Tall Ships' Races Gdynia 2009 - zdjęcia

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Toff

Tall Ships' Races Gdynia 2009 - zdjęcia

Post autor: Toff »

Jak chyba całe Trójmiasto i okolice wybrałem się zobaczyć jednostki przybyłe do Gdyni w ramach zlotu Tall Ships' Races 2009. W obliczu dzikich tłumów jakie zwaliły się do miasta sił starczyło mi tylko na obejście okolic Basenu Prezydenta, gdzie cumowały największe jednostki zlotu. Do mariny już nie dotarłem więc zdjęć w sumie niewiele. Jedno do obejrzenia tutaj...

Obrazek

...a reszta do ściągnięcia pod poniższym linkiem :)

Tall Ships' Races Gdynia 2009
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

To ja też się podzielę: http://www.hicon.pl/~pothkan/zdjecia/ts09/ts09.html

Również nie dotarłem do mariny. Ludzi horda.

PS. Na Siedowie znowu sobie życzyli po 10 zł. Zresztą i tak nie wlazłem, bo kolejka jak po pomarańcze.
Marek S.

Post autor: Marek S. »

A już myślałem że Was tam nie było :P
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Bylo bardzo fajnie :-) na tyle, ze zrobilem 1536 zdjec.
Awatar użytkownika
Toff

Post autor: Toff »

Jedni woleli wydać 10zł na Siedowa, inni na obieraczkę do kartofli, kalosze albo girlandy z plastikowych kwiatów. Albo na karuzelę. No cóż, biznes się kręci. Ale trochę byłem rozczarowany skalą owego biznesu. Chętnie zamieniłbym wiele jarmarcznych stoisk na takie z literaturą marynistyczną czy choćby na modelarskie.
szafran

Post autor: szafran »

Również byłem i przetrwałem hordy zwiedzających. Faktycznie mało literatury marynistycznej. Ale było warto ujrzeć żaglowce w akcji.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

Toff pisze:Chętnie zamieniłbym wiele jarmarcznych stoisk na takie z literaturą marynistyczną czy choćby na modelarskie.

pomarzyć mozna...

w Szczecinie było tak samo... żadnych porządnych stoisk z marynistyką, etc.

jeżeli były to tylko quasi-nautykwariatowe - z TANDETNYMI, bylejakimi gadżetami PSEUDO-morskimi i modelami żaglowców oraz "rafantynkami", na widok których tylko uciekać z krzykiem... (taka BARDZO wolna "artystyczna" interpretacja żaglowców)

w Gdyni w tych dniach... nie wiem, czy nie było innych marynistycznych stoisk... nie miałem okazji się przejść po wszystkich "budach"...
na stoisku "Naszego MORZA" można było kupić album "Morskie gracje" o polskich żaglowcach oraz "album" o historii polskich stoczni do 2000 r.
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Ja nabylem "Dar Pomorza. Rejsy i zaloga" prosto od autora z dedykacja na okolicznosciowej (stulecie jednostki) wklejce. Ale fakt, dominowala raczej jarmarczna popelina.
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Pogoria wraca z połamanymi masztami w asyście ratowników
http://www.tvn24.pl/-1,1608623,0,1,wypa ... omosc.html
Połamane ma wszystkie maszty nie pamiętam aby w ostatnich latach ,któryś z żaglowców stracił wszystkie maszty w sumie szkoda ,że doszło do takiego przypadku.
Z fińskiego portalu można zobaczyć krótki filmik

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Meri ... 5247506878
ODPOWIEDZ