Zwrot przez prawą burtę.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Gregski »

Napoleon pisze: Po pierwsze, to ktoś tak napisał, co nie znaczy, że tak jest
Ależ to przecież Newsweek!
Nie żadne Do Rzeczy czy nie daj Boże Kanał Zero!
To prawie jak święte TVN!
Jak tak napisali to musi być prawda!
Napoleon pisze: Tak powiedzieć najwygodniej.
No przecież dla niezalogowanych dostępne jest 15% artykułu! Tak trudno to zrozumieć?
Napoleon pisze: Ale może dobrze by ci zrobiło, gdybyś stał się celem oszczerczych kłamstw w internecie. Może wtedy byś zrozumiał problem.
Wali mnie to.
Nie mam żadnego konta na żadnym z socjal mediów więc lata mi to (nie napiszę koło czego).
No w zasadzie jestem takim celem. Oskarżasz mnie ciągle o to że jestem wyborcą Konfy Mentzena. A ja przecież tłumaczę, że całą duszą jestem za panem Grzegorzem (Szczęść Boże, będziesz pan wisiał).
Napoleon pisze: Szerzenie na czyjś temat kłamliwych i szkodliwych informacji, szkalowanie, to przestępstwo. Nadużywanie wizerunku także.
No to sprawa jest jeszcze prostsza. Wystarczy zgłoszenie do prokuratora.
Napoleon pisze: Występując przeciw regulacjom w tej kwestii proponujesz anarchię i rządy silniejszego. Co oznacza niesprawiedliwość i ludzką krzywdę.
O właśnie! Argument rodem z notatnika komunistycznego agitatora.
Oni też chronili ubogich ludzi przed rządami silniejszego który krzywdzi ludzi pracy.

Już nie pamiętam który ze sławnych psychiatrów to powiedział. Jakiś Brytyjczyk.
Tekst jednak zapadł mi w pamięć.
"Ludzie którzy nie są w stanie kontrolować swoich emocji najczęściej mają ochotę kontrolować poczynania innych ludzi"
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

Ależ to przecież Newsweek!
No i? Z głupotami można się spotkać wszędzie. Poza tym w tym artykule słowo "duopol" użyto w nieco innym znaczeniu.
No przecież dla niezalogowanych dostępne jest 15% artykułu!
Dwa inne linki podałem wcześniej. O co chodzi można się zorientować z pierwszych słów.
Wali mnie to.
Gdyby cię rzecz dotknęła, to by cię nie "waliło". A brak konta w socjal-mediach niczego nie gwarantuje.
Oskarżasz mnie ciągle o to że jestem wyborcą Konfy Mentzena.
:?: :!: "Oskarżam"? Czy stwierdzenie, że ktoś pasuje pod okreslony profil polityczny to "oskarżenie"?! Jeśli ktoś jest sympatykiem Konfederacji to może i nie jest przejaw dojrzałości politycznej, ale takie poglądy ma kilkanaście procent Polaków i zaliczenie kogoś do tej grupy raczej trudno nazwać "oskarżeniem".
No to sprawa jest jeszcze prostsza. Wystarczy zgłoszenie do prokuratora.
Może jednak brak ci wyobraźni? Jeśli zostaniesz okradziony lub stanie ci się inna krzywda, to zgłaszasz to do prokuratory. I nawet jeśli winny w końcu poniesie karę (choć droga do tego daleka)to Ty nadal jesteś stratny. Skazanie winnego twoich strat nie wyrówna.
Prewencja jest tu najlepszym sposobem, by ludzi od tego typu strat uchronić. A prewencja w tym wypadku to regulacje.
Oni też chronili ubogich ludzi przed rządami silniejszego który krzywdzi ludzi pracy.
Czyżbyś uległ komunistycznej propagandzie? Nie wykluczam, bo skrajnej propagandzie ulegasz łatwo. Posługujesz się argumentacją komunistyczną Gregski.
Komuniści wychodzili z założenia, że wszelkie zło na tym świecie pochodzi z własności. I że wszystkie konflikty na tym świecie biorą się z różnic interesów pomiędzy tymi, którzy mają i tymi, którzy nie mają (tu mieli trochę racji, ale tylko trochę). Dlatego postanowili znieść własność prywatną. A ponieważ byli na tyle rozgarnięci, że zdawali sobie sprawę z tego,że jeśli ktoś coś ma to tego dobrowolnie nie odda, uważali, że trzeba to zrobić siłą. I stąd pomysł na rewolucję. Po zwycięskiej rewolucji należało odebrać wszystkim ich własność - a pod tym rozumieli środki produkcji, czyli wszystko to co służyło produkcji (litościwie zgadzali się na zachowanie własności osobistej,choć z tym też różnie było). Ponieważ zaś uważali, że jak się komuś coś odbierze to ten ktoś zadowolony nie będzie i będzie chciał swoje odzyskać, uznawali za słuszna takowych ludzi się po prostu pozbyć (łącznie z pozbyciem się ich fizycznie).
Z tym się później zrobił problem, bo okazało się, że tych, którzy na rewolucji stracili jest więcej niż się komunistom wydawało. I dotyczyło także "ludzi pracy". Więc to co piszesz o "ochronie ubogich przed silniejszymi" nie ma żadnego uzasadnienia. Komuniści zresztą tego tak nie tłumaczyli - tłumaczyli to bardzie "sprawiedliwością". Na zasadzie, że teraz tamten ma a ty nie, to po rewolucji nikt nie będzie miał. A raczej będzie miało państwo, które będzie twoje, ale my nim będziemy rządzić.
Komuniści stworzyli skrajny ruch polityczny, który chciał "wywrócić stolik". Tak jak teraz chce to zrobić (choć w inny sposób) PiS czy Konfederacja (lub jak chciał to zrobić Kukiz :wink: ), a co tobie się podoba.
Przy czym zważ na to, że regulacji w mediach nie chcą właśnie owi zwolennicy skrajnych rozwiązań. Komuniści, gdyby działali teraz, podpisywali by się pod tym by wszystko puścić na żywioł obiema rękami (tak jak Ty). To byłoby im na rękę, bo ład i porządek to właśnie regulacje. A oni, tak jak obecnie populistyczna prawica, ten ład i porządek chcą obalić. Chaos byłby (jest) im bardzo na rękę! Populistyczna prawica, która tak ci się podoba, to na swój sposób "komuniści" dzisiejszych czasów. A Ty jesteś ich zwolennikiem, więc na swój sposób "komunistą" tychże obecnych czasów (Tom też, a Smok to już wręcz prawdziwy "czekista" obecnych czasów :-) ). Chcecie obalenia istniejącego ładu, co musi wywołać chaos zanim nowy ład się nie stanie. I stąd zapewne twoje (może podświadome?) dążenie do chaosu/anarchii? W tym wypadku w mediach.

Myślę, że przeszłoby ci, gdyby cię spotkało to o czym pisałem. Tak samo jak wielu ludziom popierającym komunizm przeszło, gdy poznali jak to działa w praktyce (choć wszystko bez trudu można było przewidzieć). Co prawda powinieneś wyciągnąć wnioski z tego, że raz po raz zmieniasz opcje polityczne co świadczyłoby o tym, że twoje oczekiwania są nierealne (a oczekiwań nie zmieniasz). Ale do tego trzeba refleksji i umiejętności przyznania się przed samym sobą, że się człek mylił. Ato łatwe nie jest....
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Napoleon pisze: Dwa inne linki podałem wcześniej.
Ty nie wchodzisz w moje linki, ja nie wchodzę w twoje.
Napoleon pisze: A prewencja w tym wypadku to regulacje.
Tak, to świetnie wpisuje się w poglądy socjalisty/komunisty. W tym wypadku proponujesz leczenie trypla kiłą.
Ja jestem liberałem i wiem, że życie jest stresujące, jest czasem niebezpieczne ale na tym między innymi ono polega.
Wolność wypowiedzi jest fundamentalnym prawem człowieka. Jeśli zgodzimy się na jej utratę to skończymy jak w Rosji Putina. Tam też odbierali swobody małymi kroczkami.

Poza tym pomysł, że można przejść przez życie bezstresowo, nie będą obrażanym, nie będąc wystawionym na niepochlebne komentarze wydaje mi się tak abstrakcyjny że aż niewypowiedzianie głupi.
Jeśli bogaci celebryci o mentalności bogatych paniczyków myślą, że będą obiektem tylko i wyłącznie westchnień i zachwytów to świadczy o ich głupocie. Sława w pakiecie przynosi wszystko. Nie tylko miłe rzeczy.

Z resztą tu nie chodzi o żadną ochronę celebrytów. Tu się posypał monopol informacyjny lewicy i trudno wam przejść do porządku dziennego nad faktem, że Polak oprócz narracji TVN-u i GW ma jeszcze coś innego do wyboru.
Napoleon pisze: Posługujesz się argumentacją komunistyczną Gregski.
Nie pij tyle przed pisaniem postów.
To ty wyskoczyłeś z tymi rządami silniejszego i z tą krzywdą maluczkich. Dokładnie jak komunistyczny agitator. Co jest w sumie zabawne w kontekście tego, że użalasz się nad losem Gortatów czy Brzosków.
Napoleon pisze: Gdyby cię rzecz dotknęła, to by cię nie "waliło".
Przynajmniej wiem kto mnie nie lubi i na kogo muszę szczególnie uważać.

A tak wracając do państwa z kartonu to ile jeszcze będziecie likwidować TVP i Polskie radio? Bo jak mnie pamięć nie myli to są one w likwidacji od trzech lat.

Dodano po 54 minutach 52 sekundach:
O!
Coś mi wpadło w oko tak a'propos tej rozmowy.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Ty nie wchodzisz w moje linki, ja nie wchodzę w twoje.
Na ten ostatni jednak wszedłeś, skoro stwierdziłeś, że nie możesz go doczytać do końca :wink:
Poza tym w tych poprzednich wystarczyło przeczytać tytuły.
Tak, to świetnie wpisuje się w poglądy socjalisty/komunisty. W tym wypadku proponujesz leczenie trypla kiłą.
Ja jestem liberałem i wiem, że życie jest stresujące, jest czasem niebezpieczne ale na tym między innymi ono polega.
Nie jesteś liberałem. Jesteś osobą o skrajnych poglądach, rewolucjonistą chcącym "wywracać stoliki" i zwolennikiem totalnych zmian. No i oczywiście osobą skrajnie naiwną (co jest tu określeniem łagodnym, gdyż można by tu użyć inne sformułowanie).
Jeśli ma istnieć jakiś porządek, muszą istnieć regulacje. Gdyż przyroda próżni nie znosi. I to jest pierwsza rzecz, którą musisz zrozumieć.
Tu taka drobna dygresja czym kończy się brak regulacji:
https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... 6,79cfc278
Gdyby nie chciało ci się czytać to krótkie streszczenie: Trump, ograniczając regulacje w systemie finansowym, naraża ten system na poważne problemy. Co zostało wywnioskowane na podstawie wcześniejszych kryzysów, spowodowanych właśnie brakiem regulacji czy też ich nie stosowaniem.
Chaos to coś przeciwnego do porządku. Porządek to regulacje. Brak regulacji = chaos. Można się spierać co do szczegółów (treści regulacji) ale ogólnie to tak właśnie wygląda.
Poza tym pomysł, że można przejść przez życie bezstresowo, nie będą obrażanym, nie będąc wystawionym na niepochlebne komentarze wydaje mi się tak abstrakcyjny że aż niewypowiedzianie głupi.
1. Jeśli ktoś wchodzi do polityki, to musi mieć grubą skórę gdyż w naturalny sposób naraża się na komentarze. To naturalne. To mogą być powszechne komentarze. Ale związane z jego określoną działalnością. Tylko że ktoś taki nie jest wtedy sam - ma za sobą swe zaplecze polityczne.
2. Ktoś prowadzi jakąś szeroką działalność i jest znany. To też może spowodować komentarze ale znów - związane z jego działalnością i osób, których mniej lub bardziej ta działalność dotyczy.
3. Problem polega na tym, że celem hejtu może stać się KAŻDY. I ten hejt nie musi być związany z tym czo ten ktoś robi.
4. Rozróżnijmy hejt od krytyki. Krytyka jest za coś i wtedy można się jakoś bronić, szczególnie gdy się ma instytucjonalne wsparcie. Hejt jest "bezinteresowny" i zazwyczaj oparty na kłamstwie. Jest "medialnym rozbojem" przed którym ktoś zwykły się nie obroni. Ba, nawet osoby znane i z pieniędzmi, też się nie obronią (jak widać; choć mogą próbować).

Ty zgadzasz się na zwykłą niesprawiedliwość, na to, by ludzie cierpieli za nic. Dlatego uważam, że przydałoby się, byś sam tego posmakował. Nie masz wyobraźni, więc może gdybyś zaznał, to byś zrozumiał. Małe prawdopodobieństwo, ale jednak.
Jeśli bogaci celebryci o mentalności bogatych paniczyków
Czyżby jakieś kompleksy przez Ciebie przemawiały? Generalizujesz. Robisz dokładnie to samo co swego czasu komuniści utożsamiający to, że ktoś dorobił się majątku z wyzyskiem innych. To jest w dużym stopniu paliwo wielu rewolucji.
Tu się posypał monopol informacyjny lewicy i trudno wam przejść do porządku dziennego nad faktem...
Monopol informacyjny może być tylko wtedy, gdy ktoś media kontroluje. Ostatnio kontrolowali komuniści. Od 1989 roku media już kontrolowane nie są. I dzielą się nie na lewicowe - prawicowe ale na niezależne - zależne lub jak kto woli obiektywne - nieobiektywne. Obiektywne działają trochę jak hieny ale piszą równo o wszystkim. I mimo wszystko kierują się jakimiś zasadami. Nieobiektywne służą sprawie. Dziś - prawicy. Co oznacza, że o prawicy źle nie można pisać, natomiast jest obowiązkiem by źle pisać o nie-prawicy, bez względu na to czy źle jest czy nie. To też pachnie mi rewolucją, bo tak zachowywała się rewolucyjna propaganda przedstawiając świat w barwach czarno-białych.
Ty po prostu cieszysz się, że prawicowe media rzucają błotem. Najwidoczniej to lubisz. Dlatego uważam, że dobrze by ci zrobiło gdybyś kiedyś sam został ochlapany.
Z resztą tu nie chodzi o żadną ochronę celebrytów.

:?: :!: Oczywiście, że nie. Tu chodzi tylko o prawdę i zwykłą ludzką przyzwoitość (jeśli wiesz co to jest).
A tak wracając do państwa z kartonu to ile jeszcze będziecie likwidować TVP i Polskie radio?
Długo. Masz z tym jakiś problem? Odbija się to jakoś na działalności tych instytucji?
Coś mi wpadło w oko tak a'propos tej rozmowy
Coś tu jednak nie rozumiesz. Problem nie dotyczy wypowiadania opinii czy krytykowania. Problem dotyczy KŁAMSTW. Np. Brzoska w wielu wypadkach był przedstawiany na filmikach w chwili aresztowania, choć nigdy aresztowany nie był. Filmik był kłamliwy. Ktoś inny był o coś pomawiany - niesłusznie. Zgodzę się, że wyrażanie opinii i krytyka to warunek wolności (aczkolwiek i tu trzeba przyjąć pewne granicy związane z obrazą uczuć, moralności itp.- to kwestia dobrego wychowania i szacunku dla słuchaczy). Regulacje winny dotyczyć kłamstw, nieprawdy, oszczerstw, nawoływania do bezprawia lub czynów zabronionych. Zdajesz się tego nie rozumieć. Dlatego doczepiłem się tego przykładu ze Stanowskim i tą urzędniczką - bo to jest klasyczny przykład na to, jak medium nie powinno postępować. A postępując tak samo się dyskwalifikuje. Tobie się to podoba najwidoczniej, ja to uważam za skrajną niegodziwość. A na niegodziwość zgody być nie powinno. Ty się na nią jesteś gotowy zgodzić, ja nie.
To ty wyskoczyłeś z tymi rządami silniejszego i z tą krzywdą maluczkich.
:?: Nie za bardzo rozumiem gdzie się tego dopatrzyłeś? Chyba, że pod tym pojęciem rozumiesz istotę państwa jako organizacji społecznej (o tym pisałem). Gdyż celem państwa jest zapewnienie właśnie ładu i bezpieczeństwa tym "maluczkim", którzy sami tego zapewnić sobie w warunkach anarchii nie są. Anarchia zresztą zawsze jest stanem przejściowym, gdyż z każdej anarchii jakiś ład się musi wyłonić - bez ładu/porządku (lub jak kto woli regulacji) żyć się bowiem nie da.
Tłumaczę ci tylko,że twoje poglądy mają charakter skrajny i wyrażają zgodę na daleko idące zmiany ustrojowe (czyli rewolucję). I zachodzi tu duże podobieństwo do poglądów komunistycznych, przynajmniej jeśli chodzi o metodę. Co jest naturalne, bo wszystkie osoby o poglądach skrajnych, gotowe zaakceptować rewolucyjne zmiany, zawsze stosują podobne metody. Jedną z nich jest osłabianie istniejącego ładu przez promowanie wszystkiego, co prowadzi do chaosu/anarchii. W tym wypadku informacyjnej. Bo to pomaga przeprowadzić rewolucję. Twoim problemem jest to, że chyba nie rozumiesz iż jeden ład musi zastąpić drugi. Jedne regulacje muszą ustąpić innym. Żyjesz w świecie liberalnym, gdzie możesz głosić różne opinie i nic Cię za to nie spotyka. Istniejące regulacje na to pozwalają. Jeśli powstanie nowy porządek, to powstaną też nowe regulacje - odmienne od obecnych. I prawdopodobieństwo, że te nowe regulacje nie będą pozwalały głosić dowolnych opinii są duże.
Inaczej mówiąc, żyjesz w wolnym świecie. Może nie do końca doskonałym, ale jednak wolnym. I chcesz go zmienić. Tyle, że zmiana będzie tylko na gorsze.

I jeszcze ostatnia uwaga do tego filmiku. Gość wymienia absurdalne przypadki oskarżenia kogoś za opinie, które wyraził, dodaje jednak później, że wszystkie sprawy zostały umorzone - czyli prawo jednak zadziałało. Komentuje to jednak, iż choć prawo zadziałało, to ludzie ponieśli negatywne konsekwencje swych wypowiedzi, co nie powinno mieć miejsca. Ja się z tym zgadzam Ty nie. Gdyż jasno stawiasz sprawę, że jeśli ktoś poniósł szkodę - został o coś oszczerczo oskarżony, pomówiony, naruszono jego wizerunek itp., to powinien sobie z tym radzić sam. Na poparcie swych poglądów przytaczasz więc filmik, który twoim poglądom przeczy. To też jest znamienne bo świadczyć może o tym, że Ty po prostu nie rozumiesz problemu o którym się wypowiadasz.
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Napoleon pisze: Na ten ostatni jednak wszedłeś, skoro stwierdziłeś, że nie możesz go doczytać do końca
Ot, chwila słabości. Bardzo przepraszam.
Napoleon pisze: Jesteś osobą o skrajnych poglądach, rewolucjonistą chcącym "wywracać stoliki" i zwolennikiem totalnych zmian.
Kompletny bzdet. To wy wywracacie stoliki i rzucacie się na wszystko co "nowoczesne" i co można ubrać w chwytliwe hasła. Często durne byle były postępowe. Ja jako konserwatysta oczekuję systematycznych rozważnych zmian tak by dostosować się do zmieniającego się świata.
I wiesz co? A nazywanie mnie rewolucjonistą wcale nie odbieram jako hejt z twojej strony. Ot, po prostu jedna z twoich durnot jakie zwykle wypisujesz.
Napoleon pisze: Ty zgadzasz się na zwykłą niesprawiedliwość,
Zwykłą niesprawiedliwością będzie AI podrasowane przez waszego urzędnika które będzie decydowało co wolno powiedzieć a co nie.
Rosja Putina ci się marzy.
Napoleon pisze: Czyżby jakieś kompleksy przez Ciebie przemawiały? Generalizujesz. Robisz dokładnie to samo co swego czasu komuniści utożsamiający to, że ktoś dorobił się majątku z wyzyskiem innych.
A gdzie ja napisałem o jakimś wyzysku?
Zacytuj!
Znowu posuwasz się do ordynarnych kłamstw imputując mi coś co nigdy nie napisałem. (ale nie domagam się by cenzurowano twoje wypowiedzi)

Wspomniałem o mentalności a nie o rzekomym nieuczciwym wzbogaceniu się.
Napoleon pisze: I dzielą się nie na lewicowe - prawicowe ale na niezależne - zależne lub jak kto woli obiektywne - nieobiektywne.
I które to są te "niezależne i obiektywne"? Możesz podać przykłady?
(tylko powoli i delikatnie, żebym czkawki ze śmiechu nie dostał czytając)
Napoleon pisze: Długo. Masz z tym jakiś problem? Odbija się to jakoś na działalności tych instytucji?
No właśnie działa coś co według deklaracji powinno przestać.
Po prostu zrobiliście ordynarny wałek godny najlepszych numerów wykręconych przez PiS.
W sumie wiele się nie różnicie...
Napoleon pisze: :?: Nie za bardzo rozumiem gdzie się tego dopatrzyłeś?
A tu:
Napoleon pisze: Występując przeciw regulacjom w tej kwestii proponujesz anarchię i rządy silniejszego. Co oznacza niesprawiedliwość i ludzką krzywdę.
Napoleon pisze: Gość wymienia absurdalne przypadki oskarżenia kogoś za opinie, które wyraził, dodaje jednak później, że wszystkie sprawy zostały umorzone
Ale gościu w areszcie posiedział.
To ja już wolę by hejtowali niż nadgorliwi stójkowi zamykali ludzi za jakiś głupi tekst.

Z resztą w UK już dawno nie ma wolności wypowiedzi. Dlatego tak trzeba się bronić by ta zaraza do nas nie dotarła.
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

O! a tu następny biedaczek użala się, że go hejtują.
Zbudował firmę medialną która jest jedną z bardziej rozpoznawalnych i myśli, że uniknie niechęci i hejtu.

https://allegro.pl/oferta/plafon-led-40 ... 7095413228

Nie ma lekko, trza to brać na klate!
Waldemar Łysiak
Tadeusz Klimczyk

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Gregski pisze: 2026-08-19, 21:14
Napoleon pisze: Długo. Masz z tym jakiś problem? Odbija się to jakoś na działalności tych instytucji?
Po prostu zrobiliście ordynarny wałek godny najlepszych numerów wykręconych przez PiS.
W sumie wiele się nie różnicie...
Postępowanie likwidacyjne jest znaną i uznaną procedurą naprawczą spółek. Jak coś jest "w likwidacji" to zwykle trwa postępowanie restrukturyzacyjne i wcale nie musi być jego celem zamknięcie spółki. Ja rozumiem że się nie znasz, nie każdy musi się na wszystkim znać. Ale przekonania masz pozbawione wątpliwości i oceny kategoryczne. Co w zderzeniu z merytoryką daje dość pocieszne efekty.
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

A gdzie ja napisałem o jakimś wyzysku?
Piszesz o "bogatych paniczykach". Nie interesuje Cię fakt, że człowieka spotkała krzywda - "usprawiedliwiasz" to tym, że są "bogaci" i mają mentalność (generalizujesz przy tym" "paniczyków". To typowa reakcja kogoś z kompleksami. Tak być nie musi, ale zazwyczaj tak właśnie się ona przejawia.
To też typowe dla "rewolucjonistów" - zazdrość, kompleksy są dobrym paliwem dla tych, którzy chcą wywracać stoliki :?
I nie pisz o kłamstwie tam, gdzie przedstawiam opinię. Zauważyłem, że masz problemy z rozróżnianiem faktów i opinii, ale popracuj nad sobą. Opinia może być mylna, ale nie może być kłamstwem.
To wy wywracacie stoliki...
Myśl gdy piszesz. I nie ulegaj emocjom, bo to zły doradca.
PiS chce "wywrócić stolik" - zmienić ustrój państwa. Jej politycy mówili o tym dość otwarcie już w 2017 roku, teraz także. Nawrocki - to samo. Konfederacja też mówi o głębokich zmianach ustrojowych. Kukiz (na którego przydarzyło ci się zagłosować - to nie był przypadek) też chciał "wywracać stolik" i mówił o tym dużo (choć akurat on chyba nie za bardzo wiedział co chce zrobić poza tym, że chce zrobić demolkę). To nie jest przypadek, że w tym kierunku idą twe sympatie polityczne. Z czego wynika, że marzy Ci się "wywracanie stolika". Inną sprawą jest to, czy masz wizję tego jak to wszystko ma wyglądać po jego wywróceniu. Krytyka UE to też jest w jakimś sensie "wywracanie stolika".
"Myśmy" (jeśli pod tym pojęciem rozumieć zwolenników III RP) swoją rewolucję zrobili w 1989 roku. I dzięki niej Polska jest tu gdzie jest. Rewolucja była robiona z precyzyjną wizją tego co zrobić i jak to wszystko ma wyglądać. Osobiście uważam, że lepiej zrobić ją byłoby trudno.
I które to są te "niezależne i obiektywne"? Możesz podać przykłady?
TVP, TVN, Polsat itp. Media które po prostu podają informację co najwyżej goniąc za sensacją. Podałem ci przykładowe kryterium. Przejęzyczenia. Gdy przejęzyczyła się Nowacka media prawicowe rozpamiętywały to w nieskończoność, szydziły itd. W mediach publicznych rzecz odnotowano ale nie rozwodzono się nad nią, bo nie było sensu - doszło do przejęzyczenia. Gdy gafę popełnił Nawrocki media prawicowe milczały, publiczne zachowały się tak jak w przypadku Nowackiej.
Sprawa szpitala południowego. Temat był "gorący" więc rzuciły się nań wszystkie media i rozpamiętywały do znudzenia. W czasach PiS afery PiS były przez media prawicowe przemilczane - nie wspominano o nich. Taki temat, gdyby dotyczył prawicy - nie istniałby w nich. To tak np. jak informacje w TVP czy Republice lub Trwam o "Willa plus" czy wcześniej o demonstracjach w Warszawie. Kompletnie inny, zmanipulowany przekaz lub jego brak. Tak to działa.
Dużo przykładów można by dawać. Kwestia tej urzędniczki w TV Zero to też jest dobry przykład, gdyż w "normalnych" mediach coś takiego nie miałoby prawa się zdarzyć. Dla mnie taki jeden incydent dyskwalifikuje dane medium i wszystkie informacje jakie podaje stawia pod znakiem zapytania. Bo świadczy o skrajnej nierzetelności i stronniczości.

Nie za bardzo rozumiem dlaczego "powinno przestać"?
A tu: ...............
Dalej nie rozumiem w czym rzecz?
Anarchia to zawsze rządy silniejszych (w danym momencie, bo nie ma takiego "silnego" by się silniejszy nie znalazł).
Każdy ład ma wprowadzać porządek, który w pierwszej kolejności ma bronić słabszych (umożliwić im funkcjonowanie). To nie musi być ład "sprawiedliwy" (to zresztą pojęcie różnie jest rozumiane) ale to właśnie ma na celu.
Nie wiem czy ktoś tam "posiedział" - mowa była chyba o aresztowaniu. Tylko że z tego co piszesz wynikałoby, że to akceptujesz. Przypomnę: "...jasno stawiasz sprawę, że jeśli ktoś poniósł szkodę - został o coś oszczerczo oskarżony, pomówiony, naruszono jego wizerunek itp., to powinien sobie z tym radzić sam." Kolejny raz przypominam: myśl gdy piszesz, bądź konsekwentny w swych wypowiedziach/poglądach.
Z resztą w UK już dawno nie ma wolności wypowiedzi.
A gdzie jest?
ODPOWIEDZ