Świerczewskich, Hibnerów , Rutkowskich i innych ale Gen. Sikorski zmienił nazwę na Pstrowski w 1955 roku. Czy załoga miała coś do gadania Panowie to były inne czasy i nikt nie podskoczył.
Andrzej to co opisałeś o tych statkach piratach, wikingach itp to trafiłeś w 10.
Bo to prawda. jak moje Fajanse
W.DANIELEWICZ
ODPOWIEDZ