Henry Roberts - Polak w CS Navy?

Okręty Wojenne do 1905 roku

Moderatorzy: Marmik, crolick

Awatar użytkownika
Juliusz Tomczak
Kontakt:

Henry Roberts - Polak w CS Navy?

Post autor: Juliusz Tomczak »

W ostatnich dniach na Facebook (i findagrave.com) pojawiły się informacje na temat Henry’ego Robertsa – Polaka , który służył w konfederackiej marynarce wojennej. Sprawa jest intrygująca i rodzi szereg pytań. Czy rzeczywiście był to nasz rodak i jak przebiegała jego służba podczas wojny secesyjnej? Poczyniłem wstępne ustalenia, a ponieważ nie każdy ma konto na Facebooku (sam mam od niedawna), gdzie je opublikowałem, zamieszczam je także tutaj.

Nagrobek Robertsa znajduje się na cmentarzu Cedar Grove w Norfolk w stanie Wirginia. Inskrypcja głosi:

TU SPOCZYWAJĄ W POKOJU
DOCZESNE SZCZĄTKI
KMDR. HENRY’EGO ROBERTSA
C. S. N.
POCHODZIŁ Z KRAKOWA
W POLSCE
URODZIŁ SIĘ 30 LISTOPADA 1831
ZMARŁ 13 GRUDNIA 1893

Dalsza część inskrypcji (być może epitafium) jest niestety niewidoczna na udostępnionych w sieci fotografiach:
https://www.findagrave.com/memorial/637 ... ry-roberts

Według zamieszczonej na Facebook informacji, Roberts miał służyć najpierw w armii, a następnie we flocie Skonfederowanych Stanów. Wziął udział w pierwszej bitwie okrętów pancernych, stoczonej na Hampton Roads 9 marca 1862 r., walcząc na pokładzie pancernika „Virginia” przeciwko „Monitorowi”. Wspomniana notka wyglądała podejrzanie: brak konkretnych danych i dat, odwołania do nieistniejącej pozycji książkowej i niewłaściwego tomu „Official Records of the Union and the Confederate Navies” (być może halucynacje AI). Nie znalazłem o nim wzmianki w raportach dotyczących wspomnianej bitwy. Konieczne było skonfrontowanie powyższego z listami oficerów i żołnierzy, jak również indeksami osobowymi oficjalnej dokumentacji armii i flot amerykańskiej wojny domowej.

Początkowo zwrócił moją uwagę Henry Roberts z Wirginii, który służył w szeregach Surry Light Artillery. Był on jednak szeregowym artylerii, brak informacji, by trafił do marynarki wojennej i awansował. Poza tym żył jeszcze w sierpniu 1908 r., kiedy to wziął udział w spotkaniu weteranów swojego oddziału. Tak więc fałszywy trop.

Prawdopodobnym kandydatem na spoczywającego w Norfolk imigranta jest za to Henry Roberts wymieniony w spisie oficerów CS Navy. W konfederackiej marynarce wojennej służył od lipca 1863 r., m. in. na pancernikach „North Carolina” i „Richmond”, oraz na bocznokołowej kanonierce „Bombshell” (eks-transportowiec US Army). Konfederaci utracili tą ostatnią jednostkę 5 maja 1864 r. podczas bitwy na wodach Cieśniny Albemarle (zainteresowanych przebiegiem tego starcia odsyłam do mojego artykułu „Drewno przeciwko żelazu: Dwie bitwy CSS Albemarle”, MSiO nr 6 (spec.)/2016, s. 8-21). W wyciągu z dziennika pokładowego kanonierki USS „Sassacus” znajdujemy spis jeńców wziętych na „Bombshell”. Wśród nich jest wymieniony porucznik Henry Roberts. W tym przypadku z kolei nie zgadza się jednak informacja o stopniu (porucznik) i miejscu urodzenia (Wirginia) podanych w spisie oficerów CS Navy.

Czy możliwe, że ta ostatnia informacja jest błędna? Istnieją przesłanki, by tak uważać.

Trafiłem na dwa nekrologi, zapewne będące streszczeniem obszerniejszego, zamieszczonego w „Norfolk Virginian”. W obu pojawia się informacja o polskim pochodzeniu zmarłego. Pierwszy z nich ukazał się w „Richmond Dispatch”. Czytamy w nim m.in.: "Kapitan Harry Roberts, jeden z naszych najstarszych i najznamienitszych obywateli, zmarł dziś w swoim domu przy Holt Street. Urodzony w Polsce w 1831 r., w młodym wieku został marynarzem i był oficerem na statku niewolniczym zdobytym u wybrzeży Afryki i przyprowadzonym do tego portu kilka lat przed wojną".

Dalej znajdują się informacje o służbie Robertsa. Miał on zaciągnąć się jako porucznik do „kompanii kapitana Younga”. Po okresie służby w tym oddziale podał się do dymisji. W Wilmington w Karolinie Północnej trafił do CS Navy w stopniu porucznika. Pełnił służbę na „kilku okrętach” – nie wymienionych niestety z nazwy. Wzmianka o Wilmington pozwala jednak przypuszczać, że mógł to być ów por. Roberts wzięty do niewoli na „Bombshell”. Pod koniec wojny walczył pod komendą Raphaela Semmesa, dowódcy najsłynniejszego konfederackiego krążownika „Alabama” – najprawdopodobniej więc w sformowanej z załóg okretowych Naval Brigade. Jednostka ta kapitulowała wraz z amią gen. Josepha Johnstona 26 kwietnia 1865 r. Po wojnie powrócił do Norfolk.

Problematyczna jest „kompania kapitana Younga”. Oddział ten to Halifax Light Artillery – wcześniej kompania G/14 pułku piechoty z Wirginii. Wśród oficerów tej kompanii – jak również w ogóle 14 pułku – nie było jednak żadnego porucznika Robertsa. Ponadto jednostka ta w marcu 1862 r. stacjonowała w Karolinie Północnej.

Z pomocą przychodzi nekrolog zamieszczony w „Roanoke Times”. Jest on krótszy i przytaczam jego treść w całości: „Kpt. Henry Roberts zmarł wczoraj w swoim domu przy Holt Street nr 60, po krótkiej chorobie. Zmarły urodził się w Polsce i przybył do Norfolk przed wojną. Służył Konfederacji zarówno w armii, jak i w marynarce wojennej. Wstąpił na służbę jako szeregowy w United Artillery”.

Ta ostatnia informacja jest szczególnie cenna. United Artillery była oddziałem artylerii utworzonym z kompanii E/41 pułku piechoty z Wirginii. Kpt. Thomas Kevill, dwóch sierżantów, jeden kapral i 27 szeregowych zgłosiło się na ochotnika do służby na pancerniku CSS „Virginia”. Wzięli oni udział w starciach z 8 i 9 marca 1862 r. Jeśli „nasz” Henry Roberts służył właśnie w tym oddziale, jak najbardziej mógł więc być jednym z nich. Fakt, że nie wspominał o nim dowódca „Virginii”, kmdr. Buchanan, który wymienił wielu członków załogi w kontekście bitwy stoczonej 8 marca nie dziwi, jeśli Roberts był wówczas tylko szeregowym – szczególnie, że nie było go wśród dwóch rannych na pokładzie pancernika ochotnikow z 41 pułku.

W tej historii pozostaje jeszcze wiele wątpliwości i pytań, wiele źródeł do sprawdzenia. Czy spoczywający w Norfolk Henry Roberts to na pewno ten sam, który służył na „Bombshell”? Jaki faktycznie miał stopień w CS Navy? Czy istotnie był Polakiem z pochodzenia, czy tylko się za takiego podawał? Pod jakim nazwiskiem się urodził i jakie dokładnie losy rzuciły go na Południe? Liczę, że uda się na nie odpowiedzieć.

Dziękuję dr. Wojciechowi Lorkowi za zwrócenie mi uwagi na posty Mindy Wilcoxen Esposito i Łukasza Matyska na fb.

Źródła:
„Official Records of the Union and Confederate Navies in the War of the Rebellion”: seria I, t. 7, s. 44-49 (raport kmdr. Buchanana z bitwy na Hampton Roads); seria I, t. 9, s. 745 (dziennik pokładowy USS „Sassacus”, 5 maja 1864 r.)
„Supplement to the Official Records of the Union and Confederate Armies”, cz. 2, t. 71, s. 346-405 (14 pułk piechoty z Wirginii); cz. 2, t. 72, s. 336-337, 343-344 (kompania E/41 pułku piechoty z Wirginii)
„Officers in the Confederate States Navy”, Washington 1898, s. 116 (por. Henry Roberts, urodzony w Wirginii)
B. W. Jones, „Under the Stars and Bars. A History of the Surry Light Artillery”, Richmond 1909, s. 4 i 295
„Richmond Dispatch”, 13 grudnia 1893 r., s. 6, kol. 3
„Roanoke Times”, 14 grudnia 1893 r., s. 1, kol. 5
https://www.nps.gov/civilwar/soldiers-a ... tabase.htm
https://www.findagrave.com/memorial/637 ... rts#source
Załączniki
Richmond Dispatch 1.JPG
Richmond Dispatch 1.JPG (61.88 KiB) Przejrzano 150 razy
Richmond Dispatch 2.JPG
Richmond Dispatch 2.JPG (64.89 KiB) Przejrzano 150 razy
Roanoke Times.JPG
Roanoke Times.JPG (35.27 KiB) Przejrzano 150 razy
ODPOWIEDZ