Druga tura dla Bonżura! Nie? A dlaczego?

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Jaki PiS za jaja? Kolego, poczytaj onet, kto zyskał na przekrętach i nie jest nim Nawrocki! To absolutny wstyd samemu przekręcać wynik wyborczy i dać złapać się! Tego nawet w rumanii nie wymyślono!

Dodano po 1 minucie 32 sekundach:
Gdzie jednak udało się :D tak przekręcić kartami do głosowania poza miejscem zamieszkania na okaziciela, że wygrał ichni protegowany elit :D

Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
KO, no cóż, wyprowadzić sztandar, zorganizować pomoc charytatywną dla osadzonych... i tak dalej. Ciekawe do jakiego poziomu, czyżby nasz Napoleon też maczał w tym palce?

Dodano po 50 sekundach:
Wcale to nie jest śmieszne! Ikonki są ironią.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Napoleon

Post autor: Napoleon »

Nie zrobiliście ogromnej ilości czynności nie wymagającej ustawy...
Pewne rzeczy zrobione, pewne nie. Jak to często bywa. Wypomniałem Ci, że nie dostrzegasz rzeczy ważnych i oczywistych, które zrobiono. Ale np. czy wiesz, że zmieniono zasady finansowania samorządów? Wychodząc naprzeciw postulatów samorządowych. Powiaty te zmiany dotyczą szczególnie (choć w sumie dotyczą wszystkie samorządy), bardzo znacząco bowiem podniesiono udział własny samorządów w podatkach. Oczywiście jest coś za coś (to mi się akurat podoba, bo rozdawnictwo wychodzi mi już bokiem) - zniesiono subwencję oświatową obliczając udział w podatkach tak, by się ona w tych dodatkowych sumach mieściła. Trudno mi powiedzieć jak inne samorządy (choć protestów nie słyszę) ale jeśli ma się dobrze poukładaną sieć szkół, to na tych zmianach samorząd zyskuje. Ma też większe możliwości działania (choć i odpowiedzialność jest większa). Takich rzecz zrobiono sporo. Ty o nich nie słyszałeś, ale to nie znaczy, że ich nie ma. To zresztą można też postawić jako zarzut, bo zrobiono coś w sumie dobrego, ale tego nie rozpropagowano. Paradoksem jest to, że ja dowiedziałem się o tym gdy dostałem projekt budżetu na 2025. I za "Chiny ludowe" nie mogłem się w nim rozeznać do czasu, gdy skarbnik wyjaśnił mi o co chodzi. To akurat o rządzących dobrze nie świadczy, ale powiedzmy sobie szczerze - waga tego zarzutu jest nieporównanie mniejsza od tego co w tym przypadku zrobiono.
Długo by tak można było....
Bo za dużo czasu piszesz na forum...
Nie martw się :wink: Na forum piszę najczęściej w ramach przerywników w pracy. Aktualnie walczę w pracy (mam gorący okres) ale do końca wakacji chcę skończyć działania floty podczas wojny paragwajskiej, czekam też na ostatnią wersję wojny o niepodległość USA do korekty od Napoleona V (coś się z tym wydawnictwem ostatnio niedobrego dzieje, ma duże opóźnienia; zamówili u mnie bardzo dużą rzecz i mam obawy czy realne jest jej wydanie gdy w końcu napiszę). Pamiętaj, że nie jestem politykiem zawodowym. I tak czasu polityce poświęcam więcej niż powinienem. :-(
Samobójcze byłoby jakiekolwiek głosowanie na was, czyli ugrupowanie które dostało środki i sposobność, a po prostu nie dowozi.
No to zobaczyłbyś co by się działo gdyby PO zabrakło. Już wspominałem, że politycy są tacy jak wyborcy - robią to co chcą, to co zaakceptują. A ponieważ elektorat PO/KO jest bardzo różnorodny, kapryśny i niestały, to próba robienia tego co chce kończy się taką "niewyrazistością". Przy czym jeszcze gorzej wygląda to w przypadku hołowniaków - tam już nikt nie panuje nad niczym, bo to od samego początku była zbieranina "od Sasa do Lasa". Jasne, że lepszy byłby przekaz jednoznaczny, spójny i konsekwentny. Ale pytanie jak by się to odbiło na poparciu? Bo śmiem twierdzić, że negatywnie (mimo wszystko). Ja może i bym zaryzykował. Ale znów - politycy, tak jak elektorat, są różnorodni....
Nie dostaniecie drugiej szansy.

Nie ma problemu. Nie dostaniemy szansy, dostanie ja PiS. I będziemy mieli autorytarną, skrajnie konserwatywną Polskę rozkradaną przez pisowskie elity. Państwo z dykty. To jest JEDYNA alternatywa na dziś. Możesz, i masz prawo, na złość PO/KO odmrozić sobie uszy. PO z tego powodu może zniknie a może tylko zostanie zmarginalizowanie, Polska będzie jaka będzie a Ty nie będziesz miał uszu. O to chodzi?
To zróbcie ordynację proporcjonalną, bez tych śmiesznych progów i penalizacji partii mniejszych, bo to właśnie była trampolina PiS-u do władzy w 2019.
Ordynację można zmienić tylko ustawą, a tę podpisać musi prezydent. To raz. Dwa, progi wprowadzono w III RP dopiero w 1993 roku. Jako efekt doświadczeń po wyborach 1991, gdy do sejmu weszło kilkanaście bodajże partii a największa miała poparcie ok. 15 %. W efekcie nie dało się rządzić. Progi nie wymyślił sobie ktoś po to by wymyślić. Można by je obniżyć, ale to też broń obosieczna i dla PiS zdecydowanie niekorzystna. Więc prezydent tego nie podpisze.
...niech będzie zasada że w każdej turze ilość członków komisji jest równo rozłożona wyłącznie na komitety mające kandydatów na listach
Postulat rozsądny, ale na przyszłość (i też musi być wprowadzony ustawą, o ile się dobrze orientuję). Mądry Polak po szkodzie (a i to nie zawsze). Odpowiedz z ręką na sercu - przewidywałeś taki manewry PiS w tych wyborach? Bo ja nie. A Ty?
Zabawne jest to, że w 2005 roku mogliście rządzić krajem, bo koalicja PO-LPR-Samoobrona-PSL była możliwa. Zabrakło wam sprytu i wyobraźni.
:?: Nie była możliwa. Tak może pisać ktoś, wybacz, kto kompletnie nie ma pojęcia o polityce i o tym co się działo.
Awatar użytkownika
peceed

Post autor: peceed »

karol pisze: Kolego, poczytaj onet
I nagle mam czytać tzw. "Der Onet"?
Poproszę o link do artykułu.

Dodano po 34 minutach 9 sekundach:
Napoleon pisze: Wypomniałem Ci, że nie dostrzegasz rzeczy ważnych i oczywistych, które zrobiono.
Bo widzisz, Napciu - na tym polega rządzenie, że po prostu robi się rzeczy ważne i oczywiste. To wasza zasrana praca za którą pobieracie wynagrodzenie. Ale z punktu widzenia przywracania praworządności kluczowe było odsunięcie urzędników państwowych którzy dopuszczali się łamania prawa. Jedna prosta decyzja. Nie zrobiliście tego.
Napoleon pisze: Ale np. czy wiesz, że zmieniono zasady finansowania samorządów? Wychodząc naprzeciw postulatów samorządowych.
Czyli takie oddolne pierdoły odciągnęły rząd od kwestii naprawdę priorytetowych.
Napoleon pisze: Nie dostaniemy szansy, dostanie ja PiS. I będziemy mieli autorytarną, skrajnie konserwatywną Polskę rozkradaną przez pisowskie elity.
Po pierwsze już mieliśmy. Ale przecież dostaliście okazję naprawy państwa i sp***ście. A PiS nie dostał szansy, tylko ją wam zabrał jak dziecku cukierek. I to nie jest pierwszy raz jak nie dowieziecie. Tylko ostatni.
Zamiast p**** na forum powinieneś użyć swojej czerwonej linii do centrali (tak, trochę się nabijam) że jak się nie ogarną to naprawdę będzie kiepsko.
Napoleon pisze: Nie była możliwa. Tak może pisać ktoś, wybacz, kto kompletnie nie ma pojęcia o polityce i o tym co się działo.
Bo widzisz, zawiera się to w "zabrakło wam sprytu i wyobraźni". Jasne?
Oczywiście najprościej by było wejść w koalicję z PiS-em, ale nie chcieliście. Nie wiem jaki był wasz oryginalny plan, bo gdyby PiS "nie był PiS-em" to bardzo łatwo mógł wygrywać kolejne wybory i wyprofilować scenę polityczną tak, aby to LPR był "skrajną prawicą" a on przejąłby centrum.
Tusk po wygranych wyborach puścił focha, bo nie zorientował się że mu dziadka siłą wcielili do Wehrmachtu. A mógł sam taką piękną historię napisać, tylko się nie przyłożył.
Należy zdekolonializować Azję Północną.
Awatar użytkownika
karol

Nie jest to pomyślna wiadomość i cała nadzieja w Hołowni, że zablokuje pomazańca ;) https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... 2,79cfc278
ale czy to zrobi?
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Napoleon pisze: Tak nawiasem, nie wiem czy wiesz, ale Kaczyński oficjalnie podziękował Stanowskiemu za jego wkład w zwycięstwo Nawrockiego. To tak odnośnie tego na ile ten twój ulubiony kanał jest "niezależny".
Wiem. I miał za co bo kanał "Zero" pięknie orał Bonżura. Z resztą nie tylko jego.
Czy jest zależny? nie wiem.
Czy jest bezstronny? Oczywiście, że nie. Tak jak wszystkie polskie media (i nie tylko polskie)
Napoleon pisze: Już wspominałem, że politycy są tacy jak wyborcy - robią to co chcą
Otóż to! Politycy robią co chcą a raz na 4 lata zaczynają się łasić do wyborców by mogli robić to co chcą przez następne 4 lata.
A na marginesie to sprawdziłeś już jaki jest procent zwolenników zakazu rejestracji samochodów spalinowych po 2035 roku? A jaki przeciwników?
Czy to są dla ciebie zbyt niewygodne dane by się nimi zajmować?
A może wyborcy chcą by politycy robili takie rzeczy?

A co do "demokratycznych" i "antydemokratycznych" ugrupowań to PiS zaakceptował rezultaty ostatnich wyborów parlamentarnych mimo, że oznaczały utratę władzy.
Zaś KO ma problemy by uznać wyniki wyborów prezydenckich bo nie poszły po jej myśli.
To kto tu jest "demokratyczny" a kto "antydemokratyczny"?

Na szczęście czujny jak ważka Roman Giertych wykrył jak odbyło się fałszerstwo wyborcze.

Nota bene, widzieliście ostatnie sondaże wyborcze?
PO leci w dół. Jak Tusek nie uspokoi Giertycha to za miesiąc dwa poparcie dla PO spadnie poniżej 20%
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
peceed

Post autor: peceed »

Gregski pisze: Czy jest zależny? nie wiem.
Przytulił miliony z pisowskich spółek państwowych. To oznacza, ze jest "dziennikarzem niezależnym" dokładnie w taki sposób, jak tirówki są "kobietami wyzwolonymi".
Gregski pisze: PiS zaakceptował rezultaty ostatnich wyborów parlamentarnych mimo, że oznaczały utratę władzy
Nie miał podstaw do składania protestów - najwyraźniej Komitet Obrony Wyborów nie robił wałów na jego niekorzyść, ale przede wszystkim w tych wyborach była znacznie większa i wyrównana stawka w komisjach. To wybory prezydenckie są bardzo łatwe do przekręcenia, w innych karty są książeczkami, a dodatkowo są miejsca na listach wyborczych więc trzeba by się jeszcze umówić "na kogo" robi się przewały. Zostawia to więcej śladów statystycznych i osób niezadowolonych w partii.

Gregski pisze:
Napoleon pisze: Tak nawiasem, nie wiem czy wiesz, ale Kaczyński oficjalnie podziękował Stanowskiemu za jego wkład w zwycięstwo Nawrockiego. To tak odnośnie tego na ile ten twój ulubiony kanał jest "niezależny".
Wiem. I miał za co bo kanał "Zero" pięknie orał Bonżura. Z resztą nie tylko jego.
Czy jest zależny? nie wiem.
Czy jest bezstronny? Oczywiście, że nie. Tak jak wszystkie polskie media (i nie tylko polskie)
Napoleon pisze: Już wspominałem, że politycy są tacy jak wyborcy - robią to co chcą
Otóż to! Politycy robią co chcą a raz na 4 lata zaczynają się łasić do wyborców by mogli robić to co chcą przez następne 4 lata.
A na marginesie to sprawdziłeś już jaki jest procent zwolenników zakazu rejestracji samochodów spalinowych po 2035 roku? A jaki przeciwników?
Czy to są dla ciebie zbyt niewygodne dane by się nimi zajmować?
A może wyborcy chcą by politycy robili takie rzeczy?

A co do "demokratycznych" i "antydemokratycznych" ugrupowań to PiS zaakceptował rezultaty ostatnich wyborów parlamentarnych mimo, że oznaczały utratę władzy.
Zaś KO ma problemy by uznać wyniki wyborów prezydenckich bo nie poszły po jej myśli.
To kto tu jest "demokratyczny" a kto "antydemokratyczny"?

Na szczęście czujny jak ważka Roman Giertych wykrył jak odbyło się fałszerstwo wyborcze.

Nota bene, widzieliście ostatnie sondaże wyborcze?
PO leci w dół. Jak Tusek nie uspokoi Giertycha to za miesiąc dwa poparcie dla PO spadnie poniżej 20%
To jest efekt tego, że mimo wszystko - zawalili wybory, jak nie zdołają policzyć głosów to dopiero pójdą na dno.
Gregski pisze: To kto tu jest "demokratyczny" a kto "antydemokratyczny"?
Gregski, to jest akurat proste nawet jeśli za dużo pływałeś w tropikach z odkrytą głową na pokładzie :P :
Antydemokratyczna jest ta partia która skręca wybory, nie ta której się to nie podoba.

Widzisz, polski system wyborczy był bardzo prosty - w komisjach występowały zainteresowane strony a dodatkowo kontrolował to przydzielony urzędnik państwowy.
Jeśli ja jestem z Samoobrony, a ty z PSL i nasi kandydaci bija się o prezydenta w II turze to patrzymy sobie na ręce, a ponieważ żadna ze stron niema interesu aby godzić się na mniej niż dostałą, muszą się godzić na rzetelne liczenie.

Dopiero PiS uznał, że to jest nieuczciwe, i lepiej będzie jak wprowadzi swoich ludzi w ramach organizacji Ruch Kontroli Wyborów pod przykrywką rozmaitych komitetów niezależnych.
Aby to umożliwić, wielokrotnie zmieniał prawo. Przede wszystkim wprowadził możliwość rejestracji niezależnych komitetów bez kandydatów, a potem nadał im jeszcze przywilej w postaci wystawiania członków komisji. Generalnie cyngle nie mające niczego do stracenia. A potem usunął jeszcze urzędników państwowych odpowiedzialnych za prawidłowe wprowadzanie danych do systemu.
Ruch Kontroli Wyborów to bardzo dokładne szklenia które omawiają wszystkie możliwe techniki oszustw, to nie są instrukcje "uważajcie na manipulacje" a "patrzcie jakie to proste"!
Jakby to powiedział jeden z kandydatów PiS-u w tych wyborach:
"Czego nie rozumiesz"?
Należy zdekolonializować Azję Północną.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Sprowadzam was na ziemię:
1. Złodziejstwa PiS to kupowanie karetek pogotowia i wozów strażackich. Które są i jeżdżą.
2. Macie szczęście że Napoleon nie rozbija się tak jak ten Marszał Lubuskiego.
3. Wybory nie zostały sfałszowane.

Cieszę się że pomogłem.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Reżim Tuska poległ w starciu z.potęgą braci kamraci
Napoleon

Bo widzisz, Napciu - na tym polega rządzenie, że po prostu robi się rzeczy ważne i oczywiste.
Nie masz racji. Gdy się rządzi, przeważnie robi się rzeczy banalne, oczywiste, nudne. To jest codzienność. Ta "ciepła woda w kranie".
Piszę to z perspektywy samorządowej, ale tak jest na każdym szczeblu.
I nagle mam czytać tzw. "Der Onet"?
Dlaczego "nagle"? I dlaczego "der"?
Czyli takie oddolne pierdoły odciągnęły rząd od kwestii naprawdę priorytetowych
I tu widać twą ignorancję. Samorządy to 50 % rządzenia w Polsce. To, co Ty nazywasz "pierdołami" to istota funkcjonowania tych samorządów. I w dużym stopniu państwa.
Po pierwsze już mieliśmy.
Nie mieliśmy. Kaczyński nie dokończył tego co chciał zrobić. Ale na ostatnim kongresie PiS mówił wyraźnie i oficjalnie, że dokończyć chce - zmienić ustrój III RP.
Ale przecież dostaliście okazję naprawy państwa i sp***ście.
To Ty tak uważasz, po 1,5 roku rządzenia. Oczekujesz wszystkiego na raz, natychmiast i nie dopuszczasz, że coś może się nie udać, nie wyjść. Kaczyński przez 8 lat próbował zmienić ustrój RP i mu się nie udało, choć napsuł potężnie. Ty oczekujesz, że w 1,5 roku wszystko powinno być naprawione. Więc będziesz miał Kaczyńskiego - na własne rządanie (nie z powodu nieudolności KO tylko dlatego, że się na rządy Kaczyńskiego per saldo godzisz).
Bo widzisz, zawiera się to w "zabrakło wam sprytu i wyobraźni". Jasne? Oczywiście najprościej by było wejść w koalicję z PiS-em...
Piszesz kompletne bzdury nie rozumiejąc podstawowych rzeczy. Wizja Polski PO i PiS jest diametralnie różna. To nie jest tak, że da się zrobić koalicję każdy z każdym w zależności od układu. Kwestią podstawową jest tu to, czy strony koalicji akceptują system polityczny lub jak kto woli ustrój państwa. Jeśli tak - można rozmawiać. Jeśli nie... Jak Ty widzisz koalicję pomiędzy ugrupowaniami, z których jedno akceptuje demokrację a drugie nie? To jest klucz do WSZYSTKIEGO.

Naszą tragedią jest nasza ignorancja. Nie rozumiemy czym jest ustrój polityczny, nie rozumiemy na czym polega jego zmiana. Wydaje się nam, że jak mamy demokrację po 1989 roku to ona będzie zawsze. Nieprawda. Właśnie mamy na scenie ugrupowania, które chcą ją zmienić. PiS mówi o tym otwarcie, ale jakoś nikt tego nie dostrzega albo dostrzec nie chce, tudzież nie traktuje tego poważnie. Błąd. Braun pokazuje czynami gdzie demokrację ma. Konfederacja stoi z boku i woli się nie wychylać, bo póki co demokracja jest dla niej korzystna, ale też jest gotowa do jej demontażu. A za tymi ugrupowaniami opowiada się 50 % Polaków.

To co piszesz Peceed, to stek bzdur, których diabli wiedzą gdzie się naczytałeś (mogę się tylko domyślać - dowód na to jak destrukcyjna dla mózgów ludzi jest propaganda drugiej strony).
Głównie jego. I nie bezinteresownie. Twoj problem polega na tym, że wierzysz głęboko w to, że media są podzielone. A rzecz w tym, że PiS ma media (w sensie dosłownym - stronnicze na jego korzyść) które nie puszczą nic niekorzystnego dla PiS, po drugiej stronie zaś są media niezależne, które będą publikować informacje niekorzystne dla każdego, jeśli się tylko pokażą. Po wyborach 2023 żadne media pisowskie nie publikowały materiałów krytycznych wobec PiS (choć można było krytykować kampanię itd.). Teraz wszystkie te tzw. "media peowskie" walą w rząd, Tuska, Trzaskowskiego, Hołownie i innych że aż bębni. Bo takie są - NIEZALEŻNE. To jest ta różnica, której nie dostrzegasz bo nie chcesz. I z nich, tych pisowskich (bo wydają ci się z jakiegoś powodu bardziej atrakcyjne) czerpiesz wiedzę o świecie przyjmując ich punkt widzenia.
Złodziejstwa PiS to kupowanie karetek pogotowia i wozów strażackich.
Za ukradzione publiczne pieniądze (przeznaczone na coś zupełnie innego - gdy wydaje się publiczne pieniądze niezgodnie z celem narusza się dyscyplinę finansów publicznych, co jest przestępstwem ściganym przez prokuraturę) po to by kupić sobie (za publiczne pieniądze) poparcie polityczne. To jest Smoku PRZESTĘPSTWO.
Wybory nie zostały sfałszowane
Zostały. Nie znamy tylko stopnia tego fałszerstwa. Czy miało ono charakter lokalny czy powszechny. Czy wpłynęło na ostateczny wynik, czy nie.
Reżim Tuska poległ w starciu z.potęgą braci kamraci
Wspomniałem, że prawdopodobną strategią PiS wobec tych oskarżeń o przekręty będzie próba ich wyśmiania. Aczkolwiek myślałem, że będzie stosowana na większą skalę. To, że tak nie jest, daje do myślenia.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Ale to Giertych wyciągnął Jaszczura
Awatar użytkownika
Gregski

Post autor: Gregski »

Napoleon pisze: Głównie jego. I nie bezinteresownie.
Masz jakieś dane na ten temat? Czy tylko tak chlapiesz, a nuż coś się przyklei...
Podziel się swoimi wiadomościami.
Też chciałbym wiedzieć.
Napoleon pisze: A rzecz w tym, że PiS ma media (w sensie dosłownym - stronnicze na jego korzyść) które nie puszczą nic niekorzystnego dla PiS, po drugiej stronie zaś są media niezależne,
:rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:
Obśmiałem się jak norka!
Tak. I do tych niezależnych mediów (TVPO 2/3) komitetów wyborczych miało zastrzeżenia przed debatą prezydencką! Przebiliście nawet TVPiS co na pierwszy rzut oka nie wydawało się możliwe do wykonania.
Napoleon pisze: Naszą tragedią jest nasza ignorancja.
Jest gorsza tragedia.
Podział plemienny. Nasi Tutsi nawalają się z rodzimymi Hutu bez względu na realia i konsekwencje.
Na szczęście powoli wymierają.
Napoleon pisze: Wspomniałem, że prawdopodobną strategią PiS wobec tych oskarżeń o przekręty będzie próba ich wyśmiania. Aczkolwiek myślałem, że będzie stosowana na większą skalę. To, że tak nie jest, daje do myślenia.
Myśl. Zawsze możesz jakieś koło wynaleźć.
Co PiS ma wyśmiewać gdy kompromitujecie w tak spektakularny sposób.
Z punktu widzenia PiSu lepiej siedzieć cicho i mieć bekę z tego jak sobie w stopę strzelacie.
(co tam w stopę, walicie seriami po stopach i kolanach)

Wasza narracja o skradzionych wyborach nie ma oparcia w faktach.

A propos tego odkrywania koła

Cały odcinek jest jak zwykle bardzo interesujący jednak szczególnie proponuję ci posłuchać paru minut od 1:30:45.
Tam jest o wynajdowaniu politycznego koła.
Jak nie wynajdziecie takiego koła to wróżę wam tendencję spadkową.

Dodano po 2 minutach 55 sekundach:
SmokEustachy pisze: Ale to Giertych wyciągnął Jaszczura
Giertych brzytwy się chwyta.
Wie, że jak PiS wróci do władzy to powrócą również pytania o Nordpol.
Nasz mecenasik będzie znowu omdlewał.
Gdyby prezydentem został Bonżur to mógłby liczyć na uniewinnienie a'la Wąsik i Kamiński.
A tak to tylko azyl.
Tylko gdzie?
Na Węgrzech to chyba nie dostanie.
Może w Brukseli?
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
Maciej3

Post autor: Maciej3 »

Skoro tak batyr zyskuje na tych przeliczeniach, to dlaczego pisiory tak się bronią przed przeliczeniem całości?
Jakieś tu niekonsekwencje widzę.

EDIT
Żeby była jasność. Ja nie mam pojęcia, kto tam realnie wygrał te wybory. Wiem, że były przekręty - to już udowodniono w co najmniej 11 komisjach.
Jak to nie jest podstawą do powtórnego przeliczenia pozostałych, to ja nie wiem, co może być.
A może po przeliczeniu batyr będzie miał jeszcze większą przewagę?
Ja po prostu chciałbym wiedzieć, jakie naprawdę były wyniki. Jakieś tam błędy będą, to jest nieuniknione, ale za dużo tego było jak do tej pory, żebym nad tym przejść cichaczem do porządku dziennego.

Ja rozumiem, że rządzący mogą się opierać, bo poziom nieprawidłowości może pokazać indolencję tych, co to mieli te wybory zabezpieczać, ale trudno. Było się do władzy nie pchać.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Napoleon pacz na swego pogromcę:

Redaktor Ziemkiewicz ma rację i nie ma racji. Przedstawia on bowiem podstawy marketingu politycznego, mówi, że kampania pozytywna, że topiki, że to, że sio. I na tej podstawie oświadcza, że wygrana Trzaskowskiego przeczy wszelakim regułom sztuki. I tu ma rację, bo nie da się kampanią negatywną, brakiem topików, naśladowaniem Komorowskiego, obsadą sztabu, etc. Ale różnica jest na tyle mała, że w końcu kiedyś totalni wygrają na zasadzie fluktuacji i sprzeczność z zasadami będzie osiągnięta. Ale co mi tam.
Kaczor powinien w końcu po tym tryumfie otrzymać tytuł Kaczissimusa Maximusa, bo pokonał nie tylko Tuska, ale i Ursulę, TSUE, wszelakie europarlamenty, TVNy, Wyborczą, etc. Wszystko to otoczone gronem akolitów. Z nimi sprawa jest trudniejsza, nie mogę bowiem tu opisać charakteru Platformy Obywatelskiej. Musiałbym użyć bowiem słów uważanych za obelżywe i powiedzą, że blog, że to, że sio. Słowa cenzuralne nie oddają natomiast skali problemu.
Mogę lakonicznie powiedzieć, że PO najlepiej opisuje termin popierniczenie. Jest to partia popierniczonych po prostu. Funkcjonariusze jej i elektorat muszą albo sami być popierniczeni, albo akceptować opierniczenie i się z nim identyfikować. Tzn wszędzie się zdarza jakiś wyskok, ale w PO jest klimat afirmacji. Weźcie Jachirę: gdzie indziej bo pląsnęła raz, drugi i by ją wyrzucili a tu jest na sztandarach. Weźcie ciamajdan. Przecież po pojawieniu się filmów ze zmartwychwstania Diduszki dalej grzali temat jego męczeństwa. Weźcie exponowanie takich postaci jak Szczerba, Zembaczyński, Joński itp.
Weźcie tego ostatniego marszała lubuskiego: jest to zapyerdalacz, czyli osobnik przekraczający prędkośc, siadający na zderzaku, a potem zajeżdżający drogę. Że taki jest i wpisuje się w Platformę to jedno, a reakcje na jego występek to drugie. No i właśnie o to chodzi. Przecież filmik z nim obejrzało miliony ludzi zanim było wiadomo, że to on. Ludzie wyrobili sobie opinię i nie zmienią tak łatwo. Mówię tu o elektoracie. Z drugiej strony mamy reakcje sekty zapyerdalaczy.
Mamy w końcu obecne wyskoki Romana (Giertycha) oskarżającego „braci kamraci” o skręcenie wyborów. I znowu są wypowiedzi popierające. Siedem procent leci w sondażach na pysk. Czy ten trynd nie okaże się czasem trwały? Koalicjanty się dystansują tutaj.
Cała ta zabawa sprawia, że nie ma dyskusji tam. Nikt nie stawia pytań takich jak: czy sztab przypadkiem powinien być obsadzony przez osoby stabilne psychicznie? Miziołek wyznała, że platformersy pytały ją: czemu PiS nie prowadzi kampanii negatywnej? I nie potrafiły pojąć odpowiedzi. Nieskuteczna jest taka kampania i już. Tymczasem jedna i ta sama ekipa przegwizduje tamtym kolejne wybory bez refleksji, do której nie są zdolni. Nikt teraz nie pyta się tam o rolę Tuska w tym bałaganie, o kierowniczą rolę Ursuli, etc, etc?
Wystarczyło im powtórzyć drugą kampanię Kwaśniewskiego, który opowiadał ludziom, że jest fajny, Jola jest fajna. Że jak zagłosują na niego to też będą fajni i nie będzie zadym. Czaskoski mógł opowiadać o kładce, że jest fajna, że będzie fajnie itp. Tymczasem odebranie pisiorom kasy było fundamentalnym błędem, zintegrowało bowiem elektorat. I ludzie zaczęli wpłacać. Nie zadzwonili do Markowskiego i Sadurskiego, żeby ci zamknęli papę, bo nie pomagają.
Na koniec dodam, że termin Kaczissimus Maximus trzeba tłumaczyć idiomatycznie jako Kaczka Największa.

Dodano po 29 minutach 39 sekundach:
Maciej3 pisze: Skoro tak batyr zyskuje na tych przeliczeniach, to dlaczego pisiory tak się bronią przed przeliczeniem całości?
Bo nie domagałeś się liczenia w 2010.
Napoleon

Masz jakieś dane na ten temat?
A kogo gości na swym kanale Stanowski? Czy tu naprawdę trzeba jakichś badań?
Aby było jasne, uważam, że Stanowski to cynik, który w pierwszej kolejności chce zarabiać pieniądze. Myślę, że gdyby mógł, zarabiałby na kuplerstwie (jak Nawrocki) albo na stręczycielstwie. Ale wyszło, że może zarabiać na mediach. Przy czym akurat pomoc finansową dostał skąd dostał i interes widzi w tym by pomagać prawej stronie. Bo ona jest na fali i dzięki niej może więcej zarobić. Przy czym z PiS żyje w symbiozie. W końcu ktoś mu pozbierał te podpisy pod kandydaturą na prezydenta, dzięki czemu mógł nabrać rozgłosu. A wszystko ma swą cenę - te podpisy, przekładające się na reklamę Stanowskiego także. I nie tylko.
Stanowskiego nazwałbym "medialną prostytutką". Taka działalność jest ostatnio modna, tyle, że taka "medialna prostytucja" choć sili się na sprawianie wrażenia obiektywizmu czy niezależności, nie jest ani obiektywna ani niezależna. Jakichś dokładniejszych badań się zapewne doczekasz Gregski (teraz sprawa jest świeża), ale nie sądzę by do Ciebie ich przekaz trafił. O czym świadczy choćby te pytanie, które postawiłeś. Ty już jesteś przekonany i nie sądzę by coś było w stanie twoje przekonanie zmienić. Przynajmniej w najbliższym czasie.
Żeby była jasność. Ja nie mam pojęcia, kto tam realnie wygrał te wybory.
I to jest największy problem. Bo nikt nie wie. Można tylko wierzyć, że wygrał Nawrocki lub wierzyć, że nie wygrał. A takie przeczucie jest dla państwa niszczycielskie. PiS z premedytacją buduje "państwo z dykty", bo takie państwo łatwiej "doić" i łatwiej nim kierować, tudzież zdobyć i utrzymać w nim władzę. Silne państwo bowiem to silne instytucje. Ale instytucje i procedury (lub jak kto woli prawo) ograniczają polityków, więc jeśli jacyś chcą całej władzy dla siebie, te instytucje muszą zniszczyć lub osłabić. Politycy. którzy będą chcieli silnego i sprawnego państwa, będą musieli przestrzegać zasad i o instytucje dbać. Nie mogą postępować inaczej. Ci, którym zależy tylko na władzy, mogą je psuć do woli i grać bez żadnych zasad. I będzie im łatwiej.
Zawsze będą sprawiali wrażenie bardziej sprawczych, bardziej energicznych itd. niż ci, którzy zasad przestrzegają i swe działania do nich dostosowywać przestrzegając wszystkich ograniczeń. Tak to wygląda. Nie nawiązuję tu oczywiście do ewentualnych błędów czy pomyłek, które zdarzają się zawsze i każdemu. Piszę o zasadzie. Te wybory to kolejny przykład jakie niszczycielskie skutki przynosi psucie państwa przez PiS. Bo konsekwencje takiego stanu rzeczy dopiero będziemy przerabiali.

Edit. Napisałem: "Wspomniałem, że prawdopodobną strategią PiS wobec tych oskarżeń o przekręty będzie próba ich wyśmiania. Aczkolwiek myślałem, że będzie stosowana na większą skalę. To, że tak nie jest, daje do myślenia." Ale może się pomyliłem? Aktywność Smoka pokazuje, że być może uznano iż w tej strategii jest potencjał i wkrótce nastąpi zalew takimi prześmiewczymi informacjami/memami? To jest klasyczna strategia PiS, więc bym się nie zdziwił.
Z tym, że nie zmieni to tego, iż prezydentura Nawrockiego będzie kwestionowana. A na działalność państwa będzie to miało fatalne skutki. Bez śmiechu. Chyba, że to też jest do obśmiania? Pośmiejemy się, Smoku, z tego, że nam państwo się sypie i robi "państwem z tektury", lub może inaczej, waszym żargonem "popada w ruinę"? Śmieszne?
Ostatnio zmieniony 2025-06-30, 13:19 przez Napoleon, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

No i masz

Dodano po 5 minutach 51 sekundach:
Napoleon pisze:
Masz jakieś dane na ten temat?
A kogo gości na swym kanale Stanowski? Czy tu naprawdę trzeba jakichś badań?
Matczak występuje i ten drugi.

Dodano po 58 minutach 4 sekundach:
Maciej3 pisze: Skoro tak batyr zyskuje na tych przeliczeniach, to dlaczego pisiory tak się bronią przed przeliczeniem całości?
Jakieś tu niekonsekwencje widzę.
Nie ma prawnej możliwości zlecenia ponownego liczenia głosów, które mogłoby zafałszować wybory. System został tak pomyślany, żeby przede wszystkim chronić PSL ale i Platformę (obóz kompradorski szerzej). Zmiana tego bo ten i ów wpadł w sraczkę musi zostać stanowczo napiętnowana.
SN może zlecić badania w tej komisji, co do której jest konkretny protest a nie ogólne dyrdymały Giertycha.
Awatar użytkownika
karol

Napoleon za daleko idziesz, wracaj.
Nie nasz prezydent rządzi w ten kraju drugą kadencję i też go kwestionowano przy każdej okazji, a on swoje robił. Dlatego argument nie jest do dyskusji, bo nie jest argumentem, liczy się zaprzysiężenie w majestacie prawa. I to niczego nie osłabia, bo rząd rządzi i to może być destrukcyjne, a do zmiany nie doszło jak na razie.
ODPOWIEDZ