Kanonierki Borowskiego

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

karolk

Post autor: karolk »

AvM no właśnie walim w ten stół i walim, a tu nic, żadnego człeka piszoncego :lol:
Gość

Post autor: Gość »

Moze karolk pod stolem walisz :D

Przy okazj jest tak jak napisalem, dokumentacjia dla Rosji byla po rosyjsu, dla Finlandii dp szwedzku, po 1919 po finsku.

AvM
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

A nie było w ostatnich 40 latach "Sudostrojenija" porządnego artykułu o genezie tych storożewych korabliej?
Marek T

Post autor: Marek T »

Sprawdzałem do połowy lat 90-tych - nie było.
Gość

Ja sprawdzilem do 96/97 , bo czegosszukalem., tez NIC :-(

AvM
Marek T

Zdaje sie, ze byla seria opisujaca kanonierki. Nastepna po niszczycielach? Ale akurat o tym typie - cisza.
Gość

Tak marek kanopnierki raczej klasyczne,
te polskie to byly holowniko-eskortowce :-)

AvM
karolk

hmm, niezły pomysł w sumie, bo rufę miały zdatną zarówno do holowania, jak i trałowania z tą otwartą bramą rufową (pytaniem pozostaje, czy wzmocniony był pawęż do odpierania nacisku liny holowniczej). Ktoś tu umieszczał podobnej wielkości kanonierki eskortowe Szwedów zbudowane w latach trzydziestych, z tego co pamietam, nazwano je eskort vessel... co może w polskiej nomenklaturze przedwojennej być tłumaczone jako kanonierka, prawda? uff, ale się rozgadałem...
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Panowie pomocy!
Wiem, że spóźniony refleks, to w tym przypadku mało powiedziane, ale czasem niestety przegapiam nawet takie istotne wątki. :oops:
Dzisiaj dopiero zauważyłem, że AvM udostępniał rysunki fińskich okrętów! Czy któryś z szanownych kolegów, którzy te rysunki otrzymali, byłby skłonny się ze mną nimi podzielić? Samego AvM już nie mam śmiałości prosić...
Czy wśród tych rysunków były też kanonierki Karjala/Turunmaa? Na nich mi zależy najbardziej, bo właśnie próbuję odtworzyć kształt podwodnej części kadłuba kanonierek tego typu.

Bardzo proszę o pmoc ;)

mój e-mail: walkacz@yahoo.com
Waldek K

Nie znajdzie się żadna pomocna dłoń? :cry:
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
karolk

jak tu udostepnił, to są przeca w albumie
Waldek K

Albo jestem ślepy, albo tam jest tylko Uusima...

Dobra, wyłuszczę mój problem: na zdjęciach burtowych naszych kanonierek np. tu:
Obrazek
krawędź rufy jest linią niemal prostą (od krawędzi pokładu do lini wodnej), zaś na rysunkach np. Piaskowskiego, ale też i tu:
http://private.psi.com.pl/pmw/2ws/haller/haller.htm
jest to wyraźny łuk, który dalej schodząc w dół łączy się płynnie z kilem. Różnica niby nie wielka, ale... tylko pozornie. Jakby tę linię, którą widać na zdjęciach spróbować przedłużyć pod wodą, to już nie będzie się łączyła z kilem łagodnym łukiem, a to znaczy, że ster musiał być zamontowany inaczej niż to rysował Piaskowski, może był nawet montowany jak na Uusima?
Wątpliwości rozwiałby tylko rysunek stoczniowy, albo odpowiednie zdjęcie kanonierki w doku...

Pozdrawiam
Gość

Wg. dokumentacji stocznio Wärtsila z 1982 ktora mam, w archiwach stoczni nie ma planow polskich kanonierek.

AvM
Waldek K

No cóż, w końcu trochę czasu minęło, ale to w sumie to samo co Karjala/Turunmaa - są gdzieś jakieś ich szkice?
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
CHRIS

Post autor: CHRIS »

Hallo!
Theo probuje cos znalesc na temat obydwu tych okretow...
Ja ze swojej strony siegnolem do prywatnego albumu...
z takim wynikiem
Kto wie ktora to?
http://fow.idysk.com/album_pic.php?pic_id=739
Odpowiedz pozniej ;)
Ch.
Marek T

HALLERA chyba nie remontowali, bo mial popekane fundamenty maszyn.
A z PILSUDSKIM faktycznie jest klopot.
ODPOWIEDZ